Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a prezentat marți dimineață, într-o ședință găzduită de Instituția Prefectului Sibiu, un raport privind situația urșilor din județul Sibiu.
Conform specialiștilor APM, în acest moment ar trăi în județul Sibiu 1.167 de urși.
”Aceasta nu este o cifră precisă, nimeni nu știe cu exactitate câți sunt, dar ne bazăm pe informațiile furnizate de gestionarii fondurilor de vânătoare, care împreună cu specialiștii în biodiversitate și protecția mediului participă fizic pe teren la aceste evaluări”, explică ing. Ciprian Simulescu, directorul APM Sibiu.
Întrebat câți urși ar trebui să avem pentru o dezvoltare sănătoasă a speciei, directorul Agenției pentru Protecția Mediului a spus că aproximativ jumătate. ”Un optim ar fi în jur de 500, 500 și ceva...” a fost de părere Ciprian Simulescu.
În anul 2014 în județul Sibiu aveam un efectiv de urși de 512 exemplare, numărul lor crescând la 656 în anul 2016, 878 în anul 2019 și ajungând până la 1166 în anul 2023. Această creștere nu poate fi comparată cu nicio altă specie protejată din județul Sibiu, graficele realizate de APM Sibiu relevând diferențe majore între numărul de urși, lupi sau râși.
Creșterea semnificativă după anul 2016 vine în contextul în care acela a fost anul în care s-a interzis vânătoarea la urs.
Anul trecut au fost emise documentele necesare de autorități pentru împușcarea a zece urși, însă în două cazuri animalul nu a mai fost găsit. Un singur exemplar a fost relocat și acela nu foarte departe.
”8 din 10 au fost împușcați, din cota care a fost alocată de ministrul mediului care a elaborat un ordin de ministru în 2023. Relocări au fost într-o singură situație, dar nu de pe un fond de vânătoare în altul, ci doar în interiorul aceluiași fond. Pentru 2024 așteptăm ordinul de ministru”, a mai precizat Ciprian Simulescu.
În 2023 s-au înregistrat 201 pagube provocate de urși.
”Începând cu anul 2023 evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice culturilor agricole și animalelor domestice s-a realizat de către o comisie constituită conform H.G. nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele şi/sau daunele produse de speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în Anexele la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Drept urmare, în anul 2023 s-a participat doar la pagubele produse de speciile protejate”, precizează oficialii APM Sibiu, în raportul citat.
Conform deciziilor emise de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, cuantumul despăgubirilor pentru pagubele produse de exemplare din speciile protejate este de 969.567,96 lei, dintre care pentru urs – 902.261,66 lei și pentru lup – 66.106,30 lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: urs , ursi , Sibiu , APM Sibiu , vanatoare
Vizualizari: 1893
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Sibiu.Adrian
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Razvan
Acum 4 ore
???