Luni,
22.04.2024
Ploi Moderate
Acum
7°C

Discursul lui Andrei Terian la Gala cercetării românești: „Sunt poate singurul care și-a completat cererea în limba română”

Discursul lui Andrei Terian la Gala cercetării românești: „Sunt poate singurul care și-a completat cererea în limba română”

Literatura română este un domeniu în care se poate face cercetare cu succes, iar rezultatele sale pot promova valorile românești la nivel internațional. Despre acest lucru a atras atenția prorectorul ULBS Andrei Terian în cadrul scurtei sale intervenții de pe scena Operei Naționale din București, unde a fost organizată Gala cercetării românești. Terian a fost desemnat în acest an cercetătorul anului la categoria „științe umaniste”.

În discursul său, după ce i-a fost înmânată diploma de către ministrul Cercetării, Andrei Terian a spus că face parte din două comunități, care îl definesc. Prima este cea a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar a doua – cea a cercetătorilor care activează în domeniul științelor umaniste.

La cea de-a doua comunitate s-a referit prorectorul ULBS în cadrul intervenției sale, atrăgând atenția asupra importanței promovării valorilor românești mai ales la nivel internațional. Acesta a ținut să precizeze că acest lucru nu înseamnă „un naționalism de tinichea care afectează tot mai mult partea extremă a spectrului politic de astăzi”.

Citiți în continuare discursul lui Andrei Terian, prorectorul ULBS pentru Cercetare, inovare și internaționalizare:

„(...) A doua comunitate (care mă definește) se referă nu numai la comunitatea celor care activează în domeniul științelor umaniste, dar și la cei care practică ceea ce se cheamă astăzi un pic desuet științe sau activează în domeniile cu specific românesc. De altfel, deși m-am uitat și pe cererile de premiere ale altor colegi, sunt poate singurul care și-a completat cererea în limba română. Înainte de toate, asta sunt: profesor de literatura română - nici mai mult, nici mai puțin decât atât.

Mă pregăteam un pic să mă plâng despre cât de greu e să faci cercetare în aceste domenii cu specific românesc, dar aș fi un pic ipocrit pentru că cercetarea e grea în orice domeniu. La noi e un pic mai frustrant faptul că, din când în când, suntem respinși și pentru că - „da, ideea voastră e interesantă, dar din păcate nu știm prea multe despre autorul respectiv” etc.

Și lucrul acesta sigur că este frustrant mai ales atunci când vrei să ieși pe plan internațional, pentru că, în ultimă instanță, uitându-mă înapoi la ceea ce am spus în ultimii ani, subiectele despre care am scris au fost „Eminescu și Coșbuc”, „Rebreanu și Sadoveanu”, „Cărtărescu și alți scriitori contemporani”. Și asta nu dintr-un naționalism de tinichea care văd că afectează tot mai mult partea extremă a spectrului politic de astăzi, ci pur și simplu că atunci când faci parte dintr-o comunitate încerci, așa cum poți, să faci lucruri cât mai bune pentru comunitatea respectivă.

Iar în cazul nostru, în ciuda acestor obstacole, partea bună este că atunci când reușim, reușim și ca reprezentanți ai unor instituții din România pe plan internațional, dar reușim în același timp și să vorbim despre valorile românești. Tocmai de aceea, m-am bucurat când am auzit astăzi și în mesajul președintelui, și în mesajul premierului că «ne așteaptă vremuri bune pentru cercetarea românească». Tot ce sper este că din aceste noi planuri să nu lipsească și domeniile cu specific românesc, pentru că cu siguranță va merita”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Sibian

Acum 1 lună

Felicitari si respect pentru ceea ce faceti si sunteti, domnule profesor Terian! Ar fi bine daca l-ati inspira si pe dnul prof Vancu care a lasat facultatea si preocuparile literare pentru miscarea "va vedem" si alte activitati politice care nu il coafeaza deloc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus