Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
2°C

Frână în construcții, în Sibiu: a scăzut numărul de autorizații emise în 2023. Aproape de nivelul din pandemie. ”Vorbim de ⁠lipsa terenurilor cu potențial de construcție”

Frână în construcții, în Sibiu: a scăzut numărul de autorizații emise în 2023. Aproape de nivelul din pandemie. ”Vorbim de ⁠lipsa terenurilor cu potențial de construcție”

629 de autorizații de construire au fost emise în județul Sibiu, pe parcursul anului 2023, cel mai mic din ultimii doi ani, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Din 2015 nu s-a înregistrat un număr mai mic, în afara celor 596, câte s-au emis în anul 2020, în plină pandemie de coronavirus.

Astfel, în anul 2022 au fost emise 768 de autorizații, în 2021 – 7070, iar în 2019 – 644.

Un număr mai mic de autorizații de construire au mai fost în județul Sibiu, în ultimii 21 de ani doar în anii 2002 (278), 2003 (329), 2004 (464), 2011 (539), 2012 (593) 2014 (609) și 2015 (588).

Citește și:

VIDEO Apartamentele din blocuri din plăci prefabricate, vechi de peste 50 de ani, extrem de căutate pe piața imobiliară. ”Mulți consideră că cele vechi sunt construite mai bine”

”Recomandăm celor care doresc să cumpere un teren pentru construcții să solicite înainte de achiziție, un certificat de urbanism”

Ionel Oglan, administratorul agenției Oglan Imobiliare, spune că sunt două posibile explicații pentru scăderea numărului de autorizații de construire: lipsa terenurilor pe care să se poată construi și scăderea puterii de cumpărare.

”Din câte am observat eu pe piață,  exista două motive principale care au dus la numărul scăzut de autorizații în 2023, în comparație cu ultimii ani.
În primul rând,  ⁠lipsa terenurilor cu potențial de construcție. Aici discutam despre terenurile care au PUZ, iar acest lucru este greu de obținut și durează mult (aproximativ 2 ani). În aceste zone trebuie să fie reglementate căile de acces, să existe utilități și totodată să cunoști regim de înălțime, POT (procentulnde ocupare al terenului) și CUT (coeficientul de utilizare al terenului). 
Din păcate, asemenea terenuri sunt greu de găsit și  totodată sunt scumpe. Noi recomandăm celor care doresc să cumpere un teren pentru construcții să solicite înainte de achiziție, un certificat de urbanism pentru a afla dacă se poate construi pe acel teren ceea ce își doresc.
În al doilea rând, cred că există și teama dezvoltatorilor imobiliari de a începe noi proiecte rezidențiale, ținând cont de situația economica actuală și totodată de cererea de cumpărare, care a scăzut în ultima perioadă. Există proiecte rezidențiale în derulare, unele începute de curând,  dar numărul acestora este mai mic, în comparație cu anii trecuți”, explică Ionel Oglan.

Citește și:

Interviu: Un apartament în Sibiu, de până în 70 mp, poate depăși 100 de mii de euro. Unde se cumpără, cât afectează centrul NATO piața imobiliară și ce trebuie să faci, să-ți vinzi proprietatea

Citește și:

Imobiliare: Vânzările sunt în scădere, în Sibiu, în ultimii 3 ani, iar prețurile s-au dublat.  ”Pandemia ne-a dat peste cap pe toți. La chirii, prețurile au crescut doar de la începutul anului cu 25%”

Se construiește mai mult în rural

Pe luni, în 2023, cele mai multe autorizații de construire s-au emis în octombrie (82), mai (65) și iunie (61), iar cele mai puține au fost emise în aprilie (29), ianuarie (31) și decembrie (33).

După numărul de locuințe finalizate, anul 2023 pare să fie mai bun decât 2022. În primele trei trimestre de anul trecut au fost finalizate 1973 de locuințe, în timp ce în 2022, în aceeași perioadă de timp erau finalizate 1380.

Din cele 1973 de locuințe terminate în 2023, cele mai multe au fost construite în mediul rural (1.056), în timp ce în mediul rural au fost finalizate 917, în primele 3 trimestre.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Eu

Acum 8 luni

Prima cauza e urbanismul de la Sibiu, iar a doua cauza toți caută să înghesuie cat mai mult blocuri uriașe... Agenții imobiliari locali și constructorii sunt mai degrabă bișnițari decât oameni de afaceri. Isc nu exista, primăria , nu are rost sa intram in detalii, iar oamenii cumpără visuri făcute la cea mai slabă calitate cu diriginți de șantier care nici macar nu cunosc locul unde se construiește imobilul pentru care semnează. Tot se lucrează cu necalificați doar ieftin să construiască și profitul mare, după care prăpădul!!! O mare vina îl au cumpărătorii, sa nu se supere nimeni, dar toți încă credeți ce va spune constructorul. Vreți să aveți un apartament făcut de proasta calitate doar că să plătiți pe el puțin. Ieftin a cerut lumea ieftin a făcut constructorul. Gresia faianță și parchetul e doar la suprafață, rezistenta clădirii și instalațiile sunt ascunse și riscante
Raspunde

Ioana

Acum 8 luni

Pe Aleea Streiul inițial a fost vorba despre un bloc cu 3 etaje+mansarda iar acum a ajuns un bloc cu parter, 4 etaje + etaj retras. Oare tot pentru ca s-a schimbat planul ? Acolo o sa fim mai rau ca in Arhitecților…
Raspunde

Noway

Acum 8 luni

Sa nu ne mai ascundem după deget , singura vinovata de situația urbanismului din Sibiu este sefa acestuia , doamna U , care de ani de zile frânează dezvoltarea orașului fără ca cineva sa o tragă la răspundere! Domnul Oglan recomanda certificat de urbanism la achiziție ? Perfec, dar ce faci ca eliberarea lui durează peste 6 luni ?!? Dezvoltatorii s/au dus pe Selimbar pentru ca acolo un Puz iese in câteva luni iar in Sibiu intre 2 si 3 ani , nu de frica crizei … Cred ca sunt in Sibiu experți imobiliari adevărați , nu domnul Oglan la care apelați de fiecare data din motive doar de voi știute ..
Raspunde

Ovidiu

Acum 8 luni

Dacă Primaria nu e capabilă să dea autorizațiile la timp, normal că a scăzut numărul lor. Aștepți cu lunile pentru o autorizație. Sunt investitori care au renunțat și au plecat în alte județe. Asta e cauza: Urdea, omul lui Iohannis din primarie, de la urbanism. Coruptia și incompetenta adunate la un loc o să ingroape Sibiul.
Raspunde

K.Samuel

Acum 8 luni

Cu siguranță lipsa terenurilor e cauza! Ultima data când am verificat, era orașul plin de blocuri zgârie nori si eram înconjurați de ocean singura varianta pentru terenuri noi, fiind creare de insule artificiale! Daca emiterea unui certificat de urbanism durează 6-12 luni, as pune totuși banii pe incompetența primăriei Sibiu ca si cauza principală. Dar no, așa gândesc eu. Poate e totuși lipsa de terenuri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus