Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Un sibian stabilit în Italia vrea să candideze independent pentru Parlamentul European. ”Pentru Sibiu, acesta poate fi un moment interesant, pentru că toți au ochii îndreptați înspre acolo”

Un sibian stabilit în Italia vrea să candideze independent pentru Parlamentul European. ”Pentru Sibiu, acesta poate fi un moment interesant, pentru că toți au ochii îndreptați înspre acolo”

Cătălin Mustățea, ales pentru a doua oară, anul trecut, consilier local în orașul de peste 30 de mii de locuitori Villafranca di Verona, din nordul Italiei, și-a anunțat intenția de a candida independent pentru un loc în Parlamentul European.

”M-am decis să dau voce diasporei. Experiența mea administrativă prin rolul meu de consilier local la al doilea mandat mi-a dat speranță, după ce am văzut că oamenii care mă cunosc, mă susțin. Mai mult, îmi doresc să rup gheața, să încerc să demonstrez că o persoană simplă poate candida și altfel, nu doar dacă cerșește loc și vot la un partid politic.

 Eu am fost votat, așa este aici, în Italia, cu numele și prenumele, nu pe o listă, să mă pun primul, ca un oportunist.

Omul pune aici ștampila pe numele tău, în cabina de vot, așa e aici. Și tot așa aș vrea să fie și în România operațiunea de vot, dar acest lucru îl vom vedea după alegeri”, a declarat Mustățea pentru Turnul Sfatului.

100 de mii de semnături

El trebuie să strângă 100 de mii de semnături pentru a-i fi validată candidatura.

Conform calendarului pentru alegerile europarlamentare, validat de Guvern, luni, în 11 aprilie 2024 se va aduce la cunoștință publică a listelor de candidați și a candidaturilor independente la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care au depus liste de candidați, precum și a candidaților independenți.

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că își mai dorește un mandat în forul legislativ european, anunțându-și candidatura, într-o conferință la Sibiu. De data aceasta, Ștefănuță spune că va candida independent „dar nu singur”. Acesta a făcut apel la tineri să participe la scrutin și crede că intenția autorităților de la București de a comasa alegerile europarlamentare cu cele locale este legală, dar nu democratică.

Citește și:

Ștefănuță mai vrea un mandat în Parlamentul European, ca independent: Aerul din Sibiu e ca în China. Nu vă speriați de AUR. Avem nevoie de un partid verde

”E pentru prima dată când sibienii pot avea o persoană care a învățat singur lozinca ”vrem o țară ca afară””

Mustățea le transmite sibienilor că votul lor va fi analizat de restul românilor, pentru că sunt un reper la nivel național.

”Dacă sunt 33 de locuri alocate pentru România la Bruxelles, unul singur trebuie să fie pentru milioanele de români din diaspora. Eu cred că singurul moment când putem să încercăm să demonstrăm că vrem altceva este acum, prin susținerea unui candidat simplu și cunoscut de oameni.

Pentru Sibiu, acesta poate fi un moment interesant, pentru că toți au ochii îndreptați înspre acolo.  E pentru prima dată când sibienii pot avea o persoană care a învățat singur lozinca ”vrem o țară ca afară””, a mai spus Mustățea.

”Sunt sibian și de peste 20 de ani locuiesc în Italia. Suntem pentru a doua oară consilier în orașul de reședință și vreau să-mi pun toată capacitatea și experiența mea la dispoziția României și de ce nu, Sibiului.

Vreau să fiu vocea ta. Vreau să votezi altfel, vreau să ai curaj, să dai un singur loc cuiva care reprezintă diaspora. Dar diaspora ca să aibă curaj, trebuie să te aibă alături și pe tine. Nu uita și tu poți vocea, nu ecoul ei” – Cătălin Mustățea.

Sursa foto: Expedia.it

Un oraș mai ”bătrân” cu 6 ani decât Sibiul

Prima atestare documentară a orașului Villafranca di Verona este din 9 martie 1185, cu 6 ani mai devreme decât cea a Sibiului, 1191.

În acel an, VillaFranca a primit recunoașterea de burg de frontieră scutit de taxe. De aici a derivat numele Burgus Liber, apoi Villa libera și în final Villafranca.

Orașul a fost fondat pentru apărarea frontierelor veroneze.

La 14 noiembrie 1796, în timpul campaniei din Italia, Napoleon a transferat cartierul general la Villafranca și a stat în palatul Comini (acum Fantoni cafe).

 Orașul a fost important de-a lungul secolului datorită așezării sale, era aproape de Milano, Bergamo, aflate spre vest, dar și de Mantova și Verona, în est.

În 1848 (în perioada primului război de independență) a fost sediul cartierului general piemontez, iar în 1859 a fost sediul cartierului general austriac (găzduind și pe împăratul Franz Josef) iar la 11 iulie din același an a găzduit (în palatul Bottagisio, acum pe strada Pace) întâlnirea dintre Franz Josef și Napoleon al III-lea, care în acea zi au semnat armistițiul de la Villafranca, care a încheiat al doilea război de independență.

A fost puternic bombardat de către Aliați în Al Doilea Război Mondial, din cauza vecinătății cu un aerodrom folosit intens de trupele germane.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Vasile32

Acum 1 lună

serios ?!?!?
Raspunde

Xdfg

Acum 1 lună

s-a trezit si anonimul acesta ca vrea o bucata de ciolan? dar ce a facut el pentru Sibiu ca sa merite sa reprezinte Sibiul si romanii din tara in Parlamentul European? cu ce se remarca? sa ramana acolo unde este si sa ne lase pe noi in pace ca ne-am ars destul cu europarlamentarii si parlamentarii de Sibiu ce ii avem acum nu ne mai trebuie alte nulitati care doar sa profite si sa promita ca sa aiba tot numai ei de castigati si alegatorii sa traga nadejde si sa primeasca....
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Si eu am " ochii îndreptati inspre acolo". Dar n-are nici o legāturā cu politica.....
Raspunde

Văsălie Noroi

Acum 1 lună

Tot dejeaba , noi aștia e aci tot cu bibu si trif votăm ,suntem statornici !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus