Miercuri,
17.04.2024
Ploi Scurte
Acum
11°C

Reacție după ce armata germană ar fi cerut cazare în Sibiu și Timișoara pentru un exercițiu de evacuare dintr-un alt stat. Clubul Economic German: ”Nu este ceva extraordinar, ceva care să ne preocupe”

Reacție după ce armata germană ar fi cerut cazare în Sibiu și Timișoara pentru un exercițiu de evacuare dintr-un alt stat. Clubul Economic German: ”Nu este ceva extraordinar, ceva care să ne preocupe”

O scrisoare în care se cereau cluburilor de afaceri germane din Timișoara și Sibiu informații legate de posibilitatea de a găzdui temporar în jur de 100 până la 200 de persoane, în cadrul unui exercițiu militar de evacuare a unor persoane dintr-o țară străină a apărut în presa centrală, creând panică.

Wolfgang Köber, președintele Clubului Economic German Transilvania, a confirmat primirea documentului, însă a precizat că este vorba de un exercițiu de rutină, care se execută și în alte state, periodic.

”Ne-au căutat și pe noi, era o structură, dar nici nu mai știu dacă erau din armată neapărat, erau interesați de eventuale locuri de cazare și în Sibiu. Dar nu este ceva extraordinar, ceva care să ne preocupe, nici nu se desfășoară acum, ci poate la final de anul viitor.

Pe mine mă preocupă instabilitatea fiscală, tendința asta de schimbare de pe combustie, pe electric, cu care suntem de acord că trebuie, dar cu ”heirupismul” ăsta cu care se face... asta ar trebui mai structurat realizat, mai ardelenește. Acestea sunt problemele” a precizat Köber pentru Turnul Sfatului.

”Ne interesează săli de sport, săli mari, centre de afaceri, clădiri, depozite goale, sau săli”

În scrisoare, se precizează că exercițiul ar urma să fie făcut în Sibiu și Timișoara în martie 2025 și scenariul prevede evacuarea cetățenilor germani (jucători de rol) din altă țară.

”Dragi prieteni de club, Bundeswehr (Divizia Forțelor Rapide din Stadtallendorf) plănuiește un exercițiu în zona Sibiu și Timișoara pentru martie 2025, în care se va practica evacuarea cetățenilor germani (jucători de rol) din altă țară.

În acest scop, căutăm una sau mai multe variante în Timișoara și împrejurimi pentru a găzdui temporar în jur de 100 până la 200 de persoane (jucători de rol în civil) timp de 2-3 zile pentru a le putea evacua în timpul exercițiului (numai în timpul zilei, nu noaptea).

Ne interesează săli de sport, săli mari, centre de afaceri, clădiri, depozite goale, sau săli cu posibilitatea de a aduce acolo 100-150 de persoane. Holurile ar avea nevoie de baie/WC (nu este obligatoriu), loc de parcare pentru utilizare. Plata este asigurată.

Colegii vor fi la fața locului și vor investiga situația pe 19.03 – 20.03 la fața locului și ar putea efectua vizite dacă există o oportunitate în acest sens în Timișoara sau împrejurimi”, se arată în mesajul Clubului Economic German Timișoara”, prezentat de știripesurse.ro.

Divizia Forțelor Rapide din Stadtallendorf este formată din militari germani și olandezi, fiind considerată una din unitățile de elită ale Bundeswehr, informează Antena3.

Din această unitate fac parte parașutiști, trupe de comando, vânători de munte, elicoptere și avioane de atac și transport. Divizia colaborează în România cu Brigada 81de la Bistrița. Divizia Forțelor Rapide este parte a grupului de luptă a Uniunii Europene și după o alertă, se poate desfășura în cinci până la zece zile pe o rază de 6.000 de kilometri de Bruxelles.

A avut numeroase misiuni internaționale, inclusiv în Afganistan. Pe lângă luptele cu talibanii, a fost unitatea care în vara anului 2021 a asigurat evacuarea cetățenilor germani din Kabul.

”Ce pot să spun este că România și Sibiul sunt sigure”

Wolfgang Köber a detaliat despre acest subiect astăzi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la FDGR.

”Ce pot să spun este că România și Sibiul sunt sigure. Noi avem copii mici și vă dați seama că și noi ne-am fi confruntat cu problema aceasta, însă o dată vă pot să spune că suntem extrem de bine pregătiți, noi ca țară și nu numai noi ca țară ci și partenerii noștri. Am discutat și cu partenerii noștri care gestionează Centrul NATO de la Sibiu, este extrem de impresionant ce au făcut acolo.

Legat de scenariile de evacuare acestea se actualizează întotdeauna, peste tot, în orice țară din lume, deci nu este ceva ieșit din comun și nu aș spune că este o acțiune atât de inerentă, încât să fie considerată ceva special. În alte țări nu se vorbește pentru că nu au în apropiere un conflict, cum avem noi, sau un război. În alte țări se fac pur și simplu, sunt la ordinea zilei tot așa face și armata, evident că sunt mai puțini prezenți public.

În rândul nostru, peste 100 de membri, vorbim de cei mai mari angajatori din zonă, nu sunt scenarii sau fel de fel de teorii de panică, nici vorbă de așa ceva, suntem într-o țară sigură”, a precizat președintele Clubului Economic German Transilvania la conferința organizată pe subiectul întâlnirii internaționale a sașilor, care va avea loc la Sibiu în perioada 2-4 august 2024.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Ron

Acum 3 săptămâni

Ideal era sa nu tradam noi si sa nu se retraga ei de pe Arcul Carpatic in 44! Speram ca de data asta sa ramina!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 săptămâni

N-ar fi exclus un Ribbentrop-Molotov actualizat cu gunoiul Iohannis autointitulat stapanul Galaxiei tot din partea Romaniei.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

A venit primă vara, la tine, la Alexandria? Relax, ai pierdut de mult :))
Raspunde

Elena

Acum 3 săptămâni

Primăria sa puna la dispoziție stadionul. Fotbalistii oricum joaca țurca
Raspunde

Kokos

Acum 3 săptămâni

Vedeti ca poate va da ciorba in foc! Nu va pronuntati pe subiecte pe care nu le pricepeti!

Raspunde

Emila

Acum 3 săptămâni

Te știi tu cu fotbalul?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elena

Acum 2 săptămâni

Fac o ciorbă bună de kokos chiar daca suntem in post. Nu te baga unde nu-ti fiebe oala.
Raspunde

Pop

Acum 2 săptămâni

Nu ar trebui sa faca tot orasul exercitii de aparare/evacuare in caz de conflict armat ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 2 săptămâni

N-ai sa vezi. Nu vor sa sperie populatia. Le e mai comod asa. Stiti ce a zis ministrul apararii ucrainean inainte de a incepe razboiul cu Rusia? "Populatia sa stea linistita, totul e sub control. Ucraina este o tara sigura". Suntem pe cont propriu. Pregatiti-va fratilor, rezerve de mancare neperisabila, acces la apa potabila, lemne de foc. Cine locuieste in apartament... nasol.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barney

Acum 2 săptămâni

Am auzit că este un nimeni care are șase case in care nu stă. Iată că s-au găsit circa 25 de locuri. Doar sunt germani deci s-ar putea înțelege ușor cu proprietarul care,se pare, cunoaște bine limba.
Raspunde

DB

Acum 2 săptămâni

27 de dislikes in 2 ore. Bravo ferma (de troli)!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus