Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

„Vrem să arătăm că suntem solidari și că ne ajutăm între noi”. Fermierii sibieni strâng bani pentru Petre Țăroiu, fermierul din Teleorman care și-a pierdut combina agricolă pentru că n-a mai putut să achite ratele anuale

„Vrem să arătăm că suntem solidari și că ne ajutăm între noi”. Fermierii sibieni strâng bani pentru Petre Țăroiu, fermierul din Teleorman care și-a pierdut combina agricolă pentru că n-a mai putut să achite ratele anuale

Mai mulți fermieri sibieni se alătură campaniei de strângere de bani pentru fermierul Petre Țăroiu, din Videle, județul Teleorman, care și-a pierdut combina agricolă din cauză că n-a mai putut să achite ratele anuale.

Potrivit Agrointeligența, fermierul și-a achiziționat în anul 2022 o combină cu ajutorul unui împrumut la bancă (OTP Bank). Totul a fost bine, până la prima secetă, când n-a mai putut să-și plătească datoria către bancă. Deși a obținut o amânare, fermierul a avut în continuare probleme, iar combina i-a fost în cele din urmă ridicată din fermă. 

Eu am întârziat cu plata la leasing și mi-au reziliat contractul după 16 ianuarie, fără ca eu să fiu de acord. Eu am achiziționat combina agricolă în 2022, de la Mewi care mi-a recomandat ca bancă OTP Leasing și am obținut finanțarea fără nicio problemă. În 2022 aveam rata în noiembrie și rata din februarie 2023. A fost seceta care m-a stopat puțin, am întârziat ratele atunci, dar am găsit înțelegere la bancă și ulterior le-am plătit, erau 36.000 de euro. În vară a urmat prețul cerealelor care a fost unul catastrofal pentru majoritatea fermierilor, costuri mari la inputuri și mici la vânzare și am ieșit pe minus. În toamna lui 2023 ne-m confruntat iar cu secetă și prăpastia s-a adâncit mai mult. Seceta, prețurile mici la vânzarea cerealelor și mari la inputuri, când ajunsese tona de îngrășăminte 8.000 de lei, toate au contribuit, la acestea se mi adaugă ratele mai mari deoarece crescut ROBOR-ul, de la 75.000 de lei crescându-mi la 125.000 de lei rata”, a explicat fermierul teleormănean cum s-a întâmplat să nu mai aibă bani pentru ratele utilajului achiziționat”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența.

„Vrem să arătăm că suntem solidari și că ne ajutăm între noi”

În acest context, fermierii sibieni vor să fie alături de Petre și au început să strângă bani pentru a-l sprijini în plata datoriei pentru bancă.

„Eu nu am utilaje cumpărate în leasing, dar știu cât e de greu să îți acoperi cheltuielile mai ales că au fost acești ani în care prețurile de vânzare au fost foarte mici. De cealaltă parte, s-a ajuns 4.700 de lei tona de îngrășământ. Vrem să arătăm că suntem solidari și că ne ajutăm între noi. În Transilvania cumva suntem mai norocoși pentru că nu am avut problemele pe care le-au avut ei în Est și în Sud, s-au confruntat cu secetă mare. Din ce am văzut la nivel național s-au adunat în jur de 3000 de oameni care să îl susțină. În agricultură muncești de dimineața până seara, nu e ușor”, a spus fermierul sibian Tiberiu Mitrea pentru Turnul Sfatului.

Cum putem dona

Cei care doresc să doneze pentru a-l sprijin pe Petre Țăroiu să își recupereze combina o pot face într-un anumit cont pus la dispoziție de fermier sau prin Revolut.

”Căutam 8.000 fermieri ca sa salvam 1 FERMIER executat de către bănci. Fermierii se unesc! 10 euro vor face DIFERENȚA!

Cont donații:

Nume: Petre Taroiu

Revolut: 0738660173

RO34BREL0005543159410100”

Foto: Agrointeligența 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus