Cealaltă față a propagandei – Prima întâlnire a sibienilor cu militarii NATO la ei acasă

Ați observat acele clipuri video care se viralizează pe Facebook și pe Tik Tok, care surprind un convoi militar pe Valea Oltului, ori un tren încărcat cu vehicule de Armată trecând printr-o gară mică? Reacțiile, de cele mai multe ori, sunt foarte vehemente: ”Vine războiul peste noi!” sau ”Guvernul ne bagă în război pe ascuns”. Aceste comentarii vin în urma unei lipse de comunicare și transparență, necunoașterea inspiră teamă. Adică exact opusul a ceea ce a făcut astăzi Comandamentul NATO de la Sibiu prin organizarea Zilei Porților Deschise la centrul de pe Calea Dumbrăvii.

Aceasta a fost prima întâlnire a sibienilor obișnuiți cu Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) din Sibiu și numărul celor interesați chiar a fost mare, oamenii așezându-se la coadă. Odată intrat după zidurile groase am descoperit un adevărat spectacol demn de 1 decembrie: muzică și fanfară, expoziție de vehicule militare, cabină foto, militari din diverse țări NATO, corturi cu mitraliere și chiar cadouri pentru vizitatori.

”Mami, pot să trag cu mitraliera?”, întreabă un puști de vreo zece ani mămica aproape speriată. Un altul trăgea de bunic să-l lase să se urce într-un transportor blindat. A văzut că militarul francez face mici demonstrații cu turela care rotește o mitralieră absolut gigantică. Era coadă la urcat în ”tancuri”, după ce le numeau copiii.

Între timp, dascăli veneau cu clasa, sosind încolonați: copii de școală generală, liceeni și chiar de grădiniță, au venit să vadă ”NATO”.

”Centrul NATO din Sibiu este unic în România și chiar în Europa de Est, Ziua Porților Deschise este o ocazie unică să vedem ce s-a realizat aici, copiii au multe de învățat. Este vorba și despre a le insufla patriotismul, să știe că țara lor este apărată”, îmi spune o doamnă învățătoare, strigând printre copii.

Niște adolescenți nu mai contenesc să se minuneze la mitralierele și puștile cu lunetă ”de sniper”, cum au văzut în ”Call of Duty”. ”Vă rog să nu le atingeți, întrebați-mă orice despre ele și vă spun tot”, le stârnește curiozitatea unui soldat român. Nu pot să nu observ că dintre spectatori nimeni nu vede armele ca pe o unealtă a morții. Moartea dușmanului, e adevărat.

Mă urc într-un transportor Piranha V și undeva pe la jumătate are un volan similar cu cele ale mașinilor de formula 1, cu multe butoane și clapete laterale. Ori stânga, ori dreapta, dacă apeși o clapetă pe monitorul din fața ta se vede camera de pe turelă și poți mișca ținta. Tunul poate trage cu niște proiectile absolut uriașe, de 30 de mm, suficient de puternice să treacă printr-o mașină obișnuită sau pereții unei case. Iar tu, operatorul, poți să faci zoom pe chipul cuiva aflat la kilometri distanță.

”Poți trage până la 13 kilometri cu mare acuratețe”, îmi spune gazda, un militar extrem de amabil și zâmbitor. ”Pot ținti de aici pe cineva în Dealul Dăii sau la monumentul de pe Gușterița?” întreb eu. ”Cu precizie. Cel mai mult am tras la patru kilometri, în poligon”, îmi răspunde.

Mă dau jos cu gândul că mașinăria aceea este cu adevărat uimitoare. Peste tot militarii își fac poze cu copiii, râd, bat palma, se salută militărește, este o sărbătoare. Cei mai mulți soldați prezenți sunt sincer bucuroși de oaspeți, au o veselie internă în a dezvălui câteva din secretele muncii lor de zi cu zi. Se bucură să vadă că cei pe care au jurat să-i apere cu prețul vieții chiar îi apreciază. Despre asta este vorba, până la urmă.

Am mai vorbit cu domn în vârstă, pensionar. ”Multă lume spune că dacă ne atacă rușii în trei zile ne cuceresc. Habar n-au ce vorbesc! Rușii abia-s în stare să țină câteva județe cucerite în doi ani în Ucraina, dacă se apropie de noi sunt spulberați. Din ce văd astăzi, aici, eu în toată viața mea nu m-am simțit mai sigur. Și nu pentru mine, că sunt bătrân, dar pentru nepoții mei”, îmi spune acesta.

În afara dotărilor militare aduse la expoziție și a muzicii de fanfară, încă un detaliu impresionează. Clădirile militare de pe Calea Dumbrăvii au fost restaurate la gloria și menirea de odinioară, iar în spatele lor totul arată nou și modern. Aceasta este o zonă a Sibiului schimbată la față.

Într-un alt colț am găsit o cameră video/foto de genul celor de închiriat pe la nunți și botezuri. Te ajută să-ți faci clipuri dinamice pentru Tik Tok, de data aceasta cu stema NATO pe fundal. La doi pași, în niște corturi, se împart pliante și se prezintă tinerilor școlile militare și avantajele unei cariere în Armată. Este clar vizibilă componentă propagandistică, mai ales orientată către noua generație. Aș spune că aici se vede diferența dintre NATO și Armata Română, comunicarea orientată către noua generație, vorbește pe limba lor.

Acum vreun an am văzut că în școlile din Rusia se organizează concursuri între elevi, care poate să desfacă mai repede o mitralieră Kalașnikov și apoi s-o asambleze la loc. Un participant la Operațiunea Militară Specială din Ucraina, așa cum numesc rușii războiul, le povestea celor mici cum a făcut el lumea mai bună omorând ucraineni pentru a proteja populația rusă asuprită din Donbas. Propagandă toată ziua, după standardele noastre. Realitatea este că nu diferă cu mult de ce face NATO la Sibiu. Diferența este de care capăt al mitralierei te afli.

În concluzie, prin evenimentul de astăzi Comandamentul NATO de la Sibiu a vrut să arate că este parte a comunității, că nu există un zid înalt cu sârmă ghimpată între noi și ei. E ca și cum ne-ar spune: Noi suntem aici să-i speriem pe ruși, să-i descurajăm să facă și în România ce au făcut în Ucraina, uite cum arătam, ce dotări avem și ce puternici suntem!

”Fara voi, populația, existența noastă nu este justificată” pare să fie mesajul evenimentului de astăzi. Iar sibienii au înțeles foarte bine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

AndreiM

Acum 1 lună

Circ pentru gloata. Faptul ca ciumele vor sa ne bage in razboi este evident din toti pasii pe care i-au facut pana acum, nu doar din trenurile cu armament care circula pe la noi. Din sustinerea unei tari nemembra NATO, din escaladarea intentionata a conflictului, din refuzul de a face pace, din trimiterea de armament si de trupe in conflict, din legislatia pe care vor sa o adopte ciumele in domeniul militar, din absolut tot ce au facut slugoii de la noi, rezulta ca vor sa ne bage carne de tun intr-un razboi in care nu avem ce sa cautam. Cine se uita pe cer si vede cum se intuneca cerul si se aduna norii de furtuna, ar trebui sa fie de-a dreptul tampit sa spuna ca vine vreme frumoasa. Cand toate ciumele se pregatesc de razboi, a spune ca nu este nici o problema, denota ori prostie crasa, ori pute a propaganda si dezinformare. Intrebarea este cine va lupta pentru aceste ciume rosii ordinare, care sunt slugoi la licuricii mai mari sau mai mici de pe dincolo? Cine va merge la razboi pentru PSD si PNL? Evident ciumele nu urmaresc si nu au urmarit niciodata binele Romaniei. Evident ei doar executa niste ordine venite din alte tari. America, Anglia si Franta vor neaparat razboi cu Rusia. Ar fi numai treaba lor, doar ca vor sa duca razboiul, pe teritoriul nostru, cu romani carene de tun. Si atunci devine si treaba noastra. Romania trebuie sa fie neutra in acest conflict. Rusia nu ne-a atacat pe noi si nici vreun aliat de-al nostru. Nu avem nimic de-a face cu acest razboi. Interesul Romaniei este sa ne recuperam teritoriile romanesti detinute ilegal de Ucraina.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Ilegal dupa ce lege? Ca toate legile dau dreptate Ucrainei. La fel cum am recunoscut ca Bucovina de Nord, Herța, sudul si nordul Basarabiei (cel din reg.Cernăuți) sunt parte a RSS Ucrainene in cadrul URSS, asa am si recunoscut si ca sunt parte a Ucrainei. Si asta au facut-o toate tarile, inclusiv Rusia. Mai mult , URSS le-a obtinut ca parte victorioasa in al doilea razboi mondial. Sa zici ca le detine ilegal Ucraina e ca si cand ai zice ca tratatele de pace de la sfarsitul razboiului sunt ilegale. De aia Rusia nici nu o sa atace o tara din afara granitelor fostului URSS, ar insemna ca-si bate joc de propria victorie din 1945. Nu o sa atace nici tarile baltice, pt ca ar insemna ca intra in razboi si cu alte tari pe care nu vrea sa le atace.
Raspunde

UNROMÂN

Acum 1 lună

Mai baiatule, vrei sa ramîi fara palton si fara ceas…stii ce inseamna sa fii puternic? … sa-ti dau un exemplul. De ce crezi ca se DUC unii (nu tu)la sala de forta?…SA-SI APERE NEVASTA / IUBITA SI COPII INAINTE DE A FI PREA TÎRZIU.. si o fac ca sa arate ca daca incearca vreun neica nimeni ca tine, sa se gindeasca de doua ori inainte de a ridica mâna, ca cine stie poate rămâne fără ea!….cam asa este si acum , daca vrei pace pregăteștete de razboi!… Si ca încheiere o recomandare către domnii generali doctori profesori universitari , faceti baie unde face cel mai amărât soldat, mâncati ce mănânca toată ziua acel soldat, spălati tinuta unde o spala acel soldat, dormiti unde o sa doarma acel soldat cind sună mobilizarea!..poate atunci va vine mintea la cap!…LASATI FRICA DE POLITICIENI SI ARĂTATILE ADEVARATA FATA A ARMATEI ROMÂNE!
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 1 lună

Mai sicolas,dupa capul tau, ar trebui sa privim cerul si sa asteptam sa vina muscalii iar cu davai ceas si cu violuri...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 1 lună

Sosoaco , tu ești?
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Stai ca vin fanii si te umplu acum de carne. Ai auzit ce a zis pensionarul din articol: rusii abia tin 2 judete in ucraina, de 2 ani. Daca se apropie si macar cu gandul de OTAN sunt distrusi :))). Amuzant e ca fanii OTAN cred simultan in 2 lucruri diferite: ca rusii sunt varza si nu pot cuceri ucraina, si in acelasi timp că rușii vor sa cucereasca europa. Pai cum vin astea 2 impreuna?
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Nu mai intru in prea multe detalii pentru că le-a expus deja AndreiM. Dar vreau să vă spun ceva legat de propaganda rusă și ce este realitatea de fapt. Lăsând deoparte știrile, era bine să fi mers in Ucraina înainte de război. Atunci ați fi înțeles de ce Ucraina e un stat condus de neo-nazisti și de ce Rusia are intr-o oarecare măsură dreptate. Fanatismul ucrainean este la cote maxime și din această cauză rușii din estul Ucrainei, ca și românii din sudul ei, chiar au avut parte de bătăi, urmăriri și arestări dacă îndrăzneau să spună că sunt români sau ruși. Ah, că Putin folosește chestia asta in propriile interese, e altceva...
Raspunde

UN ROMÂN

Acum 1 lună

Sincer despre ucrainieni! Îmi pare rau ce se intimpla la ei acum, dar exista un dar, oare cine a inchis scolile române din fostele teritorii române, oare cine a ajutat si participat la formarea unei zone de razboi in numita transnistria, oare cine se bāga prin canalul Bistroe? Si asta doar privind România! Nu stiu cum se face dar citeodata istoria este ca o curva, cind te ridica la zei cind da cu tine de pāmânt de nu stii daca o sa te mai aduni vreodata! Asa ca un ochi plinge altul râde ! Poate din toata grozāvia asta o sa vina Basarabia inapoi !
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Lasa ca romanu' uita repede. Uita cum acum cativa ani erau reportaje lacrimogene, cum isi băteau joc slava-ukrainii de populatiile romane/rusesti din hoholia. Erau niste chestii lacrimogene de cat de m00iste sunt autoritatile ucrainiene de "tinse rupea sufletul". Acum romanii uituci isi dau banii, armata si viitorul tarii intr un posibil viitor razboi pentru țară pe care o denigrau cu 2-3 ani inainte de invazia lu' putin. La fel cum romanii o sa uite cum au urat 20 de ani pesedeul si cum jos-peeseeedeee-werner s.a aliat cu ei, si la toamna o sa voteze un ciuca sau un geoana "pentru stabilitate". Petre Țuțea a avut o mareee dreptate. Daca as sta pe alte meleaguri m-as bucura maxim sa dea p00tin cateva nucleare pe plaiurile mioritice ca fix asta merita majoritatea. Ca ei uita, habar nu au istorie, nu au o continuitate ideologica, le curge gura dupa cum bat stirile de la tv, dar au figuri in cap. Asa ca slava ukraini si nato ne apara. Abia astept sa mergem in Odessa cum se vehiculeaza
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

NATO are misiune de descurajare, nu de anihilare a inamicului. Rusii nu prea se sperie de mafia si coruptia, propaganda mincinoasa si dezinformarea practicata din Romania.
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

@ UNROMÂN - Romania nu mai are armata. Are un grup de mercenari condusi politic de niste nulitati. Acest grup de mercenari nu apara interesele Romaniei. Ei executa niste ordine venite din exterior, pentru interesele Ucrainei, ale Americii sau ale altor licurici mai mici sau mai mari. Acesti licurici vor sa provoace al treilea razboi mondial. Pentru acest lucru folosesc Romania ca momeala, ca o prada, ca bat prin gard cu care sa provoace Rusia. Un razboi pe teritoriul tarii noastre ar fi cea mai mare catastrofa care s-ar putea intampla. Eu stiu ce inseamna sa fii tare, sa te poti apara. Din pacate nu s-a dorit asta. Romania a fost distrusa intentionat, nu mai este tare. Daca s-ar fi vrut ca Romania sa fie tare, nu ar fi fost falimentate fabricile de armament si de echipamente militare, nu ar fi fost distrus sectorul militar. Ar fi avut la conducere oameni capabili, nu slugoi si yes-man-i. Ar fi fost facuta educatie patriotica in scoli, nu propaganda anti-romaneasca, s-ar fi invatat istorie, iar Romania ar fi fost unita cu Basarabia si ar fi luptat pe orice cai pentru recuperarea teritoriilor luate cu japca, abuziv si ilegal. @ Kukuruku, habar nu ai ce spui. Pune mana pe cartea de istorie si citeste. A, din pacate ghinion, in cartea de istorie, acum gasesti istoria evreilor, nu a romanilor. Din pacate, trebuie sa te informezi din surse "neoficiale" la fel ca in pLandemie. Citeste istoria lui Giurescu, a lui Vasile Parvan, a lui Gheorghe Buzatu...lasa deoparte cartile securistice ale lui Lucian Boia si ale altor urmasi ai lui Roller. Cel mai mare dusman al Romaniei si al romanilor este clasa politica de interlopi care a ajuns sa conduca aceasta tara. Ei nu reprezinta interesele tarii, nici ale romanilor. Ei reprezinta interese straine. Cat timp nu scapam de aceaste ciume, vom fi sclavetii licuricilor lumii. Vom fi carne de tun pentru interesele altora. Hei, dar cel putin propaganda asta gretoasa a razboiului pentru vitele imbecile, se face in ritmuri de muzica si veselie. Ia mai manati mai flacai, HAi,HAi!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unsibian

Acum 1 lună

Viitor de HAUĂR, cu din ăștia ca ține Simioane, țara are.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iar comenteaza auracul rusofil

Acum 1 lună

tu nu te saturi de mintit si mancat rahat ? esti nazistul rusofil tipic, care traieste din furatul si omoratul vecinilor, care modifica istoria de la o zi la alta dupa cum ii cere interesul ! evreii sunt de vina pentru tot ? dupa tine ei conduc si Ucraina dar in acelasi timp Ucraina e condusa de nazisti. te contrazici singur. in afara de Crimeea si restul teritoriilor ucrainiene, georgiene sau moldovene ocupate de trupele ruSSesti NU EXISTA IN EUROPA la ora actuala teritorii " luate cu japca, abuziv si ilegal" ! in afara de rusi toate celelalte state isi recunosc frontierele actuale ! dupa tine ar trebui sa dam timpul inapoi pana la 1918 ? de ce nu 1848 ? sau 1941 dupa ultimatumul rusesc si dupa ce Ungaria a luat mare parte din Transilvania ? de ce nu mergem pana la Decebal sau Gelu Glad si Menumorut? revizionistii astia ca tine sunt cauza razboaielor. nemultumiti cu ce au, nedispusi sa munceasca pentru a avea mai mult dar dispusi oricand sa dea in cap vecinului ! tipic rusesc nu ? ti-e dor de educatie patriotica ? de istoria masluita in care romanii au pus coada la pruna si au cei mai cei savanti de renume mondial facuti la comanda partidului unic ? emigreaza in ruSSia nazista pe care o iubesti ca acolo te vei simti ca acasa ! pana cand te vor trimite in gulag pentru ca nu ai pupat in fund conducatorul mult iubit. cei ca tine sunt ciuma poporului roman ! analfabeti functional, rasisti si extremisti care pentru orice dau vina pe "straini" chiar daca asa-zisii straini traiesc in tara asta de mai mult timp ca ei !
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

Ai vorbit mulr, fara sa zici nimic. Felicitari!
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Bai Trif al lui Ciolacu, ciuma rosie securista, lasa propaganda progresista ca mai sunt si patrioti in tara asta. Bucovina nu a fost niciodata a rusilor, nici Herta. Rusii au luat teritoriile romanesti cu japca si le-au dat Ucrainei. Iar tratatul Ribbentrop-Molotov a fost denuntat si declarat NUL de toata lumea, si de Uniunea Europeana si tarile NATO inca de la caderea blocului comunist. Asa s-a unit Germania. Suntem singura tara care inca are teritorii sub ocupatie straina ca urmare a acestui pact nul, dintre cei doi dictatori. De ce? Pentru ca partidul vostru unic si tatucul vostru Iliescu, a fost prieten cu Gorbaciov si lucra pentru NKVD. Voi, slugoii si tradatorii neo-marxisti care ati acaparat Romania dupa revolutie nu ati vrut sa luati aceste teritorii inapoi. Insa LEGAL, aceste teritorii apartin Romaniei. Nu exista nici un motiv pentru care aceste teritorii sa fie sub ocupatie straina. Dar sunteti ciume rosii putiniste si preferati ca aceste teritorii sa fie ocupate de rusi, decat sa revina in componenta tarii. Slugoi ati fost din tata-n fiu. Ati supt de la toti licuricii, cand la stalin in est, cand la licuricii din vest. Niciodata nu ati luptat pentru Romania. Mereu impotriva tarii, mereu impotriva noastra, a romanilor. Oamenii cunosc adevarul, cu toate ca va scuipati voi zi de zi propaganda pe toate televiziunile si ziarele partidului unic. Crezi ca toti sunt sclaveti ca voi? Daca ar fi trait acum Stefan Voda, sau Tepes, ce va mai indrageau pe voi "ciorile si spanzuratorile!" Bine va mai spunea Eminescu. "Cine-au indragit strainii, Manca-i-ar inima cainii, Manca-i-ar casa pustia, Si neamul nemernicia!
Raspunde

Denisa oengista

Acum 1 lună

Romania ar trebui sa cedeze locul in Nato fratilor nostri Ucrainieni care lupta eroic pentru ca noi toti sa fim liberi! Slava Ucrainei si SUA!
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

Iti vine sa-ti vomiti creierii cand vezi ce comentarii debiteaza unii: motive clare pentru care internetul nu ar trebui sa fie disponibil la liber pentru toti neica-nimeni. Din pacate, multi gandesc la fel :) si dupa aia ne maraim ca "de ce aia", "de ce aialalta" :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AndreiM

Acum 1 lună

Asa Leninica, da-i cu bolsevismele, trotinel. Daca nu aveti argumente sa purtati o discutie, bagati tare pe cenzura. Ce lume minunata ar fi pentru voi, daca doar stangistii astia adica trotinetistii, elgebetistii, globalistii, progresistii si comunistii ati avea dreptul la opinie. Ca pe vremea lui Ceasca, daca spui ceva ce nu e voie, la puscarie, la Canal, la tortura. Civilizatia woke si marxismul vitelor imbecile. Daca minoritatea asta de idioti ar face legi pentru restul lumii, nu ar mai exista libertate de opinie. Legea batei si a pumnului in gura. Doar de atat sunteti in stare. Argumente zero, logica zero, nulitati absolute, vite furajate, gata sa fie manate in turma Marii Resetari.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UnPSDist mandru

Acum 1 lună

Si sa te puna pe tine vataf peste internet nu? Hai sictir! Bravo Andrei si Gheorghe, asa este dar ce sa i ceri unui popor inrobit si jefuit de grofi care dupa 200 ridica statui asupritorilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus