Ați observat acele clipuri video care se viralizează pe Facebook și pe Tik Tok, care surprind un convoi militar pe Valea Oltului, ori un tren încărcat cu vehicule de Armată trecând printr-o gară mică? Reacțiile, de cele mai multe ori, sunt foarte vehemente: ”Vine războiul peste noi!” sau ”Guvernul ne bagă în război pe ascuns”. Aceste comentarii vin în urma unei lipse de comunicare și transparență, necunoașterea inspiră teamă. Adică exact opusul a ceea ce a făcut astăzi Comandamentul NATO de la Sibiu prin organizarea Zilei Porților Deschise la centrul de pe Calea Dumbrăvii.
Aceasta a fost prima întâlnire a sibienilor obișnuiți cu Comandamentului Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) din Sibiu și numărul celor interesați chiar a fost mare, oamenii așezându-se la coadă. Odată intrat după zidurile groase am descoperit un adevărat spectacol demn de 1 decembrie: muzică și fanfară, expoziție de vehicule militare, cabină foto, militari din diverse țări NATO, corturi cu mitraliere și chiar cadouri pentru vizitatori.
”Mami, pot să trag cu mitraliera?”, întreabă un puști de vreo zece ani mămica aproape speriată. Un altul trăgea de bunic să-l lase să se urce într-un transportor blindat. A văzut că militarul francez face mici demonstrații cu turela care rotește o mitralieră absolut gigantică. Era coadă la urcat în ”tancuri”, după ce le numeau copiii.
Între timp, dascăli veneau cu clasa, sosind încolonați: copii de școală generală, liceeni și chiar de grădiniță, au venit să vadă ”NATO”.
”Centrul NATO din Sibiu este unic în România și chiar în Europa de Est, Ziua Porților Deschise este o ocazie unică să vedem ce s-a realizat aici, copiii au multe de învățat. Este vorba și despre a le insufla patriotismul, să știe că țara lor este apărată”, îmi spune o doamnă învățătoare, strigând printre copii.
Niște adolescenți nu mai contenesc să se minuneze la mitralierele și puștile cu lunetă ”de sniper”, cum au văzut în ”Call of Duty”. ”Vă rog să nu le atingeți, întrebați-mă orice despre ele și vă spun tot”, le stârnește curiozitatea unui soldat român. Nu pot să nu observ că dintre spectatori nimeni nu vede armele ca pe o unealtă a morții. Moartea dușmanului, e adevărat.
Mă urc într-un transportor Piranha V și undeva pe la jumătate are un volan similar cu cele ale mașinilor de formula 1, cu multe butoane și clapete laterale. Ori stânga, ori dreapta, dacă apeși o clapetă pe monitorul din fața ta se vede camera de pe turelă și poți mișca ținta. Tunul poate trage cu niște proiectile absolut uriașe, de 30 de mm, suficient de puternice să treacă printr-o mașină obișnuită sau pereții unei case. Iar tu, operatorul, poți să faci zoom pe chipul cuiva aflat la kilometri distanță.
”Poți trage până la 13 kilometri cu mare acuratețe”, îmi spune gazda, un militar extrem de amabil și zâmbitor. ”Pot ținti de aici pe cineva în Dealul Dăii sau la monumentul de pe Gușterița?” întreb eu. ”Cu precizie. Cel mai mult am tras la patru kilometri, în poligon”, îmi răspunde.
Mă dau jos cu gândul că mașinăria aceea este cu adevărat uimitoare. Peste tot militarii își fac poze cu copiii, râd, bat palma, se salută militărește, este o sărbătoare. Cei mai mulți soldați prezenți sunt sincer bucuroși de oaspeți, au o veselie internă în a dezvălui câteva din secretele muncii lor de zi cu zi. Se bucură să vadă că cei pe care au jurat să-i apere cu prețul vieții chiar îi apreciază. Despre asta este vorba, până la urmă.
Am mai vorbit cu domn în vârstă, pensionar. ”Multă lume spune că dacă ne atacă rușii în trei zile ne cuceresc. Habar n-au ce vorbesc! Rușii abia-s în stare să țină câteva județe cucerite în doi ani în Ucraina, dacă se apropie de noi sunt spulberați. Din ce văd astăzi, aici, eu în toată viața mea nu m-am simțit mai sigur. Și nu pentru mine, că sunt bătrân, dar pentru nepoții mei”, îmi spune acesta.
În afara dotărilor militare aduse la expoziție și a muzicii de fanfară, încă un detaliu impresionează. Clădirile militare de pe Calea Dumbrăvii au fost restaurate la gloria și menirea de odinioară, iar în spatele lor totul arată nou și modern. Aceasta este o zonă a Sibiului schimbată la față.
Într-un alt colț am găsit o cameră video/foto de genul celor de închiriat pe la nunți și botezuri. Te ajută să-ți faci clipuri dinamice pentru Tik Tok, de data aceasta cu stema NATO pe fundal. La doi pași, în niște corturi, se împart pliante și se prezintă tinerilor școlile militare și avantajele unei cariere în Armată. Este clar vizibilă componentă propagandistică, mai ales orientată către noua generație. Aș spune că aici se vede diferența dintre NATO și Armata Română, comunicarea orientată către noua generație, vorbește pe limba lor.
Acum vreun an am văzut că în școlile din Rusia se organizează concursuri între elevi, care poate să desfacă mai repede o mitralieră Kalașnikov și apoi s-o asambleze la loc. Un participant la Operațiunea Militară Specială din Ucraina, așa cum numesc rușii războiul, le povestea celor mici cum a făcut el lumea mai bună omorând ucraineni pentru a proteja populația rusă asuprită din Donbas. Propagandă toată ziua, după standardele noastre. Realitatea este că nu diferă cu mult de ce face NATO la Sibiu. Diferența este de care capăt al mitralierei te afli.
În concluzie, prin evenimentul de astăzi Comandamentul NATO de la Sibiu a vrut să arate că este parte a comunității, că nu există un zid înalt cu sârmă ghimpată între noi și ei. E ca și cum ne-ar spune: Noi suntem aici să-i speriem pe ruși, să-i descurajăm să facă și în România ce au făcut în Ucraina, uite cum arătam, ce dotări avem și ce puternici suntem!
”Fara voi, populația, existența noastă nu este justificată” pare să fie mesajul evenimentului de astăzi. Iar sibienii au înțeles foarte bine.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3303
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
D
Acum 2 ore
Ivan
Acum 3 ore
Oligofrenii
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!