Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
13°C

Cu ochii-n calendar și „cu eleganță”, discuțiile despre noul viceprimar al Sibiului încep de vineri și depind de PNL. „Să fie tot de la FDGR”. Ce spun celelalte partide

Cu ochii-n calendar și „cu eleganță”, discuțiile despre noul viceprimar al Sibiului încep de vineri și depind de PNL. „Să fie tot de la FDGR”. Ce spun celelalte partide

Reprezentanții Forumului Democrat German din Sibiu se vor întâlni vineri pentru a stabili pe care dintre consilierii locali ai formațiunii îl vor propune să-i ia locul Corinei Bokor, viceprimar din partea Forumului de aproape zece ani, care tocmai s-a înscris în PSD. Schimbarea viceprimarului, însă, depinde de voturi pe care Forumul nu le controlează și de termenul de încetare a mandatului consilierilor locali.

„S-a decis excluderea d-nei Bokor din FDGR. De asemenea, FDGR îi retrage sprijinul politic pentru funcția de viceprimar. În calitate de consilier local, d-na Bokor nu va mai reprezenta FDGR. Aceste decizii se vor supune validării Consiliului director al FDG, organizația municipală Sibiu”, anunța Paul Porr, președintele FDGR, în seara zilei de joi, zi în care PSD Sibiu, prin președintele Bogdan Trif, anunța înscrierea Corinei Bokor în rândurile social-democraților.

Consiliul Director al FDGS se va întruni vineri pentru a discuta deciziile luate de organizația națională a Forumului. Discuțiile vor avea în vedere și pe cine ar urma să susțină FDGR pentru postul de viceprimar de unde vor să o schimbe pe Corina Bokor. „Va fi discutată și chestiunea aceasta, a funcției de viceprimar ocupată de doamna Bokor. Având în vedere că i s-a retras sprijinul politic, ni se pare normal să fie înlocuită tot cu un consilier din partea FDGR”, arată Gabriel Tischer, președintele FDGS, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Lista consilierilor locali rămași în FDGR

Bianke-Marion Grecu

Wolfgang-Alexander Guib

Sara Konnerth

Paul Kuttesch

Lerner Helmut

Paul-Constantin Mezei

Zeno-Karl Pinter

Cum PSD Sibiu rămâne cu trei consilieri locali

Până luna trecută, orice consilier local care rămânea fără sprijin din partea formațiunii pe listele căreia a fost ales își pierdea automat mandatul. În 8 martie 2024, însă, actuala coaliție de guvernare PSD-PNL a promovat o ordonanță de urgență (cea cu numărul 21) care a dat liber traseismului politic pentru alegerile locale din acest an, fără ca traseiștii să-și mai piardă mandatele. 

„Persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, dețin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităților administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, fără să le înceteze (...) mandatul deținut, pe care îl pot exercita până la momentul intrării în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024”,

art. 33, alin (1), din OUG 21/2024

Prin urmare, decizia FDGR de a-i retrage sprijinul politic Corinei Bokor nu-i va afecta nici mandatul de consilier și nici cel de viceprimar, aceasta urmând a crește numărul de consilieri locali ai PSD Sibiu la trei, alături de Cătălin Stanciu și Alexandru Popa. 

Calculele pentru schimbarea viceprimarului. Bibu: „Cu eleganță”

Dacă Bokor rămâne consilier local, mandatul său de viceprimar ar putea înceta doar prin votul a două treimi din consilierii locali ai Sibiului, după cum se arată în Codul Administrativ.

În acest moment, după mutarea viceprimarului Bokor la PSD, în deliberativul local sibian PNL are nouă mandate de consilier local, FDGR – șapte mandate, USR – patru mandate, iar PSD – trei reprezentanți.

Primii care au cerut schimbarea din funcția de viceprimar a Corinei Bokor au fost reprezentanții USR, la câteva ore de la anunțul aderării acesteia la PSD. „Solicităm primarului Astrid Fodor să ceară de urgență revocarea din funcție a viceprimarului Corina Bokor, care începând de astăzi face parte dintr-un partid care are doar doi consilieri (din 23) în CL Sibiu, pierzându-și astfel, cel puțin din punct de vedere moral, susținerea politică”, se arată în comunicatul transmis de Adrian Echert, președintele organizației municipale a USR Sibiu.

Cele șapte voturi rămase la FDGR, împreună cu cele patru ale USR nu asigură, însă, minimul de două treimi (16 voturi) necesare schimbării unui viceprimar.

În acest context, liderul de grup al consilierilor locali PNL, Adrian Bibu (contracandidat al lui Astrid Fodor pentru funcția de primar al Sibiului) arată că oferta Forumului urmează a fi analizată în interiorul organizației „cu eleganță”. „Dacă Forumul German va face o nouă propunere de viceprimar, vom discuta în organizație și vom lua o decizie. Vă pot asigura că vom trata cu eleganță propunerea colegilor de la FDGR”, arată Adrian Bibu, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Adrian Bibu promite „eleganță colegilor FDGR”

În ceea ce privește social-democrații, modul în care aceștia vor vota va fi decis tot în sediul de partid. „În ceea ce privește un eventual vot pentru schimbarea din funcție a doamnei Bokor, grupul consilierilor locali PSD va vota conform deciziei Biroului organizației municipale PSD Sibiu”, arată Cătălin Stanciu, liderul de grup al consilierilor social-democrați. Cătălin Stanciu face parte din aripa social-democraților pe care actuala conducere a organizației județene a încercat să o îndepărteze de la luarea deciziilor de partid.

Cu ochii-n calendar: de când nu mai poate fi schimbat viceprimarul

În afara faptului că un viceprimar poate fi eliberat din funcție doar prin votul a minim două treimi dintre consilieri, Codul Administrativ mai are o prevedere: o astfel de decizie nu poate fi luată în ultimele șase luni de mandat ale Consiliului local.

„Eliberarea din funcție a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcție, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcție. Eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”,

art. 152, alin (5) din Codul Administrativ

Iar în cazul alegerilor locale din acest an, situația este una cu totul specială: chiar dacă alegerile locale vor avea loc pe 9 iunie 2024, actualii aleși vor mai rămâne în funcții până la toamnă, pentru că atunci expiră mandatul lor de patru ani. Ultimele alegeri locale au avut loc pe 27 septembrie 2020, fiind amânate din cauza restricțiilor impuse în pandemia de Covid-19. Urmare a acestor alegeri, Consiliului local Sibiu a fost constituit pentru actualul mandat într-o ședință care a avut în data 10 noiembrie 2020, ca urmare a unui ordin de prefect emis în 6 noiembrie 2020, ordin prin care reprezentantul Guvernului în teritoriu „a constatat îndeplinirea condițiilor legale de constituire a Consiliului Local al Municipiului Sibiu, în urma alegerilor locale din 27.09.2020”.

(1) Consiliul local se alege pentru un mandat de 4 ani în condițiile legii privind alegerea autorităților administrației publice locale.

(2) Mandatul consiliului local se exercită de la data la care consiliul local este legal constituit până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit.

Articolul 128, al Codului Administrativ

Prin urmare, dacă ne raportăm la ziua de 10 noiembrie 2020 ca zi de început, mandatul actualului Consiliu local Sibiu mai are peste șapte luni până la a înceta.

Corina Bokor (plan secund)

Turnul Sfatului a încercat să ia legătura cu Corina Bokor pe acest subiect. Până la ora publicării acestui articol nu a răspuns nici telefonic și nici solicitării scrise. În cursul zilei de joi, ea a declarat că dorește să aibă parte de același tratament ca și Klaus Iohannis, care a devenit membru PNL. „Mi-am dat demisia din consiliul de conducere al FDG Sibiu. Statutul prevede că poţi fi membru şi în alt partid, dar nu poţi să faci parte din consiliul director. Am fost vicepreşedinte la FDG Sibiu. Sunt în continuare membru şi doresc să rămân membru. Aşa cum a fost şi domnul preşedinte Iohannis", a anuțat Corina Bokor.

Citește și ACTUALIZARE Sibiul are, de azi, viceprimar PSD. Corina Bokor: „Este o onoare pentru mine”. Paul Porr: „A vrut să își continue afacerile”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Frikirikimiki

Acum 1 lună

Dar cum, FeDeGhereu' ii retrage sprijinul politic dnei Bokor? Pai nu a zis distinsa doamna ca vrea si ea ca si Klaus? Care Klaus? Klaus cel cu I (nu cu J), normal. Lui Klaus nu i l-au retras cand a intrat in PeNeLeeeeeeee.... acum s-a schimbat masura? Hai sictir politicieni plini de rahat. Ce rahat? Turcesc, normal...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 lună

De pe unde ești, roșule? Chiar crezi că nu zboară Coco?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian vero

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Larisa

Acum 1 lună

Greșit ! Mai bine spus, PSD are viceprimar !
Raspunde

Rob

Acum 1 lună

Aș putea pune pariu că peneleul va vota cu eleganță rămânerea ei în funcție. Pesedeul au primit-o cu mare onoare cu toate că nu au avut coloană să zică direct că o susțin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Larissa influencer love vibes

Acum 1 lună

Ne dorim viceprimar din partidul REPER al domnului Dacian, acest atârnător etern pe lângă alții și deținător a sub 1% din intențiile de vot!
Raspunde

Educatia primatelor

Acum 1 lună

Ineptiile din inepti sunt generate, du-te la scoala n- are ce sa-ti strice pdsr-istule!
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Astia de la Forum sunt dusi cu pluta. Ce poate sa faca un nou viceprimar in 6 luni ? Si asta numai pentru ambitia unui om numit Porr care vrea sa arate ca el e stapan la Forum. Ca presedintele de la Sibiu pe care il credeam un om de caracter pe numele lui Gabi Tisher sa dovedit un simplu pacalici.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus