Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Cum a scăpat călăuza din Dosarul Kreiner de închisoare:  are studii superioare, e integrat în societate, cu un copil minor în întreţinere și cu un comportament prosocial. Și regretă faptele

Cum a scăpat călăuza din Dosarul Kreiner de închisoare:  are studii superioare, e integrat în societate, cu un copil minor în întreţinere și cu un comportament prosocial. Și regretă faptele

Motivarea deciziei prin care Ilie Sitariu, călăuza celor trei bărbați acuzați că l-au ucis pe omul de afaceri Adrian Kreiner, e condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare prezintă profilul social al acestuia, întocmit de instanță.

Concluzia magistraților este că acesta poate executa pedeapsa în afara închisorii pentru că deși are antecedente, Sitariu are studii superioare, e integrat în societate și are un copil minor în întreținere. În plus, a arătat pe parcursul procesului că regretă faptele comise.

Citește și:

Călăuza din Dosarul Kreiner, 3 ani de închisoare cu suspendare, în primă instanță. Ilie Sitariu va presta muncă în folosul comunității la Primăria Timișoara

Acestea au fost argumentele principale pentru care pedeapsa lui Sitariu a ajuns de la un maximum de 5 ani, la 3 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare. Pedeapsa minimă prevăzută pentru faptele sale era de doar un an de închisoare.

 ”Referitor la circumstanțele reale, instanța are în vedere că inculpatul a oferit ajutor unor făptuitori despre care cunoștea faptul că au comis infracțiuni grave, îndreptate contra vieții și patrimoniului, ajutorul oferit constând în cazarea autorilor în locuința inculpatului, contactarea unei persoane care să îi ofere ajutor făptuitorilor pentru valorificarea bunurilor sustrase din locuința victimei (ceasuri de valoare), și în ciuda faptului că inculpatul cunoștea din mass media că faptele comise de cei trei făptuitori au fost descoperite de organele statului, inculpatul a fost de acord să îl transporte pe unul dintre făptuitori în afara țării”, se precizează în motivarea sentinței.

Lui Sitariu i se reproșează faptul că nici până acum Costinel Cosmin Zuleam nu a fost prins de autorități, datorită ajutorului dat de către acesta.

”Pe lângă circumstanțele comiterii infracțiunii, instanța reține și consecințele actelor de ajutor oferite de inculpatul Ilie Sitariu, acestea având un impact major asupra cercetărilor efectuate pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a făptuitorilor faptei comise în data de 06.11.2023, mai ales că numitul Costinel Cosmin Zuleam nu a putut fi localizat nici până în prezent de către organele de urmărire penală, împrejurare ce face imposibilă efectuarea cu celeritate a urmăririi penale într-o cauză ce are ca obiect o infracțiune îndreptată contra vieții.

Pe lângă acestea, instanța reține și atitudinea inculpatului imediat după comiterea infracțiunii, acesta alegând să rămână în pasivitatea, fără să anunțe organele de urmărire penală, împrejurare care a fost de natură să îngreuneze cercetările pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a făptuitorilor, aceştia părăsind teritoriul ţării, fiind necesare resurse considerabile din partea organelor judiciare pentru localizarea acestora”, se mai scrie în document.

Sitariu este bine integrat social, admite judecătorul, iar asta l-a determinat să nu-i acorde o pedeapsă privativă de libertate.

”Relativ la circumstanţele ce caracterizează persoana inculpatului Ilie Sitariu, instanţa reţine că acesta are 44 de ani, este cetăţean român, are studii superioare, fiind administratorul societăţii comerciale cu obiect de activitate în domeniul construcţiilor.

Aşa cum rezultă din caracterizările ataşate de inculpat în cursul judecăţii, acesta este o persoană integrată în societate, având un copil minor în întreţinere, fiind cunoscut cu un comportament prosocial atât în relaţiile sale profesionale, cât şi în cele personale.

Aşa cum rezultă din fişa de cazier judiciar, inculpatul Ilie Sitariueste cunoscut cu antecedente penale în străinătate, în anul 2015 fiind condamnat la o sancţiune pecuniară pentru comiterea unei infracţiuni de furt în Germania.

În cauză se va avea în vedere şi atitudinea manifestată de inculpat imediat după identificarea sa de către organele de urmărire penală, acesta recunoscând şi regretând faptei, cooperând cu organele de urmărire penală pe tot parcursul cercetărilor şi oferind detalii importante acestora despre autorii faptelor din 06.11.2023, informaţii care au avut un rol determinant în identificarea autorilor infracţiunilor comise împotriva victimei Kreiner.

Văzând circumstanțele reale și personale analizate mai sus, instanţa consideră că pedeapsa ce urmează să îi fie aplicată inculpatului Ilie Sitariu trebuie orientată spre maximul special, ţinând cont că fapta prezintă un indice de gravitate ridicat, reţinând aici îndeosebi natura infracţiunilor comise de făptuitorii favorizaţi de actele inculpatului; consecinţele produse de actele de favorizare comise de inculpat; atitudinea inculpatului imediat după comiterea faptei-lipsa încunoștințării organelor competente, deşi cunoştea gravitatea şi consecinţele infracţiunilor comise împotriva victimei;  motiv pentru care instanţa consideră că o pedeapsă de 3 ani închisoare este necesară, dar şi suficientă, pentru a-l determina pe inculpat să-şi reconsidere poziţia faţă de valorile sociale protejate de legea penală şi în viitor să nu mai comită fapte de natură penală.

În consecinţă, instanţa va condamna inculpatul Ilie Sitariu la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 alin. 1 C.pen”, se mai arată în motivare.

De menționat este și faptul că Sitariu i-a convins pe judecător de faptul că regretă faptele comise.

”Pe lângă aceste împrejurări, instanţa reţine şi regretul sincer manifestat de inculpat pe tot parcursul procesului, iar raportat la persoana inculpatului, instanţa are convingerea că şi perioada petrecută de inculpat în arest preventiv a fost de natură să îl determine pe acesta să nu mai comită alte infracţiuni, mai ales că inculpatul nu a fost anterior supus vreunei măsuri privative de libertate.

Prin urmare, în prezenta cauză, reținând atât aspectele obiective dar şi subiective, circumstanţele personale ale inculpatului, instanţa ajunge la concluzia că sancționarea inculpatului prin executarea efectivă a pedepsei aplicate, este nu numai excesivă, dar şi nejustificată”, se mai precizează în document.

”În concret, în raport de circumstanţele personale ale inculpatului, instanța are în vedere că inculpatul nu are un profil infracţional conturat, singurele sale antecedente penale constând într-o sancţiune pecuniară aplicată pentru o infracţiune îndreptată contra patrimoniului, în anul 2015, comisă de teritoriul statului german. Instanţa mai reţine că inculpatul este integrat în societate, are studii superioare şi realizează venituri din surse licite, fiind o persoană apreciată de comunitatea din care face parte, existând astfel, în opinia instanţei, toate premisele necesare pentru a considera că fapta comisă de inculpat a avut un caracter izolat, iar pe de altă parte inculpatul se poate cu certitudine îndrepta fără a fi necesară executarea efectivă a pedepsei, cu atât mai mult cu cât pe durata supravegherii care-i va fi impusă conduita sa va fi supravegheată de o instituție specializată, care îl poate consilia”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2252

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Ger

Acum 1 lună

Stimate Domnule Alin Bratu, cu toatá stimá si tot respectul, cel láudat este RECIDIVIST! Punct. Asadar, trebuia sá stea acolo unde íi este locul. Fapta din Germania este trecutá si mentionatá, nu este radiatá. Tare am vrea sá stim concret, ce a fácut la vremea respectivá.... "Lui Sitariu i se reproșează faptul că nici până acum Costinel Cosmin Zuleam nu a fost prins de autorități, datorită ajutorului dat de către acesta." Acesta este al doilea motiv de a sta la penitenciar - cel putin páná apare cel cáutat. Acum rád amándoi ín hohote!
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Un magistrat recunostea ca in Romania, dreptatea si adevarul sunt ascunse de crima organizata institutionala in fundul marii si nu se vor divulga niciodata.
Raspunde

Kim

Acum 1 lună

In concluzie, daca aveti antecedente penale, studii superioare, copii in intretinere si sunteti angajat, sunteti liber sa favorizati criminalii pentru ca o sa primiti pedeapsa cu suspendare si aveti toate premisele sa va „indreptati”. Daca „regretati sincer” (ca v-au prins) si cooperati cu organele de urmarire penala (pentru a obtine o pedeapsa mai usoara), devine irelevant ca sunteti in relatii apropiate cu criminalii si talharii pe care ii adapostiti si transportati. Acest ajutor dovedeste ca sunteti o persoana „bine integrata in societate”, cu legaturi sociale sanatoase, inclusiv cu persoane disponibile sa ajute la valorificarea unor bunuri obtinute in urma talhariei si omorului. Sa fim bine!
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

inca un GOLAN care scapa basma curata!

Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Dovada nr. 9999 că magistrații sunt în cârdășie cu infractorii.

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Si cu presa.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotasul de serviciu

Acum 1 lună

A scapat pentru ca n-are nicio legatura cu crima. Aiureli! Crima aceea odioasa are alta explicatie. Cei care cerceteaza ne tot prostesc...
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Într-o zi,cineva apropiat de o oarecare victima, va face singur dreptate daca justiția de la noi nu poate sau nu vrea.Mesajul nu incita la ura ci doar prevestește o faptă pe cale să se întâmple.

Raspunde

Pt parchet

Acum 1 lună

Faceți apel domnilor procurori. Mai ales ca e foarte grav ce au făcut acei derbedei si el i-a ajutat
Raspunde

AMN114

Acum 1 lună

Asta se întâmplă când magistrat ajunge orice carierist tocilar, atras mai ales de salariul frumușel și de poziția socială de invidiat. Judecătorul care i-a dat "cu suspendare" acestui specimen este total lipsit de empatie și n-are nicio noțiune de dreptate. Putea să-i dea "cu executare", așa cum prevede codul și cât permite legislația laxistă. Judecători ar trebui să ajungă doar persoane de 40+ ani, prin votul cetățenilor din aria lor de competență. Ca să știe pe cine apără și în numele cui înfăptuiesc actul de justiție
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus