Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Documente ridicate de poliție de la Primăria Cristian. Primar: ”Eu nu mă știu vinovat”

Documente ridicate de poliție de la Primăria Cristian. Primar: ”Eu nu mă știu vinovat”

Mai multe documente ale Primăriei Cristian au fost ridicate de poliție, săptămâna trecută, în urma începerii unui dosar care privește ferma deținută de primarul Ioan Seuchea și felul în care sunt folosite mașinile primăriei.

”Da, au fost, au luat niște documente, oamenii își fac treaba. Au ridicat niște dosare care privesc ferma și foile de transport pe mașinile primăriei. Eu nu mă știu vinovat, mai multe nu am ce să spun”, transmite primarul.

În noiembrie 2023, Turnul Sfatului a scris despre ferma primarului din Cristian, a fiului acestuia – director adjunct la APIA - și a fostului primar al comunei de la marginea Sibiului. Existau acuzații atunci că ferma este alimentată cu energie de la un contor al cărui consum este plătit din bugetul comunității. Apa utilizată la aceeași fermă aflată pe un teren concesionat tot de Primăria Cristian ar fi fost plătită tot din banii comunei.

Acestea erau acuzațiile pe care secretarul Primăriei le-a făcut atunci în ședința Consiliului Local Cristian.

Citește și:

„Primarul, fiul său și fostul primar au curentul și apa plătite din banii Primăriei”. Discuții suprarealiste dintr-o ședință de Consiliu local

Turnul Sfatului a luat legătura cu fostul secretar general al comunei, Claudiu Ștefan.

”Eu am fost inițiatorul acestor acțiuni pe linie penală și în urma ședinței de consiliu local din 24 noiembrie 2023 am depus denunț.

Eu am adus atunci la cunoștința Consiliului Local Cristian de cel puțin două ori cum că primarul, fiul acestuia și fostul primar își plătesc curentul la ferma proprie din banii bugetului local, adică banii cetățenilor, cât și faptul că folosesc anumite construcții, saivan și anexe aflate în inventarul domeniului public fără să plătească nimic”, a precizat cel care acum este inspector în cadrul primăriei.

Surse apropiate anchetei spun că în acest moment primarul nu este acuzat de nimic, în aceste zile fiind în desfășurare o anchetă pentru a se stabili dacă și în ce fel a fost încălcată legea.

Acuzat și că a luat bani ilegal de la APIA. ”S-a făcut o greșeală”

Primarul din Cristian a fost acuzat oficial, de asemenea, că a luat ilegal bani de la APIA. Terenul unei femei din Cristian a fost folosit de primarul localității Ioan Seuchea pentru a primi ilegal subvenții la APIA, potrivit unei adrese a Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Citește și:

Primarul din Cristian, acuzat că a luat ilegal bani de la APIA: ”S-a făcut o greșeală. Dau banii înapoi”. Într-un caz asemănător, primărița din Brateiu e condamnată la închisoare

În document se specifică faptul că ”s-a constat că fermierul Seuchea Ioan s-a identificat în blocul fizic 723 cu o suprafață mai mare cu 1,5 hectare decât suprafața care rezultă din acltele prezentate ca fiind amplasată în acest bloc fizic”. În consecință APIA urmează să-i trimită o adresă primarului pentru ca acesta să dea banii primiți ilegal în perioada 2014 – 2023.

”Eu aveam proprietate în zonă. Nu era cadastrul general atunci, s-a făcut doar după și s-a făcut o greșeală de amplasament. Nu a fost cu intenție, asta a fost și asta este. Dau banii înapoi, încă nu știu cât, e și normal așa”, spunea primarul pentru Turnul Sfatului la mijlocul lunii martie.

Cazul a fost depistat de același, Claudiu Ștefan, inspector în cadrul primăriei.

”Eu am făcut parte din comisia de verificare a pășunilor de la nivelul comunei și când am fost pe teren am văzut anumite lucruri neconforme. Am venit la birou și am început să cercetez. M-am întâlnit cu doamna care e proprietar și mi-a zis ce probleme are și după am făcut demersurile astea și am făcut sesizarea la APIA”, spunea Claudiu Ștefan.

În urma sesizării inspectorului, Direcția Antifraudă din cadrul APIA a constatat ilegalitatea, validând sesizarea inspectorului.

”Direcția Antifraudă, Control Intern a finalizat verificările privind aspectele semnalșate de dumneavoastră referitor la declararea la APIA și utilizarea de către dl. Seuchea Ioan, în campaniile 2014-2023, a suprafeței de teren care face obiectul extrasului CF nr. 104447.

În timpul acțiunii de control au fost solicitate documente și informații suplimentare fermierului reclamat, Centrului Județean Sibiu și Primăriei comunei Cristian privind această suprafață, în urma analizării acestora fiind constatate neconformități, urmând ca APIA Centrul Județean Sibiu să ia măsurile legale care se impun”, se precizează în notă.

La solicitarea Turnul Sfatului, APIA Sibiu a precizat că nu a fost vorba de o infracțiune, ci de o greșeală, primarul fiind obligat să returneze o parte din bani, neprecizând însă de ce sumă este vorba.

Într0un caz în care primărița din Brateiu a fost acuzată că s-a folosit de acte false pentru a primi subvenții de la APIA, aceasta a fost condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu executare.

În cazul primăriței, judecătorii de la Tribunalul Sibiu au stabilit că e vorba de 6.641 de lei.

Un milion de lei trebuie să recupereze APIA Sibiu de la fermierii sibieni care pe parcursul anilor trecuți au încasat subvenții care nu li se cuveneau, conform datelor APIA, preluate de Economica.

Sibiul se află în fruntea județelor în care s-au înregistrat cele mai semnificative debite, cu 320 de debite în valoare totală de aproximativ  975.200 de lei. Urmează Galați, unde 151 de fermieri au trebuit să ramburseze aproximativ  923.600 lei și Brăila unde s-au dechis 162 de dosare de recuperare a unei creanțe totale de peste 806.000 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Kokos

Acum 1 lună

Ha ! Ha! "Eu nu ma stiu nevinovat!"(in articol)
Raspunde

Cornel

Acum 1 lună

20 de ani de hoție mascată sub realizarea unor proiecte considerabile care au modernizat Cristianul. Sute de hectare de teren agricol dobândite din manevre oneroase. Ăsta e Seuchea
Raspunde

Marin

Acum 1 lună

Ce să le faci locuitorilor din Cristian, dacă sunt proști și votează tot numa cu hoții? Ai putea să zici că își merită soarta, dar mai sunt și oameni cu capul pe umeri care nu-l votează pe primarul ăsta **** și care suferă laolaltă cu ceilalți. 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

AMN114

Acum 1 lună

înscrieți fotografia la premiul Pullitzer, cu o descriere simplă: "funcționar public mioritic bănuit de corupție, înțelegând că va ajunge la ziar"
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Multe localitati ar vrea asa primar.Sutele de hectare cautati-le pe domeniul autostrazii acolo -s. Cristianul se vede clar ca n-a fost lasat de izbeliste in activitatea primarului care a avut inainte ,are si ca primar si va avea si dupa afaceri personale solide,nefiind un imbogatit politic ci prin munca de zeci de ani.Domnul Stefan e un fost ,care a fost ani buni alaturi de primar intr-o pozitie inalta ,ciudat e ca tocmai acum cand e fost cauta,scormoneste sa gaseasca asa zise ilegalitati.Pina una alta primeaza prezumtia dee nevinovatie si intr-o democratie Dl Seuchea a fost ales nu numit!Si a reactionat demn asa cum este!
Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 lună

Da cu cine să votezi?...toți sunt la fel de Hoți,chiar și generațiile mai tinere,acesta i trendul mai ales în politică.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Este un ungur in tot Cristianul care da singurul vot pt UDMR din sat,votati cu el !
Raspunde

Apia srl

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Imi plac comentariile, sunt superbe! Tare as vrea sā pot citi, contra cost dacā e nevoie, comentariile moderate si trunchiate sau sterse. Tare mult as vrea.....

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus