Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
14°C

VIDEO Paraschiva Goța, fermierul model de acum 65 de ani. ”Țăranii individuali să vină şi ei în G.A.C. şi n-o să le pară rău, cum nu-mi pare nici mie”

VIDEO Paraschiva Goța, fermierul model de acum 65 de ani. ”Țăranii individuali să vină şi ei în G.A.C. şi n-o să le pară rău, cum nu-mi pare nici mie”

În anii 60, în comunele din jurul Sibiului se formau încă gospodării agricole colective (GAC), iar presa vremii dezvolta ”eroi” locali pentru a transmite mai departe mesajele politice.

Un astfel de erou era Paraschiva Goța din Cristian, aleasă deputat și reprezentant al colectiviștilor din comună în forurile naționale.

Pagina de Facebook Cineclic a postat recent un clip de propagandă din acele vremuri în care personaj principal este tocmai Paraschiva Goța.

”Printre cei mai activi deputați ai comunei Cristian, din Raionul Sibiu, Goța Paraschiva e stimată și prețuită. Cuvântul ei are o greutate deosebită. Ea reprezintă opinia feminină a comunei.

Fruntașă în muncă, mulgătoarea Paraschiva Goța a fost aleasă să reprezinte gospodăria colectivă la consfătuirea pe țară a țăranilor colectiviști”, se prezintă în film.

Citește și:

VIDEO Apartamentele din blocuri din plăci prefabricate, vechi de peste 50 de ani, extrem de căutate pe piața imobiliară. ”Mulți consideră că cele vechi sunt construite mai bine”

Primar: ”Era o femeie foarte înțeleaptă, iar cuvântul ei era respectat în comună”

Primarul Cristianului, Ioan Seuchea, spune că Paraschiva Goța era o femeie înțeleaptă și întocmai ca în filmul de propagandă cuvântul ei conta foarte mult în comunitate.

”Eu am cunoscut-o pe Paraschiva Goța, iar fiica ei, Paraschiva Vălean este la noi în comună. Să știți că era tot timpul fruntașă, așa este. Era o femeie foarte înțeleaptă, iar cuvântul ei era respectat în comună. Din păcate a murit de mult timp.

Nu mai avem de mult CAP la noi sau gospodărire comunală, dar așa erau atunci timpurile”, spune Ioan Seuchea.

”Unde am avut noi pe timpul burgheziei zeci de biciclete, motociclete, cursă prin comună, drumuri bune, posibilităţi să ne trimitem copiii la şcoală ca astăzi”

În presa vremii numele Paraschiva Goța apărea destul de des.

”Ea a început anul la 15 ianuarie cînd s-a înscris în colectivă şi vrea să-l termine la 15 noiembrie, adică atunci cînd şi-a propus să-şi îndeplinească planul pe toate cele douăsprezece luni. Poate în hotărîrea aceasta e regretul de a nu fi venit o clipă mai devreme printre cei care muncesc pămîntul împreună, or recunoştinţa pe care vrea să şi-o manifeste faţă de marea şi noua ei familie care i-a deschis atît de larg braţele. Sau este şi una şi alta.

Cert e că Paraschiva Goţa se simte în colectivă asemenea acelui personaj din poveste a cărui putere creştea înzecit oride cîteori atingea pămîntul. De aceea poate, seara, se desparte atît de greu de vacile ei pe care a învăţat să le îngrijească „zootehnic“, cu fişă de identitate deasupra ieslei, cu arbore genealogic, cu tabel sinoptic de producţie, cu becuri de o sută de lumini înşirate generos pe această autentică şi îmbelşugată „cale a laptelui", cu linii de vagonet traversînd galeria de ugere pline şi trandafirii pe care grija şi priceperea ei le fac mereu tot mai spornice.

Desigur, noul acesta a uluit-o şi uluiala s-a transformat în pasiune. Şi pasiunea se contaminează. Animalele, în loc de 25 de litri, cît îi dădeau la o mulsoare veche îngrijitoarei Paraschivei Goţa îi dăruiesc 43”, scria Flacăra Sibiului în 4 noiembrie 1961, în articolul cu titlul ”Colectivista”.

Un an mai târziu, ea îi invita pe țăranii ”independenți” să se alăture colectivului.

”Colectivista Paraschiva Goţadin Cristian a vorbit de viaţa îmbelşugată ce o duce de cînd este în G.A.C., despre abundenţa de mărfuri din cooperativa de consum.

„Unde am avut noi pe timpul burgheziei — a spus ea — zeci de biciclete, motociclete, cursă prin comună, drumuri bune, posibilităţi să ne trimitem copiii la şcoală ca astăzi. Eu mă angajez să răspund şi de-acum înainte la toate chemările sfatului popular pentru a face ca noi să trăim din ce in ce mai bine. S-a arătat aci că ţăranii individuali din comuna noastră au obţinut anul acesta cu 5.600 kg de grîu la hectar mai puţin decit unităţile socialiste. Eu îi îndemn să vină şi ei în G.A.C. şi n-o să le pară rău, cum nu-mi pare nici mie. Deşi m-am înscris numai din toamnă, am pînă acum împreună cu soţul 800 de zile-muncă şi am primit de la gospodărie, pentru ele, atitea bucate cum n-am avut niciodată“, scria în Flacăra Sibiului.

În 1964, Paraschiva Goța era dată ca un exemplu consacrat.

”În acest an, Paraschivaa luat in primire o normă de viţei (22 capete) de virstă pină la 4 luni. Este intr-adevăr o plăcere să priveşti aceste animale îngrijite şi furajate de ea. Nu intimplător la 4 luni viţeii au atins in medie greutatea de 124 kg.

Tinăra despre care vorbim nu este întilnită in timpul programului decit acolo unde trebuie, in grajd la viţei. Iar cind termină cu munca, cind are garanţia că viţeilor nu le mai lipseşte nimic, că tot ce trebuia făcuse, atunci ia cite o carte şi citeşte.

De cele mai multe ori citeşte cărţi despre zootehnie, ceea ce o şi ajută să obţină rezultate bune in munca de crescătoare de animale. Paraschivei îi e tare dragă învăţătura, fapt care a şi determinat-o să participe cu regularitate la cursurile invăţămintului agrozootehnic. Desigur toate cele arătate sunt numai o parte din dovezile care justifică şi încrederea acordată de utemiştii de la G.A.C. Cristian, atunci cind au ales-o in comitetul organizaţiei U.T.M. din gospodărie sau in comitetul comunal U.T.M. din Cristian”, scrie în același ziar.

”Eu am în lotul meu 12 vaci pe care le îngrijesc. Deşi sînt veche în meserie am avut totuşi bătaie de cap cu ele. Animalele îşi au obiceiurile lor. La mine în lot am vaci care nu dau laptele pînă nu le fac masajul ugerelor. Unele au nevoie de multă linişte, iar altele nu dau laptele la persoane străine. De aceea am căutat în tot timpul să ţin cont de particularităţile animalelor. Aşa am ajuns să mulg de la fiecare vacă pînă la începutul lunii decembrie peste 1 200 litri lapte. Producţia la prima vedere nu pare a fi mare, dar trebuie să ţinem cont că din 12 vaci, 10 au fost gestante, de la care am obţinut tot atîţia viţei” – Paraschiva Goța, Flacăra Sibiului, 19 decembrie 1964

Sursa foto: Flacăra Sibiului / Cineclic

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Oportunisti

Acum 1 lună

Cati oameni fara coloana vertebrala n-or intrat in manipularea asta... Cate lacrimi si cate indoieli ptr cei care n-au intrat... Si uite ca ISTORIA le-a dat dreptate celor corecti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 1 lună

Domnul tovărașul președinte era mai bun ca simion :))
Raspunde

Aristide

Acum 1 lună

Aia cu: 5400 kg grau/ha mai putin la individuali, e TARE! (Mincinoasă!). Unde se faceau 3000 kg grau/ha era ceva grozav!!! Si foarte rar!
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

As fi curios ce nepoti are comunista Gota
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Din ciclul "țara noastra-i prima pe județ" :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus