Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare despre brânza de Sibiu: ”Nu ne garantează nimeni originea efectivă. Nici măcar în laborator nu o putem detecta”

Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare despre brânza de Sibiu: ”Nu ne garantează nimeni originea efectivă. Nici măcar în laborator nu o putem detecta”

Deși românii sunt mari consumatori de brânzeturi, de cele mai multe ori însă, aceștia nu știu ce conțin produsele pe care le consumă.

Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, le dă dreptate, pentru că nici analiza de laborator nu poate face diferența dintre o brânză originală din regiunea Sibiului și o alta, produsă în alte zone ale țării.

Invitat în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, Cîrîc susține că există puțini producători atestați pentru acest tip de brânză, în realitate.

”Brânza de Sibiu este produsă doar de câțiva producători oarecum atestați. De foarte multe ori, noi spunem că este telemea de Sibiu, de exemplu, dar nu ne garantează nimeni originea efectivă. Nici măcar în laborator nu o putem detecta. Putem să spunem în laborator că, într-adevăr, are oaie, sau că nu are vacă, sau că nu are capră, sau că e de oaie, de capră”, a explicat Alexandru Cîrîc.

Citește și:

Bucureștenii, pe urmele ”brânzei de Sibiu”: "Nu există niciun pic de lapte, ba toate erau din produse vegetale”

”Atunci când găsim o telemea mixtă nu înseamnă că este telemea de oaie și de vacă, înseamnă că este telemea de vacă în care s-a scăpat o picătură de lapte de oaie.

Trebuie să vedem și aceste subterfugii ale marketingului alimentar. Nu este telemea de oaie, este telemea cu lapte de oaie, asta înseamnă că pe lângă laptele de vacă are și lapte de oaie. Foarte multe lucruri sunt jocuri de cuvinte pe etichete, pe care trebuie să le și interpretăm, să învățăm să interpretăm etichetele și să citim foarte atent, de fiecare dată, nu doar eticheta frontală a produsului, ci și ce scrie pe spate. Pentru că ce e pe față e marketing, ce este în spate este ceea ce ar trebui să fie”, a mai spus directorul ICA.

El spune că situații asemănătoare nu se întâlnesc doar la brânzeturi.

”Am găsit o situație, pe un produs dulce, pe care scria că este cu miere de albine. Atunci când citeam eticheta vedeam că respectivul produs avea undeva la 0,2% miere de albine. În schimb, înainte de miere avea glicerină, glicerină care dă gustul astringent specific mierii. Când gustai produsul, puteai spune chiar că se simte gustul de miere. Dar nu, era gust de glicerină”, a mai spus directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Citește și:

Telemea fabricată în Sibiu, cu E. Colli, Salmonella și Stafilococ. Peste 17% din probele DSVSA luate în acest an la produsele lactate fabricate de ciobanii sibieni sunt în afara normelor minime

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Sparrow

Acum 1 lună

Dati " suventiiiiiiiiiii" la ciobani, sā îsi facā câte 5 case la fiecare cochil si sā facā evaziune fiscalā vânzând fārā acte tot ce produc! Apoi sā ragā " hotiiiiii āia de la Bucuresti !!!!! "
Raspunde

Un român

Acum 1 lună

Așa-i boss, că IT-iștii nu trebuie să facă evaziune fiscală, că acolo fiind plin de criptosecuriști le-o dat statul criprobolșevic scutire de impozite. La coada oii în schimb, prin ploaie, friguri, arșițe, praf, căpușe și noroaie nu le vine criptosecuriștilor să să bage, nici pe bani mulți. :-)))

Raspunde

Astrid

Acum 1 lună

Telemea doar din lapte de oaie nu mai exista demuuuult; probabil ca in cantitati mici daca face cineva pentru consum propriu, in piata sau magazine, exclus. Toti angajatii DSVSA stiu asta de cel putin 10 ani. Este greu si costisitor sa se faca analiza de laborator.

Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Dl director Ciric,de trasabilitate ati auzit?Bine ca se pot afla componentele pufuletilor de la Lidl ..

Raspunde

Velcescu gh

Acum 1 lună

Un sfat: cand mergi la piața să cumperi brânză, cere brânză de vacă pt că e aceiași ca si cea așa zis de oaie. Însă pretul e mult mai mare. Și încă ceva: brânză proaspătă de oaie se găsește numai în perioada aprilie, maxim 15 septembrie. Vă spune un fiu de cioban.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus