Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Decizie nedefinitivă: Filarmonica trebuie să reangajeze unul din principalii protestatari. Dar managerul anunță că a câștigat procesul, după ce inițial aștepta motivarea

Decizie nedefinitivă: Filarmonica trebuie să reangajeze unul din principalii protestatari. Dar managerul anunță că a câștigat procesul, după ce inițial aștepta motivarea

Tribunalul Sibiu a dispus reintegrarea violocenlistului Makcim Fernandez Samodaiev, pe postul și funcția de unde a fost destituit de managerul Cristian Lupeș anul trecut, cu tot cu plata salariilor indexate, majorate și actualizate. Decizia dată pe fond este interpretată de conducerea Filarmonicii drept o victorie.

Procesul în discuție este cu atât mai relevant cu cât cel destituit din funcție în iulie 2023, violocenlistul Makcim Fernandez Samodaiev (foto principală mijloc – cel cu brațele ridicate), este soțul pianistei Monica Florescu, liderul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu. Totodată, Samodaiev este și unul dintre foștii contracandidați ai lui Cristian Lupeș pentru funcția de manager al Filarmonicii Acest fapt a fost folosit adesea drept argument „informal” de către actuala conducere a instituției de cultură pentru a justifica protestele zilnice ale sindicaliștilor, care – de mai bine de două luni – solicită demiterea lui Lupeș.

Samodaiev a fost dat afară din rândurile Filarmonicii de Stat în urma unor cercetări disciplinare încheiate în luna iulie a anului trecut. Decizia de concediere semnată de Lupeș a fost atacată în instanță, iar Tribunalul Sibiu a dat dreptate lui Makcim Fernandez Samodaiev. „Anulează deciziile nr. 76 din 19 iulie 2023 şi nr. 77 din 19 iulie 2023, emise de managerul Filarmonicii de Stat Sibiu. Dispune reintegrarea contestatorului pe postul şi în funcţia deţinute în cadrul intimatei anterior concedierii contestatorului de către intimată. Obligă pe intimată la plata către contestator a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care contestatorul ar fi beneficiat, de la data concedierii sale până la data plăţii efective”, se arată în minuta dată publicității în cursul zilei de ieri de către Tribunalul Sibiu.

Instanța a respins plata daunelor morale și a impus managerului Filarmonicii de Stat, Cristian Lupeș, ca în locul demiterii, să îl sancționeze pe Samodaiev pentru faptul că a lipsit nemotivat cu reținerea a 5% din salariu timp de o lună. „Dispune înlocuirea sancţiunii disciplinare a desfacerii contractului individual de muncă încheiat între părţile din prezenta cauză, aplicată prin Decizia nr. 76 din 19 iulie 2023, emisă de managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, cu sancţiunea disciplinară a reducerii salariului de bază al contestatorului pe o durată de o lună cu 5%. Ia act de faptul că s-au solicitat de către contestator cheltuieli de judecată pe cale separată”.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicarea motivării.

Managementul vede o victorie

În cursul după-amiezii de ieri, Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere conducerii Filarmonicii de Stat Sibiu ca urmare a deciziei dată de Tribunal. „Filarmonica așteaptă motivarea scrisă a sentinței”, a transmis la scurt timp purtătorul de cuvânt al instituției.

Ulterior, reprezentanții Filarmonicii de Stat au emis un alt punct de vedere, potrivit căruia procesul a fost de fapt câștigat de management. „Instanța de judecată dă dreptate Filarmonicii de Stat Sibiu în dosarul nr. 1959/85/2023 și recunoaște că fapta angajatului care a lipsit nemotivat de la repetiție și de la concertul din 8 martie dedicat Zilei Femeii a reprezentat un act de indisciplină în muncă. Remarcă, totuși, că sancțiunea a fost drastică, transformând sancțiunea de desfacere disciplinară a contractului individual de muncă în amenda disciplinară de reducere a salariului cu 5% timp de o lună”, se arată în comunicat.

Nu și pentru cititorii Turnul Sfatului

Merită amintit faptul că reacția potrivit căreia procesul a fost, de fapt, câștigat, a fost transmisă de către conducerea Filarmonicii către toată presa locală, mai puțin în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Situația nu este una nouă: sunt câteva luni, deja, de când conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu a încetat să mai transmită orice fel de comunicate în atenția cititorilor Turnul Sfatului. Solicitat să explice această decizie, managerul Cristian Lupeș nu a transmis niciun răspuns.

Citește și Bătaie de joc la Filarmonică: au anulat concertul, cu sala plină, la ora la care trebuia să înceapă

Sursa foto principală: Facebook / Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Javert

Acum 1 lună

,,Trai neneaca pe banii babachii" În România este imposibil să dai afara un r--t de bugetar!
Raspunde

Iustin

Acum 1 lună

Da, asta tot încearcă si artistii. Sa fie dat afara **** manager bugetar. 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pol-Pot

Acum 1 lună

S-a cenzurat "un r--t" sau "un r--at"?
Raspunde

Iustin

Acum 1 lună

Da cenzura se aplica cu dublă măsură. Am scris: "Da, asta tot încearcă si artistii. Sa fie dat afara un r--at de manager bugetar." Si completez - e mai usor de demis un angajat bugetar (absent nemotivat) decat un manager bugetar numit politic. Care prin demiteri si angajari ilegale comite abuz in serviciu. Hai cu cenzura si cu voturi negative de la echipa galbena.
Raspunde

Victoria

Acum 1 lună

Vai, cum se simte Doamna Daniela Cimpean când vede cum o ia în jos lupeș...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus