Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
17°C

Luca Vasiu, elev de clasa a X-a, va reprezenta Sibiul la patru olimpiade naționale. În iunie pleacă la Geneva să studieze ingineria nucleară

Luca Vasiu, elev de clasa a X-a, va reprezenta Sibiul la patru olimpiade naționale. În iunie pleacă la Geneva să studieze ingineria nucleară

Luca Vasiu este elev în clasa a X-a, la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Băiatul s-a calificat și va participa în următoarele săptămâni la patru olimpiade naționale. Va merge la cea de engleză, cea de fizică, de matematică (modulul M2) și la cea de științele pământului - o competiție pentru care trebuie să stăpânești noțiuni de fizică, chimie, biologie și geografie. În cei zece ani de școală Luca a demonstrat, cu ușurință, de ce este capabil, fiind un copil de zece pe linie. Acest detaliu l-au observat și cei de la European Council for Nuclear Research (CERN) care l-au ales din 350 de tineri aplicanți să facă parte dintr-un internship cu 24 de participanți. În acest context, Luca va pleca la Geneva în luna iunie.

Luca Vasiu este decis să participe la toate cele patru olimpiade naționale la care s-a calificat. Fizica și engleza sunt una după alta. Pentru prima merge la Brașov, în perioada 21-26 aprilie, iar pentru cea de-a doua va ajunge la Deva în perioada 27 aprilie - 1 mai.  Științele pământului va avea loc între 9 și 12 mai în Arad, iar matematica va fi la Iași între 23 și 26 mai.

Pentru matematica este evaluată pe mai multe niveluri, Luca explică ce înseamnă modulul M2 la care va participa el.

„Eu, fiind la științe bilingv, studiez pe modulul M2. La un profil cu matematică intensivă, de exemplu, cum este matematică - informatică, se studiază un nivel mai avansat, M1, iar la un profil uman, s-ar studia un nivel mai redus, M3, M4, etc. La fel și la engleză sunt la secțiunea B, fiind în clasa bilingvă, care include mai multă materie, având patru ore de engleză pe săptămână. Secțiunea A se referă la clasele cu două ore pe săptămână. Olimpiada Națională de Matematică este de nivel M1, iar concursul național Adolf Haimovici, la care particip eu, este adresat profilurilor de științe ale naturii și tehnologice, nivel M2.”

Băiatul se consideră norocos pentru că îi plac cele mai dificile materii. Așa că, la matematică, fizică, chimie învăță din plăcere. Pentru celelalte materii, spune că reține ușor ceea ce se predă în clasă și, dacă mai este nevoie, mai parcurge o dată sau de două ori acele lecții acasă.

„Îmi plac în special științele: fizica, chimia, matematica și informatica. Îmi place procesul de a găsi soluții pentru a rezolva problemele, precum și faptul că aceste discipline funcționează după reguli clare. Mi se pare interesant să descopăr cum principiile acestora se aplică în realitate”, spune Luca.

Este focusat pe inginerie nucleară

Așa cum este de așteptat în cazul acestui băiat, rezultatele muncii lui au început să se vadă încă din gimnaziu. Atunci a obținut premiul și locul I la concursul Goga Junior și la concursul interdisciplinar (Matematică, fizică, biologie) Aurel Vlaicu, organizat de Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. În clasa a V-a a ajuns la faza națională a Micii Olimpiade de Geografie. În clasa a VIII și a IX-a a ajuns la faza națională a Olimpiadei de Fizică. Exercițiul continuu de a învăța l-a ajutat pe Luca să ajungă să rețină foarte ușor informațiile, iar asta îl ajută acum aducându-i destul de mult timp liber.

„În principal ceea ce se predă în clasă, rețin cu ușurință, deci nu am nevoie să petrec foarte mult timp învățând. Însă, în perioada olimpiadelor, muncesc mai mult pentru a mă pregăti, dar tot îmi rezerv suficient timp liber pentru întâlniri cu prietenii, activități sportive, ieșiri în natură, jocuri video etc. Am multe pasiuni, și foarte variate. Îmi place să gătesc, eu îmi pregătesc majoritatea meselor, merg regulat la sală, schiez, alerg, înot, cu intenția de a participa la un triatlon și, poate, în viitorul îndepărtat, la un Iron Man. Îmi place și grafica, având un mic portofoliu cu desene. Ocazional mai scriu mici programe în C++”, spune Luca.

În ceea ce privește cariera, băiatul spune că are mai multe planuri în minte, dar, momentan, este focusat pe inginerie nucleară. Nu exclude însă nicio carieră în aria fizici, chimiei sau matematicii. Medicina de urgență este și ea o opțiune.

Sistemul de educație are nevoie de schimbări radicale

Luca este un copil de 10 pe linie și un olimpic de națională într-un sistem de educație pe care el îl consideră depășit și care nu poate fi reparat prin mici modificări.

„Este nevoie de schimbări radicale pentru a-l face să devină funcțional, pe modelul sistemelor de educație din vest, cu accent pe aspecte utile, practice, de genul educației financiare, antreprenoriale, multiculturalism etc. Volumul de informații trebuie redus semnificativ în învățământul preuniversitar, și eventual extinsă perioada de studiu universitar și vocațional aprofundat, pentru a compensa. Astfel, elevii primesc doar informațiile relevante pentru cariera viitoare, adică, de exemplu, un elev care vrea să devină scriitor sau avocat, nu mai umple caiete întregi cu formule matematice. Apoi, aș mai menționa că mi se pare o absurditate secretizarea numelor participanților la olimpiade și concursuri. Pot înțelege punctul de vedere de a face asta la examene obligatorii, cum este Evaluarea Națională, dar mi se pare complet nejustificată practica în cazul concursurilor cu participare voluntară. Este ca și cum la Jocurile Olimpice s-ar blura fețele și numele celor de pe podium. Ar trebui ca toți cei care se înscriu voluntar la aceste concursuri publice să-și asume rezultatul pe care-l vor obține și să fie mândri că au avut tăria de a participa la astfel de competiții”, spune băiatul.

Pe de alte parte crede că are și părți bune.

„Mie, personal, îmi place sistemul cu module, faptul că nu mai există presiunea de a avea un număr de note până la sfârșitul semestrului, lipsa tezelor și faptul că ai un an întreg la dispoziție pentru a compensa o notă proastă reduc semnificativ stresul. Vacanțele regulate sunt și ele binevenite în prevenirea epuizării”, mai spune băiatul.

De asemenea, consideră că profesorul este cel mai important factor în ceea ce privește dezvoltarea unui elev.

„Oricât de mult ți-ar plăcea o materie, dacă nu vii cu plăcere la oră, nu ai cum să înțelegi materia. Eu am norocul de a avea ca profesori oameni extraordinari, cu pasiune pentru actul didactic, fără de care nu aș fi reușit să am performanțele actuale. În special le sunt recunoscător domnului profesor Isac, domnului profesor Negrea, domnului profesor Bunău, doamnei diriginte Iohannis, doamnei profesor Pop, doamnei profesor Marinescu și domnului profesor Todoran”.

Cum este să fii elevul primei-doamne

Luca este elev în clasa la care Carmen Iohannis, prima doamnă a României este dirigintă. În încheiere băiatul povestește cum este să fii elevul soției președintelui. 

„Este o experiență inedită. Alături de dânsa am participat la o multitudine de activități deosebite, o parte dintre ele nefiindu-ne disponibile altfel și sunt foarte recunoscator pentru acele oportunități. De exemplu, anul acesta am vizitat Bucureștiul, inclusiv Palatul Cotroceni și am văzut tezaurul României și muzeul acestuia, sau chiar ieri, am fost la un concert la Sala Thalia. Mai presus de acestea, am învățat foarte multe de la dânsa și aici nu mă refer doar la limba engleză. Ne-a împărtășit experiențe personale interesante, ne-a prezentat mai mulți foști elevi, toți oameni deosebiți, cu care am avut ocazia de a discuta și de la care am primit sfaturi de viață. Sunt multe activități pe care aș putea să le enumăr, ne-a dus la un curs de pictură, ne-a plimbat prin centrul Sibiului și ne-a prezentat istoria orașului. ne-a invățat cum să ne comportăm în circumstanțe oficiale, cum să ne îmbrăcăm și cum să ne comportăm manierat și toate acestea în ciuda faptului că poziția dânsei o face sa fie foarte ocupată”, încheie Luca. 

Foto principală: Luca alături de părinții săi

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Radi

Acum 1 lună

Bravo Luca, felicitări părinților!
Raspunde

Postac

Acum 1 lună

Acest mesaj a fost șters deoarece face parte din categoria „trolling”

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Miliardaru'De99siPitipoanca

Acum 1 lună

Săracul, a rămas mult repetent de arată de 35-40 in clasa a zecea :D Lasă, banii contează ;)
Raspunde

Radi

Acum 1 lună

De ce trebuie să jignești, e un adolescent că toți ceilalți În ziua de azi sunt mai dezvoltați și par mai maturi, vorbesc și de băieți și de fete!
Raspunde

Zzz

Acum 1 lună

IQ-ul tau arata ca un solid 20
Raspunde

Prof

Acum 1 lună

Ce s-ar putea spune decât FELICITĂRI LUCA, ȘI SĂ TE BUCURI DE TOATĂ MUNCA TA alături de Părinți !! Dar este și tristețe... am obosit să citesc articole despre elevii de vârf din România care au o singură țintă, SĂ PLECE... O țară care face aproape tot ce știe mai bine, pentru alții. Este dramatic si tragic!!
Raspunde

Daniela

Acum 1 lună

Sincere felicitări dragă Luca, mă bucur enorm să văd ce tânăr frumos ai devenit și să aflu așa lucruri extraordinare despre tine. Sunt mândră alături de părinții tăi și toți cei care cunosc, acest articol este și va rămâne o mărturie memorabilă a perseverenței tale. Mult succes pe mai departe!(fosta ta educatoare❤️)
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Pentru plagiatorii romani, secretul bombei nucleara e mai usor de furat decat de descifrat.
Raspunde

Silviu

Acum 1 lună

Felicitari Luca, mult succes!
Raspunde

Un român

Acum 1 lună

Felicitări pentru rezultate. Dar ați observat că e plină presa în ultimă vreme de articole despre tineri care au ales sau aleg să emigreze pentru a nu fi mutilați intelectual în așa zisele universități românești? Bine, la cum sunt capturate "universitățile" din România de securitate/kgb nici nu este altă alternativă viabilă, dar ... De ce tac toți și nu spun motivul pentru care nu există universități românești decente? Unde mai pui că emigrarea elitelor intelectuale pentru Statul Român nu e o soluție... și presa este în mare parte controlată se administrația de stat. Oare administrația administrează contra intereselor de existență a statului?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus