Socateria este o afacere de familie născută din dorința de a împărtăși cu oamenii gustul autentic al siropului de soc, pregătit la rece, fără fierbere, pentru a păstra proprietățile naturale. Am vorbit cu Iosif Benchea, tânărul de 25 de ani care este și principalul om din spatele afacerii de familie, despre începuturi, despre rețeta siropului, despre provocări, dar și despre planuri de dezvoltare.
Iosif are 25 ani, este sibian și lucrează ca inginer software. Pe lângă fratele lui, Ionuț, cu care a început afacerea ca și partener, Socateria a implicat ocazional și alți prieteni sau membri ai familiei.
„Siropul de soc era mereu prezent pe masa familiei noastre de când mă știu. În fiecare an mergeam cu fratele meu la adunat de soc, iar apoi îl preparam cu toată familia. Într-un an, tatăl nostru ne-a propus ideea de a vinde siropul care era deja mult apreciat de oricine ne vizita casa. O idee pe care am luat-o în serios, deși aveam doar 14 ani. Împreună cu fratele meu, cu 4 ani mai mare, asta am și făcut în anii următori”, a povestit Iosif pentru Turnul Sfatului.
Provocări în mica afacere
Socul înflorește doar o dată pe an, pentru scurt timp. Potrivit lui Iosif, atunci e nevoie de cea mai mare mobilizare pentru a culege florile de soc, a prepara și îmbutelia siropul care se păstrează apoi pe tot parcursul anului.
„Cea mai mare provocare rămâne vânzarea produselor. Nu e suficient ca produsul să fie unul de excepție dacă lumea nu află de el, iar pentru o mică afacere de familie de multe ori costul promovării poate depăși încasările. Încercăm să păstrăm o comunitate cu clienții deja formați.
Socateria e ceva part-time în viața mea, fiind deocamdată în stadiul în care împărtășim savoarea naturii și cu restul lumii interesate, la scară mai mică, sub forma unui produs de casă făcut cu drag. Pe lângă produsul finit, e nevoie și de aprovizionări, grafică și text, strategii de marketing, promovări fizice și pe rețelele de socializare, colaborări, expedieri și livrări, gestionarea datelor, dezvoltarea brandului și menținerea unei comunități”, a mai povestit acesta.
Rețetă dusă mai departe din generație în generație
Siropurile făcute de cei de la Socateria sunt pregătite la rece, fără fierbere, pentru a păstra gustul autentic, dar și proprietățile naturale ale socului. Treptat, vedetei afacerii, siropului de soc, i s-au alăturat siropul de lavandă, de mentă sau de lâmâie.
„Rețeta folosită e cea originală, aceeași pe care o știu de când eram mic copil. De aceea spunem despre produsele noastre că sunt autentice și că îmbuteliem savoarea naturii. Preparăm siropurile la rece, fără fierbere, pentru a păstra proprietățile naturale. Nu folosim coloranți sau arome artificiale, gustul siropului vine pur și simplu din macerarea a multe flori de soc. Aceeași rețetă am adaptat-o apoi pentru a evidenția celelalte siropuri.
Cel mai vândut e siropul de soc, cu care am și început. Punând rețeta noastră la încercare am reușit să obținem și un super sirop de mentă, lavandă sau cu o macerare timp de 60 zile chiar și de muguri de brad. Siropul de lămâie a luat naștere când era totul pregătit pentru prepararea siropului de soc, dar nu am reușit să adunăm florile de soc, fiind deja sfârșitul sezonului. Puțină inventivitate și extrem de multe lămâi stoarse mai târziu aveam un nou sirop apreciat de mulți. O „limonadă concentrată din lămâie adevărată”, a detaliat tânărul din Sibiu.
„Ar trebui să vă gândiți la o băutură răcoritoare, autentică și plină de savoare”
Despre investiție, Iosif spune că nu poate fi cuantificată în sume întrucât a fost una treptată. Inițial s-a ocupat de amenajarea spațiului de producție și depozitare, iar apoi a încercat să crească de la an la an și să achiziționeze aparate care să le ușureze munca. În continuare, dedicarea umană este cea care reprezintă motorul Socateriei.
„În primul rând, când vă gândiți la siropurile Socateria, ar trebui să vă gândiți la o băutură răcoritoare, autentică și plină de savoare, produsă chiar în Sibiu. Toate siropurile conțin și lămâi proaspăt stoarse, deci sunt în direcția unei limonade. Sloganul nostru e “doar adaugă apă”. Adică dintr-un singur litru de sirop se obțin cam 6 litri de băutură delicioasă. Siropul de soc cu apă minerală e exact ca socata aceea tradițională și efervescentă, marele avantaj e că te poți bucura de gustul acela pe tot parcursul anului.
Se pot și mixa între ele, recomandarea mea fiind o parte sirop de mentă împreună cu două părți sirop de soc sau siropul de lămâie amestecat cu puțin sirop de lavandă. De asemenea, siropul de soc stă la baza multor cocktailuri consacrate. Cocktailul perfect conține imaginație și siropuri Socateria”.
De ce să încerce oamenii Socateria
Iosif îi sfătuiește pe potențialii clienți să încerce măcar o dată siropurile marca Socateria pentru gustul autentic, pentru proprietățile naturale, dar și pentru combinațiile care se pot face cu ajutorul acestora. Acesta oferă și câteva sugestii de consumare.
„E simplu, în loc să aleagă un suc comercial, musafirii noștri mereu preferă socata, iar când e vorba de o petrecere mereu băuturile principale sunt cocktailurile cu sirop de soc sau mentă.
Nu în ultimul rând, s-ar putea să aveți o surpriză pozitivă când comparați prețul unui litru de socată cu cel al unei sticle de suc de la marile branduri. Ținând cont că dintr-un litru de sirop se obțin de fapt cam 6 litri.
Fiind preparate prin macerare fără fierbere, siropurile noastre își păstrează din proprietățile naturale ale socului, lămâii, mentei, lavandei sau a mugurilor de brad, despre care s-ar putea scrie o carte întreagă. De asemenea, ca răcoritoare fiecare decide cât de dulce să fie băutură, puteți dilua siropul exact cum preferați. Siropurile se pot consuma, de asemenea, și nediluate, cu lingurița”.
Planuri de viitor
Iosif spune că i-ar plăcea ca afacerea să treacă la un nivel mai mare de producție, lucru care presupune o investiție majoră și o dedicare exclusivă pentru acest proiect.
„Scenariul optimist în cazul acesta ar fi să fim prezenți în majoritatea magazinelor și a restaurantelor. Deocamdată facem livrări la domiciliu și vă aștept cu drag comanda printr-un mesaj la 0744680804 sau pe Instagram @Socateria. Să ne spuneți “ce, cât, la cine” și venim cu drag. Livrăm personal și gratuit în Sibiu pentru minim 3 sticle. De asemenea, trimitem și oriunde în țară, de pe o zi pe alta”, a concluzionat acesta.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: siopuri soc sibiu , siropuri naturale sibiu , siropuri naturale , soacteria sibiu , socateria , micile afaceri sibiu , afacere sibiu
Vizualizari: 14374
Ultimele comentarii
Acum 10 minute
Un sibian
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
Gelu
Acum 1 oră
FLOD
Acum 1 oră
Antrenorii de genii