Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Olandeza care s-a mutat acum 20 de ani într-un sat din Sibiu ca să cultive legume bio caută pe cineva care să-i continue afacerea

Olandeza care s-a mutat acum 20 de ani într-un sat din Sibiu ca să cultive legume bio caută pe cineva care să-i continue afacerea

Agnes Jansen, olandeza care acum 24 de ani s-a mutat în satul Sărata, județul Sibiu, unde a înființat o microfermă de legume, vrea să se pensioneze și este în căutarea unor persoane pasionate de agricultura ecologică și care ar dori să continue munca ei.

Jansen a venit pentru prima dată în România în anul 2000, iar din 2010 a început să facă agricultură bio în județul Sibiu, în satul Sărata. Aici a fondat o fermă bio unde cultivă în special legume în solar și în câmp deschis. Într-o zonă cu o climă mai rece, Agnes Jansen reușește să producă legume aplicând regulile din permacultură. Cu lucrări minime ale solului, tratând plantele numai cu rețele naturiste, olandeza reușește să obțină în fiecare an o producție mulțumitoare, povestește ea într-un material video realizat de Agrointeligența în parteneriat cu postul public de televiziune TVR 1.

Având o fermă mică, Agnes livrează legumele în bază de abonamente, iar sistemul de valorificare funcționează pentru că oamenii au încredere în produsele fermei și, la rândul ei, producătoarea se bazează pe o contribuție financiară constantă.

Turnul Sfatului a relatat povestea olandezei în anul 2016:

Lecție de agricultură de la o olandeză mutată într-un sat din Sibiu

Agnes Jansen a anunțat că a împlinit vârsta pensionării și este în căutarea unei persoane care să ducă ferma mai departe. Exploatația bio de la Sărata înseamnă nu doar multă muncă, dar și pasiune, așa că fermiera își dorește ca cel sau cei care vor prelua sarcinile să înțeleagă acest mod inedit de a face agricultură în slujba familiilor care își doresc să cumpere legume sănătoase.

„Până acum nu am găsit pe nimeni. E bine și pentru membrii din parteneriat, dar și pentru fermier. Aș vrea să mă retrag un pic sau treptat. Ideal ar fi să nu fie o persoană pentru că e foarte multă muncă pentru unul, iar parteneriatul nostru poate să aibă o capacitate mai mare, că cerere ete. Persoana sau persoanele respective trebuie să aibă o motivație foarte mare pentru natură, pentru agricultura bio și să aibă o gândire structurată. Nu oricine care face o ceapă și o tomată face 45 de legume (...) În România e multă reclamă în care suntem redirecționați spre firme mari, să ai o fermă cât mai mare, cu succes, cu vânzări, dar pentru viitorul planetei trebuie să știi că 70% din hrana produsă la nivel global, pe care o consumăm e făcută în microfermă, nu în ferme mari (...)”, a spus olandeza pentru Agrointeligența.

Urmăriți reportajul mai jos:

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Unsibian

Acum 1 lună

Respect.
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Sunt curios dacă odată ieșită la pensie o să rămână în România sau se duce în Olanda. Dacă se duce, ferma a fost un pretext.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus