Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Competiția pentru funcția de primar al Sibiu se dă între nouă candidați: opt politici și unul independent. Principalele liste de candidați la Consiliul local

Competiția pentru funcția de primar al Sibiu se dă între nouă candidați: opt politici și unul independent. Principalele liste de candidați la Consiliul local

Nouă este numărul candidaților care au fost admiși în termenul legal pentru a intra în cursa electorală programată pe 9 iunie, în același timp cu alegerile europarlamentare. 

Față de 12 candidați la alegerile din 2020, numărul celor care anul acesta au decis să candideze pentru funcția de primar al Sibiului este mai mic. Trei din cei 12 de data trecută candidează și acum, din datele publicate de Biroul electoral de circumscripție al municipiului Sibiu. Candidaturile depuse în termenul legal, care s-a încheiat la finele zilei de 30 aprilie, devin definitive după expirarea termenului de contestare a hotărârilor prin care au fost admise. Acest termen nu ar trebui să depășească ziua de 9 mai 2024. Asta în condițiile în care campania electorală pentru alegerile locale începe pe 8 mai 2024.

Principalii candidați

Primarul în funcție, Astrid Fodor, s-a hotărât să candideze pentru un al treilea mandat plin în fruntea Primăriei Sibiu abia la începutul acestui an, după cum declara în urmă cu o lună. La alegerile din 2020, reprezentanta Forumului Democrat al Germanilor din România a primit 20.425 de voturi, care – raportat la cele 47.448 de voturi valabil exprimate – au însemnat 43,05%.

Astrid Fodor

Cu un număr de reprezentanți în Consiliul local în scădere față de mandatele anterioare, FDGR propune la alegerile locale din acest an o listă de candidați deschisă de „numele grele” ale formațiunii: după Astrid Fodor, pe al doilea loc este Gabriel Tischer, președintele organizației sibiene a FDG, pe locul trei fiind Paul Porr, președintele la nivel național al FDGR. Pe ultimul loc de pe listă apare academicianul Helmut Paul Niedermaier.

În afara lui Tischer și a lui Porr, între primii opt candidați pentru Consiliul local (FDGR are opt mandate în actualul mandat) nu este niciun nume nou.

Pentru a doua oară candidează la funcția de primar al Sibiului Adrian Bibu, președintele organizației municipale a PNL. La alegerile trecute, Adrian Bibu a obținut 31,13% din voturile valabil exprimate, fiind clasat pe locul al doilea. Între timp, Bibu a devenit administrator public al județului, fiind în același timp lider al grupului consilierilor locali PNL Sibiu. Ca urmare a opoziției primarului Astrid Fodor, Bibu nu a fost nominalizat oficial niciodată pentru funcția de viceprimar, post pentru care liberalii sibieni l-au propus pe Alexandru Dumbravă până la condamnarea acestuia pentru fraude cu fonduri europene, înlocuit de „neconflictualul” Mihai Onițiu.

Adrian Bibu

Adrian Bibu deschide și lista celor 29 de candidați pe care PNL Sibiu îi propune pentru Consiliul local. În primele nouă poziții de candidați (PNL are în prezent nouă consilieri la Sibiu) sunt trei nume noi: Lucian Hunyadi (poziția a patra) și, respectiv, Doina Părăian și Nicoleta Zăhărescu (pozițiile opt și nouă).

Președintă a organizației județene a Uniunii Salvați România, Ruxandra Cibu-Deaconu a fost prezentată, în primă fază, candidat din partea USR pentru Primăria Sibiu. În urma formalizării Alianței Dreapta Unită (din care fac parte USR, PMP și FD), Cibu-Deaconu a devenit candidatul acesteia pentru funcția de primar. La alegerile locale trecute, candidatul USR s-a clasat pe locul al treilea, cu 10,25% din voturi.

Ruxandra Cibu-Deaconu

În prezent consilier județean din partea USR, Ruxandra Cibu-Deaconu deschide și lista de candidați ai ADU pentru Consiliul local Sibiu, pe locul doi fiind colega sa de partid, Diana Mureșan, probabil cel mai activ membru al deliberativului local în actualul mandat. Pe locul trei se află Victor Lețea, membru al Forței Dreptei, urmat de Ionuț Ghișe și Ioan Plesciuc, actuali consilieri locali din partea USR.

Un independent și un nume necunoscut

Singurul candidat independent pentru funcția de primar al Sibiului este arhitectul Lucian Găvozdea. Fost președinte al Ordinului Arhitecților din România, Alexandru Găvozdea participă la alegeri fără a avea în spate vreo listă de consilieri locali. Programul său electoral a început a fi pregătit încă de anul trecut, când mai mulți reprezentanții ai societății civile din Sibiu s-au reunit în cadrul platformei Sibiu2024, gândită să ofere soluții la variatele probleme ale comunității.

Alexandru Găvozdea

Social-democrații sibieni au „surprins” la alegerile locale din acest an prin faptul că propun un nume practic necunoscut la nivelul orașului: Florian Giubega, cel promovat în fruntea Tineretului Social-Democrat Sibiu de la finele anului trecut, este candidatul PSD Sibiu pentru Primărie. Susținut de către președintele organizației județene, Bogdan Trif, după cum au arătat social-democrații din municipiu, Giubega este pe locul trei pe lista de candidați ai partidului la Consiliul local Sibiu. Pe primul loc este Corina Bokor, cea care în ultimii zece ani a fost viceprimar din partea FDGR, formațiune din care a fost exclusă în urma așa-numitului „scandal al înghețatei”, în care a fost implicat soțul său.

Florian Giubega

Pe locul doi pe lista de candidați PSD pentru Consiliul local Sibiu este Laura Barac, președintele organizației județene, iar pe cel de-al patrulea loc este Nicolae Forir, inginerul care conduce Serviciul de Gospodărire a Apelor Sibiu.

Ceilalți

Primul înscris în cursa pentru Primăria Sibiu a fost Cristian Marinescu, din partea Partidului Patrioților. Trecut prin mai multe partide, proprietar al unei pensiuni în Păltiniș și administrator al unui magazin de materiale de construcții, printre altele, Cristian Marinescu s-a remarcat în ultima perioadă printr-o serie de mesaje și imagini video publicate pe diferite rețele de socializare, al căror element comun sunt atacurile la persoană și cele homofobe, mesaje amestecate cu cele în care face referire la diferite probleme 

Din partea AUR pentru funcția de primar al municipiului Sibiu candidează deputatul Sebastian-Ilie Suciu. Candidatura lui Suciu vine în contextul în care acesta a avut o prezență cel mult simbolică în spațiul public sibian de-a lungul mandatului său de parlamentar. A devenit mai activ abia după apropierea alegerilor locale. Suciu deschide și lista de candidați la Consiliul local propusă de AUR, pe locul doi al acesteia fiind Constantin Dincă, profesorul care este și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Județului Sibiu.

Pentru a patra oară candidează la Primăria Sibiu Ioan-Ștefan Zară, din partea Partidului Ecologist Român. De fiecare dată, rezultatele obținute de Zară au fost mai mult decât modeste: la alegerile din 2020 a obținut 154 de voturi (0,32%) din cele valabil exprimate, reușind să fie pe penultimul loc doar datorită faptului că Dorin Cioabă a obținut doar 80 de voturi. Lista de candidați la Consiliul local Sibiu este deschisă tot de către Zară.

După ce a „tatonat” scena politică locală pentru alegerile locale din acest an din postura de lider al organizației municipale a Forței Dreptei, Ciprian Faraon a migrat în ultimul moment la Partidul Umanist Social-liberal, formațiune fondată de Dan Voiculescu și condusă de Cristian Piedone, cel care încă este candidat pentru Primăria București.

Fără a avea candidat pentru funcția de primar al Sibiului, formațiunea populistei deputate Diana Șoșoacă a depus o listă cu patru candidați pentru consiliul local al Sibiului. Niciunul dintre cele patru nume nu a avut, cel puțin până acum, vreun ecou la nivelul comunității, pe primul loc fiind Silviu Dragoe.

Listele de candidați ale actualelor patru formațiuni din Consiliu Local Sibiu

Lista de candidați la Consiliul local din partea PNL Sibiu

1. Bibu Adrian-Cosmin;

2. Dăncilă Corina-Simona;

3. Oniţiu Mihai-Cercel;

4. Hunyadi Gheorghe-Lucian;

5. Fulea Ciprian-Gheorghe;

6. Vlaşcu Adrian-Casian;

7. Curtman Emanuel;

8. Părăian Doina-Viorica;

9. Zăhărescu Nicoleta-Diana;

10. Dumitrean Cătălina-Minodora;

11. Urdea Mircea;

12. Drăgan Tiberiu-Cornel;

13. Gundhardt-Desko Lucian;

14. Macarie Cornel-Alin;

15. Sora Violeta;

16. Kiş Im bre;

17. Neagu Axente;

18. Pop Horaţiu-Laurenţiu;

19. Tuţă Nicolae-Marius;

20. Olaru Dumitru-Alexandru;

21 . Mătăsaru Cătălin-Mihai;

22. Oltean Ioan;

23. Mihu Cristian-Leonard;

24. Vintilă Gheorghe; 2

5. Banea Constantin-Liviu;

26. Răbăgel Andreea-Elena;

27. Pămărac Denisa-Maria;

28. Ilie Marius-Costinel;

29. Slavu Alina-Mihaela;

 

Lista de candidați din partea FDGR pentru Consiliul local Sibiu

1. Fodor Astrid-Cora;

2. Tischer Gabriel;

3. Porr Paul-Jilrgen;

4. Grecu Bianke-Marion;

5. Lerner Helmut;

6. Guib Wolfgang-Alexander;

7. Pinter Zeno-Karl;

8. Mezei Paul-Constantin;

9. Konnerth Sara;

10. Iunesch Liana-Regina;

11. Galter Cristoph-Raimar;

12. Fazakas Ekaterina-Annemarie;

13. Bottesch Martin;

14. Dengel Elke;

15. Şepeţan Flavius-Radu;

16. Fleischer Wiegand-Helmut;

17. Barth Rotraut-Angelika;

18. lunesch Hans-Georg;

19. Gui st Simon-Gerhard;

20. Brandsch Monika-Helga;

21. Gunesch Elisa-Ioana;

22. Heltman Anneliese-Eveline;

23. Binder Hans- Jlirgen;

24. Pospischill Richard;

25. Pop Christa-Lucia;

26. Nartea Monica;

27. Rudolf Gerhild-lngrid;

28. Kăber Elisabeth;

29. Niedermaier Helmut-Paul.

 

Lista din partea ADU pentru Consiliul local Sibiu

1. Cibu - Deaconu Ruxandra

2. Mureşan Maria-Diana

3. Lețea Victor

4. Ghişe Ionuţ-Ciprian

5. Plesciuc Ioan

6. Tufis Mircea

7. Zereş Gheorghe-Ciprian

8. Moleavin Andrei-Cătălin

9. Marcu Dragoş-Aurelian

10. Grumăzescu Vlad-Corneliu

11. Horşia Nuţu-Ciprian

12. Bărbulescu Vasile Adrian

13. Gusan Maria

14. Serol Anamaria-Manuela

15. Deteșan Viorel-Alin

16. Lăzureanu Radu

17. Bîrlea Răzvan-Stefan '

18. Bardan Ioan-Ciprian

19. Popşa Ionel-Bogdan

20. Hărămbaş Daniel

21. Zaharescu Radu-Mircea

 

Lista de candidați din partea PSD pentru Consiliul local Sibiu

1. Bokor Corina;

2. Barac Laura-Ionela;

3. Giubega Gheorghe-Florian;

4. Forir Nicolae-Sebastian-Cornel;

5. Mihai Ionela;

6. Vasile Constantin-Alexandru;

7. lag ru Romulus;

8. Presecan-Gândilă Beneamin;

9. Voinea-Mitru Carmen;

10. Oltean Horaţiu-Cristian;

11. Bărdaş Gheorghe;

12. Bătrâna Alexandru-Lucian;

13. Godan Andreea-Brigitte;

14. Simtion Claudia-Mery;

15 . Brezaie Maria-Izabela;

16. Meşteru Daniel-Dumitru;

17. Barabas Francisc-Aurelian;

18. Toader Remus;

19. Vasu-Moldovan Viorelia-Esmeralda;

20. Fechete Mihnea-Gabriel;

21. Bica Nicoleta-Maria;

22. Dumitrescu Marius-Alin;

23. Olteanu Philipp-Alin;

24. Cioltei Alexandru-Florin;

25. Luca Adela-Teodora;

26. Stănescu Răzvan-Petrică;

27. Belea Cecilia-Roxana;

28. Arcaş Ioana-Maria;

29. Fărcaciu Darius-Bogdan.

 

Vezi mai jos harta alegerilor locale 2024 din județul Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Adrian

Acum 1 lună

Cred ca voi sta acasa in ziua elegerilor.
Raspunde

Ioan

Acum 1 lună

Înseamnă că ai încredere în ce vor vota concetățenii tăi și-i lași pe ei să decidă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian

Acum 1 lună

Cand vor invata sa ne respecte astia cu apucaturi de politicieni si nu vom mai conta pentru ei o data la 4 si 5 ani voi merge la vot,pana atunci nici ei nu conteaza pentru mine, a merge la vot nu inseamna ca schimbi ceva, inseamna ca ne-au mai prostit o data sa mergem si sa ii votam.
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Poti ramane linistit acasa daca vrei sa voteze cei din partidul AUR si PSD(PNL) in locul tau.
Raspunde

Pleku

Acum 1 săptămână

Nu e chiar așa. Prin faptul că tu nu mergi la vot îi lași pe ceilalți să decidă pentru tine. Lipsa unui vot pentru un partid consolidează poziția liderului, celui care câștigă. Deci tu, prin neparticiparea ta la vot, contribui în realitate la reușita câștigătorului. Ca să nu mai zic că nu ai niciun drept moral să de plângi de adminsitrație, dacă tu nici măcar nu ai fost să-ți exprimi punctul de vedere prin vot.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Toti o apa si un pamant!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Ce naiv esti.
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Ce nenorocit de ziarist USR-ist. Pune poze cu toate ciumele, inclusiv cu **** **** Cibu, dar nu pune poza cu Dr. Sebastian Suciu, de la AUR, al doilea partid din Romania in sondajele facute. Bai vandutilor, cat va platesc stapanii vostri sa promovati USR-ul??? 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 1 lună

Ha! Ha! Haur , al doilea partid din sondaje??? Care sondaje , alea facute la sediul vostru printre membri? Daca si acolo ati iesit pe locul 2 , e clar! Stai linistit , ca sunteti pe tobogan , pana in iunie sunteti pe locul 5 , cu 10% , iar in decembrie nu mai treceti nici pragul! RIP haur!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Cum asa, ne convingi cu ceva sa gandim ca tine?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maria

Acum 1 lună

Ruxandra Cibu este singurul nume care vine cu calități și nu are scheleți în dulap. Cred că poate aduce lucruri bune pentru un oraș care să crească în continuare, având în vedere că Fodor e la capătul carieriei, iar Bibu nu poate aduce decât grupurile de interese de la CJ, să le mute la Primărie. Restul candidaților nu contează.
Raspunde

Titi de la primărie

Acum 1 lună

Apropo, Găvozdea mai face blocurile alea de 8 niveluri în centru? Că aș vrea și eu un apartament din care să văd Piața Mare, când vine Fodor la servici. Sau măcar să pot să scuip în cap turiștii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristina

Acum 1 lună

Ruxandra Cibu Deaconu la primarie!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicuț

Acum 1 lună

Ruxandra Cibu noul primar al Sibiului
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Logic vorbind ...

Acum 1 lună

Fodor - votabila, dar inertă. Bibu - cârdășie cu Turcan și Câmpeana. Daca ăștia fac sfânta treime ajungem de cumpăram și pâine de la Soma. Cibu - votabila, nu a demonstrat prea multe, dar și ea și USRistii par decenți. În rest.. - PSD a scos un oltenaș din căciulă. Nici măcar pe lista de consilieri nu l-au băgat. - AUR îl împinge pe Suciu, care nu a demonstrat nimic, decât că a aderat la AUR înainte să fie la modă - Faraon, de ciudă, a plecat din FD în partidul lui Voiculescu și Piedone - Marinescu e nebun - Găvozdea dispare cum a apărut. Probabil în 2028 o să ajungă să fie în top 3 dacă învață politică În rest, noi să fim sănătoși
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iuli

Acum 1 lună

Dacă vreți în continuare cârdășia Fdgr-Pnl, foarte bine, votați asa. Ce contează ca primărita și doamna Campean sunt doua tanti care într-o lume normala ar fi fost cel mult servitoare la cantina... (fără nicio rușine pentru cei care lucrează cinstit asa). Domnul arhitect ne propune 8 etaje în centrul istoric, deci sper sa nu apucam sa vedem vreodată ce poate face în postura de primar. Rămâne USR cu Cibu. Cu speranța că o să facă mai mult decât au făcut pana acum. Ma rog, nu ca ar fi avut multe de spus având în vedere jocurile pnl fdgr de ani de zile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Bate Fodor ca la fasole. Iese cu mai mult decât acu 4 ani
Raspunde

Sibiu 2024

Acum 1 lună

Ruxandra Cibu Deaconu, cea mai proasta alegere pentru functia de primar.
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Ai zis marinescu ( cu m mic), ai zis adio Sibiu. Numai învârteli, fraude, ilegalități și smecherii are omu asta în spate. Și apropiații lui pe care el ii crede apropiați într-adevăr îl vorbesc pe la spate. Omu trebuie deportat de urgență, nu din oraș ci din țară!
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

USR-ul este partid de stanga. Face parte din familia noilor partide fanatice aparute ca ciupercile in lume, care lupta pentru dictatura globalista. Nu degeaba USR-ul sustine miscari anarhiste si marxiste precum BLM si nu degeaba sunt LGBTisti. In SUA aceste miscari sunt cunoscute ca grupari de extrema stanga, radicala. Ei cred ca daca in Romania mint si spun ca sunt "de dreapta" lumea nu stie ca umbla cu cioara vopsita. Tot ce promoveaza aceste ciume este anormal si impotriva firii. Decat USR mai bine orice, mai bine PNL, mai bine PSD, mai bine FDGR. Orice numai nu USR, ca astia sunt cei mai fanatici si extremisti ideologi de stanga din tara.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 lună

Păi ce să zic, felicitări d-nei Fodor pentru un nou mandat și succes în continuarea operei de transformare a Sibiului din capitală culturală europeană în târg prăfuit de provincie. Iar sibienii, când li se mai urcă aerele de superioritate la cap, ar trebui să se uite peste lista asta de candidați și să admită că „atât s-o putut”.
Raspunde

Ion garaon

Acum 1 lună

Uitati-va si voi putin ce specimene...... Bibu ! Gavozdea ! ...ca de restu nici macar sa razi nu poti. Gavozdea ala mi-a umplut facebooku de reclame cum e el educat la "bruck" cu "herta tante" si cum are el bunatate in familie... vai si amar. Iar Bibu, saracu... el chiar crede ca poate fi capitanul nostru de incredere. Pai nu l-as lasa nici sa imi care gunoiul.... Tristut, daca doar asta avem ca alternativa. Iar la consiliu......vai-doamne. Campeanu ne-o lamurit....datorita ei, totul stagneaza, dar avem firme din moldova sa ne care gunoiul, sa dea curent la primarie etc etc...manevre pnl, exact ca si psd. Si cam atat....a, da, era sa uit ! ....|Campeanu si PNL au facut doua hale la aeroport, cu 65 de milioane de euro !!!.... cam cat Metro, asa ! Scumpa tabla la PNL !
Raspunde

Titi

Acum 1 lună

Cea mai proasta alegere, USR, pardon URSS+. Cei mai ipocriți, mincinoși care reprezintă interesele globalistilor și a corporațiilor lor multinaționale. Ne-ați aburit cu politica voastră altfel, ne-ați băgat pe gât liberalizarea energiei, ați vrut vaccinare obligatorie cu vaccinuri netestate și experimentale. Marș la groapa de gunoi cu voi, cu Bădescu, Ponta și Tăriceanu!!!
Raspunde

Rares

Acum 4 săptămâni

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului calomnios folosit - numărul de dosar indicat în comentariu nu se regăsește pe portalul instanțelor de judecată)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus