Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Primăria comunei Rășinari organizează în acest weekend Colocviul Internațional Emil Cioran. Programul evenimentului

Primăria comunei Rășinari organizează în acest weekend Colocviul Internațional Emil Cioran. Programul evenimentului

Primăria comunei Rășinari invită sibienii să participe la Colocviul Internațional Emil Cioran, ediția cu numărul 30, care va avea loc în acest final de săptămână, 10-12 mai, la Primăria comunei Rășinari, în Sala Emil Cioran. 

Aflat la ediție jubiliară, cea de-a XXX-a, Colocviul  Internațional Emil Cioran a început în aprilie 1991, la Sibiu, atunci când filosoful împlinea optzeci de ani. Prima temă a colocviilor a fost: Cioran – între anatomia descompunerii și mistica negativă. Inițiativa a aparținut d-lui prof. univ. dr. Ion Dur și revistei Continent, unde era redactor-comentator, iar la colocviu au participat atunci o serie de critici interesați de receptarea postdecembristă a operei cioraniene.

De-a lungul timpului, edițiile succesive ale colocviilor au avut ca teme importante din opera lui Cioran.  Cercetători români și cercetători veniți din Europa, Asia și America, mulți dintre ei tineri interesați de semantica operei cioraniene s-au înscris cu comunicări referitoare la opera cioraniană. În lista de-a dreptul impresionantă a celor veniți să vorbească despre opera lui Cioran figurează și numele lui Friedgard Thoma, ultima mare iubire a filosofului. Posteritatea lui Cioran s-a dovedit a fi mereu contemporană, cum ar spune Monica Lovinescu, un critic care a apreciat onest opera filosofului româno-francez.          
Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Rășinari în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România-Filiala Sibiu, Liga Culturală Sibiu, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Dram Center 07. Manifestarea culturală este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu în cadrul Agendei Culturale și Comunitare 2024 prin Primăria Comunei Rășinari și în cadrul Agendei Culturale 2024 a Primăriei Comunei Rășinari, prin Asociația Dram Center 07.

PROGRAMUL MANIFESTĂRII

VINERI – 10 mai, 2024

13.00 Primirea oaspeților la Primăria Rășinari în Sala ,,Emil Cioran"

14.00  Deschiderea Colocviilor, d-nul primar Bucur Bogdan și invitații

           Prof. dr. Ioan Radu Văcărescu și Conf. univ. dr. Anca Sîrghie
14.15 Salutul românilor diasporei americane

14.45 Decernarea Premiului Emil Cioran 2024 și acordarea Diplomelor de excelență.

15.00  Sesiune de comunicări - partea I

           Moderatori : Anca Sîrghie și Ion Dur

18.00 Discuții

18.30 Lansări de carte - prezintă: Ada Stuparu, Dorin Nădrău, Adrian Niță, Horia

          Pătrașcu și I.Radu Văcărescu 

SÂMBĂTĂ - 11 mai, 2024 

11.00  Slujba religioasă de comemorare a filosofului Emil Cioran la Biserica "Sfânta

           Treime" din Rășinari, moment de reculegere la mormântul familiei Cioran.

12.00  Sesiune de comunicări – partea a II-a

           Moderatori : Adrian Niță și Eugenia Bogatu

15.00  Sesiune de comunicări – continuare partea a II-a

17.00  Discuții și Concluzii

           Închiderea oficială a Colocviului, primar dl. Bucur Bogdan

18.00  Spectacolul ÎNTÂLNIRI PE MUCHIE DE CUȚIT la Școala Gimnazială ”Octavian Goga” Rășinari, pe text de Cornel Teulea, regia Muriel Maneda, scenografia Eliza Labancz, Teatrul Național Aureliu Manea din Turda

DUMINICĂ - 12 mai, 2024

10.00  Excursie tematică prin Mărginimea Sibiuluimesaj brad

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 2 săptămâni

Cioran ar trebui lasat in pace. https://historia.ro/sectiune/general/zelea-codreanu-din-perspectiva-lui-cioran-569202.html
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus