Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
16°C

VIDEO Un taur de 400 de kg a murit înecat într-un puț pe pășunea din Brateiu. Dispută între proprietar și administrația locală: ”Îi dau în judecată”

VIDEO Un taur de 400 de kg a murit înecat într-un puț pe pășunea din Brateiu. Dispută între proprietar și administrația locală: ”Îi dau în judecată”

Un taur de 400 de kg a fost găsit blocat, în această dimineață, într-o fântână de pe pășunea comunală din Buzd, Brateiu.

Animalul a fost scos de acolo cu mare greutate de către pompieri și localnici, însă în urma lui rămâne o dispută ce probabil se va termina în sala de judecată, între proprietarul animalului și administrația locală.

”Pompierii Detașamentului Mediaș au fost solicitați în această dimineață să intervină în extravilanul localității Buzd pentru a extrage o bovină căzută într-o fântână. La fața locului s-a deplasat o autospecială de stingere cu modul de descarcerare. Animalul a fost extras din fântână însă din păcate, fără viață”, anunță slt. Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

Proprietarul animalului, Hadasa Esztera Birtalan, dă vina pe primărie pentru acest incident și spune că va acționa în judecată administrația locală.

”Eu sunt deja în judecată cu Primăria Biertan, din cauza pășunii. Am un efectiv mai mare, sunt 40 de animale acolo. Pe de altă parte, șoferul primarului are 6 bovine și deține 16 hectare de pășune. Eu, cu am 40 am 18 hectare de pășune, nu mi se pare corect.

Pe de altă parte, acolo s-a instalat o stație de apă fără să mă informeze nimeni. Eu am contract pentru cele 18 hectare până în 2031. Plăteam 200 de lei pe hectar, pe an, iar acum prețul a urcat la 240 de lei. Eu curăț, eu am grijă de teren. Însă ne perturbă constant liniștea. Ceilalți, ca să ajungă la pășunea lor, trec prin locul nostru.

Din spatele grădinii noastre începe pășunatul. Au făcut drum pe acolo, iar stația de apă construită pe pășunea dată în administrare nouă e deja împrejmuită.

Pe de altă parte, noi, înainte, am avut creple (n.r. adăpătoare) săsești. Președintele de la asociație a scos creplele vechi și s-au făcut creple din dale de șanț. Au costat 40 de mii de lei. Ca să scoată banii din asociația au zis că au făcut fântână. Dar ce au făcut bun, au stricat de fapt.

Săptămâna trecută am vorbit cu ceilalți și am zis să punem mână de la mână să facem o treabă ca lumea, pentru că va muri un animal. S-a întâmplat săptămâna asta, acum. La o săptămână după ce am zis”, spune Hadasa Esztera Birtalan.

”Noi nu suntem băgați în seamă nici 0,01% în seamă. Cei care-i fac primarului campanie, în schimb, sunt băgați în seamă. În 2018, a murit un copil înecat în bazinul de la căminul cultural. Avea 7 ani. Primăria nu a făcut nimic. S-a încheiat cazul ca și cum nu a murit nimeni. Iar o mamă își plânge în continuare nimic. Suntem ca în codru aici. Trebuia să se întâmple”, spune Hadasa Esztera Birtalan.

Citește și:

Primărița din Brateiu, condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu executare. E acuzată că a luat ilegal subvenții APIA

Primarul Elena Marian spune, pe de altă parte, că pășunea unde a murit animalul este în proprietatea privată a comunei, însă chiriașul are obligația de a ”asigura supravegherea animalelor”.

”Incidentul   din data de 15.05.2024  în urma căruia a murit  un animal, respectiv un taur, a avut loc pe pășunea proprietatea privată a Comunei Brateiu.

Suprafața de pășune  respectivă face obiectul contractului de închiriere nr. 32/13.05.2021,  încheiat între dna Birtalan Hadasa Esztera (proprietara animalului ) și Primăria Comunei Brateiu  pe o perioadă de 10 ani.

Potrivit clauzelor contractuale, chiriașul are obligația de a ”exploata în mod direct, pe riscul și răspunderea sa pajiștile care fac obiectul contractului de închiriere”, precum și de a asigura supravegherea animalelor”.

Conducerea Primăriei Comunei Brateiu nu a fost înștiințată cu privire la producerea acestui eveniment  și își  exprimă regretul față de paguba suferită de proprietarul animalului”, transmite Elena Marian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Matadorul

Acum 1 lună

D-le BRATU, taur de 4 tone? Chiar va bateți joc de noi, sau la dvs. 400 Kg fac 4t?
Raspunde

Kiki Riki

Acum 1 lună

Dar din asta ce se intelege: "Eu, cu am 40 am 18 hectare de pășune, ..." ??? De rasul... celui care scrie la ziar articole.
Raspunde

34378

Acum 1 lună

a fost un elefant mascat
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

Ca in balcani, ce sa mai vorbim? Din pacate aproape sigur doamna nu isi va recupera dauna. Fain exemplar, pacat de moartea lui...bine ar fi sa il planteze in fata primariei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus