Miercuri,
19.06.2024
Partial Noros
Acum
17°C

VIDEO Interviu cu Eugen Vaida, omul de la volanul ”Ambulanței pentru Monumente”: ”Construcțiile erau gândite atât de sofisticat, că nici în ziua de azi, mulți nu mai sunt în stare să le facă. Și de aceea au și ținut atâta sute de ani”

VIDEO Interviu cu Eugen Vaida, omul de la volanul ”Ambulanței pentru Monumente”: ”Construcțiile erau gândite atât de sofisticat, că nici în ziua de azi, mulți nu mai sunt în stare să le facă. Și de aceea au și ținut atâta sute de ani”

Sibianul Eugen Vaida e asimilat de mulți români cu recuperarea monumentelor vechi de sute de ani din Transilvania. A vorbit mult în ultimii ani despre ele și aproape niciodată despre el.

A făcut asta într-un dialog cu jurnaliștii de la G4Media, explicând de unde a pornit totul și de ce acele imobile pentru care se declanșează campanii întregi, care adună zeci de oameni, merită să fie salvate.

”Când eram în oficiul tatălui meu, care era profesor de sport la Nocrich, și, unde pe lângă mingile și tricourile pe care le avea el acolo, rucsacii de munte și ce mai era, erau așezate niște căncee, niște căncee (n.r. cană mare, folosită în principal pentru vin) pictate, vechi, și sparte.

Am zis de unde au venit aici, de unde le ai. Și mi-a zis că le-a moștenit de la vechiul profesor, care era aici înaintea lui. ”Și mi-a plăcut mult și le-am păstrat”, mi-a pus.

Eu m-am uitat la aceste căncee și el mi-a surprins privirea și m-a întrebat ”ce e, e o lume pe care nu ai mai văzut-o?” Și am spus da.

Și am luat atunci bicicleta și m-am dus la Săsăuș. Era bicicleta lui, o bicicleta Ucraina, veche. Am ajuns în Săsăuș, un sat părăsit chiar și atunci, cu multe case care erau în ruină, cu țigle vechi, cu mușchi pe acoperiș, clădiri din piatră, eu nu mai văzusem clădiri din piatră până atunci.

Era o ”atlandită”. Intrasem într-o ruină și am găsit un cănceu spart și un căpătâi de pernă rupt. Și ceva inexplicabil m-a făcut să le iau acasă cu mine și să încep colecția”, povestește el.

Vaida spune că acele clădiri sunt importante pentru comunitatea de astăzi pentru că pe lângă istorie lor, transmit și meșteșuguri uitate de meșterii de azi.

”Mi-am dat seama că sistemele de construcții erau lucrate, gândite, atât de sofisticat, că nici în ziua de azi mulți nu le mai fac și nu mai sunt în stare să le facă. Și de aceea au și ținut atâta sute de ani, iar ceea ce construiești în ziua de azi nu va ține în niciun caz atât. (...)

Toate aceste cunoștințe care veneau din urmă, o lume cu reguli foarte clare, bazate pe comunități. Această fibră socială a comunităților rezista. Exista o lume structurată în care știai unde ești și cine ești”, spune Eugen Vaida.

Citește și:

VIDEO Apartamentele din blocuri din plăci prefabricate, vechi de peste 50 de ani, extrem de căutate pe piața imobiliară. ”Mulți consideră că cele vechi sunt construite mai bine”

Din 2016 încoace restaurează monumente: clădiri, biserici, mori, cule, poduri. A înființat Asociația Monumentul, apoi Ambulanța pentru Monumente, un proiect care s-a extins în aproape toată țara.

Eugen Vaida conduce Fundația Regelui Charles în România și face educație pentru patrimoniu, pregătind studenți, meșteri, comunități. Reconectează oamenii cu rădăcinile lor pentru a recăpăta încrederea și a putea fi din nou mândri de cine sunt.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Scopul crimei organizate statale de astazi este sa fure, falsifice si distruga ce-au facut altii bine, nu sa construiasca temeinic si serios.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus