Dragii moșului, dacă din întâmplare sunteți mari fani ai bucătăriei asiatice, opriți-vă din tot ce faceți și citiți cu atenție ce scrie aici, pentru că tocmai l-am prins împreună pe Dumnezeu de un picior. Nu e o lună de când pe strada 9 Mai aproape de colțul cu Ocnei, înspre Piața Mică, s-a mai deschis un restaurant.
Se numește Toan’s și eu un restaurant cu specific vietnamez, manageriat și condus de niște… vietnamezi autentici. Precizarea e mai importantă din mai multe motive, primul, ca “românismele” încă nu și-au băgat coada pe aici (vezi când ajungem la pachețelele de primăvară) iar al doilea este că poți fi sigur că mâncarea este exact ca la mama ei acasă, în fâșia aceea de țară care e Vietnamul. Întâmplător, am avut ocazia să mănânc și la mama lor acasă, așa că termenul de comparație e cat se poate de elocvent. Iar comparația le este favorabilă din cale afară.
Duminică la ora amiezii restaurantul era aproape plin, cred că doar una sau două mese își așteptau încă mușterii. La o apreciere ochiometrică, majoritatea erau turiști, probabil ajunși accidental la acest restaurant, care încă nici reclamă nu a apucat să-și facă. Era o liniște chiar suspectă aș spune, singurele sunete care se auzeau erau tacâmurile care se loveau de blide. Apăi dacă nici asta nu mai e semn bun…
Supă Pho cu vită
Ne-am așezat la o masă de patru și am început să răsfoim un meniu foarte complex care, evident, începea cu faimoasa supă Pho, cunoscută în toată lumea drept vedeta bucătăriei vietnameze. Pui, pește și vită, gătite în toate felurile posibile și imposibile și în combinații care mai de care mai apetisante, alături de fructele și legumele care își găsesc locul în aproape fiecare fel de mâncare asiatică, gen mango, mentă sau bok choy. După vreo 10 minute de lectură ne-am decis toți patru pe ce vrem să mâncăm.
Am comandat un Pho tradițional, cu carne de vită, două feluri de tăiței, o porție cu vită – Bun Xao Thit Bo, o porție doar cu legume – Bun Xao Rau, precum și un pui asiatic cu legume și orez – Com Ga Xao Rau. Iar la aperitiv am cerut două tipuri de pachețele de primăvară, unele prăjite și altele proaspete, cu creveți. Ce vă spuneam mai sus de pachețelele de primăvară, în aproape orice restaurant din Sibiu le comanzi, le găsești semipreparate, prăjite direct din congelator. Aici sunt făcute proaspăt, îți poți da seama din faptul că nu au fiecare aceeași formă. Nici n-am apucat să mai frunzărim o dată meniul, ca să ne facem o idee despre ce mâncăm data viitoare, că ne-am trezit pe masă cu toate felurile de mâncare.
Bun Xao Thit Bo - paste de orez cu vită și legume
Cred că a durat maxim 5 minute de când am dat comanda, nu cred că am fost servit undeva vreodată atât de repede Am început cu pachețelele proaspete pentru că cele prăjite încă erau calde, iar gustul a fost absolut surprinzător. În foaia de orez, pe lângă cei trei creveți erau frumos aliniate fire de mango, de ardei roșu, de castravete, împreună cu o mână sănătoasă de paste de orez, toate învelite într-o frunză de salată și cu alte câteva frunze de mentă lângă. Ceva super fresh și extraordinar de gustos, mai ales împreună cu sosul care venea lângă. Și pachețelele de primăvară au dispărut rapid de pe farfurie, au fost foarte bune, dar fără să aibă ceva excepțional, cum au avut celelalte preparate.
Com Ga Xao Rau - pui asiatic cu legume și orez
De cum am terminat aperitivele ne-am năpustit fiecare peste farfuria din fața lui și am început să balotăm în liniște. Eu am început cu supa Pho, iar prima lingură m-a făcut să exclam: ăsta e mai bun decât în Vietnam. O explozie de gusturi în bucătărie vietnameză și în special în bolul acela de supă. Firele de coriandru, de ceapă verde, gustul subtil de lemongrass, fac din supă asta una dintre cele mai bune pe care le-am mâncat vreodată. Feliile de vită sunt tăiate extrem de subțire iar combinația cu pastele din supă este extraordinară. Mi-a mâncat sfertul care îmi revenea și am așteptat cuminte să se elibereze următoare farfurie din care să gust. Mi-a picat puiul cu orez, din care nu m-am oprit până nu am topit tot ce era în farfurie. Gătită perfect și această porție, puiul este foarte moale și suculent, în timp ce legumele sunt de-abia trase prin tigaie, cât să prindă aroma sosurilor dar să-și păstreze și textura și crunch-ul acela specific legumelor gătite în bucătăria asiatică.
Paste de orez cu legume Bun Xao Rau
Am apucat doar să gust câte o îmbucătură și din cele două porții de paste, cea de vită mi s-a părut genială, cu bucățele tăiate mărunt și împrăștiate printre restul de legume din farfurie, dar mai mult n-am apucat. Am încheiat masa cu patru farfurii care păreau tocmai ieșite din mașina de spălat vase. Delicios. Singura hibă pe care i-am găsit-o, din meniu lipsește cel de-al doilea preparat specific vietnamez pe lângă supa Pho, sandwich-ul Banh Mi, și din câte am tras cu urechea la conversația chelnerului cu clienții de la masa de lângă, nici nu va urma prea curând.
Cu două ape și două sucuri lângă, am plătit în total 237 de lei pentru cea mai bună masă de anul ăsta. Și o să mai revenim.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: supa Pho , restaurant vietnamez Sibiu , restaurant Toan`s , cronica de restaurant , restaurante sibiu
Vizualizari: 12691
Ultimele comentarii
Acum 34 minute
@onestean
Acum 38 minute
Propaganda
Acum 43 minute
Semion Ortodocsu
Acum 54 minute
Ion Iliescu
Acum 1 oră
Un sibian vero