Joi,
12.09.2024
Innorat
Acum
19°C

Liceul „Gustav Gundisch” din Cisnădie este singurul din județ care primește bani europeni. Restul proiectelor eligibile sunt „rezerve”

Liceul „Gustav Gundisch” din Cisnădie este singurul din județ care primește bani europeni. Restul proiectelor eligibile sunt „rezerve”

Un singur proiect, care implică Liceului Teoretic „Gustav Gundisch” din Cisnădie, a fost declarat „admis pentru finanțare” în cadrul apelului „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”. Restul proiectelor din județ care s-au încadrat în punctaj pentru a primi bani europeni sunt declarate „rezerve” și nu vor primi finanțare imediat. Școala va beneficia de reabilitarea uneia dintre clădirii, ca în final să primească statutul de „școală verde”.

Ministerul Educației a publicat lista finală după contestații a proiectelor pentru apelul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, prin care unele școli vor face reabilitări, sau prin care vor fi construite de la zero școli verzi. 10 proiecte din județul Sibiu au fost depuse pentru aceste finanțări, însă unul singur va primi banii imediat, restul fiind considerate rezerve. Este vorba despre proiectul care implică Liceul Teoretic „Gustav Gundisch” din Cisnădie.

Potrivit directorului școlii, în urma acestei finanțări, liceul va beneficia de renovarea clădirii din interiorul curții.

„Clădirile noastre sunt clădiri foarte vechi și nu au mai fost renovate de zeci de ani”, spune directorul.

Proiectul a fost inițiat și conceput de o echipă a Primăriei Cisnădie. Concret, cu banii obținuți se va crește gradul de eficientizare energetică a clădirii corpului B, în vederea reducerii consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii.

Pe de altă parte, se va integra în curriculumul și în activitățile extrașcolare ale unității de învățământ a elementelor de educație pentru dezvoltare durabilă/ educație ecologică și se vor include în documentele manageriale ale școlii și în practicile asociate, măsuri care să reflecte accentul pus pe aspectul „verde” al școlii, inclusiv din perspectiva digitalizării proceselor și conținuturilor. 

În cele din urmă, se va urmări deschiderea școlii față de comunitate, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate pe zona de protecție a mediului și de dezvoltare sustenabilă.

La nivel național, în total, au fost alocați 225 de milioane de euro. Banii nu au ajuns, însă, pentru toate cele 209 de proiecte care au atins pragul minim de eligibilitate, adică minimum 70 de puncte și care automat trebuie să primească finanțare. Astfel, 73% dintre proiectele eligibile, adică 155 de proiecte sunt trecute pe lista Ministerului Educației drept „rezervă”. Printre acestea se numără și 9 proiecte din județul Sibiu.

Acestea sunt „Reabilitare și construcție infrastructură școlară în Agnita”, „Extinderea colegiului pedagogic Andrei Șaguna”, „Reabilitare școala și grădinița din Șelimbăr”, „Transformarea Liceului Tehnologic „Stănescu Valerian” din Târnava în Școală Verde”, „Reabilitarea Liceului Johannes Lebel din Tălmaciu”, „Reabilitare Școala Gimnazială „Ion Albesacu” din Boița”, „Reabilitare și eficientizare energetică clădire Școala Gimnazială Slimnic”, „Modernizare școală Cașolț, comuna Roșia” și  „Reabilitare și eficientizare energetică clădire Școala Andrei Șaguna, Șura Mare”.

Potrivit secretarului general adjunct în Ministerul Educației, Sorin Decă, banii se vor acorda în funcție de punctaj, iar cei de pe lista de așteptare vor primi finanțare la un moment dat.

„La momentul acesta la ce buget avem alocat, 225 de milioane, cu siguranță nu vor primi toate proiectele banii, în primă fază, dar vor fi mai multe etape. Banii se vor acorda în funcție de punctaj. După contestații, când publicăm lista finală și în funcție de clasament, se va trage linie: cât ajunge pentru câte școli, câte UAT-uri intră la finanțare în cei 225 de milioane pe care îi avem în momentul acesta, după care toate celelalte care depășesc pragul de calitate de 70 de puncte rămân în așteptare“, a spus Decă.

Liceul Teoretic „Gustav Gundisch” din Cisnădie a fost admis pentru finanțare cu un punctaj de 93 de puncte. Următoarele proiecte, cel din Agnita și Colegiul Pedagogic din Sibiu au 85 de puncte.

Sursa foto: Facebook Liceul „Gustav Gundisch” din Cisnădie 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Jupan Dumitrache

Acum 3 luni

Cum ajungem in Cismadie ?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus