Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Sibiul va găzdui noul institut al Academiei Române, dedicat artelor spectacolului. „E un pas firesc”

Sibiul va găzdui noul institut al Academiei Române, dedicat artelor spectacolului. „E un pas firesc”

Guvernul României înfiinţează Institutul de Cercetare pentru Artele Spectacolului (ICAS), instituție publică, cu personalitate juridică, finanțat integral din venituri proprii, în subordinea Academiei Române. Sediul noii structuri academice va fi în municipiul Sibiu, str. Piața Mare nr. 3. Este al doilea institut din cadrul Academiei Române care va avea sediul la Sibiu.

Decizia de a înființa ICAS va fi luată astăzi printr-o hotărâre de Guvern, proiectul fiind inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului.

Conform textului documentului, domeniul de activitate al ICAS îl constituie cercetările în domeniile teatru și artele spectacolului, educație și pedagogie teatrală, management cultural, diplomație culturală, leadership cultural, arte vizuale. Institutul va putea însă organiza și alte activități legate de domeniul cercetării. Spre exemplu, cercetări privind dramaturgia românească, în context internațional, prin organizarea de rezidențe de creație, în colaborare cu universități, teatre și institute de cercetare internaționale; studiul teatrului de limbă română, germană, maghiară, idiș din România; cercetare aplicată privind spectacolele și evenimentele culturale ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, spectacole de teatru, muzică, dans, circ, spectacole de stradă, sesiuni de conferințe științifice, ateliere de cercetare a artelor spectacolului și publicații de specialitate; cercetări privind influențele realității virtuale asupra percepției spectacolului de teatru; studii privind interacțiunea dintre om și sisteme computerizate de realitate virtuală și augumentată etc.

Conducerea ICAS va fi asigurată de un director, numit pe o perioadă de 4 ani prin decizie a preşedintelui Academiei Române ca urmare a unui concurs.

Prin proiectul de hotărâre al Guvernului, noului institut îi este atribuit un număr de 22 de posturi de personal contractual, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat pentru unitățile din subordinea Academiei Române.

În ceea ce privește finanțarea ICAS, aceasta se va asigura din venituri proprii, care vor proveni din prestarea unor servicii specifice domeniului de activitate, furnizarea și realizarea unor studii de cercetare-dezvoltare, derularea de proiecte, programe, parteneriate locale, naționale și internaționale, din cooperări internaționale, taxe, donații, sponsorizări și din alte venituri realizate în condițiile legii.

„Înființarea Institutului de Cercetare pentru Artele Spectacolului (ICAS), în subordinea Academiei Române, reprezintă un pas firesc pentru încununarea activităților de cercetare în domeniile artele spectacolului, educație și pedagogie teatrală, arte vizuale și management cultural, întreprinse la Sibiu, prin structurile înființate de prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, începând cu 1993, an care a marcat prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Împreună cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu”, se menționează în nota informativă a proiectului, semnată de ministrul Culturii, președintele Academiei Române și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Aceștia aminteșsc despre existența la Sibiu a Platformei Internaționale de Cercetare Doctorală în Artele Spectacolului și Management Cultural, a Centrului de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului (CAVAS), a Bursei de spectacole de la Sibiu, a Aleii Celebrităților/Sibiu Walk of Fame, Micro - Folie Sibiu, a Programului Internațional de Voluntariat și a Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural. Totodată, subliniază că România nu deține niciun institut de cercetare în domeniul artelor spectacolului, spre deosebire de Polonia care deține nu mai puțin de 19 institute.

„Cercetarea fundamentală întreprinsă la Sibiu în ultimii 29 de ani se reflectă în numărul impresionant de studii teatrale publicate în Colecția de carte a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care cuprinde 152 de titluri, 179 de piese de teatru din marea literatură universală contemporană, traduse și publicate, peste 300 de conferințe științifice, 250 de ateliere în artele spectacolului etc.”, se mai menționează în nota informativă.

Este de precizat că Adunarea Generală a Academiei Române a aprobat încă în iunie 2022 o hotărâre privind înființarea Institutului de Cercetare pentru Artele Spectacolului, instituție publică, cu personalitate juridică.

Institutul de Cercetări pentru Artele Spectacolului va avea sediul în imobilul din str. Piața Mare nr. 3, fiind stabilit prin acordul încheiat între Academia Română și Parohia Romano Catolică din Sibiu, clădirea fiind proprietate privată a Parohiei Romano Catolice din Sibiu. După aprobarea hotărârii, până la sfârșitul lunii iunie Institutul de Cercetare pentru Artele Spectacolului și Parohia Romano Catolică din Sibiu vor trebui să încheie un contract de comodat prin care se vor stabili spațiul necesar desfășurării activităților și repartizarea cheltuielilor de funcționare.

Institutul de Cercetare pentru Artele Spectacolului (ICAS) va fi primul institut de cercetare pentru artele spectacolului din România și va contribui la dezvoltarea patrimoniul cultural și artistic al marilor festivaluri din țară, festivaluri cu relevanță la nivel internațional, cum ar fi Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FIST), în dialog cu marile instituții și artiști din lume, pentru a contribui la configurarea unei cercetări academice, atât teoretice, cât și practice, de lungă durată, care să comporte o dimensiune pluridisciplinară și interdisciplinară.

Institutul de Cercetare pentru Artele Spectacolului (ICAS) va fi al doilea institut din cadrul Academiei Române care este găzduit de Sibiu. Primul a fost Institutul de Cercetări Socio-Umane, înfiinţat în anul 1956. Directorul acestuia este prof. univ. dr. Rudolf Gräf, iar din Consiliul ştiinţific fac parte academicianul Paul Niedermaier, dr. Dan Dumitru Iacob, cercetător ştiinţific I, secretar ştiinţific, dr. Maria Emilia Ţiplic, cercetător ştiinţific I și dr. Nicolae-Alexandru Nicolaescu, cercetător științific II.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Institutu lu peste

Acum 3 săptămâni

O noua forma fara fond... Daca si Nila a ajuns cercetator s-a intors lumea cu josu-n sus... E frumos ca dna Turcan si dl Aurel Pop ii si dau institutul cu dedicatie. Iar faza cu auto-finantarea e o cioaca. Daca chiar voia sa demonstreze ceva, de ce n-a infiintat institutul din fonduri private, sa faca mai intii ceva si DUPA sa ceara egida Academiei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus