Luni,
28.04.2025
Innorat
Acum
9°C

Radu Neguț, managerul sportiv FC Hermannstadt, le-a vorbit elevilor sibieni despre dependențe: „Pasiunea voastră vă poate ține departe de consumul de substanțe, alcool sau țigări”

Radu Neguț, managerul sportiv FC Hermannstadt, le-a vorbit elevilor sibieni despre dependențe: „Pasiunea voastră vă poate ține departe de consumul de substanțe, alcool sau țigări”

Conferința „Fără dependențe”, organizată în cadrul celei de-a VII-a ediții a campaniei antifumat, derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a adus în fața a 2.000 de elevi din Sibiu nume mari din sportul românesc. Aceștia au venit pentru a le vorbi copiilor despre pasiune, despre dedicare și alegeri care să-i țină departe de consumul de țigări sau alte substanțe care crează dependențe. Printre ei s-a numărat și Radu Neguț, managerul sportiv de la FC Hermannstadt.

Radu Neguț le-a vorbit elevilor cu mâna stângă odihnindu-se pe umărul fiicei sale Antonia Neguț sau Toto așa acum o știe toată lumea, în vârstă de aproape 12 ani. Și-a dorit să aibă copila alături pentru ca cei din sală să simtă că le vorbește ca propriilor lor copii. El le-a spus elevilor cum a reușit să ajungă la vârsta de 42 de ani fără să fie fumător sau consumator de substanțe interzise. Două cuvinte cheie au fost folosite în discursul său: pasiune și alegere.  

Citește și: „Sunt cool, nu fumez!”. Aproximativ 2000 de elevi sibieni au fost prezenți la conferința „Fără dependențe” organizată de Spitalul TBC 

„Cele două lucruri m-au ținut pe mine departe de vicii. O să vă vorbesc despre pasiune prima dată. Pasiunea mea a fost de mic copil sportul. Am practicat înotul de la 4 la 11 ani. La 9 ani am fost campion național la înot. De la 11 ani am început să-mi urmez visul de a fi fotbalist. Am fost mânat de pasiune și pot spune că am fost un privilegiat pentru că pasiunea mea a devenit și meserie. Asta vă îndemn și pe voi să faceți. Să identificați ceea ce vă pasionează, la ce sunteți talentați, pentru că Dumnezeu ne-a înzestrat pe toți cu cel puțin o calitate și un talent. Dacă nu l-ați descoperit încă, să știți că nu e niciodată prea târziu. Pasiunea voastră vă poate ține departe de alte lucruri mai ales în momentele de cumpănă din viață, pentru că fiecare dintre noi am avut sau o să avem momente de cumpănă sau de deznădejde și, în general, acestea sunt momentele care te duc spre consumul de substanțe, alcool sau țigări”, a spus Radu Neguț.

A vorbit apoi despre al doilea lucru esențial din viața unui om și anume, alegerea.

„Ar fi bine ca noi să ne definim personalitatea și să nu lăsăm pe alții să o facă. Pentru că de multe ori avem tendința de a merge cu valul. Aveți impresia că dacă cinci colegi sau cinci prieteni fumează sau se droghează, iar voi nu o faceți veți fi excluși de grup. Poate veți fi pe moment, dar pe viitor cu siguranță voi veți fi cei care veți câștiga”, a mai spus managerul.

În cadrul conferinței au mai fost invitați și Daniela Cîrlan, multiplă campioană la atletism. Sibianca este specializată pe marș și pe alergare pe distanțe lungi. A fost campioană națională în anii 2009, 2010 și 2011 și are nenumărate alte reușite la nivel internațional. Fiind profesor, le-a vorbit copiilor relaxat.

„Singura mea dependență a fost sportul, iar dependența aceasta sănătoasă m-a ținut departe de tot ce înseamnă nociv. Am fost și eu adolescentă și dacă tot am spus nu fumat, nu băut, nu altele, mi-am dorit să-mi fac un tatuaj, așa că la 16 ani le-am propus părinților, iar tatăl meu a avut o intervenție foarte frumoasă. Mi-a spus că este de acord dacă îl plătesc eu. Nu am avut bani decât de un tatuaj”, și-a amintit atleta.

Și Daniela a subliniat faptul că este important să nu se lase duși de val și să cadă în capcana anturajelor nepotrivite.

„Ca și profesor vă pot spune că fiecare copil poate străluci chiar dacă nu face parte din gașcă. Poți străluci și poți ieși în evidență făcând multe ale lucruri”, a mai spus fosta atletă.

Înotătorul Aveam Iancu a venit tocmai de la Petroșani pentru a le vorbi copiilor. Tată de trei fete, a ales și el să vorbească și în această calitate de părinte având-o pe fiica lui cea mică alături.

Avram Iancu este printre altele și primul român care a câștigat titlul mondial „Performance of the Year 2021” în lume, la înotul în ape deschise titlu decernat de către World Open Water Swimming Association, cu sediul în California. De asemenea, este singurul om din lume care a reușit să înoate un fluviu fără costum de protecție în 89 de zile,, fără nicio zi de pauză, înotând toată Dunărea de la izvoare la vărsare.

„Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi. Libertatea este o valoare de un preț inestimabil. Libertatea absolută nu există, dar vă pot spune că există grade și grade de robie. Unul dintre lucrurile care ne fac să fim robi sunt tocmai aceste dependențe”, a spus înotătorul.

Acesta a continuat să le vorbească tinerilor despre cât de nocive sunt dependențele și cum fumatul este cea mai rea dependență dintre toate pentru că nu aduce absolut nimic bun organismului uman.

Conferința „Fără dependențe” a adunat luni, 27 mai, în Sala Transilvania peste 2.000 de elevi din școlile sibiene. Scopul principal al conferinței este acela de conștientizare a acestor tineri de riscurile la care se supun atunci când se apucă, mai ales la vârste fragede de fumat.

Conform datelor prezentate în Analiza de situație Prevenția consumului de tutun 2024 realizată de Institutul Național de Sănătate Publică, pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv. Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii.

În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind  responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obținut în reducerea prevalenței fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populația, 1 din 5 persoane și, ceea ce este și mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează. 

Credit foto principală: Adrian Brătoiu

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus