Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

”Acoperișurile roșii, casele cu ochi, priveliștea deosebită spre orașul vechi nu au nicio legătura cu blocuri de 7 etaje”. Concluziile dezbaterii publice privind halele Rieger

”Acoperișurile roșii, casele cu ochi, priveliștea deosebită spre orașul vechi nu au nicio legătura cu blocuri de 7 etaje”. Concluziile dezbaterii publice privind halele Rieger

Primăria Sibiu a publicat pe site-ul propriu concluziile dezbaterii publice privind proiectul de reconversie urbană a platformei lipită de centrul istoric - fosta întreprindere Independența. Mai pe înțelesul tuturor, zidurile și clădirile industriale ale fostelor hale Rieger din capătul străzii Ocnei, în spatele Tribunalului.

Proiectul are denumirea oficială ”Plan urbanistic zonal CP – Construire ansamblu funcțiuni centrale și mixte, inclusiv circulații” și prin el „se urmărește prezervarea și valorificarea, în cât mai mare măsură, a patrimoniului industrial concentrat în zona fostelor ateliere Rieger”, se arată în memoriul general al PUZCP.

Întregul concept s-a aflat în dezbatere publică în perioada 22 martie – 15 aprilie 2024, fiind primite de organizatori doar două sesizări.

Iată la ce face referire una dintre ele:

”În legătura cu planul de ridicare blocuri de 7 etaje în locul fostei întreprinderi Independența, aș dori să vă rog să faceți o privire de ansamblu de pe renumitul ”Pod al minciunilor”, cel care atrage turiști din toată lumea. Ce impresie vor avea turiștii care văd blocuri noi înalte de 7 etaje într-o zonă istorică și unică în lume?

Acoperișurile roșii, casele cu ochi, priveliștea deosebită spre orașul vechi nu au nicio legătura cu blocuri de 7 etaje. Acea zonă trebuie să păstreze aceeași nuanță cu zona veche a orașului. Altfel stricați tot ce înseamnă unic și frumos față de orașul nostru. Turiștii nu vor mai veni pentru că nu vor mai avea ce să vadă”, spune autorul primei sesizări.

În răspunsul formulat, proiectantul explică faptul că imobilele de 7 etaje nu se vor vedea de pe Podul Minciunilor, fiind ”ascunse” în spatele altor clădiri, precum cea a Tribunalului și Judecătoriei.

”Clădirile cu până la 7 etaje se află în partea dreaptă, sugerate schiţat cu roşu în fotografia de mai sus ca pozitie şi gabarit, oricum ascunse în spatele clădirilor istorice de lângă Podul Minciunilor şi a clădirii Tribunalului, care acţionează ca un paravan vizual suplimentar”, explică proiectantul, printre altele.

O altă sesizare face referire la modul în care a fost organizată dezbaterea publică.

”Am observat azi, 18.04.2024, panoul de afișaj care anunță publicului acest proiect de PUZCP. Ceea ce m-a șocat a fost faptul că intervalul de timp acordat pentru consultarea publicului a fost 22.03 - 23.04.2024. Cum merg zilnic Ia Tribunalul Sibiu, aflat în blocul cu 7 etaje care a adăpostit pavilionul administrativ al fostei uzine Independența este greu de imaginat că nu aș fi observat acest panoul dacă el ar fi fost afișat acolo de la 22 martie”, spune autorul sesizării.

”Este necesar ca populația Sibiului să își poată exprima părerile asupra legalității și îndeosebi asupra oportunității edificării acestui ansamblu de blocuri pe locul fostelor secții ale uzinei Independența. Aceste clădiri, unele foarte înalte, ar obtura imaginea orașului de sus așa cum ea se poate admira din cartierul Terezian”, continuă autorul sesizării.

Aici proiectantul răspunde că există fotografii cu amplasarea panourilor informative, inclusiv cu data montării lor, prin urmare sunt îndeplinite criteriile de informare publică.

”Domnul avocat nu a studiat documentația în ansamblu, astfel nu a observat că este vorba despre un complex cu funcțiuni mixte, pe lângă blocurile cu 7 etaje care ocupă sub 1/4 din suprafața ansamblului, fiind regăsite pe aproape jumătate din suprafață hale industriale istorice convertite în funcțiuni de cultură (spectacole, artă plastică etc.), educație, evenimente publice, sport, funcțiuni comerciale, Horeca și altele asemenea, precum și locuire individuală și un parc public de aproape un hectar. Înseși „blocurile” de 7 etaje sunt destinate locuirii doar pe etajele 3-7, parterul și primele două etaje fiind destinate funcțiunilor publice”, răspunde proiectantul.

Mai departe proiectul merge procedural spre aprobare prin hotărâre de Consiliu Local.

Reamintim că documentația urbanistică a fost elaborată la cererea proprietarului terenului și clădirilor, Casa Albă Independența SA, fiind realizată de către proiectanții de la a.plan SRL, deținută și coordonată de către Alexandru Găvozdea (cel care între timp a devenit și candidat independent la Primăria Sibiu).

Proiectul propune dezvoltarea mixtă a zonei, atât cu locuințe, cât și cu spații educaționale, comerciale, bancare, turistice, culturale și de sănătate. „Întreaga zonă este prevăzută să asigure extinderea funcţiunii tipice zonei centrale spre nord şi să impulsioneze dezvoltarea socio-economică a Oraşului de Jos şi a cartierului Terezian. Zona este supusă unui regim de restructurare, urmărindu-se înlocuirea activităţilor industriale cu utilizări cu caracter central şi mixt, optimizarea legăturilor de circulaţie auto şi pietonale între Centrul Istoric şi cartierul Terezian şi asigurarea suprafeţelor necesare unor obiective și funcţiuni necesare în zona centrală a oraşului”, se mai arată în documentație.

Mai multe detalii despre ce străzi s-ar putea redeschide pentru pietoni, bicicliști, aprovizionare și intervenții vedeți aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

John Doe

Acum 1 săptămână

Nu mă bucur că mai trebuie să o suportăm pe tânăra Astrid la primărie dar mă bucur că nu a ajuns Găvozdea. Ăsta repornea Sibiul de nu ne mai vedeam de atâtea blocuri. Ce minte odihnită trebuie să aibă personajul ăsta ca să gândească blocuri de 7 etaje în zonă istorică...
Raspunde

Unul

Acum 6 zile

Nu avea cum să ajungă că el a fost iepurele ei. De aia nu și-a mai făcut campanie la final și de aia nu a avut nici decența de a reprezenta în consiliul local pe cei 20% din oamenii care au votat pentru el. Ai văzut că l-a felicitat și Fodor. Le-a ieșit perfect înțelegerea hoțească...de data asta.
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 săptămână

La cat il duce capu pe noul primar este in stare sa aprobe blocuri de 7 etaje intr-o zona istorica, dar na asta ati votat asta primiti.
Raspunde

Mda

Acum 1 săptămână

În orașele civilizate acolo s ar face un parc, eventual chiar clădirea tribunalului ar trebui dărâmată. Restul clădirilor istorice de pe platformă renovate după modelul standard întâlnit în alte locuri din UE, vezi Ostrava/Cehia.
Raspunde

Marius

Acum 1 săptămână

Sibiul nu a avut niciodată un PUZ adevărat care să respecte ceea ce este vechi, iar ce se construiește nou să se integreze în ceea ce există. Păcat că primează doar relațiile și banii. Doar centrul istoric contează. Dacă mergi spre periferie există un ghiveci de arhitectură.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibieni vesnic frustrati

Acum 1 săptămână

Cu exceptia unei parti a sibienilor normali la cap, majoritatea locuitorilor acestui oras se imparte in 2: 1) Lucratorii la banda, autohtoni sau nou sositi carora le este frica de cresterea competitiei prin sosirea altor asemenea lor, car ar urma sa populeze ansamblurile rezidentiale. Vesnic frustrati, sunt genul care se imbata la pescuit si lasa gunoaie peste tot. 2) Nucleul pro lgbt, anti orice constructie, anti industrie, anti productie, pro avort, pro ghey, bautori de cafelutza la terasa toata ziua + limonada din spanac. Astia sunt impotriva la absolut orice, de la popi, la masini diesel, la casatorii normale. Fratilor, daca este cerere, sa se construiasca! Cu respectarea unor reguli stricte, distanta, spatii verzi, parcari subterane, tot. Un oras dezvoltat nu traieste din smoothie-ul baut de ciudatii astia, ci din impozite pe locuinte, afaceri si autorizatii de construire. Get a life!
Raspunde

Valceni vesnic cu idei

Acum 6 zile

Draga persoana, de ce nu veniti cu aceste idei extrem de progresiste in orasul dumneavoastra, sa aveti unde va intoarce. Daca nu va plac orasul si oamenii, de ce mai popositi aici?

Raspunde

Unul

Acum 6 zile

@veșnicul frustrat și mafiot Tu nu cunoști bine limba română. Frustrarea e una și implicarea activă a cetățenilor în chestiuni care privesc orașul unde locuiesc e total altceva. Tu, mafiotule, ai vrea sa tacă toți oamenii că acum prădați voi și FDGR-ul vostru, ***

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus