Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Rezultatele finale ale alegerilor din municipiul Sibiu. Contestații pentru reluarea alegerilor: „Voturile nu au fost numărate corect, sondajele arătau că partidul avea mai mult”

Rezultatele finale ale alegerilor din municipiul Sibiu. Contestații pentru reluarea alegerilor: „Voturile nu au fost numărate corect, sondajele arătau că partidul avea mai mult”

Biroul electoral de circumscripție al municipiului Sibiu a dat publicității rezultatele finale ale scrutinului derulat pe 9 iunie, date care consfințesc rezultatele numărătorilor paralele. După alegeri au fost depuse mai multe contestații: PP a cerut renumărarea tuturor voturilor, USR – a celor nule și PER – a celor dintr-o secție.

Procesele verbale referitoare la centralizarea voturilor, constatarea rezultatelor și atribuirea mandatelor de consilier local, respectiv a celui de primar al municipiului, au fost date publicității în cursul zilei de marți. Consfințesc victoria primarului în funcție, Astrid Fodor, cu 39,86% din voturile valabil exprimate (22.373) și faptul că FDGR va avea opt mandate de consilier local, PNL – cinci, ADU și PSD – câte patru, iar AUR – două.

Rezultatele oficiale

Sursa: Biroul electoral de circumscripție

Candidat

Nr. voturi

Procente

Astrid Fodor (FDGR)

22.373

39,86%

Alexandru Găvozdea (independent)

10.838

19,31%

Adrian Bibu (PNL)

6.381

11,37%

Ruxandra Cibu Deaconu (ADU)

5.541

9,87%

Florian Giubega (PSD)

4.369

7,78%

Sebastian Suciu (AUR)

3.402

6,06%

Cristian Marinescu (PP)

1.280

2,28%

Ciprian Faraon (PUSL)

1.035

1,84%

Ștefan Zară (PER)

913

1,63%

 

Formațiune

Nr. voturi

Procente

Nr. mandate după redistribuire

FDGR

16.537

29,67%

8

PNL

9.882

17,73%

5

ADU

9.856

17,68%

4

PSD

7.868

14,12%

4

AUR

5.163

9,26%

2

PER

2.315

4,15%

0

SOS

1.698

3,05%

0

PP

1.325

2,38%

0

PUSL

1.088

1,95%

0

 

Consultă aici, în format integral, procesul verbal pentru alegerea primarului Sibiului

Consultă aici, în format integral, procesul verbal pentru alegerea Consiliului local al Sibiului

Cerere de reluare a alegerilor

Organizația județeană a Partidului Patrioților a depus o contestație prin care a cerut reluarea procesului electoral în întreg municipiul Sibiu, acuzând faptul că li s-a furat din voturi. În fapt, se invocă încălcarea dreptului de a alege și de a fi ales, în sensul că nu au fost numărate voturile corect, la nivelul Consiliului Local al Municipiului Sibiu, întrucât, din informaţiile și sondajele efectuate pe parcursul precampaniei şi campaniei electorale, partidul ar avea mai multe voturi favorabile exprimate în cadrul campaniei. De asemenea, se invocă aspecte referitoare la încălcarea legii electorale, respectiv trecerea voturilor Partidului Patrioţilor la alte partide, solicitându-se reluarea procesului electoral în municipiul Sibiu”, se arată în hotărârea prin care a fost respinsă sesizarea celor de la PP.

Contestația depusă de PER solicită renumărarea voturilor de la secția nr. 64, cea amenajată în cadrul Școlii generale „I.L. Caragiale”, pe motiv că cele șase voturi obținute aici de candidatul ecologist la Primărie sunt prezumate a fi prea puține. „Se solicită renumărarea voturilor din secţia de votare nr. 64 Sibiu, cu menţionarea prezumţiei relative cu privire la diferenţa între această secţie de votare şi celelalte de pe raza municipiului Sibiu”.

Biroul electoral a respins contestația, pe motiv că în secția respectivă PER a avut un reprezentant care putea sesiza eventuale nereguli și chiar depune el o sesizare. „Mai mult decât, conform art. 93 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 115/2015, la deschiderea fiecărui buletin de vot, preşedintele secţiei de votare citeşte cu voce tare, lista de candidaţi care a fost votată, această operaţiune fiind realizată în faţa camerei de filmat a tabletei”.

USR a cerut renumărarea voturilor nule

Din voturile date pentru Consiliul local Sibiu, 1.535 de voturi au fost nule conform procesului verbal întocmit de Biroul electoral. Trei reprezentanți ai USR au depus contestații pe subiectul acestor buletine anulate: Ruxandra Cibu Deaconu, candidat la Primărie și Consiliul local, Diana Mureșan și Ionuț Ghișe, candidați la CL din partea USR. „În fapt, solicită renumărarea voturilor nule pentru Consiliul Local al Municipiului Sibiu, motivat de faptul că acestea nu au fost verificate ulterioar, pentru a consemna calitatea lor de voturi nule”, se arată în hotărârile date în cazul fiecărei contestații, hotărâri prin care acestea au fost respinse.

Toate hotărârile au fost luate în cursul zilei de marți, 11 iunie, și pot fi contestate în termen de 48 de ore.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Newman

Acum 1 lună

Din pacate talharii au facut legea alegerilor locale si parlamentare tocmai in ideea de a putea fura voturi.Legea nu prevede renumararea voturilor! Doar la prezidentiale si europarlamentare se permite renumararea lor.
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Eram sigur ca pacaliciul de marinescu va sustine ca alegerile au fost fraudate! Am zis zilele trecute cand a venit cu sondajul ala stiitifico-fantastic in care era pe locul 2 cu 22% ca a uitat virgula si de fapt are 2.2% si am avut perfecta dreptate , a luat 2.28%!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

S-a furat ca-n Romania. Domnul Grebla da vina pe oboseala hotilor iar dupa ce a vazut concret tabelele cu voturile furate de un candidat si tabelele cu voturile aparute in plus la alt candidat (PSD-PNL) spune ca corectia se poate face prin renumarare. Nu prin tragere la sorti, nu prin negociere, nu prin bullying-ul televiziunilor puscariasilor.
Raspunde

@Emil

Acum 1 lună

Eu sincer as obliga la fiecare tur de alegeri sa participe și oamenii în comisii(ma refer la ăștia care vad doar conspirații peste tot) ca observatori , altfel ar vedea cum decurge întreg procesul și nu ar mai vedea conspirații peste tot. Se înțeleg 10 idioți în comisie să-l fure pe Marinescu, se mai și filmează cu tableta după capul tău nu? Dar e mai ușor sa dai cu bata-n balta decât sa înțelegi procesul de vot, de aia le place unora sa fim prosti, ca ne manipulează ușor și cum vor ei.
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Nu am văzut pe unul sa conteste faptul ca la primari exista doar un singur tur și sa urle ca e nedemocratic și aiurea, dar în rest vad doar fraude :)) Și uite asa se alege primarul în Sibiu cu mai puțin de 20% din alegătorii cu drept de vot
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Losere
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Hai sa nu ne mai mintim unii pe altii, pentru ca mafiotul cel mare sa fie multumit de alegeri, statul mafiot ( paralel ) cum il numesc unii, care este expert in organizarea diversiunilor si ambuscadelor, si-a cumparat sau plasat oameni chiar si-n echipele de campanie ale principalilor adversari pentru a maslui voturile fraierilor si castiga cine trebuie, nu cine are voturi mai multe. Politia, Justitia, CCR, servicii speciale, etc, sunt controlate de reteaua de crima organizata inscaunata si comandata de marii infractori PSD-PNL.
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

La functia de primar e cat se poate de clar. Fodor a luat dublu fata de urmatorul clasat. Ramane de vazut ce vor face consilierii de la ADU. Daca se aliaza cu FDGR pot forma o majoritate (fragila) de 12 la 11. Dar daca ADU prefera o alianta cu PSD-PNL-AUR....vom vedea.
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

La Mediaș cu siguranță nu e ceva în regulă, lumea l-a votat masiv pe Potra, dar a ieșit tot Roman.
Raspunde

Rembrand

Acum 1 lună

Totusi.... e halucinant ca au pus atatia stampila pe acel Gavozdea. Au pus botu' la "smooth voice".....educatu' la scoala germana etc etc. Un arhitect slab,c a toti arhiotectii... doar vedem ce au "creeat", acesti indivizi. Cand va uitati la cladirile din oras, facute mai nou, vedeti si voi.... probabil angajatii de la Soma, ar fi facut mai bine.
Raspunde

Didi2000

Acum 1 lună

Betivii din clubul de motociclisti ai lui Orban (ADU), au apucat si ei niste locuri la consiliu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus