Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Experiența dintr-o secție de vot din Sibiu: „Se pot frauda alegerile în secțiile de votare? DA! Prin epuizarea personalului”

Experiența dintr-o secție de vot din Sibiu: „Se pot frauda alegerile în secțiile de votare? DA! Prin epuizarea personalului”

Membra unei secții de votare din Sibiu a decis să facă publică experiența participării sale la procesul electoral. După cele 15 ore petrecute în secția de vot pe parcursul derulării scrutinului, experiența alegerilor a mai consumat alte 17 ore, în care – contrar așteptărilor de la simulări – haos pare a fi un termen potrivit pentru a descrie ceea ce s-a întâmplat.

O cititoare a Turnul Sfatului a decis să împărtășească experiența ei de membră a comisiei unei secții de vot din municipiul Sibiu. În vederea căreia a urmat un curs și a participat la sesiuni de simulări care i-au dat încrederea că lucrurile funcționează normal.

Și așa a și fost pe perioada cât secțiile de vot au fost deschise. Deschiderea urnelor și numărarea voturilor au fost urmate de nenumărați alți pași, mulți neprevăzuți și împănați cu erori, care – după cum arată sibianca pe care familia o aștepta demult acasă – au dus la epuizare pe toți cei responsabili de finalizarea procesului electoral. O epuizare care lasă porți deschise erorilor. Din motive evidente, cititoarea Turnul Sfatului a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea.

Redăm mai jos, integral, descrierea participării la alegeri așa cum ne-a fost transmisă.

Experiența unui operator de calculator la alegerile din 9 iunie. Da, persoana cu tableta, care scana buletinele la intrarea în secția de votare 

Pasul 1: M-am înscris la un curs de operator de calculator, organizat de STS special pentru alegeri. Totul a fost simplu și clar, se vedea că oamenii sunt profesioniști și la obiect.

Pasul 2: Am fost selectată să particip la alegeri la o secție de votare din Sibiu. După un training de câteva ore și două sesiuni de simulare de alegeri, totul era pregătit. Nu am avut până cum experiență cu alegerile și totul mi se părea deosebit de bine organizat și clar. Programul de pe tabletă foarte intuitiv și bine făcut, toată procedura foarte clară și bine pusă la punct. Se anunța o experiență demnă de anul 2024 și interesantă. 

Și a venit ziua alegerilor. Și apoi noaptea plină. Și apoi a doua zi, când totul s-a transformat în haos. 

Dar să continuăm cu Pasul 3: Duminica alegerilor. M-am înarmat cu răbdare (plus apă și mâncare) pentru că urma să stau în secția de votare de la 6 dimineața până la 10 seara și apoi încă vreo 2-3 ore până număram voturile. Toate bune și frumoase până seara, colegii oameni faini care încercau să își facă treaba cât de bine puteau ei. Și da, e mult mai simplu să scanezi buletine și să saluți oamenii la intrare decât să răsfoiești liste cu alegători, să îi pui să semneze, și să mânuiești hârtii și stampile timp de 15 ore neîntrerupte. Mă simțeam norocoasă.

Pasul 4 și ultimul (așa credeam, în naivitatea mea): Număratul voturilor. După deschiderea urnelor, atribuția președintelui secției de votare este să arate înspre tableta care filma tot procesul, buletinul de vot și să citească cu voce tare candidatul sau partidul votat. 700 buletine de vot X 5 urne = 3.500 de voturi = președinte rămas fără voce și noi ceilalți, fără răbdare. Și așa, s-a făcut ora 5 dimineața. A urmat verificarea voturilor aranjate pe categorii și legarea lor cu sfoară. După atâta risipă de hârtie, la sfoară s-au găsit să facă economie. Nu ne-a ajuns, așa că am căutat soluții alternative și inventive.

În cele din urmă, obosiți și tot mai irascibili, am ajuns și la introducerea proceselor verbale în programul informatic. Pe cât de bun părea programul până atunci, pe atât de greoi a devenit  la finalul procesului. Nu era clar ce anume trebuia completat în fiecare câmp, erau situații din secția de votare care nu au fost luate în considerare când s-a făcut programul, prin urmare primeam mesaje de eroare care nu ne lăsau să finalizăm procesul. E clar, nici noi nu mai gândeam limpede, eram deja de 25 de ore în sala de clasă și colegii de la suport pe care îi tot sunam păreau la fel de obosiți. Chiar înainte de a veni elevii la scoală, am reușit să înregistrăm și noi procesele verbale, să ne împachetăm sacii și să plecăm cu ei, să îi predăm. 

De aici au urmat pașii 6, 7, 8 și nu mai știu care, că nu am mai ținut pasul.

Am ajuns la primărie unde traficul era blocat de mașini în care se aflau saci cu voturi și polițiști însoțitori. Am descărcat sacii, am stat la o coada lungă, i-am predat și am intrat să predăm și procesele verbale. Aglomerație. Am crezut că ne-am mișcat cel mai încet dar ni s-a spus am ajuns devreme. Nici 30% dintre reprezentanții secțiilor nu ajunseseră încă. După o verificare rapidă s-a aflat că am avut erori în introducerea proceselor verbale și am fost trimiși în alt birou, unde erau reprezentanții secțiilor cu probleme. Camera de detenție, spuneau unii. Și acolo aglomerație, zeci de oameni rupți de oboseală și 4 scaune. M-am așezat alături de alții pe jos. Cimentul și peretele rece m-au ajutat să nu adorm sau să nu leșin de oboseală. Nici nu știu exact. 

După o lungă așteptare, a venit rândul nostru să fim verificați. Hârtii învârtite, ștampilate, decizii semnate, dosare sigilate și desigilate, click-uri pe tabletă, fotografierea modificărilor din procesul verbal, nu am înțeles mare lucru din ce s-a întâmplat acolo, eram deja epuizată, dar e clar că doamnele de la primărie au muncit ceva la dosarele noastre. Într-un final am aflat că am greșit la niște calcule simple, s-a corectat și am fost liberi să plecăm. Să plecăm înspre sala de sport a Colegiului „Octavian Goga”, unde se predau telefoanele și tabletele. Nu mi-au acceptat tableta, pentru că procesele verbale pe care tocmai le predasem la primărie nu erau în regulă. Lipseau niște semnături, ștampile și fotografii.

Înainte de a ne întoarce la primărie, ne-am dus la prefectură pentru că era în drum și acolo trebuiau predați sacii cu voturi pentru europarlamentare. La prefectură, sute de oameni și zeci de saci. Am stat din nou la rând. După o jumătate de oră am reușit să intrăm într-un birou unde am aflat că și aici procesele verbale aveau erori, s-au făcut corecturi și în cele din urmă am plecat. La alt etaj. Unde era alta coadă. Nu îmi amintesc exact ce am făcut acolo, dar știu că am așteptat. Următoarea coadă era la același etaj și acolo se predau ștampilele. Doar că asta era și mai mare decât primele două. Eu eram tot mai uimită că rezist și că încă nu mi s-a făcut rău. De la prefectură ne-am întors la primărie, fericiți că ploua și ne mai trezim. Aici deja aveam experiență și am găsit o intrare secundara pentru a nu mai sta la rând. După o nouă sesiune de desigilat, ștampilat, semnat și sigilat, am primit unda verde că putem preda tableta.

Când băieții de la STS au acceptat-o, a fost cel mai fericit moment al zile. Am vrut să îi îmbrățișez pe toți, dar erau prea serioși. Și obosiți. Și așa, după 32 de ore, am reușit să ies din sistemul asta, târându-mă, dar încă pe picioarele mele. 

Concluzii

- Se pot frauda alegerile în secțiile de votare? DA! Prin epuizarea personalului! E imposibil să mai fii atent când atingi nivelul ăla de oboseală.

- Toți oamenii faini pe care i-am cunoscut cu ocazia asta au spus că nu vor mai participa vreodată la un proces electoral. Nu  merită. Raportul răspundere – oboseală – remunerație, dă cu minus.

- Cu cât mă plătesc? (350 lei + 35) X 5. Calculați voi, eu încă sunt prea obosită să calculez. Oricum, șezând pe jos și sprijinită de peretele rece din primărie, mă gândeam că aș da eu banii ăștia, doar să pot pleca acasă. 

- Oamenii din instituții cu care am avut de-a face: primărie, prefectură, STS, poliție, toți foarte amabili și de treabă. Dar sistemul, varză. Chiar dacă nu sunt fan al teoriilor conspirației, tind să cred că am fost fraieriți și intenționat aduși în halul asta de oboseală. Ce urmează, nu e de bine”.

Și a fost printre norocoase

Experiența mai sus descrisă aparține unei persoane care se poate considera norocoasă. Din cauza lentorii derulării procedurilor, la Sibiu a fost întrerupt procesul derulat la nivel județean, printr-o decizie a Biroului electoral de circumscripție județeană. De luni seara, de la ora 19:00, și până marți dimineața, la ora 09:00, activitatea de preluare a buletinelor pentru alegerile europarlamentare a fost întreruptă.

Nici la ora publicării acestui articol – în cea de-a patra zi de după alegerile locale și europarlamentare – procesul electoral nu este anunțat ca fiind încheiat în județ.

Foto: arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Claus

Acum 1 lună

Pai un independent nu poate avea in fiecare sectie un reprezentant,iar altii sunt fosti membri de la un partid sau altul si se pot vinde,pana votul nu devine electronic asumat pe CNP etc,nu vom avea alegeri corecte...Sunt cateva tertipuri prin care se pot frauda,primul tertip,pus un tatuc politizat si securist sef la AEP.
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Asta vor si ciumele: vot electronic. Acolo te fura din soft, frumos, fara multa bataie de cap. Acum a fost nebunie pentru ca au comasat alegerile. Au fost 5 buletine de vot si 5 urne separate. Nebunia de pe lume.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@AndreiM

Acum 1 lună

Daca stii tu ca te fura frumos, de ce mai dai comenzi pe emag si mai platesti utilitatile pe online. Aaa, am uitat ca tu nu esti dala care foloseste carduri si platile pe internet, sa nu te fure hackerii. Umbi cu chașul la tine pentru orice.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

@Claus: Nu ai dreptate. Am fost observator la vreo trei rânduri de alegeri și îți pot spune că nu se pot face fraude la secțiile cu mai mulți reprezentanți. Indiferent dacă independenții nu au reprezentanți în secția de vot, sunt reprezentanți de la 2-3 partide și se văd unii pe alții, nu își pot permite să facă asemenea manevre.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Prin epuizarea morala....Inveti caprarul sa traga cu arcul...grebla a devenit este expert CCR in escrocherii.
Raspunde

X

Acum 1 lună

Anul acesta au fost la unele sectii(nu stiu daca la toate) un politist la cate 2 sectii. O anumita sectie a avut de asteptat dupa numaratoarea voturilor inca 3 ore deoarece cei din sectia cu care erau infratiti nu au terminat si politistul nu putea pleca decat cu ambele sectii.
Raspunde

@X

Acum 1 lună

Cred ca asa au fost la toate sectiile, la 2 secții un polițist... Dar sectiile au fost făcute pe genunchi, la noi aproximativ 1700 de alegători la cei de lângă 900...noi am avut de 3 ori mai multe voturi, normal ca ei au terminat la 3 și noi la 7 și ei au trebuit sa ne astepte... I-a dus cu vorba ca vine un echipaj, pana am terminat noi... La primărie haos, la prefectura haos, la predat tableta ok(la mine totul a durat maxim 2 minute)... Noi am avut norocul ca totul să fie ok, nu am avut erori(aici contează președintele, eu nu as lăsa președinți pana nu sunt măcar de 2 ori vicepresedinti)... Și normal ca e ultima experienta de genul asta bătaia de joc și oboseala, plus cele 32h petrecute prin secție și la cozile pentru predare, te fac să-ți dorești să nu mai treci niciodată prin asa ceva indiferent de suma primita
Raspunde

CitizenX

Acum 1 lună

Din păcate ce spune doamna este foarte adevărat. Programul este unul absolut inuman si cu toate ca suma aia poate fi interesanta pentru unii, responsabilitatea si oboseala sunt foarte mari. Daca cei care fac parte din echipa de supraveghere a sectiei mai pot lua cate o pauza, operatorii de tablete nu au nicio pauză pe tot parcursul votării și nici ulterior. La un scrutin cu atat de multe buletine de vot dureaza foarte mult sa le sortezi, verifici, numeri si din cauza oboselii e usor sa gresesti. Ce este extraordinar de frustrat este organizarea pentru predarea voturilor, proceselor verbale si a tabletelor. Este incredibil cum nu se poate gasi o solutie civilizată pentru a nu-ti bate joc de oamenii care au deja 17-20 de ore de muncă.
Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

Am ramas fara cuvinte, atat dupa cele desrise in acest articol, cat si dupa cele ce se intampla la Bucuresti. Se desprinde o singura concluzie - RUSINE - celor ce au pregatit si organizat alegerile de anul acesta. Si inca o data - RUSINE - cadrului legislativ, respectiv legii electorale aflate in vigoare, care au facut posibil un asemenea dezastru.
Raspunde

Pușcașu Marin

Acum 1 lună

Se cheamă pesede
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Lasă, Pușcaș Marin, că nu se cheamă numai ăia. Se cheamă toți. De ce nu-și face nici un "partid" o prioritate de campanie din alegerea democratică a primarilor din două tururi? Că ar lua majoritatea din parlament numai pe chestia asta! Pentru că-s toți la fel, clepto-secu-kgbei. Nici unul nu vrea puterea la oameni. Nici unul nu vrea de democrație, chiar și cei care sunt unelte ale serviciilor secrete occidentale, și aici e trist, că la bolsevici era de așteptat. Deci trebuie altă variantă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

@Gicu: De fapt și cadrul legislativ și organizatorii alegerilor sunt cam aceiași de la ultimul ciclu electoral. Nu s-a schimbat mai nimic, în afară de comasarea locale-europarlamentare. Singura diferență este că atunci useriștii s-au bucurat că erau în creștere de procente, acum, că au scăzut puternic, au făcut ceea ce face tot românul - dă vina pe alții, așa că au început să urle că sunt fraude. Nu mai puneți botul, că nu sunt deloc fraude, sistemul are chei de control și se pot verifica. La nevoie se pot și renumăra și voturile, dar tot ce s-a întâmplat este că lumea s-a prins că useriștii sunt tot o gașcă de gargaragii, ca celelalte partide. Iar useriștii demonstrat că așa este prin plângerile lor de fraudă, care sunt la limita penibilului.
Raspunde

Rostogan

Acum 1 lună

Romania presupusa o tara democratica in anul 2024 dar cu un partid (FSN->PDSR->PSD) aflat la conducere din '89 care aplica inca cu sfiintenie invataturile unor tatuci (de ex. I.V. Stalin: "Nu contează cine votează, contează cine numără voturile").
Raspunde

Elena

Acum 1 lună

Calculele nu au iesit din cauza neatentiei membrilor sectiei de votare. Da, a fost mult, dar d-na care a dat informatii nu anprecizat ca este pontata mai multe zile. Si nici faptul ca dipa ce sectia d-nei si-a terminat treaba, cei de la circumscriptie si de La judetean au ramas acolo pana seara la 19.00 sa lucreze in acelasi ritm frenetic. Deci, mult mai mult de 30 de Ore. Normal ca au suspendat activitatea pana a doua zi!!!! Au fost unii si aceeasi oameni care au asigurat continuitatea serviciilor ( o participanta la o circumscriptie)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciobanul

Acum 1 lună

Madam spune povesti. E vorba de nivelul de intelegere si pricepere, implicarea presedintelui si a membrilor si interes in rezolvarea problemei. Cei mai mari vinovati au fost politicienii, cu totii, prin aliante electorale de kko, si comasarea alegerilor. Ei au dus la aceasta situatie dificila de numarare a voturilor.
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

A patra zi după alegeri și încă nu avem rezultate finale oficiale, ba încă avem o grămadă de suspiciuni de fraudă în foarte multe secții (sau, dacă nu fraudă, măcar erori grave). E o rușine națională, în primul rând pentru AEP, în al doilea rând pentru Ciolacu, care a organizat alegerile astea comasate. Eu văd așa următorii pași: 1. anchetarea și clarificarea tuturor cazurilor suspecte (S1, S2 și care-or mai fi) cu renumărare dacă e cazul. 2. Încheierea oficială a numărării voturilor și comunicarea rezultatelor finale. 3. (La 5 minute după pasul 2) Demisia lui Toni Greblă, președintele AEP, principalul responsabil. 4. Comisie parlamentară de anchetă, cu recomandări pentru modificarea legislației electorale. 5. Urmărirea penală a tuturor celor vinovați, în cazul în care există suspiciuni rezonabile de fraudă. Fără acești pași, încrederea oamenilor în procesul electoral și în democrație va fi grav afectată și asta se va vedea la următoarele ture de alegeri.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

@Barosu: Tu crezi că o anchetă se pornește pentru că un politician de doi lei face o declarație publică de doi lei că i-au fost furate voturile? Trebuie să și prezinte ceva indicii, nu merge doar pe gargară, nu poți trimite procurorii în toate secțiile doar că așa se plânge drulea, iar indicii nu se văd în nici unul din cazuri.
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

Bine boss, nu se văd indicii, stau oamenii cu sacii pe coridoare la 5 zile de la terminarea alegerilor pentru că le face lor plăcere.
Raspunde

Nu e un comentariu ptr publicat, e doar ptr researchul autorului:

Acum 1 lună

2012- comasate referendum cu alegeri, alegeri in ger alti ani, etc. Si toata lumea a fost la 8 in pat.
Raspunde

Darius

Acum 1 lună

Interesanta prezentarea doamnei cu tableta dar nu înțeleg de ce a fost asa socata ca a prins,o.ora 3 sau 7 dimineața la jobul de scurta durata pe care singura și l,a ales. Toată lumea a lucrat Intr,un ritm nebun și haotic dar numai din vina celor de la guvernare cărora le,a convenit de minune harababura creata. Sa nu uitam de retragerea în masa a experților electorali cu experienta în favoarea magistraților complet paraleli în tot ce înseamnă desfășurarea unui proces electoral
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 1 lună

Ha, ha! Rominiia lucrului biine făcut. Pas cu pas…Mă ROG(…)
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Romania e rezolvata. Urmeaza NATO lucrului bine facut.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Și ce credeai tanti, că iei 700 de lei moca? Ai căscat ochii la cursul sts, să nu-ți dea eroare la încărcarea datelor?
Raspunde

Amn114

Acum 1 lună

Cazul doamnei prezentat aici este doar "încălzirea" în exercițiul bătăii de joc la adresa cetățeanului. Dânsa a trudit pentru ca politicienii să ajungă la butoane, unde știe toată lumea ce fac, cum fac. Cred chiar că a fost mare bătaie pe acele posturi plătite cu 350 de lei, pe o muncă de zombi. Asta în timp ce Câmpean, obraznica cu "voturile voastre nu contează", chefuia la sediu. Trist este că doamna nici măcar nu și-a dat seama la ce a fost utilizată
Raspunde

Hd

Acum 1 lună

Exact asa a fost! O dezorganizare bine gandita! De la formatul listelor, neclar si imbacsit, pana la organizarea alegerilor in clase de gradinita, mici, gheboase, nearisite. Nu numai ca te apuci dupa 16 ore sa triezi, verifici pagina cu pagina mii de buletine, dar trebuie sa contabilizezi totul la cheie...dupa ce ai numarat si anulat alte mii ( cele nefolosite- anulate). A fost cumplit! Cine n a fost acolo sa nu comenteze!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus