Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
20°C

Legile încâlcite țin potecile turistice din zona Păltinișului blocate cu copaci căzuți. „Căutăm căi legale”

Legile încâlcite țin potecile turistice din zona Păltinișului blocate cu copaci căzuți. „Căutăm căi legale”

Deși sezonul de drumeții montane a reînceput demult, multe din potecile turistice marcate în zona Păltiniș sunt blocate de copaci rupți. Legal, aceste poteci nici nu vor fi deblocate prea curând, din cauza procedurilor birocratice relativ ample.

Numărul de copaci rupți sau smulși din rădăcini în zona Păltiniș este mai mare decât în alți ani ca urmare a zăpezilor căzute la începutul primăverii, pe fondul unor temperaturi mai ridicate decât cele normale. „Solul nu era înghețat, zăpada era încărcată cu apă și a căzut în cantități mari rapid”, este explicația simplă a pădurarilor pentru numărul mare de copaci doborâți și al numeroaselor vârfuri de conifere rupte.

Dacă în cazul vârfurilor rupte, lucrurile sunt simple, în sensul că aceste sunt pur și simplu „degajate” de pe potecile turistice, în cazul copacilor doborâți lucrurile sunt mai complicate: copacii cu un diametru de peste zece centimetri care blochează potecile turistice nu pot fi tăiați decât după ce sunt marcați de către silvicultori și după ce sunt finalizate procedurile de exploatare a acestor lemne. În sensul că se organizează o licitație în urma căreia să fie angajat un operator care să urce pe poteci, să taie copacii marcați care blochează potecile și, mai apoi, să îi extragă. Demersuri extrem de anevoioase din punct de vedere birocratic și, mai ales, lipsite de atractivitate pentru operatori. Pentru aceștia nu este deloc profitabil să participe la astfel de licitații: cantitatea de lemn este mică, iar accesul către acesta este doar pe potecă, prin urmare extragerea lemnelor este extrem de dificilă.

„Problema este la nivelul legislației. În Codul Silvic nu există prevederi clare pentru eliberarea potecilor de copacii doborâți, prin urmare aceștia trebuie tratați ca orice alt lemn aflat în gestiunea silvicultorilor. Tocmai de aceea am avut întâlniri în aceste zile cu reprezentanții Direcției Silvice și ai Salvamont pentru a căuta căile legale prin care să rezolvăm astfel de situații”, declară Răzvan Morariu, responsabil de trasee turistice în cadrul programului Anii Drumeției.

Reprezentanții Direcției Silvice Sibiu au arătat că, în cazul zonei Păltiniș, au fost demarate procedurile de marcare și licitare a valorificării copacilor doborâți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Ron

Acum 1 lună

Nemultumiri tipice de trotinetiso-ecotetoristo-rezisto-#isto! Daca nu se taie...de ce nu se taie...daca se taie...de ce se taie??????
Raspunde

Didulescu

Acum 1 lună

auz ca birocratie :))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Padurea este naturala asa.
Raspunde

Venator

Acum 1 lună

Aseară vântul bătea,/ Tra la la la la la laaaa... Dar lăsând gluma la o parte, copacii ăia sunt lăsați acolo intenționat de ocolul silvic care administrează pădurea aia, probabil de ocolul lu' Bucur și Crețu din Rășinari, ca să nu se mai plimbe oamenii prin păduri și să-i vadă cum jefuiesc pădurile rășinărenilor. Dacă vroiau, lemnul de acolo era dus legal de pe poteci în 4-5 zile, maxim.
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Acei copaci uscați sunt pericole de incendiu în perioadă de caniculă. În completarea articolului, nu există copaci doborâți de vânt doar pe poteci, problema este generalizată în pădurile din zona Păltiniș. Direcția SIlvică și ocolul silvic competent este obligat, în baza Art. 20 din legea 2/1987, să întrețină fondul silvic, nu doar să organizeze licitații de exploatare ”la ras”. Aceste entități care ne amenințau cu blocarea accesului în păduri sunt plătite tot din fonduri publice. Când este cazul să facă efectiv muncă de Ocol Silvic, o dau pe ”ocolite” (statul la Stat). Dar ce Curte de Conturi verifică pe bune aceste instituții și cine are dreptul să îi tragă la răsoundere? Absolut nimeni
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 1 lună

Ha, ha! Mulți experți ce-și dau cu părerea… Să fie, oare, aceiași care iarna văzându-mă cum mătur zăpada la scara blocului- femeie singură, cu greutăți și trecută de prima tinerețe - picotesc dându-și coate și-i auzi gângurind amuzați “Pe asta a împins-o boșorogul afară din casă”?..
Raspunde

Erudel Zgavodea

Acum 1 lună

Ia cautati voi metode sa nu mai interferati cu natura ! Azi maine veti vrea sa puneti gresie pe potecile alea, ca sa se poata plimba orice pampalau de sorginte noua.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus