Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Profesorul Silviu Nate: Ceea ce vedem în Ucraina este reacţia Moscovei la propriul său declin

Profesorul Silviu Nate: Ceea ce vedem în Ucraina este reacţia Moscovei la propriul său declin

Directorul Centrului de Studii Globale de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), profesorul Silviu Nate, a afirmat vineri că este necesar în continuare "sprijinul extern solid pentru Ucraina", scrie Agerpres. 

"Este necesar sprijinul extern solid pentru Ucraina (militar, financiar, umanitar) pentru a contracara agresiunea rusă; UE şi partenerii occidentali trebuie să rămână uniţi în faţa revizionismului rusesc şi ameninţărilor la adresa ordinii internaţionale, iar pe termen lung, democraţiile liberale trebuie să-şi întărească parteneriatele pentru a contracara modelele autocratice promovate de Rusia şi China. Un (...) aspect pe care l-aş menţiona şi care face extrem de delicată comunicarea cu Rusia ţine de utilizarea diversificată şi creativă a diplomaţiei pentru evitarea escaladării şi aducerea sa la masa tratativelor, în timp ce susţinem Ucraina. Dacă ne uităm spre Marea Neagră, observăm că acest spaţiu a devenit o linie de contact, activă şi continuă, cu o mare concentraţie de actori internaţionali care reflectă, cel puţin parţial, competiţia pentru arhitectura de securitate globală", a spus Silviu Nate, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice care are loc la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" (AFT) din Sibiu.

El apreciază că "ceea ce vedem în Ucraina este reacţia Moscovei la propriul său declin".

"În urma colapsului Uniunii Sovietice, Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin a recuperat modest din handicapul său anterior, nereuşind să recapete forţa şi influenţa globală mult dorită, în timp ce lipsa de atractivitate a modelului său de 'modernizare' pentru statele din regiune şi incapacitatea de a exercita control politic asupra regimurilor din vecinătate au determinat Kremlinul să recurgă la ultima opţiune posibilă, şi anume războiul. Aşadar, ceea ce vedem în Ucraina este reacţia Moscovei la propriul său declin în urma epuizării altor mijloace competitive la scară globală, o situaţie emanată din dorinţa lui Putin de a înfăptui planul unei Rusii ca putere mondială consacrată", consideră Silviu Nate.

Directorul Centrului de Studii Globale de la ULBS afirmă că Rusia a urmărit nu doar cucerirea Ucrainei, dar şi anexarea Belarusului.

"Sub pretextul unei 'operaţiuni speciale', Rusia se substituie normelor de drept internaţional, subminând fundamental instituţionalismul clădit după cel de-Al Doilea Război Mondial. Prin acest război, Rusia nu a urmărit doar cucerirea Ucrainei, ci şi anexarea Belarusului, stabilind astfel pe termen lung o punte sau o axă militară între Marea Neagră şi Marea Baltică, cu scopul de a problematiza ulterior flancurile de sud şi nord ale Europei. O astfel de situaţie ar fi pus în dificultate cu adevărat arhitectura de securitate europeană, discreditând rolul istoric al SUA de a proteja Europa şi amplificând încercarea Moscovei de a inversa construcţia occidentală după cel de-Al Doilea Război Mondial - respectiv mai multă influenţă rusă şi condiţionări în afacerile europene la pachet cu periferizarea prezenţei americane în Europa şi fracturarea implicită a coeziunii transatlantice, adică a NATO", a subliniat Silviu Nate.

Potrivit profesorului sibian, "războiul hegemonic al Rusiei, de fapt, această competiţie pentru putere globală a pornit de aici, din Marea Neagră, devenind extrem de vizibilă imediat după Summitul NATO de la Bucureşti din anul 2008, când s-a pus în discuţie invitarea Georgiei şi Ucrainei de a adera la Alianţă. ''Ne amintim că în iunie 2008 Rusia a atacat Georgia, iar în 2014 a anexat ilegal Crimeea, declanşând totodată cunoscutul război din Donbas", a adăugat el.

Un acord de pace forţat, fără garanţii de securitate pentru Ucraina, ar oferi Moscovei, mai spune Siviu Nate, ''pe de-o parte confirmarea indirectă că acţiunile sale ar avea raţiuni legitime, iar, pe de cealaltă parte, şansa Moscovei de a se regrupa, reîntări şi relua ofensivele sale într-un viitor apropiat, pentru că eşecul unui management defectuos acasă şi riscul constant al izolării sale nu pot fi compensate doar de un compromis temporar, cel puţin sub conducerea lui Vladimir Putin care pretinde exercitarea unei influenţe lărgite în raport cu Occidentul".

Profesorul Silviu Nate de la ULBS a mai adăugat că "strategia Kremlinului nu este una câştigătoare''.

''Cu cât Rusia îşi canalizează economia sa în acest război, va deveni mai dependentă de China, îşi epuizează resursa umană valoroasă, imaginea sa internaţională continuă să se erodeze, mai ales în spaţiul occidental, iar declinul său economic din cauza poverii militare îl va accelera pe cel geopolitic", arată el.

Ucraina şi partenerii occidentali nu vor permite o înfrângere din partea Rusiei, a mai declarat Silviu Nate, în cadrul Conferinţei ştiinţifice internaţionale The Knowledge - Based Organization (KBO) 2024 de la AFT Sibiu.

"Pe scurt, Rusia înfăţişează simptomele unui hegemon în declin, nereuşind să îndeplinească toate criteriile unei puteri hegemonice consacrate, pierzându-şi atractivitatea economică, politică, instituţională şi ideologică; obiectivele imediate ale Rusiei se rezumă la afirmarea şi prezervarea statutului său de putere regională şi subminarea extinderii NATO şi UE în vecinătate; conflictul a produs deja consecinţe majore pentru Rusia precum aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dar şi cvasi-izolarea Rusiei în raport cu Occidentul; tendinţele de a combina războiul din Ucraina cu acţiuni hibride vizau generarea unei crize alimentare în Africa şi Orientul Mijlociu şi, ulterior, provocarea migraţiei forţate spre Europa, punând astfel presiune pe guvernele occidentale din Vest în preajma alegerilor, încurajând creşterea partidelor antisistem; 'operaţiunea specială' nu şi-a atins obiectivul iniţial, dar trebuie să fim precauţi şi vigilenţi pentru a nu desconsidera capacitatea Rusiei de a se adapta strategic, de a învăţa din acest război şi de a-şi recupera forţele", a concluzionat Silviu Nate.

Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu găzduieşte, în perioada 13 - 15 iunie, cea de-a XXX-a ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale The Knowledge - Based Organization (KBO) 2024.

La ediţia din acest an s-au înscris 183 de autori din instituţii de învăţământ superior şi centre de cercetare din România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina şi Ungaria, fiind elaborate 100 de lucrări. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Pactul pe 10 ani semnat de presedintele Zelenski si presedintele Biden este cea mai sigura garantie de securitate si dezvoltare economica acordata unui stat european de catre SUA. Cu toata opozitia manifestata de Germania si statelor satelit, aderarea Ucrainei la NATO este doar o formalitate. https://www.bbc.com/news/live/cl442r0yx0kt
Raspunde

Andreea

Acum 1 lună

Daca te informezi de la BBC, e clar. E ca si cum ti-ai lua informatiile de la ziarul Scanteia. Aderarea lui zelensky, poate, ca daca azi ar fi alegeri in Ucraina...care nu are un presedinte legitim, actorasul ar lua probabil 1 procent. Zelensky a minat granitele ca sa nu mai fuga oamenii din Ucraina.... un fel de Coreeea de Nord sub tutela marelui licurici de peste ocean, care alte probleme nu mai are, decat sa se imbrace in rochii roz si sa vanda arme in stanga si dreapta. NMu vi se pare ciudat ca de cand au fost descoperite laboratoarele americane din Ucraina de catre rusiu n-a mai aparut nici o pesta porcina ?!?! Intamplator, nu ? ..."coincidenta"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Campurile de lupta de la Marasti, Marasesti și Oituz au fost gasite de nemti pline de soldati romani impuscati fara ca nemtii sa fi tras un glont. Ostasii romani au fugit din calea nemtilor dar au fost impuscati de politia militara din spatele frontului. La razboi nu merge nimeni de placere.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 1 lună

Nemții Primului Reich au inspectat frontul după victoria obținută fără a trage niciun foc ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Spun memoriile lui Erwin Rommel, inclusiv Praporgescu a dezarmat si executat o grupa de soldati care n-a putut ajunge la obictiv datorita cetii din munti. Pana si cei aflati in permisie erau considerati dezertori si executati. Realitatea a fost alta decat scenariile lui Sergiu Nicolaescu sau Florin Piersic.
Raspunde

Rembrand

Acum 1 lună

OK.... Rusia e acum a 5-a economie a lumii, multumita sanctiunilor. Si cum sa vorbesti de declin, dintr-o zona unde se asterne domniatia LGBT, incet incet, unde copiii sunt invatati sa isi taie organele sexuale ?! Cum sa vorbesti de declinu Rusiei, in timp ce esti condus de Ursula ? Declinul e in vest, vedeti si voi alegerile....oamenii au votat "extrema dreapta" si usor usor acest vest se indreapta spre o baie de sange. Sarac, fara resurse si cu o gramada de probleme. Rusia e in stare sa lanseze sateliti, Romania nu e in stare sa construiasca un tractor, dar noi comentam, ca sunt aia in declin. Si acum ne laudam cu Prunariu....singurul om trimis in spatiu, din Romania, de URSS.... nu de SUA, care ti-au dat teapa la fiecare pas. Vedeti autostrada Bechtel sau bagatul pe gat de contracte de armament, total inutiule. Se vede in Ucraina... asa ca mai evaluati putin ce inseamna acel cuvant, "declin". Cand copiii se cred vulpi, caini, isi taie organele sexuale, creed ca ce mai mare declin decat orice.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Robert

Acum 1 lună

Ma intreb ce fumezi ca trebuie sa fie super tare ! In rest cand eructezi numai minciuni de dragul de a urma directivele de aurist de a pupa in fund mama ruSSie nu mai e nevoie de nimic. Romanii au aversiune fata de cozile de topor rusesti care mai sunt si campioni pe sate la prostie si lipsa de imaginatie. Nu sunt in stare de nimic in afara de repetarea precum papagalii a catorva fraze de lemn primite pe foaie: ruSSia nazista e buna, occidentul rau; putin alesul lui Dumnezeu, democratiile din vest sodoma si gomora; rusii genii neintelese, romanii si ceilalti europeni niste prostii care merita doar sa fie slugile rusilor care, marinimosi, nu vor decat sa ii omoare, violeze si acapareze. Acum se vede de ce stau la coada la ambasada ruSSiei Simion si Sosoaca ! Pe gratis nici prostii nu raspandesc asemenea minciuni gogonate. Meri ma si plimba ursu prin Coreea de Nord ca aici stiu toti cate parale fac rusii si minciunile lor cu "aparatorii credintei si familiei traditionale"!
Raspunde

@ Robert

Acum 1 lună

Am ajuns sa traiesc clipa cand cineva reuseste sa arate ca marele Umberto Eco a gresit cand a spus ca inteligenta are limitele ei insa prostia este infinita. Tu ai reusit sa atingi limitele prostiei si sa demonstrezi ca acestea pot fi depasite. A spune ca Rusia este nazista trece dincolo de taramul prostiei si intra adanc pana in miezul domeniului patologic. Du-te baietica si cauta-te ca capsor, ca ai probleme mari...
Raspunde

???

Acum 1 lună

Nu v-ați făcut temele, dle profesor! Rusia e mai puternică cum n-a mai doar de mult...
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului care incită la ură

Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 1 lună

Ha, ha, putea fi mai rău! Prof. Silviu Nate…3 ceasuri rele… vineri… noroc că nu-i 13 altfel o sfecleam!…
Raspunde

Erudel Zgavodea

Acum 1 lună

Domnu "profesor" habar nu are pe ce lume traieste. Acest mesaj a fost moderat din cauză că nu are nicio legătură cu subiectul

Raspunde

Politic in corect

Acum 1 lună

sa ne explice domn profesor următoarea realitate: Ucraina populatie 38 de milioane (2022) Rusia populatie 144,2 milioane (2022) Ucraina - 0 arme nucleare Rusia - 5889 arme nucleare Daca in 844 de zile de război au murit multi soldați ucrainieni si marea majoritate au fugit de război, cine mai lupta pentru Ucraina ? Ucraina se împrumută cu miliarde de euro sa susțină un război pierdut, economia din Rusia nici nu se clatină cu tot cu sancțiunile vestice. Sa ne explice domn profesor logic si folosind teoria jocului cum poate Ucraina care este inferioara numeric si militar ca armata sa câștige războiul împotriva Rusiei ? Daca Rusia este asa slăbită si in declin de ce nu ataca NATO si UE Rusia ? Conform cu teoria jocului si teoria deciziei într-un război câștigă armata care are mai multi soldați si cele mai multe arme. Tot ce afirma domn profesor in acest articol este ilogic si irațional, este ficțiune, in realitate Ucraina are economia la pământ si soldații lor sunt tot mai putini pe când rusii desi au pierderi pot sa isi susțină si armata si populația. Si daca rusii încep sa folosească rachete cu raza lunga de acțiune si bombardiere Tupolev sa vezi atunci măcel. Ce crunta si evidenta e realitatea si ce mult visează curcubeii la culori colorate si pe front e mult sânge, foc, praf si noroi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ddd

Acum 1 lună

De aceea au ocupat Ucraina în trei zile
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Da, insa astia sunt "specialistii" si "expertii" sistemului care sunt trambitati in presa sistemului. Daca eu spun ca astia sunt criminali, ca din cauza ideologiei promovate de ei au murit milioane de oameni in pLandemie si acum vor sa provoace razboi mondial cu orice pret, ma cenzureaza iar bolsevicii astia de la TS. Zic ei ca limbajul celor care le spun verde in fata ca sunt criminali, incita la ura. Limbajul lor, care promoveaza vaccinarea, razboiul si depopularea nu este intigatie la ura si genocid...Dubla masura parca a fost inventata de acesti ideologi marxisti, atat de bine manuiesc ei tehnica de cenzura. Parca ar fi de la securitate :)
Raspunde

Politic in corect

Acum 1 lună

@Ddd pardon e "teoria jocurilor" nu "a jocului", dar daca domn profesor o arde cu fictiune hai sa iti descriu eu o fictiune mai aparte: puterile oculte care controlează vestul ca sa acopere mizeriile ce le făceau in Ucraina aveau nevoie de un țap ispășitor si au provocat Rusia, rusii băieți deștepți cum sunt s-au prins de toată mizeria vestica si ca sa facă un război convențional legal, au semnat niște documente de alianța cu regiunile din Ucraina care erau agresate si au mare majoritate cetateni rusi, in momentul in care rusii s-au aliat cu respectivele regiuni agresate au declansat o operatiune militara speciala sa isi apere aliatii lor noi din Ucraina, puterile vestice s-au implicat in conflictul din Ucraina cu forte speciale tehnice si militare care nu sunt sub steag ucrainean, deci criminali de drept comun într-un război convențional, rusii provocați au răspuns dar legal, vesticii au trimis trupe in Ucraina si au dus un razboi de gherila urbana, ei trageau in rusi din orase folosind populatia civila ca scut uman si armata rusa se apără si trăgea in agresorii ei din orase, asta duce la distrugeri si pierderi civile si atunci actorul Zelenski urla peste tot rusii criminalii si răufăcătorii, uite ce fac rusii, distrugerile sunt necesare pentru cei care faceau mizerii in Ucraina si pot musamaliza asta sub cupola războiului si pot da vina pe rusi, intr-un razboi conventional rusii in 3 zile si pe cale diplomatica obtineau teritoriile lor. Uite asa vestul incompetent care vor sa distragă atenția de la mortile din pandemie si efectele mortale ale vaccinului, sa se spele pe maini de mizerie au nevoie de un razboi care sa distraga atentia publica de la problema reala si sa distruga probele din Ucraina, asta in timp ce vand arme fac o grămada de bani si îndatorează Ucraina si ajung sa o detina economic. Vestul intre timp si-a dat seama ca nu e de gluma cu rusii si ca au cele mai multe arme nucleare si nu se joaca si acum vor sa o dea la pace, dar au stricat relațiile diplomatice pe termen lung cu Rusia si aliatii ei, conflictul din Ucraina o sa duca la prabusirea UE pentru ca vesticii au subestimat inteligenta rusilor si puterea lor de reactia dar si puterea lor nucleara. Conflictul din Ucraina are un rol importanta in restabilirea unei noi ordini mondiale si asa zisa resetare, doar ca vesticii gandesc cu ***** nu cu mintea si le-a iesit cam prost planul, cine da socoteala pentru morțile din pandemie si pentru vaccinuri ? Cine da socoteala pentru mizeriile din Ucraina ? Războiul este un pretext, se va ajunge la o negociere si la pace dar intre timp vinovații adevărați de crime scapă basma curata ... Cine câștigă din toată treaba asta ? UE oricum se va destrăma din cauza politicii proaste făcută de birocrații ei s-a sinucis economic ...

Raspunde

Halucinatii ThemTheyh

Acum 1 lună

Rusia tocmai si-a marit populatia cu vreo 10 milioane de oameni si teritoriul cu o suprafata cam tot cat jumate din Romania :) Construieste BRICS, impreuna cu China, ca alternativa la G7 si a scos afara Franta, din Africa. Pe ce planeta traiti, domnule ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

HBomb

Acum 1 lună

Comentariile la TS au devenit câmpul de luptă preferat al trolilor hauriști și putiniști. Debitează comentarii halucinante și încearcă sa acrediteze ideea că Rusia o duce bine, câștigă teren în acest conflict și că ar fi chiar un model de urmat. Fiindcă știu că n-au priză, trolii ăștia au cooptat și un IT-ist care lansează boți puși să dea sute de voturi la zicerile lor inepte. Din fericire noi știm ce este Rusia, așa că, le zic și eu cum zicea Creagă: trolilor, pașli na tubinca. Și în al doilea rând, s-a văzut clar că trolii sprijiniți de boți n-au suporteri reali chiar în rezultatul alegerilor din Sibiu, care au demonstrat că preferințele oamenilor reali sunt la ani lumină distanță de manevrele trolilor/boților.
Raspunde

Politic in corect

Acum 1 lună

@HBomb tu trăiești într-o lume cu personaje de ficțiune unde dreptul la replica și exprimarea libera democratica garantate de constituția României au devenit câmp de lupta cu troli, boți și personaje din Ion Creanga, Rusia este cea mai mare tara de pe pământ cu cele mai multe arme nucleare și momentan toți oamenii de știință trag un semnal de alarmă că incapacitatea vestică de a escalada un conflict cu Rusia poate duce la un dezastru nuclear planetar care poate duce la sfârșitul civilizației. Eu sunt un OM, cetățean român cu drepturi și obligații, nu un trol și dumneata ești o persoana imatura si un neomarxist, neocomunist convins ca trolii sunt personaje reale și nici măcar nu ești în stare sa scrii corect un comentariu sau măcar sa îl corectezi, tu ești sigur ca nu greșești dar ești o greșeală a evoluției speciei umane incapabil sa accepte și sa constate un adevăr. Oricum voi neo-marxiștii de rit nou sunteți mult prea inculți și lipsiți de inteligenta și imaginație, o sa vezi cat de ipocrit o sa fii și penibil când te va lovi adevărul adevărat în conștiința ta suprimată și te-ai înșelat groaznic, proștii ca și tine sunt o majoritate minoritară. Habar nu ai ce înseamnă un război mai ales unul nuclear.
Raspunde

Politic in corect

Acum 1 lună

@HBomb îl invit pe domn profesor și pe dumneata sa va luați un bilet de avion sau o vacanta la Moscova, acolo din teren puteți vedea realitatea cu ochii voștri, nu va omoară nimeni, rusii nu au absolut nici o treaba cu cetățenii romani, iar domn profesor ar putea sa dialogheze inclusiv cu ambasada rusa pe tema aceasta, diplomația este și va rămâne calea cea mai buna de a evita și înceta războaie și conflicte. Se pare ca avem o problema națională grava unde multi cetățeni romani cu drept de vot si tineri au probleme de natura psihica grave, o fii de la drogurile ieftine de piață, o fii de utilizarea excesiva a rețelelor sociale ? multi nu au discernământ si nu pot diferenția adevărul de minciuna, ca sa nu mai vorbim de libertatea presei ca putere in stat si cenzura care nu sunt caracteristice democrației si aici nu ma refer la drepturi, ma refer la obligațiile cetățeanului, ca nu poți sa ai drepturi fără obligații. Si sa nu mai vorbim de depopularea masiva si migrația populației, scădere demografica si îmbătrânirea populației, tinerii ar trebui sa priceapă ca nicăieri nu e ca acasă si acasă e asa cum faci tu sa fie, pai daca nimeni din 89 nu face nimic pentru acasă si toți fug de obligații si vor numai drepturi, oare este bine ? Sa ma ierți ca am zis ca ești prost, dar puneți tu întrebarea asta: BA oare eu sunt prost ? si te rog sa fii sincer cu tine când iți dai răspunsul, daca nu ești prost atunci repeta întrebarea pana iți dai răspunsul corect.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus