Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Am pedalat pe cea mai nouă pistă de biciclete, cea din Șelimbăr. „Este foarte eficientă”, dar n-are perspective înspre Sibiu. „E complicat”

Am pedalat pe cea mai nouă pistă de biciclete, cea din Șelimbăr. „Este foarte eficientă”, dar n-are perspective înspre Sibiu. „E complicat”

De câteva zile, în cea mai bogată comună a județului a fost dată în folosință o pistă de biciclete de-a lungul uneia dintre cele mai circulate străzi din localitate. Lungă de un kilometru, pista nu are, deocamdată, alte conexiuni velo.

Strada Pictor Nicolae Brana este una dintre cele mai circulate din comuna Șelimbăr și pentru că – în afara dezvoltărilor imobiliare – face legătura cu cartierul Vasile Aaron din Sibiu, prin intermediul străzii Rampa Ștefan cel Mare. 

Ambele sensuri ale noii piste de biciclete au fost amenajate pe o singură parte a străzii, cea din stânga pe sensul de mers dinspre centrul comunei. Are o lățime utilă de aproape trei metri și – deocamdată – este despărțită de carosabil de un mic șanț, care urmează să fie dublat de separatoare de trafic. În partea dinspre trotuar, pista este mărginită de o bordură înaltă, ceea ce obligă bicicliștii la o atenție sporită pentru a nu o lovi cu pedala.

Pe alocuri, asfaltul pistei are mici valuri pe care cei aflați pe cursiere le vor resimți cu siguranță, dar în mare parte calitatea nivelării este mulțumitoare. Oricum, limita de viteză pentru toți participanții la trafic este de 30 de km/h. Pe marginea drumului au fost plantați și copaci, a căror umbră va fi resimțită peste câțiva ani.

La intersecțiile cu drumurile laterale au fost amplasate semne de circulație care urmează să fie înmulțite pentru atenționarea șoferilor, arată reprezentanții administrației din Șelimbăr. La finele săptămânii trecute, o biciclistă a fost lovită pe această pistă de mașina unui șofer care nu s-a asigurat suficient la ieșirea de pe o stradă laterală.

Se termină ciudat

Pista începe chiar de la intersecția cu strada Mihai Viteazul, artera principală a comunei, dar nu se termină la celălalt capăt al străzii Pictor Nicolae Brana, cel de la intersecția cu Rampa Ștefan cel Mare. Ci câteva zeci de metri mai înspre centrul comunei, la intersecția cu strada George Coșbuc. Acest detaliu este unul cât se poate de problematic pentru cei care pedalează înspre Sibiu. Și asta pentru că se termină, practic, într-o intersecție din care – pentru a-ți continua drumul tot pe bicicletă – va trebui să virezi la dreapta, acordând prioritate atât mașinilor care vin din față, cât și celor din spate, dar și atenție sporită mașinilor care vor dori să vireze la dreapta de pe strada George Coșbuc, mașini ale căror șoferi vor fi atenți, în mod instinctiv, la mașinile care vin din stânga lor și nu la eventualii bicicliști care vin din dreapta.

„O folosesc zilnic”

Ruben Duduman s-a mutat de curând în zona Sibiului, alegând o locuință pe strada pe care tocmai a fost finalizată noua pistă de biciclete. Lucrează la Spitalul județean Sibiu și face naveta cu bicicleta, pe care a cumpărat-o în urmă cu mai puțin de o lună, de când a fost asfaltată pista. „Mi se pare foarte eficientă pista de biciclete, ajută foarte mult cicliștii să se deplaseze în zona aceasta și consider că este un plus. Personal nu sunt foarte experimentat în ciclism, dar dacă ar fi să vorbesc de un plus care ar putea fi adus pistei ar fi prelungirea acesteia către centrul Sibiului. Este o porțiune care nu are pistă și consider că ar fi de mare folos dacă s-ar continua”, spune Ruben Duduman. 

Din experiența sa de până acum, parcurge distanța de acasă până la Spitalul județean în aproximativ 15 minute. „Dar asta pentru că plec înainte de 07:30, adică înainte să se aglomereze strada. După acea oră, traficul crește brusc”, mai descrie Ruben Duduman.

Întrebat de accidentul care a avut loc la finele săptămânii trecute și experiența sa de până acum, Ruben spune că este nevoie de atenție sporită. „Consider că trebuie mai multă atenție atât din partea bicicliștilor, cât și a șoferilor. Sunt destul de frecvente situațiile potențial periculoase”.

Va fi prelungită. Dar nu înspre Sibiu

Potrivit primarului Șelimbărului, Marius Grecu, planurile administrației sunt de a prelungi noua pistă înspre pădurea Șopa, unde au fost amenajate mai multe facilități velo și de petrecere a timpului liber. Strada Mihai Viteazul ar urma reprofilată (prin reconfigurarea trotuarelor și a locurilor de parcare) de la intersecția cu str. Pictor Nicolae Brana astfel încât pista de biciclete să fie prelungită până în zona sediului Poliției Rurale Șelimbăr. De aici, pista de biciclete va fi prelungită pentru a subtraversa DN1 în zona atelierelor Tămâian. „Planurile sunt de a termina acest traseu până la finalului anului viitor. Iar în aceste planuri este inclusă și amenajarea pistei de biciclete de la intrarea în Șelimbăr, din dreptul benzinăriei Lukoil”, arată primarul Marius Grecu.

În ceea ce privește prelungirea noii piste către Sibiu, lucrurile par destul de departe de la a avea o continuare. „Înspre Sibiu este complicat. Știți că există acele interdicții impuse din cauza apropierii străzii de calea ferată, din cauza cărora nici carosabilul nu a putut fi lărgit”, adaugă Marius Grecu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

R

Acum 1 lună

Pista ar trebui prelungită înspre Sibiu pe strada George Coșbuc, unde e loc destul, nu înainte pe Brana, și sa iasă în rampa Ștefan cel Mare în zona Sevișului, deci la limită cu Sibiul. De acolo e treaba Primăriei Sibiu. Simplu...
Raspunde

NIMIC NOU SUB SOARE

Acum 1 lună

Asfaltul nou turnat (pe care s-au incasat multi bani) e valurit, ca pe sate, incluzand aici satul Sibiu. Singura pista cu asfalt decent e cea de pe malul Cibinului. In rest, in oras, spre Rasinari, Cisnadie, Cisnadioara, Racovita, etc etc toate “pistele” nu sunt receptionate urmarind standarde de calitate – planeitatea- lipsa denivelarilor. Doar mii si mii de borduri periculoase si zero calitate pentru milioane de euro bani publici cheltuiti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 lună

Daca era zero calitate, erau inutilizabile. Mai lasati dramatismul asta.

Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Ia incercati sa pedalati pe str .C.Medrea...dupa ploaie!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 1 lună

Bani cheltuiți fara cap. Vai de capul lor cum toacă banii fata rost. Pistă de biciclete ne trebuia nouă în Șelimbăr??? Multe străzi sunt neasfaltate, str. Octavian Goga zboară pavele de pe ea, iar când plouă iese apa pe stradă de ne inundă și lor le trebuie pistă de biciclete?????
Raspunde

Un Selimbarean

Acum 1 lună

Pe data de 9 iunie au fost alegerile, iar primarul actual si partidul sau au castigat detasat. Deci, nu inteleg unde e problema..asta isi doresc selimbarenii.
Raspunde

Socrate

Acum 1 lună

Ce-i trebuie chelului? Tichie de margaritar
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 lună

Mobilitarea sustenabilā, deplasarea ecologicā, rupera in figuri intru alinierea cu trendul, toate au un pret. Mārisor pe alocuri, dar, peste 200-250 de ani, generatiile viitoare de amibe vor avea ce vorbi despre preistoria planetei.
Raspunde

Daniel

Acum 1 lună

Inspiratie proasta sa construiesti ambele sensuri ale pistei de biciclete pe PE ACEEASI PARTE A CAROSABILULUI. Sa explic : soferul unui autovehicul care patrunde de pe una dintre strazile laterale din dreptul pstei si vrea sa vireze la dreapta se va uita doar in stanga pentru a acorda prioritate, in timp ce din dreapta lui se apropie o bicicleta care se deplaseaza pe pista. Impactul va deveni inevitabil.
Raspunde

Bobo

Acum 1 lună

A si fost deja un accident cam cu acest scenariu, acum 1-2 zile...
Raspunde

Didulescu

Acum 1 lună

eu n am vazut niciodata pista de biciclete cu ambele sensuri pe aceasi parte a strazii... periculos si bataie de joc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus