Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
29°C

FOTO O tânără sibiancă renunță la cariera într-o multinațională și își găsește noua profesie în pădure. ”Oamenii au tendința de a rata bucuriile vieții”

FOTO O tânără sibiancă renunță la cariera într-o multinațională și își găsește noua profesie în pădure. ”Oamenii au tendința de a rata bucuriile vieții”

Este unul dintre cei trei români certificați drept „specialiști în terapia de pădure” și este sibiancă.

Corina Stoica promovează natura în lupta cu stresul, anxietatea și insomnia. Dar până să ajungă aici și ea a trecut prin etapele celor cărora acum vin la ea pentru deconectare, scrie pagina de Facebook a președintei Consiliul Județean în seria ”oameni și locuri de poveste”.

„Băi de pădure”

Anul 2019 a fost decisiv pentru tânăra care a renunțat la un job într-o multinațională pentru a se dedica meditației, studierii tehnicilor yoga și a terapiei prin „forest bathing”, adică prin „băi de pădure”.

Corina Stoica a lucrat timp de 10 ani în domeniul resurselor umane și a realizat că oamenii suferă din cauza ritmului accelerat în care trăiesc, că foarte mulți angajați au un nivel ridicat de stres, indiferent de domeniul în care activează.

La începutul anilor `80, în programul național de sănătate al Japoniei a fost introdus termenul de „shinrin-yoku”, cu referire la „baia de pădure”, ca mijloc de eliminare a stresului prin intermediul unor „scufundări” în mijlocul naturii, în care actorii principali sunt copacii, iar sunetele, mirosurile și texturile concură la crearea unei stări de bine. Prin baia de pădure se poate lupta eficient cu depresia, anxietatea sau insomnia, afecțiuni de care suferă tot mai mulți oameni ai societății moderne.

„Am realizat că pădurea este poate cel mai mare furnizor de energie și liniște interioară și că aici, în jurul Sibiului, sunt numeroase locuri în care pot fi organizate băi de pădure”, spune Corina care, aproape în fiecare sâmbătă, vine în pădurea de lângă Portal Village, se precizează pe pagina de Facebook.

”Sunt în general oameni care muncesc mult, care au slujbe solicitante”

Ajung la ea grupuri pestrițe, sosite din întreaga țară sau chiar de peste hotare, i se alătură în ședințe de yoga urmate de veritabile scufundări între miile de arbori ce urcă spre fosta cetate Salgo, despre care legendele spun că ar fi fost construită de uriași și că ar adăposti o parte a aurului pe care Decebal l-a ascuns la venirea  împăratului Traian.

„Sunt în general oameni care muncesc mult, care au slujbe solicitante. Sunt oameni cultivați, cu respect pentru natură, care aleg destinații de ecoturism și își propun să fie ei cei care aduc schimbarea în bine. Majoritatea au însă mare nevoie de o pauză de la iureșul cotidian. Le propun să-și încetinească ritmul, să se reconecteze la ei înșiși. Iar pădurea îi ajută!”

Interacțiunea are loc în mai multe etape: „În primul rând le prezint natura ca partener în terapie. Apoi, fiecare își găsește un loc în care poate exploata simțurile văzului, auzului, mirosului, simți textura cojii de copac, adierea vântului sau căldura soarelui pe piele”.

”Îi încurajez să folosească telefonul doar pe post de aparat de fotografiat”

Rând pe rând, fiecare membru al grupului este invitat să împărtășească din senzațiile trăite. Pentru fiecare, pădurea glăsuiește diferit. Un lătrat îndepărtat de câine, freamătul bogat al frunzelor, trilurile neîntrerupte de gaițe, cinteze sau sticleți, nasc senzații noi sau trezesc amintiri vechi. „Sunt oameni care retrăiesc experiențe din copilărie și sunt dispuși să le împărtășească și celorlalți. Deconectarea se face diferit, de la un om la celălalt. Nu forțez pe nimeni, fiecare împărtășește grupului ceva despre el atunci când se simte pregătit”.

O ședință de baie de pădure durează aproximativ 2 ore, de-a lungul cărora sunt alternate plimbările „pe tăcute”, cu momentele în care oamenii își împărtășesc trăirile. „Îi încurajez să folosească telefonul doar pe post de aparat de fotografiat atunci când rezonează cu o formă, o culoare, cu o imagine pe care vor să o contemple mai târziu. Pentru a ne deconecta, trebuie să lăsăm deoparte telefonul care este mare consumator de timp și care, prin multe aplicații de social media, ne ține într-o permanentă stare de alertă.”

Chiar dacă în țările asiatice „baia de pădure” se practică de aproape cinci decenii, în România este încă la început. „Certificarea de specialist în terapia de pădure am obținut-o după ce am urmat un curs complet, pe mai multe niveluri de pregătire, la „Forest Therapy Hub”, organizație recunoscută la nivel mondial în domeniul trainerilor de relaxare în natură. În România suntem doar trei persoane care au studiat până la nivelul maxim de certificare, celelalte două fiind din București și din Cluj.”

În mod invariabil, baia de pădure se termină cu ceremonia servirii ceaiului. „Culegem plante și fructe în funcție de sezon. Primăvara avem urzici, apoi soc și muguri de brad. Vara culegem frunze de zmeur sau mur, iar toamna și iarna măceșe și păducel. Gustăm natura din plin”, mai spune Corina amintind că puterea plantelor este de necontestat: „mugurii de brad au de patru ori mai multă vitamina C decât lămâia”.

”Pădurea Dumbrava are multe de oferit celor aflați în căutarea unei doze de bine”

Corina Stoica îndeamnă lumea să se relaxeze și în afara pădurii. „Am avut ședințe de yoga în Parcul Cetății din centrul Sibiului. Oamenii s-au minunat că deasupra orașului se află un cer atât de albastru!”

După cinci ani de când și-a schimbat felul de a se raporta la viață, Corina are o concluzie: „Oamenii au tendința de a rata bucuriile vieții. Ei nu-și mai găsesc plăcerea de a merge înainte. Pentru asta trebuie ca, în primul rând, să te deconectezi de la tine.”

Băile de pădure se regăsesc în oferta Programului Anii Drumeției, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, pentru care optează atât sibieni, cât și turiști veniți în special din București, Timișoara sau Cluj.

Din luna iulie, acest tip de evadări din cotidian vor avea loc și în cel mai mare muzeu în aer liber din Europa: în Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului. „Aici se află deja o potecă senzorială, pe care vizitatorii o parcurg desculți, pășind pe diverse tipuri de suprafețe, de la pietricele la scoarță de copac. În plus, Pădurea Dumbrava are multe de oferit celor aflați în căutarea unei doze de bine”.

Binefacerile pădurii sunt multiple, de la liniște și aer curat, până la fitoncidele, acele substanțe și uleiuri volatile eliberate de plante și arbori menite să blocheze dezvoltarea bacteriilor. „Sunt esențiale pentru sistemul imunitar. Este dovedit faptul că o ședință de îmbăiere de pădure întărește sistemul imunitar al omului pentru o perioadă de 3 - 4 săptămâni”, mai spune sibianca.

Sursa foto CJ Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Vasile32

Acum 12 luni

adica ea este desteapta si noi suntem prosti ?
Raspunde

Popa

Acum 12 luni

Tu sigur da, ești.
Raspunde

@văsălie

Acum 12 luni

că cam
Raspunde

Dan

Acum 12 luni

Parca am fi la TED talks. Influencer: mai faceti si voi o pauza si iesiti in natura. Public: wow! senzational! cum de nu ne-am gandit la asta?
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 12 luni

Din nou neica nimeni care promoveaza vrajitoria, ezoterismul ... pseudo-stiinta si in general ocupatiile despre cum sa prostim lumea...
Raspunde

B

Acum 12 luni

Fierți în sirop de zahăr au 40 de ori mai multă... mai ales cei culeși de la biserica de pe Mihai Viteazu... plouă cu specialiști
Raspunde

Văsălie Noroi

Acum 12 luni

Pai daca te sună duoamna , primul lucru ce il faci iți dai demisia de la slujba pe care o ai si te inrolezi cu doamna ! Imposibil sa o refuzi !
Raspunde

Ron

Acum 12 luni

Si frumoasa si desteapta!!!
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 12 luni

Trebuie sa recunosc ca cel mai mult la articolul acesta îmi plac comentariile :) :) :). P.S. O întrebare serioasa totuși: doamna aceasta, din ce-și plătește lunar facturile de utilități, din ce își cumpara mâncare etc etc... care e sursa veniturilor ei și cât impozit plătește ?
Raspunde

Deceneu Deceeu

Acum 12 luni

Sunt de acord cu: "Este unul dintre cei trei români certificați drept „specialiști în terapia de pădure” și este sibiancă. " Iar si partea cu uleiuri esențiale si vitamina C si mersul desculț pe pământ este bun, cântecul pasarelelor, căprioare si alte animale sălbatice care sunt din belșug in pădurea Dumbrava. Dar pe partea cu yoga, meditația si alte bazaconii, mai bine ii duce la o slujba la catedrala de pe Mitropoliei, acolo sunt sacerdoți calificați, plus ca in spiritualitate dialogul femeii cu șarpele a dus la căderea omului. Nu putea si ea sa ofere servicii de dezintoxicare social media si terapie prin pădure, mai un ceai medicinal de valeriana sau lavanda, da când ii vad in colanții aia si ca ei o ard cu yoga, meditații si spiritisme deja devine dubioasa treaba. De ce toți asa zișii practicanți de yoga poarta colanți ? yoghini tibetani poarta ori un soi de roba portocalie sau un soi de kimono. Nu e asa rea idea ei, dar Corina draga lasă vrăjelile si spiritismele si totul este minunat, pana si șalvarii aia cu albastru iți vin bine. Colanții aia de compresie ii folosesc atleții de performanta pentru o mai bun circulație sanguina la efort extrem, amatorii ii poarta degeaba, mai bine adopta haine mai lejere. Deci Corinuța draga refă povestea doar cu terapia de pădure, ceaiuri medicinale de calmare, si refacerea legăturii cu pământul, mers desculț pe pământ, in tălpile picioarelor sunt toate terminațiile nervoase din corp, lasă yoga pentru tibetani, rugăciunea pentru biserica si meditația pentru pustnici, nu le amesteca ca iese un ghiveci rău. Nu-i asa rea idea de business, e o nișa și cum vine si ea de acolo înțelege ce au nevoie multinaționalii ăștia prăjiți de corporații. Sigur o sa citești comentariul si sigur o sa înțelegi. Daca esti roman ortodox nu te salvează yoga, yoga e făcută pentru tibetani, fiecare cultura si-a dezvoltat asta in mii de ani de evoluție si generații întregi, nu poți deveni yogin peste noapte si nici un yogin nu poate deveni ortodox ca asa vrea el, sau mai bine sa fii un ateu cinstit.
Raspunde

Elzoroaba

Acum 12 luni

Păi dacă tu reușești din ajutorul social, ea de ce n-ar putea din salariu?
Raspunde

Ce Quie Varvara

Acum 12 luni

Habar n-ai ca mai exista si alte surse din care se poate trai, nu doar salariul de sclavete. Cei ce conduc lumea si prostimea, ca pe niste oi, nu dezvalui adevarul, pentru ca altfel ar ramane fara slugi care sa le faca lor muncile de rahat. De, acuma e cam tarziu sa va desteptati voi astia spalati pe creerași :))
Raspunde

Kukuruku

Acum 12 luni

Bine bugetarule, lucri la anaf sau ce?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus