Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Agent Green acuză tăieri ilegale pentru IKEA, în Sibiu. Pădurile se află în arii protejate și sunt administrate de Romsilva. Reacția instituției: ”Totul s-a făcut legal”

Agent Green acuză tăieri ilegale pentru IKEA, în Sibiu. Pădurile se află în arii protejate și sunt administrate de Romsilva. Reacția instituției: ”Totul s-a făcut legal”

Agent Green, un ONG de mediu, acuză IKEA și Grupul Ingka, cea mai mare franciză a sa, că nu respectă politicile UE, legislația națională și propriile standarde de sustenabilitate declarate, contribuind direct la distrugerea a zeci de mii de hectare de pădure.

Concret, Agent Green susține că a identificat peste 50 de suspiciuni de încălcare a legislației UE sau naționale și practici de management forestier necorespunzătoare. În două situații este vorba de păduri din județul Sibiu, în Vecerd și Vărd. Direcția Silvică Sibiu precizează însă că toate tăierile din zonă s-au făcut conform legilor în vigoare și cu toate aprobările necesare.

Raportul Agent Green poate fi citit aici.

Ce spune Agent Green: ”IKEA nu pune în practică ceea ce predică”

Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) anunță într-un raport publicat recent că au vizitat pădurile care fie sunt deținute de Ingka Investments, fie alimentează furnizori de mobilă IKEA.

”Constatările anchetei sunt extrem de îngrijorătoare. Lasă impresia că IKEA tratează pădurile ca pe niște culturi agricole. Să lași arborii să îmbătrânească nu face parte din cultura lor. Exploatarea unor păduri întregi într-o perioadă scurtă de timp este o chestiune urgentă pentru IKEA, vânătorul de arbori. Această companie ignoră atât legile scrise, cât și căile nescrise ale naturii. IKEA nu pune în practică ceea ce predică, indiferent dacă este vorba de directivele Uniunii Europene privind natura, de legislația națională românească sau de standardul de certificare forestieră FSC. O cerință minimă impusă de standardul FSC în România este ca arborii bătrâni importanți pentru biodiversitate să fie conservați sub diferite forme în timpul exploatării forestiere. În cazul tăierilor progresive, legislația națională impune ca cel puțin 70% din arboret să fie regenerat înainte de tăierea finală. Anchetatorii noștri au constatat că niciuna dintre aceste cerințe nu a fost îndeplinită pentru pădurile analizate, în timp ce compania care certifică pădurile IKEA nu a luat nicio măsură.

Cum ar putea să o facă, când IKEA contribuie la plata salariilor lor? Am constatat, de asemenea, că IKEA nu face nicio diferență între pădurile aflate în arii naturale protejate și pădurile de producție.

Aceștia realizează eliminarea completă a habitatului forestier chiar și în ariile protejate Natura 2000, fără a fi supuse unor studii de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, așa cum prevede legislația UE. Acest lucru înseamnă că toate familiile de urși, lupi, râși, păsări și alte animale ce trăiesc în pădurile IKEA vor rămâne fără adăpost. Habitate întregi de floră și faună sunt degradate sau distruse”, susține Gabriel Păun Președinte Agent Green.

În cazul pădurilor din județul Sibiu, ONG-iștii au identificat două păduri, în Vecerd și Vărd, ambele aflate sub administrația Romsilva.

În cazul Vecerd, Agentgreen precizează că pădurea e legată de lanțul de aprovizionare al IKEA și că pe teren arată o tăiere ”la ras”.

”Aceasta este o pădure publică administrată de Romsilva, regia națională a pădurilor. Societatea care exploatează această pădure este Silva Group SRL. Principalul depozit de lemn al Silva Group este situat în Tălmaciu, la Sud de Sibiu.

Majoritatea transporturilor de lemn înregistrate ca intrând în acest depozit sunt de stejar (lemn rotund) care provine direct din pădure. Aproximativ 70% din acest lemn provine din arii protejate Natura 2000, situate în zona de dealuri din nord-est.

Fabrica Aviva, care produce mobilă pentru IKEA, este unul dintre principalii destinatari ai buștenilor de stejar din această unitate.

În perioada 2005-2010, Aviva a fost “cel mai mare producător european de blaturi de bucătărie din stejar masiv” și “prima fabrică de mare volum din lume dedicată blaturilor de bucătărie proiectate””, se părecizează în raport.

La Vărd, aceeași situație, susțin cei de la Agent Green.

”Tăierile progresive efectuate în acest arboret bătrân arată ca o tăiere la ras pe teren. Modul în care a fost implementat acest “tratament” a dus la exploatarea unei suprafețe mari de pădure, cu un impact considerabil asupra habitatelor și speciilor și cu puține șanse de regenerare naturală.

Această pădure, la fel ca și cea din Vecerd, face parte din situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului, care adăpostește specii amenințate, incluse pe Lista Roșie a IUCN. Ar trebui să fie protejate în conformitate cu Directiva UE privind păsările și cu legislația națională”, se precizează în raport.

Din ambele locații, cei de la Agent Green susțin că s-a extras peste 10 mii de metri cubi de lemn.

Direcția Silvică: „S-au executat tăieri progresive de punere în lumină și de racordare”

Conducerea Direcției Silvice Sibiu, instituție acuzată de Agent Green că a tăiat ”la ras” pădurile din Vecerd și Vărd susține că totul s-a făcut conform legilor în vigoare și că raportul are numeroase greșeli.

„S-au executat tăieri progresive de punere în lumină și de racordare. Totul s-a făcut conform legii și cu toate avizele necesare, legale, luate. Nu există tăieri abuzive sau ilegale”, precizează Nicolae Troancă, directorul Direcției Silvice Sibiu.

”Există avizele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate Sibiu (ANANP) cu aprobare pentru ”condiții specifice la punerea în valoare a arboretelor” și ”condiții specifice desfășurării activității de exploatare forestieră”, transmise de către ANANP Sibiu cu adresele nr. 137/16.02.2021, nr. 186/08.02.2022, nr. 19/10.01.2023, condiții care au fost îndeplinite atât pentru punerea în valoare, cât și exploatarea partizilor sus menționate”, susține conducerea Direcției Silvice Sibiu.

Ei explică faptul că există câteva greșeli.

”Conform tabelului 16 atașat fotografiei, la mențiunile privind autorizația de exploatare se face greșit referire la altă partidă, iar reluarea lucrărilor de exploatare după 5 luni este justificată de intrarea în perioada de restricție (15 aprilie – 15 septembrie), în care sunt oprite exploatările în parchetele cu regenerare”, spune instituția legat de locația din Vecerd.

La Vărd, ”sunt nominalizate toate cele trei partizi, iar partida APV 22000069101240, tăieri progresive – punere în lumină, este surprinsă în zona din stânga.

S-au trasat pe poza făcută de ”Agent Green” limitele aproximative ale celor trei partizi și se poate observa că în partida APV 2200069101240 nu a fost îndepărtat integral arboretul bătrân, tăierea ”progresivă de punere în lumină” nefiind ultima tăiere, continuănd instalarea regenerării naturale”, explică Direcția Silvică Sibiu.

Problemele sesizate de Agent Green la Vecerd:

 • nu s-a efectuat o evaluare adecvată (AA) înainte de exploatare;
 • nu au fost respectate condițiile de exploatare specifice ariei naturale protejate ROSPA0099 Podișul Hârtibaciului;
 • degradarea vizibilă a habitatelor și periclitarea speciilor;
 • tăierile progresive au fost aplicate incorect, deoarece nu au dus la regenerarea naturală la valorile cerute; rezultatul are aspectul unei tăieri la ras pe teren;
 • eroziunea și deteriorarea solului cauzate de utilizarea utilajelor grele în perioadele cu precipitații;
 • APV 2200069101240 a fost redeschis în SUMAL la cinci luni de la expirarea perioadei de exploatare autorizate;
 • nu au fost păstrați arbori de biodiversitate și lemn mort în urma exploatării forestiere;
 • avize de transport neconform emise de la exploatările forestiere;
 • nu au fost observate lucrări de ajutorarea regenerării naturale (ARN) în a doua jumătate a anului trecut;
 • arbori degradați în apropierea locurilor de exploatare forestieră și la rutele de evacuare;
 • căile de acces folosite pentru colectarea lemnului nu au fost nivelate;
 • marcaje peisagistice necorespunzătoare, lipsa marcajelor silvice.

Cel puțin zece specii de păsări europene sunt amenințate de lucrările silvice de aici: cristelul de câmp (Crex crex), acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), viesparul (Pernis apivorus), huhurezul mare (Strix uralensis), caprimulgul (Caprimulgus europaeus), ciocănitoarea de stejar (Dendrocopos medius), ciocănitoarea de grădină (Dendrocopos syriacus), ghionoaia sură (Picus canus), ciocârlia de pădure (Lullula arborea), sfrânciocul roșiatic (Lanius collurio).

Problemele sesizate de Agent Green la Vărd:

 • Nu s-a efectuat o evaluare adecvată (AA) înainte de exploatare
 • aplicarea incorectă a tăierilor progresive; pe teren pare a fi o pădure care a fost tăiată la ras
 • regenerare naturală eșuată după tăieri progresive
 • habitatele și speciile sunt grav afectate
 • nu există lemn mort și arbori de biodiversitate rămași în urma exploatării forestiere
 • nu au fost respectate condițiile de exploatare specifice ariei protejate Natura 2000; principalul obiectiv urmărit a fost extragerea de lemn de calitate superioară.

Speciile de păsări europene amenințate de aceste lucrări silvice includ: cristelul de câmp (Crex crex), acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), viesparul (Pernis apivorus), huhurezul mare (Strix uralensis), caprimulgul (Caprimulgus europaeus), ciocănitoarea de stejar (Dendrocopos medius), ciocănitoarea de grădină (Dendrocopos syriacus), ghionoaia sură (Picus canus), ciocârlia de pădure (Lullula arborea), sfrânciocul roșiatic (Lanius collurio); nagâțul (Vanellus vanellus) vulnerabil conform IUCN și amenințat în ceea ce privește starea populației în UE; fluierarul de mlaștină (Tringa glareola) populație zero în UE.

Sursa foto: Agent Green / Google Maps

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 4 săptămâni

Clasa politica ,inclusiv kwj sunt cei care protejeaza si incurajeaza jaful padurilor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 4 săptămâni

Agentul verde se preface ca nu vede mafiotul cel mare.
Raspunde

Kukuruku

Acum 4 săptămâni

De la ikea as cumpara doar mancare.
Raspunde

Venator

Acum 4 săptămâni

O fi legal, dă-i imoral. Legile-s făcute de hoți, pentru hoți, iar volumul de lemn se determină după formule sovietice din anii '60, de pe vremea sovromului Unde mai pui că metoda asta de "vânzare" a lemnului "pe picior", adică în pădure, copacii fiind în picioare, e colonială și nu se mai folosește decât prin Papua Noua Guinee, Malaezia, Congo și țări de felul ăsta. Prin Europa lemnul se vinde după tăiere, în stive, când volumul se știe exact.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mora

Acum 4 săptămâni

E o taiere cu scop electoral. Au tăiat așa la jaf pădurea aia, că le trebuiau bani de campanie electorală. Hârtii au putut face, că ei fac hârtiile.
Raspunde

L

Acum 4 săptămâni

Normal borfasilor din Romsilva, este normal ca furati legal fiind in cardasie cu acordul politicienilor PSD.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus