Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Statuia baronului Brukenthal este donată Sibiului, la aproape trei ani de la dezvelire. Condiție: să fie menținută în Piața Mare

Statuia baronului Brukenthal este donată Sibiului, la aproape trei ani de la dezvelire. Condiție: să fie menținută în Piața Mare

Asociaţia Rotary Club Sibiu a transmis administrației municipiului reședință de județ că dorește să doneze statuia baronului Samuel von Brukenthal, dezvelită în centrul orașului în septembrie 2021.

Ca urmare a adresei referitoare la donație, conducerea Primăriei Sibiu a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens, care urmează a fi dezbătut de consilierii locali. Conform proiectului, statuia are o valoare de 521.200 de lei.

Donația este condiționată de reprezentanții Asociaţiei Rotary Club Sibiu de păstrarea locului în care a fost dezvelită. „Municipiul Sibiu se obligă să menţină, să întreţină bunul corespunzător scopului pentru care a fost edificat, cu menţinerea mesajului pe care acesta doreşte să-l transmită cetăţenilor şi să păstreze bunul pe amplasamentul pe care se află în prezent. În caz contrar, bunul urmează a se întoarce în patrimoniul asociaţiei donatoare”, este specificat la articolul 2 al proiectului de hotărâre.

Cu o înălțime de aproximativ trei metri, așezată pe un soclu înalt de încă un metru, statuia baronului Samuel von Brukenthal (1721 - 1803) a fost amplasată în Piața Mare a Sibiului în anul în care s-au împlinit 300 de ani de la nașterea acestuia. Dezvelirea oficială a avut loc pe 11 septembrie 2021, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis. Pe fondul unor proteste împotriva amplasării statuii care îl reprezintă pe baron, la nicio lună de la dezvelire un bărbat a aruncat vopsea pe aceasta.

Citește și „Nu mai facem alte statui, pentru că le avem”. Chituță: Nimeni nu și-a asumat statuia lui Brukenthal. Locul lui Hermann e în Piața Huet, busturile lui Avram Iancu și Iuliu Maniu - în Parcul Astra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

Marius Balan

Acum 1 lună

Donatiile nu se pot face conditionat
Raspunde

Gheo

Acum 1 lună

așezată pe un soclu înalt de încă un metru................... Zau ? de aia au Romanasi scule de 20 cm ?
Raspunde

Horea, Closca si Crisan

Acum 1 lună

Statuia inchizitorului de iobagi romani (intrebati orice istoric care nu e platit de administratia Sibiana), instalata noaptea ca hotii, fara nici o dezbatere publica, ar trebui mutata in curtea muzeului ce-i poarta numele. Urgent ar trebui instalate si placute cu informarea publicului asupra activitatii sale antiromanesti.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marte-Hermanianu

Acum 1 lună

Nu va enervati Saxonii au ajuns din colonizatori vremelnici acolo unde le e locul.Faptul ca medievalii de la noi mai spera, e inaltator pt ei dar total nefolositor .Tot la muzeu vor ajunge si fieratania acea si ...Credea vreodata baronache ca fiul lui maman theresia ii va da un sut in fund si il va demite???
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Total de acord ca statuia sa fie amplasata in spatiul muzeului care ii poarta numele!!! Piata mare, dupa cum se si numeste, este o piață... Sa negociem deci ce anume punem acolo sa ne reprezinte, orasul, judetul si chiar țara; eu propun un gușter (land) ca imagine de oraș :)
Raspunde

Masonii au distrus Romania

Acum 1 lună

Rotary este club masonic anti-romanesc.
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Rotary România sunt controlați aproape total de masoneria rusă, zicea cineva care e acolo. De aceea sunt chiar așa pe față antiromânești majoritatea acțiunilor lor.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Unii zic că ar fi fost mason, dar că Rotary nu are legătură cu masoneria. Și că iobagii executați ar fi fost masoni care n-au vrut să manânce. Dar eu nu cred toate astea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Robert

Acum 1 lună

O statuie foarte frumoasā, cu adevarat reprezentariva pentru orasul Sibiu!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adrian Alex

Acum 1 lună

Vad ca se fac afirmatii foarte grave la adresa baronului Brukenthal, "inchizitorul" romanilor . Oare cei care fac aceste afirmatii chiar stiu istorie? Au cumva si lista celor care i-au vandut pe cei trei, si cui i-au vandut , concret? Stiu ca Brukenthal a donat acea cladire cu toate operele de arta din ea si ca, a fost la vreme aceea primul muzeu de arta din Europa, infiintat cu 5 ani inaintea Luvrului? Maine poimaine se vor gasi sosocari care sa ceara sa se schimbe si numele muzeului. Astfel de iesiri publice dovedesc incultura crasa, populism de carton, electoral. Noi , am dat si numele istoric unor orase, Cluj-Napoca, Drobet- Turnu-Severin. As fi curios a vad reactiaa acestor patrioti daca am atasa la numele Sibiului si pe acela de Hermanstadt, ceea ce nu cred ca ar fi o inadvertenta istorica. "Patriotismul " asta de carton, deplasat , cu intentie electorala, nu face bine nimanui si cu atat mai putin populatiei majoritare. Dovedeste lipa de cultura , imposibilitatea de a pricepe ca istoria nu este pentru razbunare, ci ca sa intelegem anumite aspecte, in contextul epocii respective. Pentru a invata din greseli, nu pentru a ne razbuna pe urmasii celor care le-au facut, urmasi care nu au nici o responsabilitate pentru acel trecut.
Raspunde

Unu

Acum 1 lună

Tot ce a lăsat brukenthal nu valorează cât viața unui om, cu asta cred că am zis tot. Să ne bucurăm la o statuie cu brukenthal?
Raspunde

Un român

Acum 1 lună

@Alex 1. Baronu-tu o refuzat să aplice reformele stabilite de împărat și de curtea de la Viena, care dădeau unele drepturi minime românilor și prin acest act de trădare o provocat răscoala lui Horea Closca și Crișan. 2. Baronu-tu o donat clădirea și colecția făcută din banii Transilvaniei pe care a ținut-o în loc din punct de vedere social, sașilor din Sibiu masoni, nu altor oameni. Că ulterior sașii sibieni s-au bucurat de aceleași drepturi ca și restul oamenilor din Transilvania și muzeul o devenit public, nu are legătură cu baronu-tu ci cu evoluția societății. Dar nu cu viziunea lui, să fie clar! 3. Numele antice date unor orașe din România e ceva firesc, după sute de ani de asupriri străine a majorității românilor din zonele alea. Trebuia să existe o refulare socială undeva, că nu era să înceapă Statul Român modern exterminarea etniilor minoritare care anterior au fost favorizate sute de ani în dauna majorității românești. Ar fi fost la fel de rău. Iar asta cu hermanșatul este deja de facto, vezi clubul de fotbal al blatișilor in care primăria bagă sute de milioane de lei, când copiii din Sibiu nu au destule săli de clasă și învață în schimburi. În plus, nu se poate chiar totul de dragul să nu moară un trecut mort, că apoi îți vine minoritatea tătară, cu numele lor, că și mongolii în 1241 aveau denumirea lor pentru Sibiu, când l-au ras de pe fața pământului și tot așa. 4. Băgatul statuii baronului trădător al împăratului care l-a pus guvernator în curtea muzeului e o chestiune de bun simț, nu de răzbunare pe urmașii lui nu știu cine, că sașii de la FDGR, succesorii organizației naziștilor-germani din România numită Grupul Etnic German, conduc Sibiul de nu știu când. Deci în mod evident românii nu sunt răzbunatori, cel mult prea toleranți și buni cu răii care persistă în rău. 5. Să-ți fie rușine că ai inceput cu aruncarea mizeriei peste tot poporul român, din cauza unor ticăloși care au trădat. Parcă voi nu aveți trădători, cu Bruchental primul, că și-o trădat împăratul, pe care românii niciodată nu l-au trădat, chiar dacă trăiau greu și rău și erau împilați de o istorie nedreaptă, impusă peste ei prin imigranți aduși de regi străini ca să-i exploateze. Imigranți care au primit drepturi și favoruri pentru asta.
Raspunde

@Alex

Acum 1 lună

Tu ai citit cum a pornit răscoală da n 1784? In principiu Brukenthal a tăiat unele drepturi acordate de Maria Theresa apoi de fiul ei Iosif 2, printre care și dreptul că iobagii ce se inroleaza in armata împaratului de a deveni oameni liberi. Brukenthal le_a tăiat dreptul asta și nici măcar măcar o dată nu a primit reprezentanții iobagilor (Horea) in audiență. In schimb chiar împăratul i-a primit. Tot Brukenthal a fost dojenit apoi de împărat că a permis execuții ale răsculaților fara a-i judeca. Pune mana pe carte și convinge-te singur de antiromânismul profund al guvernatorului Bruk. Cât despre moștenire, a lăsat-o moștenitorului direct (de parte masculina doar!) apoi când aceștia dispar Gimnaziului Evanghelic.
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

@Unu, Frumos comentariul dumneavoastră. Dar vă dați seama că sunt aproape 50 de oameni care cred că viața lor este mai puțin importantă decât ce o "lăsat" baronul? Ce oameni nebuni!
Raspunde

@Un roman!

Acum 1 lună

Subscriu in totalitate comentariului tau. Tot respectul pentru comunitatea sasilor din Transilvania dar aceasta statuie nu a fost ridicata pentru a onora aceasta comunitate. Aceasta statuie are o agenda care e ascunsa de opinia publica. DE asta nici nu a existat o dezbatere serioasa la vremea ei . Care este agenda : Valahii salbatici trebuie educati.
Raspunde

Un român

Acum 1 lună

Mersi "@un român". Tot ce se poate să fie și chestii cu valoare simbolică pentru sataniștii din organizațiile masonice care l-au plantat pe baronul antiromân, sadic și criminal acolo, ca și cum ar fi comparabil umflatul ăla cu Gheorghe Lazăr. Dar eu cred că succesorii organizației naziștilor-germani din România numită Grupul Etnic German, adică FDGR, urmăresc și antagonizarea românilor cu sașii și ungurii, că așa se justifică ei "clasă conducătoare". Dar apropos de Lazăr, ați văzut că-l "îngroapă" în scene și dughene pe Lazăr de câte ori pot? Antiromâni... prăpădiți.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Robert

Acum 1 lună

O statuie foarte frumoasā, sper sā rāmânā în istoria orasului!
Raspunde

Un român

Acum 1 lună

Nu e chiar frumoasă, cu umflatul ăla. Un criminal sadic, care omoara iarna femeile care nu-și trădau soții legându-le de un stâlp în fața palatului și stropindu-le cu apă, pe ger.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

N-a rezistat Columb prea multa vreme, daramite barbarul Brukenthal.
Raspunde

Un român

Acum 1 lună

Compari păunul cu cioară.
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Cine este clubul Rotary si treaba are cu romanii, in special cu sibienii?Ce treaba avem noi cu interfata dintre masonerie si societate.De ce acceptam darul lui Bil Gates care ne-a fericit cu covidul?
Raspunde

Căzilă

Acum 1 lună

Acea statuie e un fel de ipocrizie marca Rotary; au făcut-o doar că, credeau ei: “dă bine, sună ok Brukenthal… sunt convins că nici unul dintre ei, până a început scandalul, nu au citit ceva de Brukenthal
Raspunde

Unul

Acum 1 lună

Deci fiecare ONG are voie să puie o statuie în Piața Mare?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Legal si democratic este ca locuitorii orasului sa aprobe prin referendum constructia si pastrarea acestei statui, mai ales pentru acest barbar parfumat din timpul ocupatiei asupritoare, nu organizatiile obscure in cardasie cu mafiotul cel mare.
Raspunde

Gogu

Acum 1 lună

E clar, statuia trebuie si este normal , logic să stea in INTERIORUL muzeului.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Pot să -o ia și să o pună pe terenul lor privat. Noi sibienii nu vom simți nicio apăsare și niciun regret dacă dispare statuia din Piața Mare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bula

Acum 1 lună

"Noi sibienii ......" Care cocolari sunteti voi sibienii, si citi 5-8 ?
Raspunde

Raluca Turcan-Botosani

Acum 1 lună

La multi ani, Brukenthal!
Raspunde

Mora

Acum 1 lună

Ce poză! E imortalizat momentul apogeului antiromânismului de după '89 la Sibiu. Turcana, de exemplu, are "studii" la Moscova făcute în anii '90.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ella

Acum 1 lună

Este o chestiune de timp până ce "competenții" edili sibieni vor decora Parcul orașului cu statuia lui Nicu Ceaușescu și zău dacă văd vreo problemă. La urma urmei, istoria trebuie asumată, nu clevetită pe la colțuri.
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Să și-o duc în curtea lor la clubul lor cu rotițe. Jos statuia lui Brukenthal!!! Nu ne trebuie statui cu asupritori.
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Cred ca e clar ca la orice alegeri libere si democrate, sibianul voteaza ca acea tabla modelata de nu stiu cine, sub forma unui "plin de Bruk bani", la comanda lu' chelea Rotari pendulii..., etc...; sa dispara din peisajul numit centrul Sibiului sau piata mare!!! PUNCT!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus