Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Altfel de cronică: România – Belgia. 2-0. Sonic a fost De Bruyne

Altfel de cronică: România – Belgia. 2-0. Sonic a fost De Bruyne

Acum că au învățat și vest europenii că București e capitala României, le putem transmite că noi știam încă din școala generală că Bruges e capitala Belgiei.

Final

S-a încheiat 2-0 un meci pe care l-am pierdut cinstit. De obicei mai poți spune că poate dacă nu intra o pasă, un șut, altfel era situația. Nu e cazul aici. Belgia a fost mult mai bună, cu jucători mai puternici și mai rapizi. Sonic, personajul animat extrem de rapid, a fost în această seară De Bruyne și ai lui, nu Rațiu cel albastru. Au ajuns constant primii la minge și odată luată chiar au știut ce să facă cu ea. Vorba lui Spalletti, antrenorul Italiei, după ce a pierdut 1-0 cu Spania: ce să faci dacă nu ajungi primul la minge?

Deși Slovacia a bătut Belgia, ai noștri au soarta în propriile mâini, vorba imnului mai jos menționat. Ori la bal, ori la spital. Să ne dorim mai mult victoria, băieți.  Suntem în continuare pe primul loc. 

Hai s-o luăm matematic: noi am bătut Ucraina, Ucraina a bătut Slovacia, deci noi batem Slovacia.

Meciul cu slovacii e miercuri, de la ora 19.

min. 90+4

E gata!

min. 90+2

Jucăm în atac la fel cum o făceau ucrainenii cu noi. Măcinăm în gol, așa nu facem nicio mămăligă.

min. 90

La Gaziantep, domle!

min. 89

Iese Rațiu, tipul cu părul albastru, pentru cei nefamiliarizaţi cu fenomenul, intră Sorescu. Cum care Sorescu? Hai lăsați-mă. (google: unde mai joacă Sorescu)

min. 88

Stanciu pierde din nou la mijlocul terenului. Lukaku șutează periculos, dar respinge NIță. 

min. 85

Belgienii din tribune cântă. Nu spun nimic de mamele noastre.

min. 84

Alibeeeeec! Atacantul apucă să șuteze spre poartă, dar minge trece aconizant de încet și e recuperată la limită de un fundaș belgian.

min. 83

Belgienii atacă în valuri. Deși ne-au călărit nu am trăit impresia unui meci în care să ne fi făcut de râs. 

min. 81

Avem o ocazie dintr-un corner obținut de Hagi. În faza imediat următoare putea fi 3-0. Curat dracii roșii!

min. 80.

Marchează De Bruyne. Se dezlipește din marcaj, scapă singur cu Niță și trimite în poartă. 

min. 77

Hagi pare prea firav pentru un asemenea meci.

min. 74

Românii din tribune cântă imnul. Pare să fie ultima soluție: dacă nici cu imnul nu merge, aia e. Mai avem și Slovacia. Și cum era aia cu locul 3? Hai că poate, poate.

min. 72

Belgienii fac schimbări, dar Lukaku și De Bruyne rămân pe teren. Păcat.

min. 68

Denis Man ratează singur cu Casteels! Ce ocazie!

min. 67

Maaaaaaaaaaaaaaan!

min 67

Intră Hagi cel mic, iese Mihăilă. Intră Olaru, iese M. Marin 

min. 62

Înscrie Lukaku după ce a scăpat singur cu Niță. Golul a fost anulat pentru offside, iar imediat după reluarea jocului Man ratează o ocazie bună.

min. 58

Rațiu e deposedat în ultima clipă, scăpa singur cu poretarul. Ori ești Sonic, ori nu?

min. 57 

Lukaku deviază din lovitură liberă, Niță reține. Nu le mai scriu pe toate, sunt prea multe ocazii.

min. 56

Stanciu pierde la mijlocul terenului, belgienii au două acțiuni rapide din care scăpăm miraculos. 

min. 55

Încep schimbările. Să sperăm că rezervele noastre sunt mai bune decât ale lor. În realitate, pentru că pe statistici sunt din altă ligă.

min. 54

De Bruyne, din nou. De data asta pe poartă, dar apără Niță.

min. 51

De Bruyne șutează cu efect, puțin pe lângă. 

min 46

Scapă Mihăilă, Man, singur, în dreapta, dar șutează mult peste

min. 45

Șut cu nerv al lui Man. Prinde poarta, reține Casteels. 

Pauză

Belgia a avut o posesie în prima repriză de 68%. Au avut 325 de pase și câteva ocazii imense de gol. E bine că am scăpat doar cu un gol luat. Pe de altă parte, nu există senzația că suntem pe nicăieri, în meci. Hai că începe!

Pauză

Posibil discurs al lui Edi Iordănescu: 

Dacă în 1994, la Campionatul Mondial, era important să performăm cumva pentru a arăta lumii cine suntem noi, acum nu mai avem nimic de demonstrat. Până la urmă a fost nevoie de Coldplay să ne cunoaștem proprii maneliști. A trebuit să vină Chris Martin în București, să aflăm cine a Babasha. 

min 45+1

e gata prima repriză!

min 45

Burcă lovește cu capul din 9 metri, mult peste. Hai pauza!

min 42

Ocazie mare De Bruyne. Lovește slab, din mijlocul careului, iar Niță reține.

min 40

Când ai impresia că în sfârșit belgienii au început să obosească, să se calmeze, vezi că vine pauza și au timp de refacere.

min 37

Drăguș e indecis în atac, pierdem posesia, iar Bancu reușește să scoată în corner, greu. La următoarea fază, Drăguș e la un vârf de gheată să dea spre poartă.

min. 36

Man reușește un șut care prinde poarta. Reține ușor Casteels de la colțul barei.

min. 32

Într-un singur minut, Bancu dă trei pase direct la adversar. Nu respirăm.

min. 30

”Sonic” Rațiu respinge în corner. Se bate bine, Niță respinge încă o dată. Apoi din nou Niță. Când obosesc oamenii ăștia?

min. 26

Din tribune se aude ”pe ei, pe ei, pe mama lor”. Deocamdată nu e cazul. Mama lor e bine-mersi.

min. 24

Contraatac: Bancă îi pasează lui Mihăilă, intră în careu, e blocat. Un adversar îi calcă pe mână. 

min. 20.

Ajungem tot timpul târziu la minge. Reușim să obținem o lovitură liberă, centrare în careu, Drăgușin e blocat!

min. 18

Pfuuu!!! Am mai scăpat o dată. De Bruyne a făcut ce-a vrut prin jumătatea noastră, a pasat dar șutul lui Vertonghen, cred, a fost parat de Niță. 

min. 13

Lukaku, singur, dă pe lângă poartă din careul mic. Am scăpat, dar dacă mai luăm gol nu ne mai scoate nici norocul proverbial al Iordăneștilor.

min. 11

Impresia e că Belgia nu e Ucraina. Jucătorii lor sunt puternici, se găsesc, sunt rapizi și foarte determinați. Steaua e Steaua, dar Belgia nu e Ucraina :))

min. 8

Se strigă ”România” din tribune, dar senzația e că ceva scârțâie la noi. Golul picat rapid ne-a înmuiat și greșim mult. Bancu încearcă să dea din prima, fără să fie presat, trimite direct în aut.

min. 6

Golul albanezului Bajrami din meciul cu Italia s-a marcat în primul minut și rămâne cel mai rapid gol înscris vreodată la EURO. Măcar atât, nu bifăm vreun record trist.

min. 4 

Ocazie România! Cap din careu, portarul belgienilor respinge peste transversală.

min. 2

În secunda 70 luăm gol. Lukaku pasează din mijlocul careului, marchează Tielemans.

Ora 22.00

Belgienii încep meciul. Belgienii curg peste noi. Ne apărăm.

Ora 21.57

Toată lumea are încredere în naționala României, mai puțin comentatorii de la ProTV, care fac tot timpul calcule pentru șansele noastre de a prinde măcar un loc 3, care să ne ducă în optimi. A fost euforie în studio după Georgia – Cehia 1-1. E ordin pe unitate: nicio echipă, din nicio grupă, nu are voie să facă mai mult de 3 puncte, dacă se află pe locul 3.

Ora 21.55

Se cântă imnul României. Un stadion întreg cântă alături de tricolori, e o atmosferă incredibilă.

Ora 21.50

Mai e puțin și începe meciul

Tot la capitolul cultură generală: tot românul știe că în Belgia se face ciocolată. Iar sibienii, cu atât mai mult. Fabrica din Cisnădie în care se face ciocolată după rețetă belgiană face primă pagină în zilele de dinaintea Crăciunului. Mai ales de când folosește foiță de aur.

Dar câți belgieni, în afară de Nicu Ștefănuță, știu de Festivalul Brânzei și Țuicii din Rășinari? Eh?

Ora 21.40

Belgia – România, echipele de start:

Belgia: Casteels - Castagne, Faes, Debast, Carrasco - Mangala, Onana - Trossard, De Bruyne, Doku - Lukaku
Rezerve: Kaminski, Bakayoko, De Cuyper, De Ketelaere, Lukebakio, Openda, Sels, Theate, Tielemans, Vermeeren, Vertonghen, Vranckx
Absent: Witsel (Accidentat)
Selecționer: Domenico Tedesco

Echipa de start a României: Fl. Niță - Rațiu, Burcă, Drăgușin, Bancu - R. Marin, M. Marin, Stanciu - Man, Drăguș, Mihăilă
Rezerve: Moldovan, Târnovanu, Mogoș. Racovițan, Rus, Nedelcearu, Sorescu, Cicâldău, Șut, Olaru, I. Hagi, Coman Pușcaș, Alibec, Bîrligea
Selecționer: Edward Iordănescu

Ora 21.30

În aceeași idee, Hagi, dacă nu va da gol, e fiul tatălui, care ține ocupat degeaba un loc în care putea veni un alt jucător, mai valoros, dar fără părinte celebru. Dacă dă gol, chiar și din întâmplare, e simbolul unei generații. Și vom revedea a mia oară fotografia cu el la 5-6 ani, de mână cu tatăl său la retragerea ”regelui”.

La fel cum e greu să mai angajezi acum un antrenor cu acte, după ce antrenorul Gigi Becali a câștigat campionatul cu FCSB. Becali, individul care a performat din punct de vedere intelectual doar atunci când politologul Dan Pavel îi citea pasaje din Paulo Coelho.

Dacă vom câștiga, vom fi siguri că am făcut-o pentru că am fost mai buni. Dacă vom pierde, a fost vorba de neșansă, arbitri sau UEFA, care nu ne vrea în etapele superioare ale competiției.

Ora 21.00

Mai e o oră până la al doilea meci al României la Campionatul European de fotbal, iar speranța bate rațiunea. Un nou rezultat bun ne va pune și pe noi în dificultate.

Dacă antrenorul Iordănescu junior, fiul lui Iordănescu senior, Hagi cel mic, fiul lui Hagi cel mare, Marin, fiul lui Marin, vor performa la Europeanul din Germania, va fi extrem de dificil să explicăm ce e greșit președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, când și-a angajat fiica, studentă la Cluj, consilier parlamentar în Sibiu. Sau alte nepotisme locale.

Sursa foto: Facebook / UEFA EURO 2024

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Mere, pere, prune

Acum 1 lună

Comparația nu echivalează, ce treaba are fotbalul de performanta unde pe lângă multa munca si antrenament mai ai nevoie si de talent, cu faptul ca tanti Daniela deși bine intenționată ca orice mama, nu a făcut nimic ilegal, doar ca a privat-o pe fiica ei de lupta, munca si trăire, adică copilul respectiv nu înțelege ca a ars etape din evoluție, în sportul de performanta nu poți trișa, nu poți sa ajungi atlet fără antrenamente extreme, e imposibil, nu poți arde etape, nu poți sari peste rutina antrenamentelor, nu te avansează nimeni decât tu cu o munca ta supraomeneasca și o voință de titan, asta e ca și cum pe David Popovici îl împinge Sfântul Duh de la spate sa mai bata un record, hai sa fim serioși, sau Hristos ar fii sărit etapa cu răstignirea pe cruce. Culegem mere, facem țuică de pere si servim un vin liturgic de prune, cam asa suna articolul asta bai Nea Aline, hai sa fim putini mai serioși.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Olingpia Gafosdea

Acum 1 lună

Ha, ha! Mesajul E-On către sibieni: “Mereț’ măh la culcare, că nu joacă naționala Nemțuriei…
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Macar titlul corect, se poate??
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Mai degraba, romanii le-a dat ucrainienilor batuta hotilor de Patriot dupa matematica intamplarii. https://youtu.be/1kMU2ut7k_k?si=1wwU0gtTc7o-Ghei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Matematica intamplarii. https://youtu.be/1kMU2ut7k_k?si=qbptJSii1B1SCE8S
Raspunde

Ciulaku alu kaku

Acum 1 lună

Calculele sunt foarte simple . Frații noștri ucrainieni s-au lăsat bătuți pentru Patriot iar noi pentru un post la UE pentru nu spui cine , persoana importanta
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

Rămân la părerea că Hagi jr.nu are ce căuta în echipă asta.Nr.10 luat de la Stanciu și dat lui Hagi sub pretextul că Moruțan.... e o jignire la inteligenta noastră.In rest, Belgia a fost peste noi și chiar daca Man a tratat superficial faza aceea nu putem fi supărați pe lucrurile evidente.Poate cu ambiție și cu mai multa concentrare putem lua un punct Slovaciei,echipa care deși bate Belgia are și ea minusurile ei evidente mai ales în minutele ultimei reprize.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Coteria, nepotismul si hotia au distrus toata Romania, nu doar fotbalul.
Raspunde

Ciupercutza

Acum 1 lună

Belgeni sunt antiromani :-)
Raspunde

Ron

Acum 1 lună

Da mai logic este si...Slovacia a batut Belgia...Belgia ne a batut pe noi deci e clar ca Solvacia ne bate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Barosanu

Acum 1 lună

Abia acum am văzut mostra asta de jurnalism sportiv în care dl. Bratu, aparent nevorbit, abordează stilul optzecist al cronicarilor de la Tribuna. Greu fără propaganda plătită din campania electorală, trebuie să te scremi să scoți conținut din recenzii la cârciumi și meciuri văzute la TV. Ștefănuță, mai postează și tu ceva pe FB că nu mai are Turnul ce să scrie!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus