Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Luca este câștigătorul competiției județene „Spelling Bee”. Dirigintă: „Are o inclinație extraordinară spre ortografie, considerată una din dificultățile limbii engleze”

Luca este câștigătorul competiției județene „Spelling Bee”. Dirigintă: „Are o inclinație extraordinară spre ortografie, considerată una din dificultățile limbii engleze”

Luca Golășilă este elev în clasa a VI-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Are o pasiune deosebită pentru limbi străine și iubește în mod aparte engleza. Dar special la Luca nu este neapărat faptul că la 12 ani vorbește și scrie fluent limba engleză - are deja nivelul B2, certificat Cambridge obținut chiar în acest an școlar -, ci talentul său de a spune cuvinte complicate și foarte complicate în limba engleză, pe litere. Cea mai recentă reușită a copilului este obținerea Locului I la concursul „Spelling Bee”, una dintre cele mai grele competiții destinate limbii engleze.

„Spelling Bee Sibiu” (Din engleză: spelling - ortografie; bee - albină - n.n.) este un proiect educațional organizat de Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Potrivit profesorului de engleză Alexandra Bega, prima etapă a competiției se desfășoară la nivel local, în fiecare instituție de învățământ participantă, și presupune testarea cunoștințelor prin intermediul unei probe scrise. Etapa a II-a, care a avut loc pe 15 iunie la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, a presupus rostirea pe litere a cuvintelor selectate de juriul concursului, gradul de dificultate al cuvintelor crescând pe măsură ce participanții rostesc corect cuvintele oferite anterior.

Primele cuvinte au patru litere, seria fiind ascendentă până la 16 litere.

Aceasta este competiția la care Luca demonstrează de doi ani că este cel mai bun. Alexandra este și diriginta băiatului și și-ar dori foarte mult să ajungă să-l vadă participând la astfel de competiții la nivel național și chiar internațional.

„La nivel național nu există o competiție de Spelling în calendarul ministerului, din cate știu eu. Există câteva competiții internaționale online, dar trebuie să ne documentăm și să vedem care sunt condițiile de participare”, spune Alexandra Bega.

Citește pe litere de la 2 ani

Luca a dat semne de mic că este un copil inteligent. Părinții lui spun că a început să citească pe litere de la vârsta de 2 ani, iar la 4 ani citea cursiv. La finalul grădiniței, educatoarea lui, Cristina Stanciu, le spunea părinților că în 25 de ani de învățământ nu a întâlnit un copil ca Luca.

„Dacă nu am avea filmări de atunci cu el, oamenii nu ne-ar crede”, spune mama lui Luca.

Băiatul a intrat la Colegiul Lazăr după ce a terminat Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” din Șelimbăr. Engleza a descoperit-o de mic, prin filmulețele de pe Youtube la care se uita și a început să o învețe. La cinci ani era fanul postului de televiziune Da Vinci Learning pe care îl urmărea tot în limba engleză, ca mai apoi, treptat, să înceapă să lectureze cărți în limba engleză.

Odată intrat la Lazăr, copilul a început să participe la competiții de engleză și să le arate și celorlalți cât este de bun.

„Din clasa a V-a a început să participe la toate competițiile care implică limba engleză: Public speaking, Speak Out, Queen Victoria, acolo unde a luat locul I. Este un concurs de istorie și civilizație britanică și Spelling Bee. La acesta din urmă are un talent special, pentru că reușește să spună pe litere și cele mai grele cuvinte”, spune mama lui Luca.

Băiatul explică felul în care se desfășoară competiția.

„Competiția constă în faptul că se trage la sorț un cuvânt în limba engleză și acesta trebuie spus pe litere. Mi-am dat seama că am această abilitate când am participat pentru prima dată la acest concurs, în clasa a V-a. Nu este ușor. Pentru că multe cuvinte din limba engleză sunt lungi și nu se scriu cum se aud”, spune Luca.

În afară de engleză băiatul mai este pasionat de istorie și geografie, iar la olimpiada de lingvistică a ajuns la etapa națională. Își dorește să studieze în străinătate și să se face dentist când va crește mare. Dacă inițial se gândea la America, acum înclină mult spre Anglia.

„Accentul lor este și mai drăguț, interesant”, spune Luca.

În timpul liber studiază și alte limbi străine.

„Este un copil foarte curios și are clar o înclinație spre limbi străine. Este atras și de alte limbi și are un accent frumos. De doi ani, de exemplu, învață limba greacă și deja se descurcă la nivel de conversație.  De mic a învățat să scrie în japoneză și îi place și limba arabă”, spune mama lui.

Japonia ar fi țara pe care ar vizita-o fără să stea pe gânduri, dacă ar avea posibilitatea.

De la anul va putea participa la olimpiada de engleză

De personalitatea și inteligența copilului este foarte încântată și diriginta lui.

„Luca este un exemplu de inteligențā şi sete de cunoaştere. Este un copil deosebit, cu o minte ageră, mereu dornic să afle lucruri noi. Are o afinitate specială pentru limba engleză și se remarcă în mod deosebit în domeniul ortografiei, un domeniu provocator, pe care îl abordează cu entuziasm și perseverență. Mintea sa este mereu activă, iar spiritul său liber îi perminte să exploreze idei noi și să gândească dincolo de limitele obișnuite”, spune Alexandra Bega.

Profesoara subliniază că ortografia limbii engleze este uneori considerată dificilă din cauza istoriei sale complexe și a schimbărilor fonetice care au afectat pronunția cuvintelor, dar nu și modul în care sunt scrise. „Există multe reguli și excepții, iar influențele multiple din alte limbi aduc noi modele de ortografie. Aceste aspecte fac învățarea și utilizarea corectă a ortografiei engleze o provocare pentru vorbitorii nativi și pentru cei care o învață”, mai spune dascălul.

În momentul de față Luca își exersează limba greacă într-un concediu alături de părinții săi. Din toamnă se va întoarce nerăbdător la școală pentru că, intrarea în clasa a VII-a îi va permite și prima participare la olimpiada națională de engleză.

Foto principală: Luca, alături de diriginta lui, prof. engleză Alexandra Bega

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Sparrow

Acum 1 lună

Se vede cā îi place sā citeascā.... A propos voi ati vāzut vreun manelist cu ochelari? Dar cu Lamborghini? Sigur postarea va fi nepublicatā aducând atingere imaginii interpretilor de manele....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Papa di Gio

Acum 4 săptămâni

Da cum de no nimerit în clasa la prima doamnă la limba engleză, că era ,,departe "....

Raspunde

Ion

Acum 4 săptămâni

Succes pe mai departe. Toată admirația pentru un astfel de copil.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus