Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

VIDEO Marius Manole, la FITS: ”Eu nu sunt un băiat citit. Eu am citit 20 de cărți la viața mea”. ”Când am intrat în teatru, am intrat într-o făcătură de lume. Niște oameni care nu erau artiști, erau niște făcături”

VIDEO Marius Manole, la FITS: ”Eu nu sunt un băiat citit. Eu am citit 20 de cărți la viața mea”. ”Când am intrat în teatru, am intrat într-o făcătură de lume. Niște oameni care nu erau artiști, erau niște făcături”

Actorul Marius Manole a explicat în cadrul unui interviu acordat scriitorului Marius Chivu motivul pentru care el nu ar putea să scrie sau să regizeze o piesă de teatru, așa cum o fac alți actori care au devenit regizori.

Întrebat de Marius Chivu, într-un interviu ”FITS Talks”, din cadrul festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, dacă i-ar plăcea să creeze el un spectacol, ”să te joci și cu cealaltă parte a facerii unui spectacol”, Manole a fost tranșant: ”nu am o cultură bogată”.

”Eu nu pot să scriu. Eu, ca să scriu, ar trebui să am lecturi. Nu le am. De aia spun, ca să mă întorc și să mă joc din partea cealaltă, eu nu pot să fac asta, pentru că sunt un actor fără cultură. Nu am o cultură bogată.

Nu sunt un om care a citit enorm. Nu sunt un om care a citit mult. Eu nu am spus ca oamenii să aibă cultură, am spus să aibă bun simț. Bunul simț nu înseamnă cultură.

Eu nu sunt un băiat citit. Eu am citit 20 de cărți la viața mea, eu nu pot să mă apuc să regizez pentru că nu știu. Ce să regizez? Eu sunt un actor care are nevoie de regizor.

Am văzut foarte mulți oameni care au furat o spoială de meserie și acum o fac pe aia și nu sunt buni. Așa că nu vreau să umplu rândurile ălea de actori, de regizori care se cred regizori”, a spus Marius Manole.

A vorbit în cadrul interviului și despre unii actori falși.

”Eu, când am intrat în teatru, am intrat într-o făcătură de lume. De artiști. Niște oameni care nu erau artiști, erau niște făcături de artiști care pe mine m-au speriat. Ei nu erau atât de artiști pe scenă, cât erau artiști în viață erau artiști care aveau un limbaj artistic în care exista cuvântul sfânta scândura, în care exista un cuvânt că te locuiește un personaj. Nu te locuiește niciun personaj. Sau pe mine, hai să spun așa, nu mă locuiește niciun personaj. Astea sunt niște șabloane care ne-a plăcut să le păstrăm ca să menținem și să extindem aura asta de... Personajul se lucrează și lucrezi la personaj ca un ceasornicar.

Majoritatea actorilor care spun că îi locuiește personajul eu îi văd jucând și nu-i locuiește nimeni. Dar îi locuiește în capul lor. E o făcătură. Am avut colegi care ieșeau din scenă și stăteau puțin să se reculeagă că i-a consumat rolul. Erau atât de proști că nu știu ce i-a consumat. I-a consumat că au stat pe scenă. Mă feresc de această ipocrizie maximă.

După mine, un actor este un profesionist care construiește precum un ceasornicar repară un ceas”, a mai spus Marius Manole.

El a vrut să transmită un mesaj la sfârșitul interviului:

”Pare că sunt foarte cinic și manelizat și așa mai departe. Se și poate, dar cu toate acestea, vă asigur că atunci când pun piciorul în scenă niciodată nu vreau să fac ceva prost și nu fac rabat de la asta, că iubesc meseria asta mai mult decât iubesc orice pe lumea asta și că atunci când sunt în scenă să știți că fac tot ce pot ca să iasă lucrurile așa cum trebuie”, a mai spus actorul.

Actorul Marius Manole joacă la FITS, în spectacolul ”La câțiva oameni distanță de tine”.

Piesa de teatru s-a jucat duminică, 23 Iunie, la Fabrica de Cultură, Sala Faust.

Marius Manole s-a născut în 4 octombrie 1978, la Iași și actor la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Marius Manole a absolvit Academia de Arte George Enescu, Iași, secția Actorie, promoția 2001, clasa profesor Emil Coșeriu și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, secția Coregrafie, promoția 2002 - 2003.

A urmat stagii la Academia Itinerantă Andrei Șerban, la Horezu și la New York, atelier realizat de ICR New York cu sprijinul ICR București, 2009. (sursa: cinemagia)

Actorul a renunțat în noiembrie 2021 la Ordinul de Cavaler pentru Artele Spectacolului primit în 2016 din partea președintelui Klaus Iohannis.

„Președintele României pentru mine este un trădător”, a scris atunci actorul în vârstă de 43 de ani, pe pagina sa de Facebook, explicându-și gestul prin faptul că șeful statului „a girat” coaliția PSD - PNL.

„Acum ceva ani, cred că în 2016 dacă nu mă înșel, sper să nu greșesc, am primit un Ordin de Cavaler pentru Artele Spectacolului de la domnul președinte Iohannis, pe care l-am admirat, pe care l-am votat, pentru care am ieșit în stradă. Dar în ultima perioadă, domnul Iohannis nu mai este domnul Iohannis, este altcineva în locul lui. Drept pentru care acea medalie, acel Ordin de Cavaler nu mă mai reprezintă și mi-e și rușine că l-am primit de la dumnealui”, a spus Marius Manole.

„Dat fiind că acum se pregătește o coaliție care… ceva mai rău nu există pentru România, și pe care domnul președinte a girat-o, eu mă duc mâine la ora 10.00 la Cotroceni să-i dau înapoi acel Ordin de Cavaler, că mi-e rușine, adică nu înțeleg de ce ar trebui să îl mai am acasă”, a mai scris actorul.

Sursa foto: Sibfest.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

Jos pălăria d-le Manole! Mai ales pt descrierea dulapului gol de conținut.

Raspunde

Alt sibian

Acum 4 săptămâni

Cine? Parca a r fi sculer-matriter: 20 de carti si una a fost "Amintiri din copilarie" ca a jucat in filmul cu pricina...
Raspunde

Sibian

Acum 4 săptămâni

Un cabotin si un papitoi!
Raspunde

Carmen ILIE

Acum 4 săptămâni

Oameni buni, cine scrie aceste articole? Nu înțeleg propoziția: "Nu te locuiește niciun personaj"! Repetată!!! De acolo....nu am mai putut citi....!

Raspunde

Mishu

Acum 4 săptămâni

Ascunde-te ! Încă n-ai înțeles că ați fost folosiți, toți papagalii cu aere de artiști. Daca citeai mai mult, poate reușea i să te "prinzi" cum sta treabă în țara asta.

Raspunde

Meea

Acum 4 săptămâni

Bine zis! Are noroc ca-l distribuie Lia Bugnar in toate piesele scrise de ea si in filmele la care este co-scenaristta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus