Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
22°C

Subiectele de la Evaluarea Națională, rezolvate de un profesor de română din Sibiu. Forma corectă a cuvântului „complecși” a dat bătăi de cap

Subiectele de la Evaluarea Națională, rezolvate de un profesor de română din Sibiu. Forma corectă a cuvântului „complecși” a dat bătăi de cap

Elevii de clasa a VIII-a au susținut marți, 25 iunie, examenul la Limba și literatura română, în cadrul Evaluării Naționale. Deși multora subiectele nu li s-au părut dificile au existat totuși capcane care le-au dat bătăi de cap și unde au putut greși ușor. Mai jos, cu ajutorul unui profesor de română dintr-o școală sibiană, vă prezentăm rezolvarea subiectelor de la evaluare.

Subiectul I

La primul exercițiu, după ce s-au dat cele două texte, copiii au avut de răspuns la mai multe cerințe. Astfel la prima cerință au avut de găsit doi termeni care fac parte din câmpul lexical al naturii. Acești termeni sunt „desiș”, „pădure”, „arbori”.

2. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 1. Țombi este numele, iar răspunsul corect – c) - „al unui câine”. 

3. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2. Timp de trei ore, dimineața, Barbu Delavrancea obișnuia să, iar răspunsul corect – d) - „să scrie în grădină”. 

4. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect, valorificând informațiile din textul 2. Alexandru Vlahuță este prezentat în text în calitate de, iar răspunsul corect este – b) „prieten al familiei Delavrancea”.

5. Notează „X” în dreptul fiecărui enunț pentru a stabili dacă este adevărat sau fals, bazându-te pe informațiile din cele două texte.

Textul 1

Pentru a găsi nodul, Ursul verifică mușchiul de pe copac – răspunsul corect este F (fals)

Fiindcă a fost fricos, câinele nu primește nimic de mâncare – răspunsul corect este F (fals)

Cireșarii au plecat în căutarea lui TIC – răspunsul corect este A (adevărat)

Textul II

Barbu Delavrancea avea o sensibilitate pe care străinii o observau ușor – răspunsul corect este F (fals)

Barbu Delavrancea avea ochii albaștri – răspunsul corect este F (fals)

Alexandru Vlahuță și Barbu Delavrancea aveau simțul umorului – răspunsul corect este A (avedărat).

6. Transcrie, din secvența următoare, două figuri de stil, pe care le vei preciza. Aici figurile de stil sunt: „fâlfâit greu”, „țipete sinistre” și „aripă moale” - epitete; „țipete ca niște bocete” - comparație 

7. Prezintă în minimum 30 de cuvinte, un element de conținut comun celor două texte date, valorificând câte o secvență relevantă din fiecare text. – Aici, elementul de conținut comun ester prezența unui câine.

8. Credeți că e plăcut să îți petreci vacanța în compania prieteniilor? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul doi. Aici elevii au avut de făcut o compunere în care să respecte formatul: „Da, cred că..., Astfel... De exemplu, în textul 2...”.

9. Asociază fragmentul din opera „Cireșarii”, de Constantin Ghiriță, cu un alt text literar studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară, prezentând, în 50 - 100 de cuvinte, o valoare comună, prin referire la câte o secvență relevantă din fiecare text. Aici elevii ar fi putut face asocieri cu „Inocenții,” de Ioana Părvulescu, „O vară cu Isidor”, de Veronica D. Niculescu sau cu „Dumbrava minunată”, de M. Sadoveanu. 

B.

1. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Conțin diftong ambele cuvinte din seria: răspunsul corect este: d) ceai, mângâiere - diftongii sunt „ai” din ceai și „ie” din mângâiere;

2. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Seria care cuprinde doar cuvinte derivate cu sufix diminutival este: răspunsul corect este a)  - „căsuțele”, „boțișorul”;

3. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Sunt omonime ambele cuvinte din seria – răspunsul corect este - d) „părul”;

4. Scrie în casetă litera corespunzătoare răspunsului corect. Sensul secvenței subliniate în enunțul „Strgându-și din când în când numele, porni în goană” – răspunsul corect este d) „uneori”;

5. Selectează, din fragmentul următor, trei verbe la moduri diferite, pe care le vei preciza: răspunsul corect este „aș mânca” – condițional optativ; „am terminat” – indicativ și „să dau” – conjunctiv.

6. Alcătuiește un enunț aservativ, în care verbul la infinitiv „a avea” să fie atribut (1) și o propoziție negativă, în care substantivul „expediție” să fie complement prepozițional. Un astfel de enunț este: „Dorința de a avea cărți era mare” – atribut și „Nu mă gândesc la expediția aceasta” - complement prepozițional.

7. Transcrie propozițiile subordonate din fraza următoare, precizând felul acestora: „Atras de jocul cireșarilor, începu și el să strige cât îl țineau puterile”. Subordonatele sunt: „să strice” – CD și „cât îl țineau puterile” - CM.

8. Scrie, în spațiile libere, forma corectă a cuvintelor subliniate din următorul enunț, reprezentând mesajul unui iubitor al naturii.

Forma corectă a cuvintelor este: „să descrii”, „complecși”, „negri”, „ai”, „întâlnite” și „membrii”.  

Subiectul II

Elevii au avut de scris o compunere de minim 150 de cuvinte prin care să-l descrie pe TIC, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

Au trebuit să fie atenți la conținutul și redactarea compunerii. Textul trebuie să fie coerent, clar în idei, să existe proprietatea termenilor, să fie scris corect gramatical, să se respecte punctuația și să fie lizibil. 

Notă* 

Au fost publicate baremele de corectare pe subiecte.edu.ro. 

Puteți verifica baremul și punctajele pentru fiecare subiect în parte AICI, AICI, AICI și AICI

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Crisa

Acum 4 săptămâni

Multe greșeli în redactarea articolului. Mai bine corectați -le!
Raspunde

@Crisa

Acum 4 săptămâni

Ii asteptam la evaluare!

Raspunde

Nonick

Acum 4 săptămâni

Ar fi de mare folos dacă unii jurnaliști de la această publicație (nu zic cine, dar mai ales cel cu inițialele T. D.) ar rezolva subiectul acesta, în special partea cu vulpea sărmană: Nu-ți este uşor să descri/ să descrii (1) în termeni complexi/complecsi (2) ochii negri / negrii (3). rugători ai/a-i (4) vulpii sărmane întâlnită / întâlnite (5) la marginea pădurii, într-o capcană, de către membri/membrii (6) echipei de căutare.

Raspunde

Un om

Acum 4 săptămâni

"Credeți că e plăcut să îți petreci vacanța în compania prieteniilor? " PRIETENIILOR ?? Incredibil... pur și simplu este ""prietenilor" .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus