Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

BAC 2024: Pentru elevii sibieni proba considerată „de foc” a fost ușoară. „A picat ceva la care te-ai fi descurcat și dacă nu te-ai axat foarte mult pe română”

BAC 2024: Pentru elevii sibieni proba considerată „de foc” a fost ușoară. „A picat ceva la care te-ai fi descurcat și dacă nu te-ai axat foarte mult pe română”

2.427 de elevi au susținut luni, în prima zi a lunii lui cuptor, prima probă scrisă a Bacalaureatului, sesiunea de vară. De fapt, proba la Limba și literatura română este considerată de mulți elevi „proba de foc” a acestui examen. Chiar dacă au fost emoții, până la urmă subiectele au fost ușoare, o parte dintre elevi ieșind chiuind din examen.

Patrick a fost unul dintre primii elevi care au ieșit de la centrul de examen pregătit la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. A traversat strada și s-a așezat pe un gard din fața școlii în care tocmai susținuse prima probă scrisă a așa-zisului examen a maturității.

Citește și: Subiectele de la Bacalaureat rezolvate de un profesor de română din Sibiu: „Examenul a fost mediu ca grad de dificultate, foarte ofertant pentru umaniști”

„A fost bine. Mă bucur că a picat de data aceasta Moara cu Noroc. Cu toții ne așteptam să pice opere sau noțiuni pe care nu ne-am axat foarte mult în timpul anului. De exemplu Iona (n.r. o parabolă dramatică cu un singur personaj scrisă de dramaturgul și poetul român Marin Sorescu) sau orice de la Nichita Stănescu sau cum e Leoaică tânără, iubirea. Eram cu toții înfricoșați că va fi ceva de genul acesta și nu vom lua note bune, dar, din fericire, a picat ceva la care te-ai fi descurcat și dacă nu te-ai axat foarte mult pe română. Sigur notele vor fi bune anul acesta, zic eu. Nu a fost mai nimic care să ridice probleme. La subiectul 1 B (n.r. la acest subiect au avut de redactat un text în care să argumenteze dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării), să spunem că a fost puțin greu de interpretat din text pentru că acolo trebuie să te referi și la răspunsul din text și la experiența personală. Poate pentru unii a fost greu. Eu sper că am spus bine acolo. Mă aștept la o notă peste”, spune băiatul.

Robert (foto stânga) și Patrick (foto dreapta)

Patrick a terminat mate-info la Colegiul Lazăr. S-a decis ca după terminarea liceului să urmeze Facultatea de Inginerie de la Sibiu, chiar dacă a avut în gând și Clujul.

„Ieși cu aceeași diplomă din ambele facultăți așa că am decis că e mai bine să rămân acasă.”

Băiatul nu se va putea relaxa după terminarea Bacalaureatului, dar spune că munca depusă nu va mai fi chiar așa intensă.

„De o lună de zile stau numai în casă de m-am bronzat doar la lumina monitorului”, spune râzând.

Pentru restul probelor nu mai are emoții. Româna a fost proba de foc.  

Tot ușor i s-a părut și lui Robert, coleg de clasă cu Patrick. Băieții au șanse să rămână împreună și la facultate pentru că și Robert alege Ingineria din Sibiu, dar spune că va încerca și la Cluj, la Universitatea Tehnică (UTCN), la Calculatoare.

Nicoleta și Mădălina s-au întâlnit să vorbească chiar la poarta colegiului. În acest centru de examen au susținut probele elevii de la Lazăr, dar și cei de la Colegiul Brukenthal, marea lor majoritate terminând un profil real.

Fetele spun și ele că nu a fost un examen greu.

„A fost ușor. A picat Moara cu noroc. Chiar dacă nu ne așteptam la o astfel de operă tot am învățat-o. Printre favoriți aveam Luceafărul sau Moromeții, dar chiar și cu subiectele de azi a fost ușor tot”, spune Nicoleta.  

Ea își dorește să meargă la București, la Academia de Studii Economice (ASE). Va fi unul dintre elevii care, după terminarea examenului de BAC, va putea să se bucure de vacanță pentru că admiterea ei la facultate va consta doar într-un eseu motivațional.

„Voi merge la mare, la ștrand, unde prind prima dată. Am de gând ca ai mei să nu mă mai vadă o săptămână acasă”, spune fata.

Mădălina în schimb, va trebui să se pregătească pentru că ea își dorește să urmeze Facultatea de Medicină.

Și pentru cei de la uman a fost ușor

Elevii Colegiului Goga au susținut proba probă scrisă la română a Colegiul Textil „Cibinium”, acolo unde a fost organizat un centru de examen. Aici elevii ieșeau chiuind din examen. „Băi, ce ușor a fost!”

Ingrid și George au terminat amândoi un profil uman. Subiectele lor au fost asemănătoare cu cele date de colegii de la real. Doar subiectul III a fost diferit.

„Noi am avut particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată, Moara cu Noroc. Mi s-au părut ușoare, sincer. Notațiile autorului la subiectul al doilea. Sper să fi făcut bine compunerea de la subiectul B, acolo unde am avut de spus dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării. Doar aici am emoții”, spune Ingrid.

„Jumătate din acest subiect este opinia noastră argumentată, iar jumătate trebuie să ne folosim de textul dat de ei”, spune și George.

George

Ingrid își dorește să ajungă la Facultatea de medicină din Sibiu, la specializarea asistență medicală generală așa că, după Bacalaureat, se va pregăti pentru admitere, iar George nu s-a decis încă dacă va opta pentru Management Economic la facultatea din Vâlcea, ori pentru Politehnica din București.

Așteaptă să termine cu Bacalaureatul, apoi va lua o decizie. Ambii elevi spun că doar la română au avut emoții.

„După română nu mai am emoții la nimic. Poate foarte puțin la istorie”, spune zâmbind George.

Elevii din ani terminali vor continua Bacalaureatul cu proba scrisă la matematică sau istorie care va fi susținută marți, 2 iulie, cu cea la alegere a profilului și a specializării (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie) care va fi susținută joi, 4 iulie și cu cea la limba și literatura maternă de vineri, 5 iulie.

Primele rezultate se afișează luni, 8 iulie, iar cele finale, vineri, 12 iulie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6418

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Maricica

Acum 3 săptămâni

Băiatul în cămașă a descoperit penseta.
Raspunde

???

Acum 1 săptămână

Da-da,a fost ușor: "Moara cu noroc" și pe urmă a plouat cu contestații la romana. După ce că nu citesc, mai au și pretenții la note mari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus