Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
20°C

Sărbătoare dublă la Gura Râului: Bujorul de munte a împlinit 20 de ani, iar Cindrelul – Junii Sibiu au dansat pentru cei 80 de ani „Acest festival nu are voie să se oprească aici”

Sărbătoare dublă la Gura Râului: Bujorul de munte a împlinit 20 de ani, iar Cindrelul – Junii Sibiu au dansat pentru cei 80 de ani „Acest festival nu are voie să se oprească aici”

Sărbătoare mare a cuprins Gura Râului la finele săptămânii, când în cadrul celei de-a 20-a ediții a festivalului Bujorul de munte, pe scenă au urcat Junii Sibiului, care împlinesc 80 de ani.

„Poate nu întâmplător, Dumnezeu a vrut ca sărbătoarea de 20 de ani a Bujorului de munte să coincidă cu cea a Junilor Sibiului, care acum 80 de ani au fost înființați aici, la Gura Râului, de către consăteanul nostru, Ioan Macrea, marele coregraf. Este cel mai vechi ansamblu folcloric profesionist din România. Am primit întrebări și ieri și azi, dacă acest festival va continua, cu siguranță vă spun că da. Acest festival nu are voie să se oprească aici”, a spus primarul Gheorghe Călin, în deschiderea celei de-a doua zi a festivalului. Pe scenă au urcat spre a fi expuși publicului iubitor de tradiții și oficialități județene, precum prefectul și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean.

Primarul Gheorghe Călin

Spectatorii festivalului organizat sub barajul de la Gura Râului au urmărit și un scurt documentar despre istoria ansamblului Cindrelul – Junii Sibiului. „Vorbim, poate, de cel mai important ambasador cultural al României, pornit de aici, în 1944, cu acest nume extraordinar, legat de un obicei special al zonei Gura Râului: Ceata Junilor, cetele de feciori, un obicei despre care am vorbit în atâtea rânduri. Este un obicei cu totul și cu totul special: dacă în alte zone etnografice se colindă cântând, aici se colindă jucând. Și cred că vorbim de un obicei ancestral, acesta de respect față de joc, aici, la Gura Râului”, a continuat prezentatoarea Iuliana Tudor. Jocul Junilor a fost, de altfel, dansul care a și deschis cea de-a doua zi de spectacole de pe scena Bujorului de munte.

Scenă pe care au mai urcat și ansamblul folcloric „Bujorul de Munte”, format din copii şi tineri din comună, ansamblurile folclorice „Ceata Junilor” și „Veteranii Junilor Sibiului”, alături de interpreți de muzică populară mult îndrăgiți.

Un eveniment special a fost concertul extraordinar „Paul Surugiu – Fuego și Junii Sibiului”, în cadrul căruia momentele coregrafice s-au împletit cu interpretările unor interpreți de muzică populară îndelung aplaudați: Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Răzvan Năstăsescu, Traian Stoiță, Oana Tomoiagă, Ștefania Narenji, Sînziana Ștefan, Ioana Ștefan, Florin Boita, Liliana Laichici, Maria Butilă, Aurora și Săndel Mihai și Adrian Neamțu. 

„Junii Sibiului sunt povestea minunată care a dat mereu sens vieții mele. M-am născut și am crescut într-o familie în care jocul popular românesc a fost pus la loc de cinste, alături de costumele populare, cântecele din popor și dragostea pentru tot ce înseamnă satul românesc. Sunt mândră că și acum, la cei 80 de ani de existență a Junilor, Dumnezeu rânduiește să fiu sănătoasă, în mijlocul unor oameni minunați și să păstoresc această familie mare, de oameni talentați și dăruiți. Și că îi putem sărbători aici, la Gura Râului, locul binecuvântat de Dumnezeu, locul în care a început frumoasa poveste a Junilor Sibiului, ducând astfel mai departe visul tatălui meu" , a transmis Silvia Macrea, managerul Centrului județean „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Nelipsit de pe scena din Gura Râului a fost și Cristian Pomohaci, fostul preot care a scăpat de acuzația de pedofilie după ce s-au prescris faptele.

Înregistrarea video a celei de-a doua zile a festivalului Bujorul de munte de la Gura Râului poate fi urmărită aici

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Unul

Acum 2 săptămâni

Nu-i cam târziu pe pentru bujor? Sau așa e în fiecare an festivalul ăsta, în reluare? Oricum, dacă Primăria gua î se ocupau și să nu mai devasteze "turiștii" bujorul de munte pe Cindrel, chiar puteau să-l sărbătorească. Așa seamănă mai mult a parastas.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus