Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Moldovenii trec Prutul: Consiliul Județean Sibiu pregătește o sărbătoare a culturii, folclorului și meșteșugurilor din Republica Moldova

Moldovenii trec Prutul: Consiliul Județean Sibiu pregătește o sărbătoare a culturii, folclorului și meșteșugurilor din Republica Moldova

Vineri, 12 iulie ac, „Junii Sibiului” se vor „duela” cu invitații moldoveni într-un spectacol cu acces gratuit

„Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” este proiectul prin care Consiliul Județean Sibiu continuă să promoveze schimbul de bune practici din domeniul culturii și tradițiilor dintre Județul Sibiu și Raioanele Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca din Republica Moldova.

Finanțarea proiectului a fost obținută de către Consiliul Județean Sibiu de la Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), valoarea acesteia fiind de 480.000 lei, la care se adaugă o contribuție proprie a administrației județene în cuantum de 9.600 lei. 

Ajuns la a doua ediție, proiectul se va derula pe perioadă de 4 luni, timp în care vor fi realizate câte două vizite de studiu în cele două țări, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale, dar și spectacole de dansuri și muzică populară.

Astfel, timp de patru zile, între 11 și 14 iulie ac, o delegație de 130 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din Raioanele Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca, se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”, derulat ca parte a proiectului amintit.

Activitățile cu public vor debuta vineri, 12 iulie ac, orele 10,00, la Casa Artelor din Piața Mică a Sibiului, oaspeții moldoveni purtând afla modul prin care Muzeul Astra conservă și promovează meșteșugurile tradiționale, asigurând totodată formarea profesională și certificarea meșterilor. 

Începând cu ora 12,30, pe strada Nicolae Bălcescu va avea loc o paradă a ansamblurilor populare din Republica Moldova, publicul fiind invitat să urmărească și să încurajeze evoluția acestora.

Între orele 10.00 – 17.00, în fața Casei Artelor, meșteri și producători locali moldoveni vor face demonstrații ale îndemânării în confecționarea obiectelor de decor și vor comercializa diverse bunătăți de peste Prut: ceai de trandafir, miere cu cătină, ghimbir sau zmeură, ulei din nuci, vinuri, fructe uscate și multe altele. 

Iubitorii folclorului autentic sunt așteptați, vineri seara, la spectacolul „Sfântă ni-i vatra!”, organizat la Centrul Cultural „Ion  Besoiu”, unde vor putea urmări un veritabil „duel” cultural între dansatorii de la „Junii Sibiului” și cei ai ansamblurilor „Cimbrișor”, „Baștina”, „Lozioara”, „Basarabia” și „Plai de Dor” din Republica Moldova. De asemenea, vor fi susținute recitaluri de muzică populară moldovenească de către Semion Lungu, Victor Ciobanu și Alexandru Biță. 

Accesul publicului este liber, iar spectacolul se va desfășura în intervalul 18.00 – 20.30.

Ziua de sâmbătă, 13 iulie ac, este rezervată schimbului de bune practici în domeniile managementului cultural și al administrației publice, fiind organizate dezbateri și tururi informative la Biblioteca Județeană „Astra” și la Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, unde va continua și târgul producătorilor moldoveni.

Încă din anul 2017, Județul Sibiu are încheiat un Acord de colaborare cu Raionul Dondușeni, care a permis o mai bună cunoaștere a culturii și tradițiilor fiecărei părți, dar și extinderea legăturilor de colaborare cu Raioanele Criuleni, Strășeni și Soroca. 

„Am convingerea că aici, în județul Sibiu, oaspeții moldoveni vor fi ca acasă, așa cum și noi, românii, atunci când trecem Prutul simțim că pășim din România, în ...România. Îi invit pe sibieni, și nu numai, să le fie alături artiștilor moldoveni, căutând acele lucruri care ne unesc”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

AGENDA CU PUBLIC A FESTIVALULUI „SFÂNTĂ NI-I VATRA!” DIN CADRUL PROIECTULUI „TREI CULORI ȘI-O SINGURĂ CREDINȚĂ: ROMÂNEASCĂ”

VINERI, 12 IULIE 2023

- 09.45 - 10.00 – primirea invitaților  Casa Artelor 

- 10.00 - 10.30 – discursuri oficialități 

- 10.30 - 11.00 – prezentare proiect - TREI CULORI ȘI-O SINGURĂ CREDINȚĂ: ROMÂNEASCĂ

- 11.00 - 11.30 – prezentare proiect Casa artelor (meșteșuguri tradiționale, certificare, formare) 

- 11.30 - 11.45 – vizită expoziție

- 12.00 – 12.30 - declarații de presă 

- 12.30 - 13.00 – parada colectivelor artistice în Centrul istoric al Sibiului – str. N. Bălcescu

- 18.00 - 20.30 – FESTIVALUL SFÂNTĂ NI-I VATRA! – Centrul Cultural Ion Besoiu 

 

*10.00 - 17.00 – Expoziție meșteri/artizani/producători din Republica Moldova la Casa Artelor din centrul Sibiului

 

Sâmbătă, 13 IULIE 2024

- 9.30 - 10.00 – primirea invitaților Biblioteca Județeană ASTRA

- 10.00 – 11.15 – seminar – Bune practici în management cultural şi administrația publică

- 11.30 – 12.00  - tur ghidat în centrul Sibiului

- 12.00 - 13.30 – timp liber in Centrul istoric al Sibiului

- 16.00 – 18.00 -  tur ghidat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului al CNM Astra Sibiu şi expoziție

- 18.00 – 22.00 – timp liber în Muzeul în aer liber, Festival VinFest (concert Vunk) sau concert Filarmonica

*10.00 – 14.00 – colectivele artistice vor susține animații culturale în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului al CNM ASTRA Sibiu

*10.00 – 18.00 – expoziție meșteri/ artizani/ producători în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului al CNM Astra Sibiu

Partenerii Consiliului Județean Sibiu în derularea proiectului sunt: Consiliile Raionale Dondușeni, Criuleni și Strășeni, Grupul de Acțiune Locală Plaiul Codrilor, A.O. Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, Teatrul „Veniamin Apostol” din Raionul Soroca, Grupurile de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului și Țara Oltului, instituțiile județene de cultură din Județul Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 908

Comentarii

1 comentarii

Unul

Acum 2 săptămâni

9600 de lei! Atâta contribuție are Consiliul Județean Sibiu pentru legătura culturală a Sibiului cu românii din Republica Moldova! Ce antiromâni, spurcați și ticăloși! "Autoritățile publice" cheltuie mai mulți bani publici cu persecuția vrăjitoarelor din Transilvania și cu bazarul de Crăciun! Iar pentru majoritatea oamenilor, care sunt etnici români, nu au decât 9600 de lei! Asta ca să nu mai spun nimic de cârpirea aeroportului falimentar cu 64 de milioane de euro, aeroport pe care se plimbă mercenarii români care au luat locul mercenarilor ruși Wagner în Congo! Se mai îndoiește cineva că Sibiul, cel puțin, este condus de la Kremlin, prin fufe, KGB iști și succesori de naziști, în dauna interesului legitim al majorității românilor? Da, poleiesc jaful și trădarea cu multiculturalism și europenism. Dar ei sunt antiromânii clepto-nazi-bolsevici cei mai periculoși!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus