Ediția a 17-a a adus pe scena din Piața Mare cel mai mare nume de formație care a concertat, până în prezent, în Sibiu: americanii de la Korn. Acesta este contextul în care ARTmania de anul acesta a doborât recordurile la prezență și euforie.
A fost un sfârșit de săptămână care a zguduit centrul Sibiului. A fost o ediție în care ARTmania a schimbat ușor direcția, principalele nume invitate în cadrul celui mai longeviv festival rock din țara noastră excelând în zona nu metal, metal și black-metal. Asta alături de „tradiționalele” rif-uri de rock progresiv cu care ARTmania făcut istorie în Sibiu începând cu 2006.
25.000 de participanți în cele trei zile de festival, 14 concerte, o zi de sâmbătă „sold-out” și peste 100 de voluntari sunt numerele ediției care s-a încheiat duminică seara.
„Cu-cu-ruz”
Ca la fiecare ediție ARTmania, organizarea a fost una exemplară. De la acces, la cozile la bere sau la standurile librăriei Cărturești, la sistemul de concerte pe două scene în Piața Mare - astfel încât între concerte să fie timpi cât mai scurți – și până la sonorizare, experiența ARTmania a rămas una cât se poate de plăcută.
Formația cap-de-afiș al festivalului – americanii de la Korn - a împlinit 30 de ani de activitate anul acesta. Trupeții au amintit aniversarea și în timpul concertului, însă fanii au „ratat” momentul și nu le-au cântat la mulți ani. Au fost însă cât se poate de euforici în ziua în care Piața Mare și-a atins capacitatea: ziua de sâmbătă a fost sold-out (biletele pentru această zi ajungând înainte de epuizare la 600 de lei).
Și nici nu aveau cum a fi altcumva decât euforic publicul de la ARTmania: în fața lor, pe o scenă pe care s-a văzut că le place să cânte, vocalistul Jonathan Davis și-a condus colegii de trupă într-o dezlănțuire printre cele mai bune piese care i-au consacrat. Aflați în turneu european de promovare a celui mai recent album, „Requiem”, cei de la Korn n-au „sărit” peste piese care au dus la extaz mii de spectatori: Good God, ADIDAS, Blind, Here to Stay, Somebody Someonee sau Freak on a Leash-ul care a încheiat seara vor fi re-fredonate multe zile de acum încolo de către cei care au participat.
Amuzantele scandări făcute înaintea concertului („Pă-pu-șoi” sau „Cu-cu-ruz”, aluzie la numele trupei „corn” – porumb) au fost răsplătite de americani cu „inserții” din We will rock you (Queen) în timpul piesei lor, Coming Undone, sau cu demențialele riff-uri din One-ul celor de la Metallica, inserate în prima piesă de la bis, Shoots and Ladders.
Concertul celor de la Korn a fost precedat de canadienii de la Spiritbox, o trupă tare apreciată mai ales de noile generații, apreciere care a adus o nominalizare la premile Grammy din acest an.
Igorrr
Una dintre cele mai interesante apariții pe scena de la Sibiu (pentru că prin țara noastră a mai avut concerte) este cea a francezului Gautier Serre, cu numele de scenă Igorrr. La 40 de ani, pianistul, bateristul și chitaristul francez a produs pe scenă un surprinzător de puternic amestec de heavy metal, muzică electronică și voci de operă al cărui efect s-a simțit instantaneu în public: mosh pit, wall of death, circle of death și ce alte denumiri vor mai fi având zbenguielile eliberatoare de energie ale publicului, cu toate au fost abordate până la epuizare, într-o frenezie colectivă.
Festivalul ARTmania a însemnat o experiență cât se poate de complexă. Completată cu numeroase alte trupe – pornind de la sibienii de la Alpha Q și continuând cu The Flower Kings, Borlnagar, Satyricon, Lavina, Taine sau Awake the Demons -, ediția ARTmania din acest an a însemnat și vizite gratuite la muzee în baza brățării, reduceri de 50% la expozițiile de artă, ateliere i jocuri interactive pentru copii și adulți sau proiecții de documentar.
Un experiment interesant în seara de sâmbătă a fost „ARTmania in Context”, o serie de proiecții inedite, generate de instalații multimedia, dansatori și acrobați. Experimentul a fost programat, însă, chiar înaintea concertului celor de la Korn: motiv pentru care întreaga piață se îngrămădea puhoi înspre scena mare și nu înspre cea mică, unde avea loc spectacolul a cărei grafică a purtat semnătura lui Dan Perjovschi.
Ziua de duminică a stat sub semnul "ARTmania in Context" și a reunit muzica și colaborările interdisciplinare. Această zi de festival a adus în fața fanilor pe scena Casei Altemberger - Muzeul de Istorie a Muzeului Național Brukenthal, pe Alternosfera, Revolter, Denorm și SPD.
Cea de-a 18-a ediție a ARTmania Festival va avea loc în perioada 25 – 26 iulie 2025, abonamente pentru ediția 2025 a Festivalului ARTmania fiind deja disponibile, pentru vânzare, la preț special, pe artmaniafestival.ro
Sursa foto: ARTmania
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cucuruz papusoi senzatie piata , artmania korn , korn sibiu , artmania 2024 , artmania sibiu , foto , video
Vizualizari: 7753
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 10 ore
Vlad christian
Acum 11 ore
Victor
Acum 11 ore
Steve
Acum 11 ore
Gabytza Gabor