Ședință tensionată în Consiliul Local Cristian, unde viceprimarul a părăsit sala după ce a vrut să arunce cu o sticlă cu apă după fostul secretar al comunei și a înjurat cu obidă. Ședința a continuat cu acuzații grave referitoare la rectificarea bugetului fără votul majorității consilierilor și cu situația unor terenuri cu proprietar neidentificat. Pe unul din aceste terenuri primarul are un lac și o casă (vezi foto) care nu apar în declarația de avere.
Ședința extraordinară a Consiliului local din Cristian de luni dimineața a început fără președinte de ședință - acesta a lipsit fără un motiv cunoscut de majoritatea și fără să răspundă la telefon, la apelul făcut „de pe speaker” de către primarul Ioan Seuchea.
Absența lui Claudiu Dodoc, președintele de ședință, a devenit un detaliu relevant în contextul petiției depusă de fostul secretar al Primăriei, Claudiu Ștefan. Acesta a venit la ședința deliberativului local din Cristian să întrebe despre situația unui proiect de rectificare bugetară, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței trecute. Potrivit fostului secretar, rezultatul votului de la ședința trecută a fost indecis, din moment ce au fost șase voturi „pentru” și șase „împotrivă”. Cu toate acestea, pe site-ul Primăriei Cristian proiectul apare ca fiind adoptat. „Am vorbit cu domnul Dodoc care a spus că nu își însușește semnătura de pe acea hotărâre și că este vorba de un fals”, a acuzat fostul secretar.
Hotărârea a fost deja transmisă Instituției Prefectului pentru controlul de legalitate. Mizele respectivei rectificări bugetare ar fi alocarea a 50.000 de lei pentru plata unor contracte cu avocați, dar și a altor 50.000 de lei pentru întocmirea Strategiei de dezvoltare a comunei.
Primarul Ioan Seuchea l-a contrazis pe fostul secretar, susținând că votul nu a fost de 6 la 6, ci de 7 la 5. Și că tocmai Claudiu Dodoc, președintele de ședință, ar fi cel care a votat „pentru” și nu „împotrivă”. „A fost lângă mine și a votat «pentru». S-a auzit și pe înregistrarea ședinței. Domnul Dodoc a votat «pentru», era lângă mine, nu mă face pe mine mincinos! Domnul Dodoc să îmi spună în față că nu a votat «pentru»”, a replicat Ioan Seuchea.
Intervențiile fostului secretar l-au iritat cel mai mult, însă, pe Dumitru Părian, viceprimarul PNL al comunei. După câteva schimburi acide pe subiectul intervențiilor pe care Claudiu Ștefan le făcea în timpul ședinței, tonul vocilor a crescut, iar viceprimarul s-a ridicat din scaun, a apucat o sticlă de apă de pe masa de ședințe, ridicând-o și gesticulând ca și când ar fi vrut să o arunce înspre fostul secretar. S-a oprit din demers, s-a lăsat înapoi în scaun și a înjurat cu patimă: „P... mă-tii de ț... borât”. După scurt timp, viceprimarul s-a ridicat și a părăsit ședința, alături de un alt consilier local. Dumitru Părian nu a mai răspuns ulterior la telefon, pentru a da detalii despre reacțiile sale.
Dumitru Părian, viceprimarul comunei Cristian
Consultă aici hotărârea referitoare la rectificarea bugetară a comunei Cristian
Casa cu lac a primarului. Și terenurile cu proprietar neidentificat
Mult mai grave au fost, însă, acuzațiile care au apărut la ultimul proiect al ordinii de zi, „privind aprobarea evaluării terenurilor aparținând domeniului privat al comunei Cristian în vederea închirierii/vânzării/concesionării acestora”.
Este vorba de o listă cu 30 de terenuri aflate pe diferite străzi din comună, cu suprafețe de până la 2.100 de mp, care au fost identificate ca fiind „fără proprietar” în urma operațiunii de cadastrare generală a terenurilor din Cristian. În realitate, o parte din aceste terenuri sunt folosite drept grădini de către mai mulți locuitori ai comunei. Iar ultimul teren de pe respectiva listă, cu o suprafață de 776 de metri pătrați se regăsește într-o împrejmuire care include casa de vacanță a primarului Ioan Seuchea. Casă ridicată pe malul unui mic lac amenajat la baza dealului pe care a fost prelungită pista Aeroportului internațional Sibiu și înspre care comuna Cristian tocmai asfaltează drumul.
De la bun început, consilierii locali din partea USR s-au opus acestui proiect și au arătat că, potrivit legislației în vigoare, terenurile care au fost înscrise în cartea funciară ca având proprietar neidentificat vor putea fi valorificate de către administrație abia după trei ani de la această operațiune, timp în care să nu fie generat niciun litigiu. Primarul i-a contrazis, susținând că „aceste terenuri se pot închiria sau vinde și se pot aduce bani la buget”. „Treaba aceasta a fost semnalată și de Curtea de Conturi, că sunt terenuri care pot aduce bani la buget. Treaba voastră, dacă nu votați, voi plătiți”, a replicat primarul, arătând că ideea inițierii acestui proiect este atragerea de fonduri la bugetul comunei.
În discuții a intervenit și fostul secretar, Claudiu Ștefan, care a atras atenția asupra ultimului teren din anexa proiectului, un teren de 776 de mp, din categoria fânețelor. „Este o parcelă de teren care e chiar la Vila Lac a dumneavoastră. Un teren luat cu japca pentru casa dumneavoastră”, a acuzat Claudiu Ștefan.
Casa despre care Ioan Seuchea spune că e locul lui de vacanță, dar care nu apare în declarația de avere
După cum reiese din documente, parcela înscrisă anul trecut în cartea funciară sub numărul 118801 și aflată acum pe anexa proiectului de hotărâre se suprapune peste o parte din terenul împrejmuit pe care este amenajat un lac, o casă pe malul acestuia și un adăpost pe limba de pământ care atinge mijlocul luciului apei. Cei 776 de mp „cu proprietar neidentificat” se suprapun peste o parte din luciul apei și peste mare parte din drumul de acces în proprietate.
În urma discuțiilor, proiectul respectiv nu a fost adoptat.
Primarul: „Eu vreau să-l cumpăr”
Ulterior ședinței, primarul Ioan Seuchea a declarat pentru cititorii Turnul Sfatului că acuzațiile referitoare la „terenul luat cu japca” nu sunt reale.
Ioan Seuchea, primarul comunei Cristian, și președintele Klaus Iohannis
„Înainte de a fi eu primar, înainte de 2000, mi-am făcut un mic lac, iar pe malul acestuia am construit o cabană de lemn. Care s-a deteriorat, iar în locul ei am ridicat o vilă... o vilă, o casă de vacanță, ca să îi zic așa, cu autorizație și tot ce trebuie, înscrisă în cartea funciară. Am și împrejmuit proprietatea. Acum, când s-a făcut Cadastrul general al comunei, firma care l-a realizat a venit că ar fi cu 700 și ceva de metri pătrați în plus acolo. Dar, din alte terenuri, îmi lipsesc mai bine de 2.000 de metri pătrați, mă rog. Eu vreau să intru în legalitate și să cumpăr acel teren. Și tocmai de aceea am zis să evaluăm terenurile care la cadastrarea generală au fost identificate ca fiind fără proprietar, pentru a le putea închiria, vinde sau concesiona. Oricum, nu sunt doar aceste 30 de terenuri de azi (cele din anexa proiectului respins în cursul dimineții de luni – n.r.). Mai sunt sute de terenuri care nu au fost în cartea funciară și, prin urmare, până acum nu au generat venituri pentru comună. Și acum, după cadastrarea generală, am zis să le evaluăm, am primit o ofertă de la un evaluator de 400 de lei pentru fiecare teren. Asta e realitatea”, a spus Seuchea pentru cititorii Turnul Sfatului.
Foto principală: Google Earth
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6090
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Sdfsd
Acum 5 ore
Hermannstädter
Acum 5 ore
Simona
Acum 5 ore
Rammstein
Acum 5 ore
Rammstein