Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
26°C

Magazin sibian la 13 kilometri de Domul din Milano: brânză din Jina, carne de la Samaria. Telemeaua de oaie se vinde cu 17 euro / kg

Magazin sibian la 13 kilometri de Domul din Milano: brânză din Jina, carne de la Samaria. Telemeaua de oaie se vinde cu 17 euro / kg

Sibiu Freschi. Prodotti Tradizionali di alta qualità. Un antreprenor a deschis de câțiva ani în nordul Italiei, în apropiere de Milano, două magazine în care se vând cu preponderență produse din Sibiu. Are rude aici, în Transilvania, a găsit deschidere la o afacere locală și la câțiva ciobani din Mărginime. Așa că de două ori pe săptămână duce în Italia marfă din Sibiu.

”Sibiu e un brand bun, care vinde. Am dat numele magazinului Sibiu și datorită acestui lucru. Produsele de aici sunt cunoscute în toată țara, telemeaua de Sibiu, brânza, nu au nevoie de reclamă. Cu asta am început prima oară, produse de Sibiu, iar asta ne-a ajutat”, explică Vasile, managerul celor două magazine.

99% dintre cumpărători sunt români stabiliți în zona Milano

Magazinele se află în localitățile Brughero, între Bergamo și Milano, și Cinisello Balsamo, în nordul orașului Milano, la 13 kilometri de Dom, centrul metropolei.

”Noi aducem marfă de două ori pe săptămână, în fiecare miercuri și vineri ajunge mașina din Sibiu. Avem o firmă de transport, care ne ajută la aprovizionare”, ne explică managerul.

 El spune 99% dintre cumpărători sunt români stabiliți în zona Milano, doar 1% din cei care cumpără de aici fiind italieni.

”Italieni sunt foarte puțini, intră la noi doar din curiozitate. Mai puțin de 1% din clienții noștri sunt italieni”, explică el.

Vasile susține că prețurile practicate aici sunt aproape duble față de prețul de achiziție, iar asta din mai multe motive. În primul rând, susține el, trebuie acoperit transportul, sunt peste 1.500 de kilometri între Sibiu și Milano. În al doilea rând, nu există aici o clientelă atât de numeroasă, astfel că nu are un rulaj al produselor atât de mare, încât să poată să scadă din preț.

”Suntem un magazin doar cu produse românești, sunt produse proaspete, multe dintre ele. Am făcut la început multă publicitate și de aici a plecat totul. Marfa e mereu proaspătă, așa s-a dus vorba. Oamenii sunt mulțumiți de marfa noastră.

Prețurile noastre sunt aproape duble față de prețul de achiziție, așa era la început. Apoi am tăiat și noi din adaosul nostru, pentru că și aici a scăzut puterea de cumpărare. În plus,  avem șase vânzătoare și magazinele sunt costisitoare. Noi efectiv nu ne permitem să vindem cu un adaos mic. Volumul de clienți este și el mic, nu suntem în România, să avem 3.000 de persoane lângă noi. La noi se vinde totuși limitat, nu avem un rulaj mare, astfel încât să ne permitem să avem un adaos mic”, explică managerul.

Prețurile sunt însă comparabile cu cele practicate, online, cel puțin, de mai multe magazine din țară. Am luat pentru exemplificare brânza de burduf, un produs tipic sibian, consumat de foarte mulți români.

Carne de la Samaria, brânzeturi din Jina

Proprietarii magazinului Sibiu din Italia susțin că cea mai mare parte din marfă e adusă chiar din județul nostru.

”Am mai și schimbat producătorii, dar câțiva au rămas aceiași de-a lungul anilor. Mare parte de produsele din carne sunt aduse de la Samaria. Avem rude în Sibiu și știam că sunt mai naturale, mai proaspete. Îi cunosc pe patroni și sunt oameni ca lumea care te poți baza, nu avem probleme cu ei.

Brânzeturile le aducem din Jina. Sunt la fel, oameni cu care ne știm de mult timp și știm ce fel de produse au”, spune proprietarul magazinului.

Produsele Samaria sunt pe piața din Sibiu de 24 de ani și le merge din ce în ce mai bine. Proprietarii sunt din satul Presaca din localitatea sibiană Păuca,  și, la câțiva ani după căsătorie, prin `93, Samoilă a plecat în Germania, unde a lucrat ca măcelar. După aproape doi ani, cu banii strânși, și-au luat un apartament la Sibiu și s-au mutat aici. Au lucrat în oraș până în 2000, când s-au decis că trebuie să facă ceva al lor. Au închiriat un spațiu pe strada Lămâiței și și-au deschis o carmangerie. Aceasta este povestea afacerii, descrisă de Turnul Sfatului în anul 2017.

Au început doar cu carne tranșată, după care, ușor, ușor, au intrat pe piață și cu mici și crenvurști. Toate din carne de porc și vită. „Avem numai producție și vânzare. Luăm carcasa gata tăiată, de la oameni de la țară, din România. Acum, am luat și de la abatoare, dar numai din țară. La început, nu făceam salam. Noi cu micii am început. Făceam tocată, cârnați și carne tranșată. Cu salamul și cu crenvurștii am început mai târziu”, povestea Maria, proprietarul afacerii, alături de soțul ei.

Kilogramul de brânză în burduf, aproape la fel ca în țară

Pentru a vedea cât de mari sunt prețurile sibiene din Italia, am luat ca etalon brânza în burduf. În magazinul de lângă Milano, kilogramul de brânză în burduf costă 14 euro, adică aproximativ 70 de lei.

Pe site-ul foodhub.ro găsim brânză de burduf de oaie, produsă de Albota, la prețul de 22 de lei – 350 de grame. Kilogramul ar fi 62,8 lei. Magazinul Mândra Sibiu vinde brânză de vacă sau oaie în burduf la 23,8 lei – 400 de grame. Rezultă per kilogram un preț ceva mai mic – 59,5 lei.

Sunt însă și prețuri mai mari decât cele din Italia. Pe site-ul oldsibiu – delivery un kilogram de brânză de burduf costă 75 de lei. Cu 5 lei mai mult decât prețul oferit de magazinul de lângă Italia.

Brânza de burduf se poate găsi pe un site, traista românească, din Germania la prețul de 18,99 euro.

Pe OLX, kilogramul de brânză în burduf se găsește la prețuri între 60 și 70 de lei.

Prețurile din magazin:

Roșii – 4 euro / kg

Mărar, pătrunjel – 1 euro legătura

Fleici de porc – 18 euro / kg

Brânză de vaci – 10 euro / kg

Telemea de oaie – 17 euro / kg

Telemea de vacă – 14 euro / kg

Smântână vrac – 12 euro

Brânză de burduf – 14 euro / kg

Caș 16 euro / kg

Pastramă de berbecuț – 20 euro / kg

Cârnați de porc 16 euro / kg

Ceaiuri – 2 euro

Conserve Scandia (ciorbă de burtă, ciorbă de perișoare, sărmăluțe de post, ciolan cu varză, sărmăluțe în foi de viță, tochitură) – 4 euro cutia

Pate de porc / pui, vegetal – 2 euro / 1,5 euro

Castraveți românești – 3,5 euro

Roșii vechi – 1 euro

Sfeclă roșie – 3 euro

Porumb – 1,5 euro / bucata

Păstăi – 5 euro kg

Cartofi românești – 2 euro

Lobodă – 2,5 euro

Varză – 2,2 euro

Produse Boromir de la 1,5 euro

Făină albă 2,5 euro

Parizer – 5 euro

Salam – 9 euro

Sursa foto: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Asta imi aminteste de un banc: "Cu ce-ati venit pana la Milano? Pai, cu ce sa venim?! Cu branza!"
Raspunde

Tica Lemnariu

Acum 1 lună

Cand ai la dispozitie branzeturile si produsele din carne italiene, oare de ce ai manca mizeriile romanesti din aracet si la suprapret?
Raspunde

Sarbusca

Acum 1 lună

Nici un cioban nu mai face brînză in Sibiu,o cumpără din zona Covasna SI o revinde, informații din surse sigure!!!
Raspunde

Silviu

Acum 1 lună

Stiam ca branza de Sibiu este cea mai scumpa din tara la noi in oras, dar iata ca a ajuns mai scumpa in Sibiu decat in Italia! Asta pentru ca sibienii sunt cei mai fraieri cumparatori, inghit toate preturile nesimtite din piata, nu numai la legume. Am a juns campionii preturilor si la branzeturi si la cartofi (!).
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Preturi nesimtite sunt in toata tara nu doar in Sibiu sau tu nu sti pe ce lume traiesti,toti romanii accepta si cumpara cu astfel de preturi nesimtite, la fel se spune si despre aia din Cluj ca au preturi nesimtite si ca le accepta, deci pana la urma care sunt cei mai fraieri din tara, pe mine nu ma deranjeaza pentru ca m-ai numit fraier dar nu are logica ce scrii acolo.
Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Numai că în mezeluri pun nitriți. Halal marfă bio.
Raspunde

Felceru

Acum 1 lună

Privește Milano
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus