Sibiu Freschi. Prodotti Tradizionali di alta qualità. Un antreprenor a deschis de câțiva ani în nordul Italiei, în apropiere de Milano, două magazine în care se vând cu preponderență produse din Sibiu. Are rude aici, în Transilvania, a găsit deschidere la o afacere locală și la câțiva ciobani din Mărginime. Așa că de două ori pe săptămână duce în Italia marfă din Sibiu.
”Sibiu e un brand bun, care vinde. Am dat numele magazinului Sibiu și datorită acestui lucru. Produsele de aici sunt cunoscute în toată țara, telemeaua de Sibiu, brânza, nu au nevoie de reclamă. Cu asta am început prima oară, produse de Sibiu, iar asta ne-a ajutat”, explică Vasile, managerul celor două magazine.
99% dintre cumpărători sunt români stabiliți în zona Milano
Magazinele se află în localitățile Brughero, între Bergamo și Milano, și Cinisello Balsamo, în nordul orașului Milano, la 13 kilometri de Dom, centrul metropolei.
”Noi aducem marfă de două ori pe săptămână, în fiecare miercuri și vineri ajunge mașina din Sibiu. Avem o firmă de transport, care ne ajută la aprovizionare”, ne explică managerul.
El spune 99% dintre cumpărători sunt români stabiliți în zona Milano, doar 1% din cei care cumpără de aici fiind italieni.
”Italieni sunt foarte puțini, intră la noi doar din curiozitate. Mai puțin de 1% din clienții noștri sunt italieni”, explică el.
Vasile susține că prețurile practicate aici sunt aproape duble față de prețul de achiziție, iar asta din mai multe motive. În primul rând, susține el, trebuie acoperit transportul, sunt peste 1.500 de kilometri între Sibiu și Milano. În al doilea rând, nu există aici o clientelă atât de numeroasă, astfel că nu are un rulaj al produselor atât de mare, încât să poată să scadă din preț.
”Suntem un magazin doar cu produse românești, sunt produse proaspete, multe dintre ele. Am făcut la început multă publicitate și de aici a plecat totul. Marfa e mereu proaspătă, așa s-a dus vorba. Oamenii sunt mulțumiți de marfa noastră.
Prețurile noastre sunt aproape duble față de prețul de achiziție, așa era la început. Apoi am tăiat și noi din adaosul nostru, pentru că și aici a scăzut puterea de cumpărare. În plus, avem șase vânzătoare și magazinele sunt costisitoare. Noi efectiv nu ne permitem să vindem cu un adaos mic. Volumul de clienți este și el mic, nu suntem în România, să avem 3.000 de persoane lângă noi. La noi se vinde totuși limitat, nu avem un rulaj mare, astfel încât să ne permitem să avem un adaos mic”, explică managerul.
Prețurile sunt însă comparabile cu cele practicate, online, cel puțin, de mai multe magazine din țară. Am luat pentru exemplificare brânza de burduf, un produs tipic sibian, consumat de foarte mulți români.
Carne de la Samaria, brânzeturi din Jina
Proprietarii magazinului Sibiu din Italia susțin că cea mai mare parte din marfă e adusă chiar din județul nostru.
”Am mai și schimbat producătorii, dar câțiva au rămas aceiași de-a lungul anilor. Mare parte de produsele din carne sunt aduse de la Samaria. Avem rude în Sibiu și știam că sunt mai naturale, mai proaspete. Îi cunosc pe patroni și sunt oameni ca lumea care te poți baza, nu avem probleme cu ei.
Brânzeturile le aducem din Jina. Sunt la fel, oameni cu care ne știm de mult timp și știm ce fel de produse au”, spune proprietarul magazinului.
Produsele Samaria sunt pe piața din Sibiu de 24 de ani și le merge din ce în ce mai bine. Proprietarii sunt din satul Presaca din localitatea sibiană Păuca, și, la câțiva ani după căsătorie, prin `93, Samoilă a plecat în Germania, unde a lucrat ca măcelar. După aproape doi ani, cu banii strânși, și-au luat un apartament la Sibiu și s-au mutat aici. Au lucrat în oraș până în 2000, când s-au decis că trebuie să facă ceva al lor. Au închiriat un spațiu pe strada Lămâiței și și-au deschis o carmangerie. Aceasta este povestea afacerii, descrisă de Turnul Sfatului în anul 2017.
Au început doar cu carne tranșată, după care, ușor, ușor, au intrat pe piață și cu mici și crenvurști. Toate din carne de porc și vită. „Avem numai producție și vânzare. Luăm carcasa gata tăiată, de la oameni de la țară, din România. Acum, am luat și de la abatoare, dar numai din țară. La început, nu făceam salam. Noi cu micii am început. Făceam tocată, cârnați și carne tranșată. Cu salamul și cu crenvurștii am început mai târziu”, povestea Maria, proprietarul afacerii, alături de soțul ei.
Kilogramul de brânză în burduf, aproape la fel ca în țară
Pentru a vedea cât de mari sunt prețurile sibiene din Italia, am luat ca etalon brânza în burduf. În magazinul de lângă Milano, kilogramul de brânză în burduf costă 14 euro, adică aproximativ 70 de lei.
Pe site-ul foodhub.ro găsim brânză de burduf de oaie, produsă de Albota, la prețul de 22 de lei – 350 de grame. Kilogramul ar fi 62,8 lei. Magazinul Mândra Sibiu vinde brânză de vacă sau oaie în burduf la 23,8 lei – 400 de grame. Rezultă per kilogram un preț ceva mai mic – 59,5 lei.
Sunt însă și prețuri mai mari decât cele din Italia. Pe site-ul oldsibiu – delivery un kilogram de brânză de burduf costă 75 de lei. Cu 5 lei mai mult decât prețul oferit de magazinul de lângă Italia.
Brânza de burduf se poate găsi pe un site, traista românească, din Germania la prețul de 18,99 euro.
Pe OLX, kilogramul de brânză în burduf se găsește la prețuri între 60 și 70 de lei.
Prețurile din magazin:
Roșii – 4 euro / kg
Mărar, pătrunjel – 1 euro legătura
Fleici de porc – 18 euro / kg
Brânză de vaci – 10 euro / kg
Telemea de oaie – 17 euro / kg
Telemea de vacă – 14 euro / kg
Smântână vrac – 12 euro
Brânză de burduf – 14 euro / kg
Caș 16 euro / kg
Pastramă de berbecuț – 20 euro / kg
Cârnați de porc 16 euro / kg
Ceaiuri – 2 euro
Conserve Scandia (ciorbă de burtă, ciorbă de perișoare, sărmăluțe de post, ciolan cu varză, sărmăluțe în foi de viță, tochitură) – 4 euro cutia
Pate de porc / pui, vegetal – 2 euro / 1,5 euro
Castraveți românești – 3,5 euro
Roșii vechi – 1 euro
Sfeclă roșie – 3 euro
Porumb – 1,5 euro / bucata
Păstăi – 5 euro kg
Cartofi românești – 2 euro
Lobodă – 2,5 euro
Varză – 2,2 euro
Produse Boromir de la 1,5 euro
Făină albă 2,5 euro
Parizer – 5 euro
Salam – 9 euro
Sursa foto: Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: preturi milano , preturi italia , cat costa branza in italia , magazin romanesc in italia , magasin sibiu , magazin
Vizualizari: 5730
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Elena
Acum 5 ore
Sibiu.Adrian
Acum 5 ore
Lutte
Acum 5 ore
Cristian Sibian
Acum 5 ore
UnPSDist mandru