A fost emis Planul Urbanistic Zonal pentru viitorul aqua-park și un centru SPA din Bazna, un proiect ce datează de șapte ani.
Primarul comunei, Lucian Gligor Scumpu, susține că proiectul mai are nevoie acum de câteva semnături și de o hotărâre de guvern pentru a se începe construcția efectivă.
Viitorul resort urmează să fie construit pe o suprafață de 63 de mii de metri pătrați și ar trebui să primească în sezon aproximativ 5.000 de persoane, zilnic.
”PUZ-ul s-a terminat. Sunt trimise actele la București, mai sunt cerute niște clarificări, mai sunt ceva hârtii de făcut. Dacă vom trece și de asta, urmează semnarea contractului de construire”, explică primarul comunei.
Primarul care a pierdut alegerile nu a vurt să-și facă reclamă cu proiectul
Lucian Gligor Scumpu este în continuare primar al comunei, însă a pierdut alegerile din luna iunie. Noul primar va fi din toamnă Octavian Alin Limbășan (PSD).
Acesta a avut 713 de voturi, 53,17%, iar Lucian Gligor Scumpu a avut cu 137 de voturi mai puțin. Cu 576 de voturi, liberalul a obținut 42,95% din voturi.
”Asta e. Până atunci (n.r. când va prelua noul primar mandatul) sper să fie totul gata. Să nu se plictisească. N-am avut nicio problemă în campanie, dar nu m-a contactat, nu știu ce gânduri are”, a spus Scumpu.
Înainte de campania electorală, Scumpu nu a vrut să vorbească despre acest proiect.
”Sunt la 90% cu actele în acest moment”, spunea primarul pentru Turnul Sfatului în urmă cu 2 luni. ”Nu fac public, pentru că e ca proverbul cu pasărea de pe gard. Dacă nu-l prind, nu vreau să zică lumea că-s mincinos. Sunt la 90% cu documentația și e cel mai avansat proiect din țară. Până nu ai toate documentele clare, nu se mai dau bani. Nefiind cu PUZ-uri făcute, restul au dat bani degeaba. Ba o conductă de Trasgaz, ba un sit arheologic. Când ai totul, absolut, cap-coadă, avize, autorizații, atunci se mai fac finanțări de către guvern. E greu, e mult, dar asta e normalitatea. Pe urmă trezești că nu se dau bani și dai declarații”, explica primarul atunci.
”Când va fi vară și cu aqua-park-ul finalizat, am putea avea aici peste 5.000 de persoane pe zi”
Primarul Scumpu spunea înaintea alegerilor că proiectul odată finalizat va putea aduce în comuna de lângă Mediaș până la 5.000 de persoane pe zi.
”Și până acum, după ce s-a realizat în comună, apă, gaz, aproape s-au triplat prețurile la case și teren. Ar însemna mult, pentru comună acest proiect. Când va fi vară și cu aqua-park-ul finalizat, am putea avea aici peste 5.000 de persoane pe zi. Se va întinde pe o suprafață de 63.000 mp, e o investiție foarte mare”, spunea Gligor Scumpu.
Proiecte uitate
Proiectul ar urma să fie finanțat prin Masterplanul Ministerului Transportului, finalizat în 2017, și care în județul Sibiu cuprindea cinci proiecte majore: Dezvoltarea turismului pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă, orașul Avrig; Înființare bază tratament (wellness), comuna Bazna; Înființare bază de agrement (aqua park), comuna Bazna; Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneoclimatică Ocna Sibiului, orașul Ocna Sibiului și Bază salvare Salvamont în stațiunea Păltiniș.
Planurile de la minister nu cuprindeau și alte detalii legate de cum se vor implementa acesta proiecte, nici surse de finanțare clare sau termene detaliate.
Administrația locală din Bazna încearcă de mai mult timp rezolvarea problemelor juridice legate de teren.
”Noi avem două proiecte cuprinse în această hotărâre: înfiinţarea unei baze de tratament wellnes şi a unei baze de agrement Aquapark. Deja am început documentaţia pentru studiile de fezabilitate necesare pentru obţinerea finanţării. Nu ne-am apucat până acum de un astfel de proiect, pentru că nu era clarificată situaţia terenului. Acum, asta s-a rezolvat şi sunt patru hectare de teren, cu utilităţi la 100 m. Finanţarea va fi 85 la sută din partea guvernului şi 15 la sută de la bugetul local”spunea primarul în 2019.
Bazna, pe locul 4 în județ la numărul de turiști, în perioada 2001 - 2022
Bazna se află pe locul 4 în județ la numărul de turiști care s-au cazat pentru cel puțin o noapte în perioada 2001 – 2022.
În această perioadă, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS) județul a avut 7,4 milioane de turiști, dintre care cei mai mulți au ajuns în municipiul Sibiu, aproape 70%. Din totalul de 7,43 de milioane de persoane, 5,03 milioane s-au cazat în municipiul reședință de județ. Urmează apoi municipiul Mediaș, însă la mare distanță. Aici au ajuns în această perioadă de timp 596 de mii de turiști, tot atâția turiști câți ajung în municipiul Sibiu, în doi ani. În orașul Sibiu au ajuns în 2022 - 347.166 de turiști, iar în Mediaș – 23.697 de persoane.
Locul trei în această ierarhie este ocupat de Avrig. Au înnoptat aici 236.609 turiști, în perioada 2001 – 2022.
Urmează apoi trei comune: Bazna, Cârțișoara și Șelimbăr sunt pe locurile 4,5 și 6 într-un clasament în județ după numărul de turiști.
În Bazna au ajuns în această perioadă 235.226 de turiști.
Sursa foto: Pixabay
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 16859
Ultimele comentarii
Acum 24 minute
Craciunescu Felicia
Acum 37 minute
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 52 minute
Gabytza Gabor
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Mihnea