Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Nivelul de trai a crescut în Sibiu de aproape 3 ori în 10 ani. Suntem pe locul 6 în topul judeţelor după PIB / capita, în 2023

Nivelul de trai a crescut în Sibiu de aproape 3 ori în 10 ani. Suntem pe locul 6 în topul judeţelor după PIB / capita, în 2023

În 2013, Sibiul se afla pe locul 8 la nivel național într-un clasament după produsul intern brut (PIB) / capita, conform datelor Ziarului Financiar. Suma era de 33,8 mii lei pe cap de locuitor. 10 ani mai târziu, județul nostru se află pe locul 6, iar suma a ajuns la 88,1 mii lei. O creștere de aproape trei ori.

Pe primul loc în 2023 în acest clasament al PIB / capita se află Bucureștiul, cu 235 mii lei. Urmează apoi Cluj (124 mii lei), Timiș (114 mii lei), Brașov (99,3 mii lei) și Constanța (94,2 mii lei).

În urmă cu 10 ani, Sibiul se afla pe locul 8, după București (81,5 mii lei), Constanța (44,6 mii lei), Timiș (42,1 mii lei), Ilfov (40,6 mii lei), Cluj (39,3 mii lei), Brașov (38,3 mii lei) și Prahova (35,7 mii lei).

”PIB pe cap de locuitor, adică valoarea producţiei de valoare adăugată brută împărţită la numărul de locuitori, este cel mai folosit indicator pentru nivelul de trai. Cifrele arată discrepanţe uriaşe de dezvoltare între judeţele României, falii care de-a lungul ultimilor ani au fost micşorate în unele cazuri, iar în altele adâncite”, informează ZF.

Comparaţia evoluţiei datelor la nivel de judeţe este relevantă pentru că arată atât unde se află fiecare judeţ ca nivel de dezvoltare, cât şi viteza pe care o are în dezvoltare. PIB per capita este doar un indicator, dar concentrează, într-o singură cifră, mai multe poveşti: câte investiţii a atras un judeţ, cum arată şcolile şi spitalele, câţi oameni au plecat în alte părţi sau, dimpotrivă, câţi oameni au venit, mai precizează jurnaliștii de la Ziarul Financiar.

Datele au fost strânse de Bridge to Information pe baza unor date statistice culese şi centralizate de Răzvan Botea.

Concluzia trasă de Ziarul Financiar este că judeţe precum Cluj şi Sibiu cresc faţă de judeţele de la vârf: Constanţa şi Ilfov.

Hunedoara şi Tulcea, în top 15 în 2013, dispar din clasament până în 2023, un an în care nici Bihorul nu mai prinde un loc între primele 15 judeţe din perspectiva PIB/capita.

În afară de Capitală, liderul topului de departe, la 10 ani distanţă, judeţele care se află în top cinci sunt Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa şi Sibiu, iar Ilfovul cade pe locul al şaselea. Apare şi Iaşiul între lideri, care rămâne în 2023 şi singurul judeţ din regiunea Moldovei prezent în top 15.

Pus în cuvinte, graficul vorbeşte despre eşecul Constanţei, care de la al doilea cel mai important pol economic al României, după Bucureşti, a ajuns pe locul 5.  Dar spune şi poveştile de succes ale Clujului sau ale Braşovului, care au atras investiţii publice şi private în IT şi centre de servicii şi au urcat rapid. Statistica însă are şi nuanţe. Spre exemplu cum este cazul Ilfovului, care aparent a căzut de pe locul 4 pe locul 9. Dar Ilfovul este printre cele trei judeţe care au crescut ca număr de locuitori în ultimii 10 ani, deci PIB-ul acum se împarte la mai multe persoane.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Datoria fraierilor ( imprumuturi spalate pe modernizari false, investitii false, spagi, parandaraturi, ceasuri de lux, etc) a crescut de trei ori, nu traiul lor. https://www.businessmagazin.ro/actualitate/evolutia-pib-ului-evolutia-datoriei-externe-crearea-unei-false-21968737
Raspunde

Săteanul

Acum 1 lună

No bine că or vinit ăștia de la vl la noi și ne -or scos din sărăkie... :))))
Raspunde

Adrian.Sibiu

Acum 1 lună

Fără ăștia din Vâlcea acum eram toți pe marginea șanțului, bine ca au venit ei cu fabricile în spate, la ei sunt toate bune în oraș, au locuri de muncă au de toate și au venit să ne ridice și pe noi :)))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian vero

Acum 1 lună

Bai voi sunteți cu capul!!! Cum naiba puteți susține că a crescut nivelul de trai in Sibiu?! Voi gândiți înainte să așterneți papagalicește o informație? V-ați pus întrebarea cât e salarul mediu în Sibiu și cât costă un apartament de 2 camere ( că sa nu zica unii că nu lafaim) și cât era acum 10-15 ani ? Cât este coșul zilnic(sau lunar)in raport cu salariul fata de același raport acum 10-15 ani( că să păstrăm perioada de raportare) !!!!Vb lui Brâncuși când a revenit în țară...."V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti"!!!
Raspunde

Socrate

Acum 1 lună

Serios? Raportat la cheltuieli...tot pe capital. La cum cresc prețurile de pe o zi pe alta, eu zic ca a scăzut, nu a crescut. Mai calculați! Si luati in calcul venitul mediu +cheltuielile abia apoi sa scrieti ca au crescut veniturile
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

UnPSDist mandru

Acum 1 lună

Mai vorbim la un an , doi dupa ce se da in folosinta autostrada prin Valcea. Sibiul inca are avantajul autostrazii iar din turism Valcea poate castiga si mai mult . Nu o spun cu satisfacție ca va fii un concurent la industrie si turism dar nu e cinstit sa nu te poti dezvolta pentru ca in alta parte a tarii se gasesc bani pentru infrastructura
Raspunde

Mesterul dupe net

Acum 1 lună

Hahha...comentariile deliciu,ca intotdeauna! Cititi articolul,dati un google,informati-va si abia aboi dati cu parerea pentru ca: - Sibiu ca si oras a atras investitori,in primcipal din Germania. - fabricile alea din zona industriala la care lucreaza si oamenii din Valcea,pe care ii huliti toti,nu s-ar fi dezvoltat,fara sa fie ei. - daca cum 10 ani erau 20 de hale,acum sunt 50. Asta inseamna "investitii" - problema mare a tuturor celor care traim in oras e de fapt aglomeratia si aici nu sunt de vina nici oamenii care s-au mutat aici,nici investitorii si nici turistii. Cu atat mai putin localnicii. - autoritatile locale,jutetene sunt lente in luarea deciziilor si imbunatatirea vietii cetatenilor. - crearea de scoli,spitale,gradinite,locuri de agrement,parcari,cai de acces e datoria lor! - astea se fac inaintea unui stadio si a unui aeroport! - asa ca data viitoare cand dati cu noroi pe net,ganditi-va cum arata Sibiu acu 15 ani si uitati-va cum arata acum. E un oras cosmopolit,plin de turisti,plin de evenimente dar a carui infrastructura a ramas pe loc,in 2007. Strazile sunt praf. Trotuarele.
Raspunde

Adrian.Sibiu

Acum 1 lună

Investitorii au început sa vină la începutul anilor 2000 datorită lui Iohannis, investitorii nu au venit nici pentru aia din Vâlcea nici datorită lor, habar nu ai ce scri, dacă va credeți asa buni dece nu vin investitorii în Vâlcea oare pentru că sunteți conduși de PSD pe care îl votați de 34 de ani și care va vrea intenționat în sărăcie și faptu că se va construi autostrada nu schimba faptu cu nimic în Vâlcea nici atunci nu vreți avea locuri de munca , și aglomerația orașului este din cauza mașinilor care vin din alte județe, dar nu ma aștept sa recunoașteți că voi aveți nevoie de orașul ăsta și nu va chemat nimeni aici,veniți aici pentru ca nu aveți de ales.

Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 1 lună

Fabricile pe care ‘le-a adus’ werner mai sunt si in alte zone, cred ca tot el le a adus- dar nu stiu cum s au oprit in vest cam acolo unde se opreste si autostrada. Oricat dai tu vina pe psd dupa ce se face autostrada se vor echilibra si investițiile in zona de autostrada, e doar o ora maxim pana in Sibiu iar avantajele economice sunt mari pentru investitorii. In special salariile care nu mai pot creste intrun sibiu saturat si extrem de scump
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Isoscel

Acum 1 lună

Si aici vorbim exclusiv despre orasul Sibiu in timp ce orasul Medias se afla la polul opus. Si asta pentru ca orasul Medias este condus de cel mai nociv si mai influent duo format din Florin Muntean si Gheorghe Roman. Este inimaginabil ce au facut acesti doi monstrii orasului. Ce este cel mai scandalos insa, este modul in care cei doi sunt protejati de nimeni alta, decat cea care ar trebui sa vegheze asupra corectitudinii si legii, Codruta Kovesi. Dealtfel, Florin Muntean prin influenta de care se bucura in randul serviciilor, a propulsat-o acolo unde este. Medias a devenit raiul hotilor si a traficantilor si nu misca nimeni un deget. Recorder au fost invitati de nenumarate ori sa deconspire , dar cateva telefoane i-au convins ca nu este oportun.
Raspunde

Hell-Town

Acum 1 lună

Asa e! Ne place sa ne stim in “TOP” :-) Totusi, dati pe Wikiedia si vedeti ca PIB (nominal) pe cap de locuitor in RO este de 98 mii lei. Deci suntem sub media nationala!!! Sigur putem mai mult! Inclusiv cu VL, AB, GJ, OT si Bangladesh, Vietnam, etc…
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus