Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu propune încheierea divergențelor cu sindicaliștii pe tema contractului colectiv de muncă în fața Oficiului de Mediere din subordinea Guvernului. Reprezentanții sindicaliștilor arată că se îndoiesc de sinceritatea demersului managementului cu care sunt în conflict de mai bine de un an.
Conducerea Filarmonicii sibiene a emis un comunicat în dimineața zilei de luni, anunțând cu „depune eforturi pentru soluționarea conflictului colectiv de muncă”. „Filarmonica a solicitat astăzi sindicatului acordul pentru a supune soluționarea conflictului colectiv de muncă prin arbitraj instituționalizat la Oficiul de Mediere şi Arbitraj al Conflictelor Colective de Muncă în cadrul ministerului responsabil cu dialogul social, urmând ca hotărârea acestei entități să fie obligatorie pentru părțile implicate în conflictul colectiv de muncă”, se arată în comunicatul prin care Filarmonica spune că noul demers este generat de solicitările angajaților instituției.
Managementul anunță că așteaptă răspunsul sindicaliștilor în cursul acestei săptămâni. „Dacă Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din cadrul Filarmonicii de Stat va da dovadă de bună credință și își va respecta declarațiile lansate în spațiul public, potrivit cărora nu dorește prelungirea acestui conflict, ne așteptăm să răspundă favorabil invitației, în condițiile art. 144 și art. 145 din Legea nr. 367/2022, într-un termen de cinci zile, urmând ca ulterior echipa de negociere a Contractului Colectiv de Muncă să realizeze demersurile pentru sesizarea legală a Oficiului de Mediere”.
„Acest comunicat e tot un gest de rea-credință”
Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere sindicaliștilor din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu. Aceștia ne-au redirecționat către Blocul Național Sindical Sibiu, căruia îi sunt afiliați. Iar liderul BNS, Georgel Petrache, arată că este îndoielnică onestitatea din spatele comunicatului emis luni de managementul Filarmonicii sibiene. „Este foarte ciudat. Faci o invitație la negocieri, când știi că i-ai trimis pe toți în concediu. Este doar un simplu joc de imagine”, arată Georgel Petrache.
Liderul BNS spune că, de fapt, negocierile pentru încheierea unui contract colectiv de muncă, începute de anul trecut, se află la un stadiu extrem de incipient. „Dacă managementul chiar dorește stingerea conflictului, ar putea începe prin a analiza propunerile sindicaliștilor pentru contractul colectiv de muncă, să formuleze propuneri scrise acolo unde sunt divergențe și apoi să cheme la dialog. Practic, din toate punctele diferite de vedere asupra contractului colectiv de muncă, nu s-a negociat nimic. Atunci când au participat reprezentanți ai Consiliului Județean s-au cizelat niște aspecte, să spun așa, ceea ce este de pus sub semnul întrebării, în condițiile în care 99% din prevederile unui contract colectiv de muncă sunt pasaje din legislația în vigoare”.
Georgel Petrache spune că principalul punct de negociere între sindicaliști și manager ține de alocarea timpului de lucru. „Să vă dau un exemplu: în urma discuțiilor din 29 decembrie a rămas să formulăm o propunere de repartizare a timpilor de lucru. În prima zi lucrătoare care a urmat, pe 3 ianuarie, a fost dat afară Daniel Luca, deși era evident că este o decizie abuzivă. Cum să negociezi în astfel de condiții? A fost rea-credință, iar acest comunicat este tot un gest de rea-credință. Acel Oficiu de Mediere invocat, din câte știu eu, este total nefuncțional. Și asta deoarece deciziile acestuia sunt definitive, chiar dacă niciuna din părți nu este mulțumită”, mai spune Petrache, anunțând că va formula un răspuns la propunerea conducerii Filarmonicii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: conducerea filarmonicii cheama , oficiul de mediere , sindicat filarmonica , Filarmonica Sibiu
Vizualizari: 1659
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Xyz007
Acum 2 ore
Luana
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Vivi Dragan