Spitalul Județean Sibiu urmează să primească trei milioane de lei pentru intervenția imediată de eliminare a cheagurilor de sânge în caz de Accident Vascular Cerebral (AVC). Acești bani vor acoperi intervenția în cazul a cel puțin 100 de pacienți.
Anunțul sumei ce urmează a fi alocată a fost făcut de reprezentanții Consiliului Județean Sibiu printr-un comunicat de presă.
Dr. Corina Filip Roman, șefa Secției de Neurologie arată cât de importanți sunt acești bani pentru intervenția imediată în caz de AVC.
„Cazurile care au indicație de trombectomie, practic o continuare a trombolizei nu mai trebuie să fie trimise la alte centre și se câștigă timp prețios. În țară sunt puține centre în care se face trombectomia, iar Sibiul a tot scăzut în numărul de intervenții din lipsă de fonduri. Acum însă, vom avea bani și se va lucra”, spune medicul.
Aceasta atrage atenția și asupra importanței spațiului din secție având în vedere faptul că, există posibilitatea ca aceasta să fie redusă la o treime din cauza renovărilor care au loc la Spitalul Județean.
„Este foarte important ca numărul de paturi să fie suficient. Înțelegem tot ce ține de renovare în acest spital, dar să ne lase cele două etaje ale secției, pentru că nu ne vom descurca cu un singur etaj. Și dacă nu făceam procedura era greu. Și mai este ceva în discuție. Avem nevoie de gardă de ATI alocată procedurii pentru că asta este normată de ordin de ministru”, explică pentru Turnul Sfatului șefa secției de Neurologie.
„Am învățat să lucrez în condiții grele”
Cea care se ocupă efectiv de intervenții atunci când pacienții se prezintă la spital cu AVC este Dr. Monica Mănișor, medic primar specializat pe neurochirurgie și radiologie, cu competențe de neuroradiologie intervențională.
Medicul a explicat pentru Turnul Sfatului contextul în care au venit acești bani și cât de importanți sunt.
„Intervențiile acestea care limitează mult sechelele în cazul unui AVC sunt foarte scumpe, iar în România se fac în puține centre. Nu se fac în primul rând pentru că nu sunt fonduri, aparatura costând enorm, dar și pentru că nu sunt specialiști.
Noi de cinci, șase ani încercăm să facem aceste intervenții care permit pacienților ce ajung la noi cu AVC să-și revină și să recupereze cât mai mult din paralizia pe care o au. Sunt multe etape care trebuie urmate. Pe lângă baza materială care necesită aparat, necesită materiale de uz medical care costă forte mult, până în 10.000 de euro mai este și este partea umană, echipa de medici și asistenți a căror formare durează mult.
Ca să fii capabil să faci această intervenție după ce ești medic specialist trebuie o supra specializare care durează doi, trei ani și apoi să acumulezi experiență. Practic poți ajunge la cinci ani în care să se formeze un medic care să poată să devină independent în astfel de intervenții. La fel se întâmplă și în cazul asistenților care trebuie să devină specializați în radiologie și din radiologie să fie supra specializați intervențional. În concluzie formarea echipei durează mult. În toată lumea este o problemă cu asta, nu numai în România”, spune dr. Monica Mănișor.
Medicul precizează faptul că, în momentul de față, în tot ceea ce ține de aparatură, Sibiul stă foarte bine.
„Este totul nou. Avem cel mai bun aparat care există pe piață, iar cu materialele vom reuși să fim bine prin această finanțare.”
Secția a mai încercat să obțină bani prin programul național de finanțare, dar s-au lovit de tot felul de situații.
„Este un cerc vicios. Acești bani îi primești în funcție de intervențiile pe care le faci cu un an înainte, dar dacă nu ai bani cu ce le faci? Noi a trebuit să facem din fonduri proprii, din ce ne-a ajutat spitalul, din donații. La primii zece pacienți de anul trecut am intervenit doar din donații. La sfârșitul anului am primit ceva bani, undeva la o șesime din cât am primit acum, cu care am intervenit în cazul a încă 17 pacienți. Anul acesta nu am primit niciun ban și ne-am descurcat cum am putut. Practic acum, faptul că am primit bani pentru 100 de pacienți este o mare ușurare. Nu mai există stres și vorbesc cât se poate de serios că era un mare stres. Eu am lucrat 20 de ani în Franța unde întotdeauna aveam tot ce-mi trebuie. Acum a trebuit să mă obișnuiesc să lucrez în condiții grele, fără să am ce-mi trebuie, de asta mă bucur că lucrurile se vor schimba.”
Medicul spune că ar mai fi de recuperat pe partea de personal, dar subliniază că în ultimul timp și acest aspect s-a ameliorat mult.
„Sunt cinci asistenți în echipă care trebuie să asigure continuitatea 24 din 24 de ore, pentru că nu știm când omul face AVC și asta în afară de activitatea pe care o avem zilnic în spital de la 7.00 la 13.00. Mai avem și partea de medici unde este și mai complicat pentru că formarea durează mult mai mult. În prezent este un medic care a fost un an jumătate și s-a specializat la Strasbourg și practic de doi ani lucrează cot la cot cu mine. Sperăm că vor mai veni și alții care să aibă formare, în special în străinătate”, mai spune dr. Monica Mănișor.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine: intervențiile în caz de AVC sunt gratuite
Cele trei milioane de lei sunt bani alocați de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Sănătății, prin suplimentarea bugetului alocat Programului „Acțiuni prioritare pentru tratamentul Accidentului Vascular Cerebral”.
„Ca să ajungem în această fericită situație, de a avea un centru de tratare AVC, a trebuit, în primul rând, să reabilităm și să modernizăm spațiile medicale, apoi să achiziționăm aparatura necesară. Aici, la Sibiu, prin fonduri europene nerambursabile am adus tehnică medicală de ultimă generație, printre care și un angiograf performant, utilizat în intervențiile AVC, a cărui valoare a depășit 7 milioane de lei. Am avut și șansa ca doamna dr. Monica Mănișor, sibiancă la origine, să aleagă spitalul nostru, după ce a profesat o lungă perioadă la Spitalul Universitar din Strasbourg”, a declarat în comunicatul de presă transmis, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Potrivit acestui comunicat printre pacienții tratați se află numeroși sibieni, dar și bolnavi aduși în regim de urgență de la spitalele din Cluj Napoca, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Zalău, Deva, Alba Iulia și Râmnicu Vâlcea.
Medicii indică patru principale cauze care favorizează apariția AVC: fumatul, sedentarismul , alimentația bazată pe dulciuri, pâine, grăsimi și consumul în exces de alcool.
Medicul Monica Mănișor încurajează oamenii să se prezinte la spital la cele mai mici semne că ceva nu ar fi în regulă. Toate intervențiile în caz de AVC se fac gratuit, fiind decontate prin Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.
„Este foarte important ca pacienții care prezintă simptome de AVC, ca de exemplu paralizie de mână, de picior, „strâmbarea gurii”, incapacitatea de a vorbi, sau aparținătorii lor care observă aceste semne, să sune imediat la 112 pentru a fi aduși de urgență la spital. Înlăturarea paraliziei depinde de rapiditatea cu care se intervine. Șansele de recuperare totală sunt maxime în primele 6 ore”, explică medicul.
Anual, peste 55.000 de români fac un AVC, denumit și „infarct de creier”, 1 din 5 pierzându-și viața, iar 1 din 3 rămânând cu diverse sechele, acest tip de atacuri fiind prima cauză generatoare de diverse forme de handicap. Toate aceste cifre sunt duble față de media europeană.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: dr corina roman , dr. Monica Mănisor , fonduri alocate neurologie , sectia neurologie sibiu ,
Vizualizari: 1879
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Kokos
Acum 11 ore
Pastor marginas
Acum 11 ore
Kokos
Acum 11 ore
Gabytza Gabor
Acum 12 ore
Lutte