Parcul Astra va fi transformat într-o grădină urbană, cu o nouă fântână arteziană și pavilioane pentru relaxare și loc de joacă pentru copii. Se va renunța la căile de acces auto în parc și se vor crea în schimb zone de întoarcere a mașinilor în capetele străzilor Ioan Lupaș și Gheorghe Barițiu, zone care vor fi cu trafic restricționat, cu acces doar pentru riverani și pentru angajații instituțiilor din zonă.
Perioada de implementare propusă este de 2 ani.
Informațiile se regăsesc în memoriul de prezentare depus la Agenția de Mediu Sibiu, proiectul reamenajării parcului fiind prezentat doar succint de reprezentanții FDGR în campania electorală premergătoare alegerilor locale din acest an.
„În Parcul Astra vom pune în valoare vechiul zid al cetății, descoperit cu ocazia diagnozei arheologice, statuile vor fi curățate, fântâna va fi modernizată, iar aleile le vom pava cu piatră naturală - pentru a menționa doar câteva dintre intervențiile care vor transforma acest parc și îl vor face cu siguranță mai atractiv pentru sibieni,” spuneau la acel moment candidații FDGR.
parcul Astra
Astfel, se propune retrasarea aleilor din parc, refacerea/înlocuirea finisajelor de circulație pietonală, demolarea și reconstruirea fântânii din parc, demolarea și reconstruirea grupurilor sanitare existente. De asemenea, se vor realiza multiple zone de loisir, printre care și un spațiu de joacă pentru copii.
Accesul auto va fi restricționat pe străzile adiacente, strada Gheorghe Barițiu fiind accesibilă doar pentru angajații instituțiilor, iar Ioan Lupaș doar pentru riverani.
Prin retrasarea aleilor proiectul de amenajare își propune creșterea suprafețelor ce au un caracter recreațional și încurajarea folosirii acestora. Accesul auto nu va mai fi permis
în parc, în capătul străzilor fiind propuse zone unde autoturismele se pot întoarce.
La nivelul vegetației, se va renunța la gardurile vii și se vor realiza plantări de arbuști în zonele de intersecție a aleilor. Ierburi înalte și plante perene vor fi realizate în zone cheie ale aleilor pentru a crește caracterul de grădină urbană a parcului, în același timp lăsând locuri pentru a accesa spațiul verde.
Se propune o nouă fântână sub forma unei platforme elevate care va fi accesorizată cu zone de loisir. Vizitatorii parcului vor putea interacționa cu o oglindă de apă în care apa
se va scurge de pe două bazine suspendate. Fântâna va avea o structură din beton armat și va beneficia de elemente realizate din corten. Se vor folosi finisaje de microciment și beton mozaicat.
Poiectul noii fântâni
Fântâna existentă
Grupurile sanitare aflate în parc vor fi înlocuite. În subsol se vor crea două grupuri sanitare diferențiate pe sex. Un hol central cu un luminator central va fi punctul de legătură. La
nivelul parterului se vor crea un grup sanitar destinat persoanelor cu dizabilități și un spațiu tip ”mama și copilul”. Scările de acces la subsol și volumul de la nivelul parterului vor fi acoperite cu o structură metalică sub forma unei bare lungi care nu va depășii înălțimea balcoanelor clădirilor vecine, fapt ce o face să se integreze foarte bine în peisaj. În jurul intrării în subsol se va realiza un pavaj din piatră și se vor crea zone de stat.
În zona din apropierea spitalului Luther se va crea un pavilion metalic cu zone de stat și un spațiu de joacă pentru copii.
randare proiect parc Astra
„Prin această propunere se dorește creșterea calității spațiului public și transformarea parcului Astra dintr-o zonă verde de tranziție într-o grădină urbană,” arată inițiatorii proiectului, care susțin că în forma actuală, parcul este utilizat ca o zonă de tranziție între piața Unirii și strada Mitropoliei, aleile fiind împărțite în două zone de tranzit și alte alei mici care le leagă.
În prezent, funcțiunea de loisir cade pe plan secundar datorită accesului blocat de garduri verzi spre zonele cu potențial interes, precum fântâna arteziană sau zonele de pajiște. De asemenea, pentru a avea o tranziție mai ușoară între străzile Gheorghe Barițiu și Ioan Lupaș este permis accesul în parc cu mașina pe o alee transversală, fapt ce aduce traficul auto într-un spațiu care ar trebui să fie pur pietonall. La nivel de finisaje și pavaje, toate aleile fiind asfaltate, parcul nu oferă o zonificare vizuală care să încurajeze mai multe tipuri de activități, se arată în justificarea proiectului.
Pentru amenajarea aleilor se vor folosi finisaje din piatră naturală, specifice zonelor istorice.
În materie de tâmplării exterioare, grupul sanitar subteran va beneficia de tâmplării de aluminiu. La interior se vor folosi tâmplării de aluminiu și HPL. La nivelul parterului, în cazul celor două spații descrise anterior, se vor folosi tâmplării de lemn. În cazul pavilionului metalic din fața spitalului Luther se propun panouri de sticlă laminată care să protejeze interiorul de elemente naturale.
Aleile se vor pava, iar apoi se vor realiza însămânțări pentru spațiile verzi, se vor planta arbuști, ierburi și plante perene. În ultimă fază se vor monta dotările specifice unui parc și
se vor reamplasa busturile în parc.
În cadrul lucrărilor, stratul vegetal se va excava pe o adâncime de 15-20cm. Se vor demonta aleile existente mecanizat. În jurul rădăcinilor copacilor, unde au existat pavaje până la baza copacilor, se vor realiza injectări de decomprimare a pământului. Săpăturile în jurul copacilor se vor face manual, fără a tăia sau afecta rădăcinile, se arată îm memoriu.
Parcul Astra a fost construit deasupra zwinger-ului dintre inelele de fortificație 3 și 4. În secolul XVII se regăseau grădini private între fortificații, ele fiind dezafectate pe timp de război iar spațiul era inundat. După ce orașul a renunțat la sistemul defensiv, o mare parte din el a fost demolat. Din dorința de înfrumuțesare a orașului, fostele arii fortificate au devenit zone de promenadă, zona zwingerului din apropierea bastionului Soldish fiind transformată în parc.
vechiul zid al cetății din parcul Astra
sursă randări - FGDR
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 5002
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Xyz007
Acum 3 ore
Luana
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 3 ore
Vivi Dragan