O sibiancă încearcă de ani de zile să obțină de la fostul angajator – Libertatea SA, atât personal cât și apelând la sprjinul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, documentele care să ateste sporurile pentru mai bine de 13 ani de muncă. Atât ea cât și membrii familiei care încearcă să o ajute sunt plimbați inutil de autorități. Mai mult decât atât, au primit de la ITM documente pe care le consideră false.
Doamna Stela M. (persoana din mijloc în foto principală) din municipiul Sibiu, în vârstă de 55 de ani, a lucrat la fabrica Libertatea din septembrie 1986 până în august 2001 ca țesătoare. Mergea la serviciu pe strada Teclu, la doi pași de centrul Sibiului. În cartea de muncă are trecut doar salariul de bază și cum se apropie de pensie a aflat de curând că ar putea solicita angajatorului, sau Inspectoratului Teritorial de Muncă, documente care să precizeze și sporurile pentru perioada muncită. Sporuri legitime spune ea, precum cel de zgomot, de noapte sau de vechime.
”Aceste sporuri sunt foarte importante pentru că te ajută să îți crească pensia, este ceva normal și legal, crește punctul de pensie și reprezintă dreptul meu”, spune femeia care a contactat redacția ziarului Turnul Sfatului.
Ideea de a solicita fostului angajator și ITM-ului acte care să ateste sporurile i-a venit după ce în urmă cu mai bine de un an l-a auzit pe ministrul muncii la televizor, vorbind la un buletin de știri. ”Zicea că pentru recalculare cei care au lucrat în grupe de muncă să solicite angajatorului adeverințele cu sprorurile aferente locului de muncă. Dacă angajatorul se opune, să meargă la ITM care are obligația să soluționeze conflictele”, a explicat sibianca.
În primă fază a făcut solicitări la Libertatea SA, fără să primească vreun răspuns sau vreo reacție din partea firmei. Soțul femeii spune că a încercat inclusiv să vorbească direct cu cineva din conducerea societății, observând întâmplător într-un local din Sibiu pe cineva din managament, însă i-a fost refuzat dialogul.
În aceste condiții s-au adresat ITM-ului, atât în scris cât și prin vizite repetate în audiențe. După mai multe insistențe, în luna martie a acestui an a primit două documente, care s-au dovedit a fi inutile.
”După mai multe solicitări și sesizări ITM-ul mă anunță că a primit online două adeverințe pentru mine de la SC Libertatea SA, acte care mi-au fost înmânate personal de doamna Faur (șef serviciu n. r.), în prezența lui Radu Lucian (inspector șef adjunct n. r.). Am constatat imediat că erau niște copii xerox total inutile pentru că erau incomplete și fără valoare. Aceleași documente le-am primit și prin poștă, acasă, două săptămâni mai târziu. ITM Sibiu mi-a dat niște acte care nu sunt bune nici un etaj mai jos, la Pensii. Când am văzut asta am stat să mă întreb dacă au avut acces la cartea de muncă pentru a prelua datele necesare, de ce nu ne-au dat și actele doveditoare pentru grupa de muncă? Mi-au spus că a fost o problemă cu arhiva fabricii, că s-a inundat și documentele au fost distruse. În cazul acesta au luat măsuri împotriva angajatorului, au făcut o anchetă să vadă dacă s-a inundat accidental sau s-a întâmplat altceva? Au început demersurile să reconstituie arhiva, vorbim de sute, poate chiar mii de foști angajați în Sibiu ai fabricii? În loc să-mi răspundă la aceste întrebări m-au trimis la plimbare și mi-au spus să rezolv problema pe cont propriu. Păi, atunci, ei pentru ce mai sunt acolo?”, se întreabă, nemulțumită, doamna care își cere drepturile.
Bărbatul mai spune că s-a dus personal la fostul sediu al fabricii și a stat de vorbă cu oameni care lucrează în zonă, în felul acesta a aflat că sunt mulți sibieni în aceeași situație, care caută arhiva sau să obțină documente pentru pensie.
Citește și Topul celor mai mari pensii din județul Sibiu
Reporterul Tunul Sfatului a solicitat conducerii ITM Sibiu să explice eliberarea unor acte inutile, dar și dacă mai sunt și alți sibieni în situația descrisă mai sus și cum pot fi ei ajutați.
În primul rând, conducerea ITM a precizat că nu este rolul instituției de a elibera documente de acest tip.
”ITM Sibiu, ca și celelalte inspectorate teritoriale de muncă, nu eliberează adeverințe privind grupele de muncă. Inspectoratele teritoriale de muncă eliberează adeverințe și certificate în baza documentelor existente în arhivele inspectoratului, la cererea persoanelor fizice, juridice sau a oricăror entități care au dreptul legal de a solicita și obține informații, în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 33 din 30 aprilie 2002”, se arată în răspunsul oferit redacției și semnat de inspectorul șef Alexandru Stănilă.
În același răspuns conducerea ITM recunoaște că instituția a primit mai multe solicitări similare referitoare la Libertatea SA pentru recalcularea pensiilor. Ele nu pot fi soluționate pentru că arhiva Libertatea a fost distrusă complet.
”Am comunicat în repetate rânduri că în urma controlului efectuat a reieșit că arhiva societății a fost deteriorată în întregime, fiind emisă Decizia Consiliului de Administrație nr. 83/10.02.2014 privind reconstituirea arhivei, în baza anexei nr. 1 la Ordinul Ministrului Economiei și Finantelor nr. 3512/2008 privind documentete financiar contabile”, mai explică Alexandru Stănilă.
Același răspuns al ITM mai precizează că, după cum prevede legea, fostul angajator este obligat să elibereze documente care să ateste activitatea desfășurată, vechimea, salariul și alte astfel de detalii importante, doar în baza solicitării salariatului sau unui fost salariat.
Problema este că toate solicitările despuse prin poștă la Libertatea au fost returnate fără răspuns.
”Le-am recomandat în repetate rânduri să comunice societății Libertatea SA o copie a cărții de muncă, respectiv a tuturor documentelor pe care le deține în legătură cu activitatea prestată la fostul angajator, în vederea refacerii arhivei și eliberării adeverințelor de care au nevoie. Prin răspunsurile formulate de către ITM Sibiu s-au făcut informări cu privire la modalitatea comunicării acestor documente: personal și să solicite număr de înregistrare, prin poștă sau curier cu conținut declarat și confirmare de primire sau prin executor judecătoresc”, mai precizează inspectorul șef al ITM Sibiu.
În acest condiții, doamna Stela M. și soțul ei spun că sunt pur și simplu trimiși la plimbare pentru degeba li se fac recomandări de comunicare, când fostul angajator este de negăsit. ”Cât durează și cum aș putea merge eu cu executor judecătoresc să depun o cerere?”, se mai întreabă ironic soțul femeii. În schimb, mai spune acesta, familia este dispusă să depună plângere la Poliție împotriva ITM Sibiu pentru eliberarea unor documente false, iar la Ministerul Muncii și la parlamentarii de Sibiu vrea să depună plângeri cu privire la faptul că nu sunt ajutați pentru obținerea unui drept legal.
Extras din răspunsul ITM Sibiu oferit redacției
Pe de altă parte, nu sunt singurii în această situație. ”În perioada 2023 până în prezent au fost înregistrate un număr de 4 solicitări identice, formutate de către foști salariați ai LIBERTATEA S.A.”, mai arată oficialii ITM Sibiu. Stela M. spune că, de fapt, sunt mul mai mulți, însă nu toți au depuse cereri, aflând de la ceilalți că depun degeaba.
Reporterul Turnul Sfatului a încercat să contacteze reprezentanții Libertatea fără succes.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 11724
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
Craciunescu Felicia
Acum 50 minute
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 1 oră
Gabytza Gabor
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Mihnea