În luna iunie s-a discutat pentru prima dată de „sala de detenție”, când a fost adusă în discuție forma de proiect a Statutului Elevului. Sala este menită să relocheze elevii care deranjează orele și pentru care profesorii decid că este nevoie de o astfel de măsură. Din toamnă organizarea unei astfel de săli devine obligatorie. Turnul Sfatului a cerut părearea pe acest subiect mai multor directori de școli din Sibiu și cu toții au ridicat aceeași problemă: când majoritatea școlilor sunt sufocate „de unde spațiu și personal pentru această sală”?
Ministerul Educației a transmis spre publicare în Monitorul Oficial al României cele două ordine de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului, respectiv pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.
Printre prevederile noi se află și mutarea elevului care deranjează ora într-o sală de clasă pe care școlile vor fi obligate să o amenajeze special pentru astfel de măsuri. Potrivit Statutului, în cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu.
Decizia este luată doar de profesor și doar pentru ora lui. În timpul petrecut în sala de curs diferită, elevul va fi supravegheat de un cadru auxiliar și nu i se va pune absență. „Fiecare școală va include în regulamentul propriu modalitatea exactă de aplicare a acestei prevederi, în funcție de resursele existente”, se mai arată în statut.
Inspectorul Constantin Dincă, profesor și purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean Școlar Sibiu explică ce se va întâmpla. „Odată ce statutul va fi publicat în Monitorul Oficial, măsura va deveni obligatorie. Școlile vor trebui să aibă un spațiu destinat pentru așa ceva, însă, decizia de a trimite un elev în acea sală de clasă diferită de sala de curs este a profesorului. El poate decide. Asta înseamnă că, cel mai probabil, va fi vorba despre situațiile extreme în care un elev deranjează foarte tare cursurile, iar cadrul didactic nu-și poate ține ora. Supravegherea elevului va trebui făcută de un cadru auxiliar, cum este bibliotecarul sau laborantul ori un profesor care «are fereastră» în ora respectivă sau are mai puține ore și poate să supravegheze. În niciun caz personal nedidactic. Fiecare școală va trebui să-și facă procedura din 1 septembrie.”
De asemenea, din calitatea sa de profesor, inspectorul spune că va conta foarte mult și abilitatea cadrului didactic de a controla situație. „Eu, personal, nu mă văd în postura de a trimite un elev într-o astfel de sală. Consider că am pârghiile necesare de a controla situația indiferent cât de dificilă ar părea”, mai spune Constantin Dincă.
Sibiul nu are săli de clasă
După încheierea situației din anul școlar care s-a terminat în iunie și susținerea examenelor naționale, majoritatea directorilor de școli sunt în concediu în această perioadă. Cu toate acestea câțiva dintre ei au avut bunăvoința de a răspunde cum și în ce condiții vor putea face o astfel de „sală de detenție”.
Toți ridică o situație comună în multe dintre școlile din Sibiu: lipsa spațiului. „După cum bine se știe, multe dintre școlile din Sibiu nu au clase în care să bage elevii, darămite să facă o astfel de sală. Deocamdată nu văd cum am putea face la Noica o astfel de sală de clasă, când abia dacă ne descurcăm cu elevii”, a spus prof. Tiberiu Sasca, directorul Liceului Teoretic Constantin Noica din Sibiu.
Nici la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” nu sunt spații. „Pot să vă spun că noi stăm foarte rău cu spațiile. Fizic este foarte greu să organizăm o astfel de clasă. Vom discuta și vom găsi o soluție cu consiliul de administrație. Dacă vom decide necesitatea unui astfel de spațiu, atunci probabil acela va fi biblioteca școlii”, spune prof. Anca Rusu, directoarea școlii.
La Liceul de Ară o sală de clasă va fi organizată pentru un laborator Smart. „Întotdeauna ca manager a unei instituții de învățământ am căutat soluții. La Liceul de Artă avem 21 de formațiuni de studiu în 20 de săli de clasă. Funcționăm, prin rotație, program doar de dimineață, având ateliere de plastică. Vom primi dotările din proiectul Smart Lab. Ne este, logistic, imposibil să găsim un spațiu pentru astfel de sală specială. Spiritul creativ al elevilor noștri nu are nevoie de îngrădiri. La Liceul de Artă Sibiu ne propunem performanță pentru secțiile muzică și artă plastică”, spune prof. Mona Dăncăneț, directoarea Liceului de Artă.
Și prof. Nelia Corobană, directoarea Școlii „Radu Selejan” spune că unitatea de învățământ se confruntă cu lipsa de spațiu. „Nu am avut și nici nu vom avea o astfel de sală. Spațiul nu ne permite”, situație regăsită și la Școala Gimnazială nr. 23.
Directorul Colegiului „Gheorghe Lazăr”, prof. Gabriel Negrea spune că este o măsură foarte dificil de pus în practică. „Încă nu avem o astfel de sală, dar părerea mea este că vorbim despre o măsură foarte dificil dacă nu imposibil de realizat. Cine supraveghează copiii?!”, se întreabă directorul.
În Rășinari este spațiu, dar nu este personal
La Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari, prof. Ileana Carmean Dămean, directoarea unității școlare, spune că nu spațiul îi lipsește, ci personalul. Plus că nu înțelege necesitatea unei astfel de decizii. „E atât de nepotrivită denumirea «sală de detenție» într-o școală, încât nici nu vreau să mă gândesc cum ar trebui să fie «amenajată» astfel încât să își îndeplinească rolul. Citesc toate articolele apărute în presa națională, văd știri la TV și încerc să înțeleg cum poate fi funcțională în școala pe care o conduc. Spațiu există, teancuri de cărți de citit, dicționare, enciclopedii de studiat avem, însă de unde asigură școala o persoană, fie profesor, fie personal auxiliar, pentru supravegherea elevilor trimiși în timpul orelor, în acea sală? Dacă ne gândim la școlile mari, cu mulți elevi și două schimburi, ar fi necesară o supraveghere continuă de 12 ore. Absurd”, spune directoarea.
Ileana Carmen Dămean vorbește și despre faptul că sunt profesori care nu pot stăpâni clasele de elevi, profesori pe care îi deranjează constant anumiți elevi și întreabă ce se întâmplă în această situație. „Vor fi scoși mereu de la ore? Vor fi mereu trimiși în acea sală pentru ca profesorul să își poată face ora in bune condiții? Nici vorbă. Sunt convinsă că toate modificările astea au un obiectiv bun, din toate se vrea revenirea la calitate în educație, însă niciodată nu va fi calitate dacă lucrurile nu sunt gândite de la firul ierbii, din clasă, din mijlocul elevilor și al profesorilor”, mai spune directoarea.
Cele două documente precizate de Ministerul Educației vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2024-2025 și vor fi disponibile pe edu.ro după publicarea în Monitorul Oficial!
Foto principală: Arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 6729
Ultimele comentarii
Acum 43 secunde
Craciunescu Felicia
Acum 14 minute
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 29 minute
Gabytza Gabor
Acum 47 minute
Noi noi
Acum 52 minute
Mihnea